[Re:] [olloczky:] Zajos szomszédok - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Silverboy
(aktív tag)

Átérzem én is hasonlóba futottam bele:
15 év csönd után - (szorossan összefügg a koronával), régi két lépcsőházas társasházba lakom, a lépcsőházak tükörképei egymásnak (ahogy a lakások is).

12:30 fele járt az óra, amikor írgalmatlanul veri a szomszéd a falat (pont a fejemnél rádadásul). Mondom magamba tuti megőrült a nőci... másnap 5:50kor indulnék melóbam, sorba állok az éppen nyitó trafiknál (hódoljak szenvedélyemnek... azaz ne verjem hókon a kollégát egy rossz szóért), erre letámad, hogy mit képzelek én, hogy éjfél után üvöltetem a zenét. Közöltem vele, hogy össze tetszik keverni, 1. szüleimmel élek, 2. én indulok elsőként dolgozni, Majd a két szobával arrébb lévő amúgy is pocsékul alvó anyám fülébe fogom üvölteni a Sabaton aktuális albumát. Páros lábbal repülnék a lakásból az is fix.

3 nap múlva a helyzet ugyan az, amúgy is baromi frusztrált napom volt, olyat vertem vissza a falba, hogy a csillár is majdhogynem belenget (akkor még nem fájt :DDD , csak másnap reggel).

Pár nap múlva megint, itt már felöltöztem átmentem, és kihívtam a nőcit (50+), és bekopogtam a szomszédjához, természetessen vendéglátosok... és hát 11:30ra értek haza, mondom szép és jó... csak hallkabban üvöltesd a zenédet, hogy a 20 centis téglafalon, ne halljam át. Azóta hála égnek csönd van, és énse riadok arra fel, hogy a német tüzérség a fejem mellől küldi az áldást a szovjetekre.

Aki megtudja válaszolni, hogy a hallás, hogy tud 90-135 fokban torzulni, azt meghívom egy sörre :))

[ Szerkesztve ]


HussarF
(addikt)
Blog

Nem vágom, a zajos szomszéd én szoktam lenni ;]


updog
(senior tag)
Blog

van egy szabály, hogy este 10 után nem szabad zajongani - ha a csendháborításra gondolsz, régi urban legend ez az este 10 óra :) Igazából ha kedden délután négykor huzamosabb ideig nem szünteti meg a zavaró zajt akkor ugyanúgy csendháborításnak számít, és akár hatóságot is hívhatsz rá.

"Az a furcsa, hogy huszonévig úgy éltem, hogy nem voltak zajos szomszédok" Vagy csak nem vetted észre :) Más, amikor 17 évesen bedőlsz az ágyba, és azonnal elalszol mert elnyom a fizikai fáradtság és az agyadat napközben ért millió hatás, és más amikor 40 évesen pattanásig feszült idegekkel fekszel le este 11-kor, és a legkisebb zaj azonnal felkúrja az agyadat (saját példa), és fizikailag képtelen vagy ignorálni.

Nálunk napközben (homeoffice egy éve) folyamatosan a fejemen van a fejhallgató, egyrészt mert tuti hogy napközben valahol fúrnak, felettünk huzigálják a széket, az oldalsó szomszéd kétpercenként tüsszög vagy fuldoklik, valahol (khmm a szomszéd szobában feleségemmel :D ) folyamatosan ordít két gyerek, ez mind azonnal ki tud zökkenteni a munka ritmusából.

