üzenetek

hozzászólások


Bogyó bá'
(nagyúr)

A zasszony hamar kirakná a szűrömet, pedig ő is szereti a sört... :))


totron
(addikt)

Mint hatalommentes észosztó azt mondom természetesen van baj azzal, ha már egy lefoglalt kifejezést másra akarunk használni. Ugyanígy látogasson meg nem kevés ideig munkatábort aki képes Mhz-t írni.


Kisgépkezelő
(senior tag)

Sajnos már pontosan nem tudnám idézni, mert jópár éve hallottam egy jó gondolatot egy podcastben amit akkoribban hallgattam. Valahogy úgy szólt, hogy valamikor 10 000 éve egy kőkorszaki szakinak véletlenül sikerült rájönnie, hogy hogyan tud gabonából alkoholos italt csinálni, akkor a mostani technológiánkkal és elérhető tudásanyaggal a kezünkben nehogymár ne menjen bárkinek. Meg talán olyat is mondtak, hogy a gabona legszívesebben sör szeretne lenni, csak hagyni kell neki. Vagy valami ilyesmit. :D

erdey_a: Az elsőre várni kell, de a második főzetet az emberek többsége már az első főzet iszogatása közben készíti. Ha belejön az ember akkor már szabadidő se kell hozzá sok. Az elején persze végigizgulja az ember a folyamatot, de amúgy ha már megvan a megszokott rutin, akkor igazából tényleges munkával nem sok idő megy el.

mephi666: Ez azért pusztít. :D

Hieronymus: Főzöget(t)ünk itt egy jópáran szerintem. Én már párszor dicsekedtem vele itt a fórumon, de másoktól is láttam egy-egy ilyen hsz-t. Sajnos én mióta külföldre költöztem azóta nem tudok főzni, pedig sör szempontjából számomra maga a pokol az ami itt van.


fo_di
(őstag)
Blog

én a magam részéről hasonlóan csináltam az első sörömet, aztán amikor a következő főzés előtt rátaláltam a biab módszerre (brew in a bag), onnantól sokal egyszerűbbé vált: nem kell szűrögetni, hanem csak kihúzom a zsákot, jól kipréselem, ha nagyon akarom, átöblítem egyszer, és mehet tovább a buli (és nem is sparge-olok)
a zsákot voile függönyből varrattam anyóssal, a függönyt kb 1000 ft-ért kaptam a függönyboltban, mert leeső vég volt :)

egy kb 12 literes ikeás fazékkal kezdtem, abból 6-7 liter sörlét tudtam az erjesztőbe fejteni (ahhoz egy 12 literes speidel hordót vettem, annak nem túl nagy a maradék headspace akkor)
aztán hazaköltöztem külföldről és a garzonlakás helyett már rendes méretű konyhám lett, így már upgradeltem egy 20 literes káposztafőző lábosra és így probléma nélkül megtöltöm a 12 literes erjesztőt, amit egyedüli fogyasztóként elégnek is találok (amikor munkahelyi bulira főzök, nem feltétlen ártana egy kicsit nagyobb, de elmegy)

egyébként tényleg, simán megoldható egy panelkonyhában a tűzhelyen vagy a sütőben, és igazából a biabbal ami kell hozzá az egy fazék fedővel, egy zsák, egy fakanál és esetleg valami a komlópellethez, de az már nem muszáj
a fokoló igazából szerintem az elején egyáltalán nem feltétlen szükséges beruházás, fél csomag száraz élesztő biztosan áteszi magát szobahőmérsékleten 1-2 hét alatt, nem fog megakadni (két hetet várva biztos kész lesz), aztán palackozás kis cukorral és újabb két hét után simán lehet inni (persze, menőbb, ha pontos számai vannak az embernek, de a recept alapján saccolt érték is pont ugyanolyan jó, ha kérdezik, hogy mekkora, hozzátéve, hogy valamivel biztos kevesebb lesz, mert kezdőként nem éri el a hatékonyságot)


totron
(addikt)

Annyit tennék hozzá, hogy nem csak menőség miatt fontos a számok tudása és átlátása, hanem hogy ha gixer vagy ízlések felé való alakítás van, akkor jobban tudsz finomhangolni, tudod mivel mennyit csavargattál a folyamaton, míg tipp alapon 10x annyi idő kitapasztalni.


fo_di
(őstag)
Blog

jó, de amíg arról van szó, hogy tetszik-e neki a sörfőzés, addig a számok nélkül is simán elvan (nekem is van fokolóm, vettem azóta egy tiltet, tehát nem vagyok a számok ellen, de a belépőnél a számok nélkül is bőven jó addig, amíg néhányat megcsinál és rájön, hogy érdekli)
és amíg nem dőlt el, hogy érdekli, addig a maradék kb mind van otthon a konyhában, fokolója pedig a legtöbbeknek nincs, és a sörfőzésen kívül másra nem is használja

[ Szerkesztve ]


totron
(addikt)

Elfogadom. :K


Hieronymus
(addikt)
Blog

A pH-t ellenőrzitek?


