üzenetek

hozzászólások


wolfman
(veterán)

Nekem ezért van a karaktertáblázat lent a tálcán. Ha kell speckó valami, kattintok is. :)
Egyetlen dolgot nem találok itt, a nettó tömeg (töltőtömeg) jelét, azt a kerek E betűt.


dqdb
(nagyúr)


A charmap helyett hasznosabb lehet egy kézreállóan felparaméterezett composer, mert akkor egerészni sem kell az ilyenekhez, mint ½ vagy ↑

Sörhöz nem tudok hozzászólni, kenyérnél már csak azért is megéri sajátot sütni, mert akkor legalább biztosan jó minőségű kenyeret ehetsz, a ciabattában sok lesz a szárított paradicsom vagy olívabogyó, a sajtos stangli tetején a minőségi sajt vastagon fog állni, stb.

[ Szerkesztve ]


totron
(őstag)

Élvezetes, meg tényleg az van, hogy az élet egyéb területeire is másként tekintesz ha valamiben már feltárultak hogyanok, miértek, összefüggések, folyamatok, törvényszerűségek.


student
(őstag)

így hány forintra jött ki neked 1 liter ipa és milyen a minősége egy nagyüzemi ipához képest?


zseko
(veterán)
Blog

Meg még + a villanysütő ára, ha az nincs :D Nekünk gázos sütő van, azzal is lehet, de nem olyan jól kezelhető. És a '30 perc maximumon és kész' is ilyen 'nesze semmi' érték hőfok nélkül.. azaz nem tudom átkonvertálni a mi sütőnkre, mennyi lenne jó.
Én például csináltam rendes kovászt és azzal próbáltam, de az előző sütőnk nem tudott rendes hőfokot, így nem lett teljesen jó. Az újjal azóta még nem próbáltam, de a te leírásod most újra kedvet adott hozzá.


arnyekxxx
(veterán)

lehet gázsütőt is használni, valamilyen sütő azért a legtöbb háztartásban van. Régebben egy sokévtizedes gázos Karancsban sütöttem

azaz nem tudom átkonvertálni a mi sütőnkre, mennyi lenne jó.

a lehető legmagasabb. a 30 perc meg egy iránymutató érték, első alkalommal figyeled és amikor szépen megsült akkor kiveszed és megjegyzed mennyit mutat a stopper.


bteebi
(veterán)

Jó kis írás, köszi. :R Majd ha lesz rá lehetőség, lehet, hogy én is kipróbálom. Érdekelni érdekel, kíváncsi vagyok, hogy milyen lenne. Nagyon jó dolgokat lehet készíteni házilag is. Nem olvastam el, épp csak átfutottam, de írtál a költségekről? Kb. mennyire jön ki literje? Mert ha mondjuk 5-600 Ft, vagy még több, akkor nem feltétlenül éri meg vele bajlódni, kivéve az élményért (már akinek az), vagy ha nagyon jó a végeredmény.

#8: Ejha, irigylésre méltó tudástár. :C


Zsolt_16
(tag)

Én tegnap főztem ha csak 1x főzök akkor a szettet beleszámolva kb 3000 ft-ra jön ki 1 liter.
Később egy csomaggal számolva American Cream Ale 21L 6400 ft ott ilyen 300 ft körülire jönne ki.
Ha nem nagyon akarsz spéci sört ettől tudsz lejjebb is menni de árát ne a sima sörhöz nézd hanem a kisüzemi sörökhöz. Ott egy 0,33-as bővel 1000 ft felett van.

Tegnap egy American INDIA Pale Ale sört főztem elvileg 5-5.5 körülire kéne kijönnie %-ban de sok helyen hibáztam ha jó a matek ilyen 3,7 körülire fog kijönni a végén.


bteebi
(veterán)

Szerintem reális az a 250-300. De ha 350 is, akkor is olcsóbb azért a boltinál (kb. a fele). És ami talán meglepő, sokkal finomabb. Eteti magát. :) És tényleg tovább friss.

A feleségem most hétvégén készített pizzákat. Esküszöm jobb volt, mint a pizzériás, pedig nyilván az se rossz. Egyébként nálunk a házi készítésű dolgoknál nagyjából úgy szokott kijönni, hogy kb. feleannyiba kerül, mint a bolti - de cserébe jobb/finomabb. Szóval ha úgy veszed, a boltban vásárolt termék árának kb. a fele az, hogy nem te készítetted.

Persze nyilván nem működik bármire. Nagy tételben azért sokkal olcsóbb, és többnyire jobb is bármit készíteni, nem mindennel éri meg otthon foglalkozni. Ha nem szórakozás, nem hobbi, hanem kényszer, akkor meg végképp nem éri meg.


bteebi
(veterán)

Köszi az infót! :R A kisüzemi az nyilván sokkal drágább, meg náluk talán érdemben nagyobb a haszonkulcs is. Ezek amúgy viszonylag baráti árak. Azt azért jó látni, hogy jó minőség esetén is eléggé a piaci ár alá lehet menni - sőt, sokkal alá. Mondjuk engem ebben (is) inkább az motiválna, hogy tudok akár nagyon jót, nagyon finomat is készíteni.

Talán majd jövőre. :) Először költözzünk végre át a házunkba, ráérek majd utána főzögetni. Max. majd írok egy kiegészítő cikket arról, hogy hogyan működik a főzés indukciós lapon. :DDD


ryke1
(tag)

Soju-t is lehet házilag készíteni: [link] :D


consono
(nagyúr)

Eretnek kérdés, főleg, hogy itt "rendes" sörfőzésről van szó :) A sűrítményből gyártott sör milyen minőséget képvisel? Érdekel a sörfőzés már jó ideje, de az asszony teljesen elhatárolódik a dologtól :( A sűrítmény jó "kapudrog" lenne, elerjedhetne szépen csendben a kamrában, még őt sem zavarná :)


Zsolt_16
(tag)

Főzés közben amúgy sörhöz semmi köze nincs a maláta illatának (nekem legalább is inkább a nyári arató szezon jut eszembe :) ) de eléggé intenzív az egész folyamat alatt mikor megkapja a komlót ott kezd hasonlítani a sörre. A végső ténylegesen sörös illat pompáját erjedés alatt fog érződni nálam ez a 2. napja, neki a kis szobában szép illata van nekem bejön az asszonykának annyira már nem :DDD


DEJVID
(őstag)
Blog

Prágában többször is ettem, nagyon jó volt, és semmi bajom nem vol tőle, pedig sok dolog megfosat.


mephi666
(nagyúr)
Blog

...lehet, hogy ők profi módon érlelik, én meg rohasztottam, ami már nem volt egészséges :DDD


shteer
(titán)
Blog

szép munka :)

sörözgetve szívesen részt vennék egy ilyen műveletben, de hogy magamnak nekiálljak, azt nem tudom elképzelni


bteebi
(veterán)

Pedig nem űrtudomány, csak rá kell érezni az ízére. ;)


Yodafon
(senior tag)
Blog

Tud valaki kuldeni egy jofele black ipa receptet? :DD Mar ezer eve szeretnek fozni, de sose talalok jot.
Olyan kene ami nem stout jellegu, es jo komlos.
Ja es legyen rendesen fekete :K


trouble
(senior tag)

1.2 kg maris otter-t hol vetted?


panelsor
(újonc)
Blog

Ehhez a főzéshez minden hozzávalót a Beerodalom-ból szereztem be (ez itt a reklám helye). Kivéve persze a teát :D

üzenetek