üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"- Mi baj lehet, ha én csak kb 1200-at eszek egy nap?"
Tipikusan két verzió szokott lenni:
1. Éhes leszel és nem tartod az 1200 kcal-t. Jó eséllyel nem valami "rendes" kajával fogod kipótolni, hanem valami nassolni valóval. Még rosszabb esetben valami ch-s dologgal.
2. Meg tudod állni, hogy tényleg ne egyél többet, akkor jelentkeznek a lentebb említett tünetek: fázás, gyengeség, fáradékonyság (fizikai és/vagy szellemi). Hosszútávon izomveszteség. Szóval ugyanazok a tünetek, amik nem ketos túlzott kalóriadeficitnél is előjönnek.

"- Mi történik, ha egy-egy nap becsúszik valami aminek nem kéne? Akár csak egy túrórudi. Kiesek ketózisból és akkor mi van? Mi a tünet? Mi a negatív hatás?"
Ha pusztán fogyás szempontjából nézzük, akkor sok minden nem, leszámítva hogy lassul a fogyás. Van aki ciklikus ketot tol, tipikusan sportolók: hétközben keto, hétvégén "rendes" étrend (bár amennyire követem egyre inkább az a konszenzus, hogy hosszú távon jobb eredményt fognak elérni, ha rendesen keto adaptálódik a szervezetük, még ha időközben csökkent is a teljesítmény).
Ha valaki frissen kezdi ketot, akkor az ilyen kilendülések csökkentik a keto adaptáció sebességét, vagy akár meg is akadályozzák azt. Keto adaptált embernél némi kiesés csak annyit jelent, hogy x óráig nem termel ketont a szervezete, aztán visszaáll minden.

Megjegyzem egy túrórudiban csak 11g ch van, szóval még ha megeszel kettőt is egy nap, de nem eszel semmi más ch-t, akkor is ketoban maradsz :)
Persze a "ketoban maradsz" inkább azt jelenti, hogy nagyrészt ketoban vagy. Minden evés után lecsökken a keton szint, alkohol rögtön nullázza is. Vérketon mérőt (pl. Keto Mojo) relatív olcsón kapni már, bár a testcsík relatív drága. Azzal lehet kísérletezni. De ha csak a fogyás a cél, ennek nem nagy jelentősége van.

"Mivel jobb ketózisban mondjuk 800kcal deficit, mint ugyan ennyi kalória, ha megennék 100g lassú felszívódású CH-t egyenletesen elosztva a nap során, ami még mindig nem sok egy átlag étrendhez képest."
Mindegy mennyire osztod el, sose lesz annyira egyenletes a vércukorszintedet és így az inzulinszinted, mint keton. Ami a lentebb említett zsírbontás hatékonyság csökkenésen kívül azt is eredményezi, hogy gyakrabban és/vagy sürgetőbben leszel éhes. Plusz egy megnőtt inzulin szintnél (főleg ha már inzulinrezisztanciáról is beszélünk), sokkal jobban megugrik a vércukorszint, mint egy teljesen egészséges szervezetnél. Szóval ami lehet bőven stabil vércukorszintet jelent valakinél aki vékony és teljesen egészséges, kiugrásokat (és így leeséseket) eredményezhet valakinél akinek nincs teljesen rendben a rendszere. Folyamatos vércukormérő nagyon jó ilyenek kitapasztalására, de sajnos elég drágák még mindig.

üzenetek