#41635072
(addikt)

Még a számológépek is úgy jelölik….


Zsolt_16
(tag)

Csomag berendelve legkésőbb jövőhéten sörfőzés lesz a 10.-en :DDD

[ Szerkesztve ]


arnyekxxx
(veterán)

DNK kenyér 75 deka

fél kiló bl55, egy kiskanál só, egy fél élesztőpor, 4deci víz, kézimixerrel összekeveri az ember 2 perc alatt, pár óra alatt megkel, kell egy jénai aminek van teteje (3ezer körül van a tecsóban ha nincs otthon méretre és formára megfelelő) villanysütő a betett jénaival előmelegít (10perc) a forró jénaiba a tésztamassza belekotor, fedő rá, 30 perc maximumon és kész. A forró jénai fontos, különben beleragad a kenyér..

jelenlegi költsége 75ft liszt, 50ft élesztőpor 1kwh körüli áram 70ft

Kicsit tömzsibb mint a bolti de jól szeletelhető és finom.

Régebben volt kenyérsütőgép de szerintem azzal is van ennyi macera és nekem nem izlett jobban ami abban sült, ez kenyerebb kenyér.

[ Szerkesztve ]


alcsa
(senior tag)

Le kell venni a jenai tetejet, vagy vegig rajta marad? A kepen mintha be lenne vagva a teteje a kenyernek, azert kerdem.


JSycho
(újonc)

Pont kapóra jött, gondolkodtam már a sörfőzésen egy ideje, így könnyebb lesz nekivágni :)


arnyekxxx
(veterán)

régebben 5 percre levettem, de egy ideje nem foglalkozok vele és végig rajta van, nem vettem észre különbséget a végeredményben

Nincs bevágva, amikor a keverőtálból átöntöm a jénaiba akkor szokott néha így formázódni.


Kisgépkezelő
(senior tag)

Az ide tévedt kenyereseknek javaslom, hogy ha esetleg a szilárd sör mellett folyékony kenyeret is elkezdenek csinálni, akkor élesztőt többé nem kell venniük, mert a maradék sörélesztő bőven jó mindenféle kelt tésztához. Én többnyire inkább pizzát, meg serpenyőben süthető lepénykenyereket csináltam vele.
Mondhatnám úgy is, hogy összekötheti az ember a kellemest a még kellemesebbel. ;]

[ Szerkesztve ]


fo_di
(őstag)
Blog

egyszer lakmuszpapírral kipróbáltam, aztán vettem egy aliexpresszes mérőt, mindkettő kb hozta a kalkulátorom által mondottakat (tizeden belül, így jónak mondtam), azóta megbízok a kalkulátorban és nem szórakozok vele
RO vizet sózok vissza, a mennyiségeket pedig az "EZ Water Calculator Spreadsheet 3.0" excelfájllal számoltatom ki, az dobja a pH-t is (feltörtem a jelszót, és átalakítottam, hogy a Solver megoldja, ne nekem kelljen tilitolizni 5 sóval)
egyszer-kétszer Bru'n'Waterrel is megnéztem, az is kb. ugyanazt adta, csak abban körülményes volt, hogy nem a kristálvizes sókkal számolt, márpedig kristályvízmentes sót nem tárolsz sokáig otthon


Lenry
(félisten)
Blog

na végre kvaliti kontent :R


sleve
(tag)

Marha drágán adták (brewie) pedig vettem volna egyet.
Még ez a módszer is túl szöszölős nekem, talán majd a nyugdíjas éveimben. :)


panelsor
(újonc)
Blog

Örülök, hogy sokaknak bejött a cikk és sikerült kisebb-nagyobb diskurzusokat elindítani a témával kapcsolatban! :) Egyáltalán nem vagyok feketeöves főző (ez volt a nyolcadik főzésem összességében), de úgy éreztem kell az internet (és a logout) népének egy ilyen írás.

Aki pedig gondolkozik rajta - hajrá! :D És igen: az általam is főzött mennyiséget tekintve tényleg nem azért jó ez, mert időben és pénzben annyira megérné. Hanem mert baromi élvezetes, hogyan készül el néhány összetevőből valami, amit eddig csak a boltok polcairól vagy a kocsmai sörcsapokról szerzett meg az ember.


UnA
(Korrektor)
Blog

Egy hobbival nem érdemes várni a nyugdíjas éveket ;)

üzenetek