Éjszaka még rosszabb, az agyam szerintem felerősít minden ingert, lefekszek és az agyam azonnal rááll hogy lépdel a felső szomszéd, pakolászik, 11-kor még szekrényeket borogat néha, valamelyik másik szomszédot is zavarhatja mert volt már hogy éjfélkor elkezdték verni a radiátort (!!)... szóval kb. rámegy lassan az ép elmém, de nem tudok mit csinálni, ha panelt engedhetek meg magamnak. Illetve annyit tudok mégis, hogy spórolok ahogy tudok (két gyerek mellett, hajrá), dolgozok amennyit a home office miatt megnyert +2 óra enged, és reménykedek hogy találok valahol egy értelmes környéken lévő megfizethető családi házat, mielőtt elvisz az agyvérzés. Ahol majd hallgathatom a flexelést hajnalban :D ;]

[ Szerkesztve ]


Kasya
(nagyúr)
Blog

Kollégista vagyok, nem értem a problémát. ;]

Pest:
Nekünk az alsó szomszéd egy "nagyonidős" házaspár, akiknél éjfélig megy a TV. Olyan hangerővel, hogy az ágyon fekve a bemondó szavait is kitudom venni (TV2).
A felső szomszéd pedig minden hétvégén fúr-farag. Így két év után, most nem hallani...lehet elfogyott a szabad falfelület?
A szembe szomszéd gyereke meg hisztis. 10 év körüli, de úgy sír, mint egy csecsemő. Értem, hogy az anyuka és mama neveli, csak nem jól. Ezen mondjuk tudunk javítani, bejárati ajtót kéne cserélnünk.

13 évig voltam kollégista. A társasházhoz képest rend és nyugalom volt.

Persze a lakótársakon múlik minden. Siófokon a fecskelakásban kimondottan szerettem lakni. Fiatalos, rugalmas és baráti társaság volt. Pesten még egy közgyűlést se lehet megtartani, mert egymásnak esnek, sőt, valaki a házzal is perben áll.


olloczky
(senior tag)
Blog

ha a csendháborításra gondolsz, régi urban legend ez az este 10 óra :) Igazából ha kedden délután négykor huzamosabb ideig nem szünteti meg a zavaró zajt akkor ugyanúgy csendháborításnak számít, és akár hatóságot is hívhatsz rá.

nem, a társasház szabályzatára gondolok, ami ki van akasztva a földszinten :)


updog
(senior tag)
Blog

OK, de a társasház szabályzata nem übereli a jogszabályt.

Tehát hiába mondja hogy "21:50 van, azt csinálok amit akarok este 10-ig, nézd meg a házszabályzatban", ez nem lesz igaz.

[ Szerkesztve ]


RudY
(addikt)
Blog

Ahogy doeeg is írta, a "régi" csendrendelet és csendháborítás jócskán módosult már az utóbbi években. Az ingatlanra a birtokvédelem is vonatkozik, aminél nincs napszak és időkorlát, legyen az füst, szag, zaj vagy bármi más. Azaz, a nap bármely szakában jogod van nyugodtan pihenni, akár beteg vagy, akár nem, ez nem szorul magyarázatra, de sokan mégis zavarban érzik ettől magukat, amit nem kellene. Nyilván vannak kivételek, ha pl. a zavarás ideiglenes (pl. a szomszéd felújít).

Akár ügyfélkapun is indítható a birtokvédelmi eljárás, de nyugodt szívvel kérhető rendőrségi intézkedés ezt megelőzően is, mivel ez szabálysértés.
„Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.”

Minél több "bizonyíték" van (pl. hang- és videófelvétel), vagy több szomszéd nyilatkozata és aláírása, annál gyorsabb és egyszerűbb, hamar megoldódik. Addig büntetik, amíg meg nem szünteti.
Fölösleges szélsőséges példákban gondolkodni, túlagyalni és főleg nem szégyenkezni.

Némi konkrétum saját részről, minden telekszomszédot zavarta az újonc, de senki nem mert/akart/tudott lépni, hónapokig szenvedtünk. A vállalásokból összerakható egy kép, gumimedencés bulikázás és őrjöngés majdnem minden nap hajnalig (igen, hétköznap is), légpuskázás, örömtüzek és egyebek. Azt hitte ő lesz itt a kiskirály...mondjuk amikor megjelentem egy molotovnak látszó eszközzel a kerítésnél, akkor egy darabig visszafogták magukat, de nem ez volt a megoldás, hanem egy gyors birtokvédelmi eljárás.

