üzenetek

hozzászólások


joghurt
(addikt)
Blog

(Lombos) erdőben 1-2 m pontosság szerintem csak RTK korrekcióval hozható össze, plusz egy rakás türelemmel, hogy a fix elvesztése esetén megállj/visszamenj, amíg újra megvan. (Az RTK korrekcióhoz kell mobilnet, méghozzá durván 10 megabyte/óra adatforgalommal.)

Ha regisztrálsz valamelyik ingyenes NTRIP casterre, és nem vagy túl messze Budapesttől, Penctől, vagy Graztól, akkor mobilra elsősorban a Lefebure NTRIP Client alkalmazást tudom ajánlani. Ez lekéri a korrekciós adatokat, és már a telefonon a pontos helyzetet látod. NMEA track logot ő is ment, vagy a GPS mockupot bekapcsolva a kedvenc alkalmazásodból is rögzítheted az útvonalat. Előnye, hogy menet közben is látod, milyen fixed (RTK fix, RTK float, DGPS, 3D, 2D) van épp, sőt hangjelzés is beállítható ennek változására. Hátránya, hogy nekem rendszeresen megszakad a kapcsolata az F9P-vel. (Ez mondjuk nem gond, ha a telefon saját vevője tudja az L1/L5-öt.)

Kicsit feljebb írtam egy adag kétfrekvenciás telefont. Az S20 jó. Redmiből a 9 nem tudja, a Note 9 Pro 5G jó (a sima 5G és 4G nem!), a 9S talán. A friss és drágább készülékekben már benne van, mint a Xiaomi Mi MIX 3 vagy Xiaomi 12.

Nem tudom, pontosan mi az a "Google kékvonal". Túra útvonalat megoszthatsz egy csomó más helyen. Az OpenStreetMap alapúakon ráadásul jó eséllyel már meg is lesznek az ösvények.
De csinálhatod azt is, hogy betöltöd pl. az alltrails.com-on a GPX-et, ami megszűri és az utakra húzza, átnézés után ki tudod exportálni, vagy meg tudod osztani.

üzenetek