Azóta nyugi és béke van. :K

[ Szerkesztve ]


olloczky
(senior tag)
Blog

Áh értem. Akkor ez személyes preferncia csupán részemről, hogy este 10 után csönd legyen, mert szerintem ez észszerű. Nyilván a vendéglátós szakmából adódóan ők az átlaghoz képest eltérő órákban működnek, de mivel az átlag nem, ezért ehhez kell(ene) tartani magukat.

[ Szerkesztve ]


adika4444
(addikt)
Blog

Rokonom a belvárosban lakik egy társasban. Van felette egy szomszéd. Nem tudjuk mit, vagy hogyan mozgat, tologat, de a lényeg, hogy időnként úgy a földhözver valamit, hogy belereccsen a plafon. Ez pedig rendszeres, mellé nyikorgás, recsegés társul. Lövésünk sincs mit csinál, de egy darabig bosszantott, mára csak nevetünk rajta. Ezt bármikor elkezdi. De tényleg bármikor. Éjjel, nappal, reggel vagy este.


updog
(senior tag)
Blog

Riszpekt. Szerintem nagyon sokan vannak úgy vele, hogy nem mernek idáig elmenni (még hogy idáig, de kb. odáig se hogy szóljanak miatta), a régi időkből megmaradt önkéntes rendőrnek / házmesternek való megbélyegzés miatt (ami egyébként meg is van a mai napig, és persze az a réteg hangosabb aki ezt visítozza, sokszor átfedésben a renitensekkel :((( ).

adika4444 igen, nem viccből írtam én is hogy "szekrényeket borogat", szó szerint olyan hangja van néha, mintha egy 10-20 kilós valami leborulna a földre, és szintén tök random, hajnal kettőkor is ébredtem már erre. Sajnos én nem tudok röhögni, mert jött már sírva a gyerek éjszaka, hogy "apa félek, fogd be a fülemet".

[ Szerkesztve ]


Krugszvele
(aktív tag)

Régen a belvárosban laktunk, az ablak egy 4 sávos útra nyílt, kamionok, buszok éjjel is.
Este, ha ment a TV, akkor 6-7es hangerőn kellett mennie és hát voltak finom részletek, amiket nem hallottunk.

Most falunk lakunk.
Ugyanaz a TV.
Többször is előfordul, hogy este halkabbra akarom venni a TV-t, de már 1-esen van, ez a minimum :)

Szóval rengeteget számít.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Nem ismerik egymást még a szomszédok sem és így tojnak egymásra, de még mindig ez a jobb lehetőség sajna.
Amúgy nem mindenki gonosz, ahogyan itt is kiderül: ha kitartó vagy, sokszor át lehet ütni a közönyt, ha közben nem haragítod a szomszédot magadra.
Pl., ha nem zavarod fél éven át egy 40éves panelban hetente 2x a fölötted lakót azért, mert 2 vízcsepp meg-megjelenik a plafonodon - ahogyan az alsó szomszédunk tette (5x jött ki a gondnok a vízvezetékszerelőkkel). Vagy, ha nem jár fel a felesége - szintén hetente 1-2 alkalommal -, hogy nem tud pihenni a gyerekeinktől. Este 18:15-kor... :DDD
Szóval mi nem lettünk halkabbak, de az alattunk lévő lakás eladóvá vált. ;]

[ Szerkesztve ]


C0R0
(csendes tag)
Blog

Nagyon sajnálom a bejegyzés íróját és remélem sikerül dűlőre jutni a szomszédokkal. Amit viszont gyakran látok és nem tudok hova tenni az a következő:

Először kiraktunk egy papírt az ajtajukra, szépen megfogalmazva, hogy lécci ne így, nagyon áthallatszik, köszi. Folytatták.

Ez bárkinek segített már bármiben is? A mi panelunkban is folyamatosan látom az újabb és újabb felszólító cetliket (gyalog járok le a 9. emeletről). Nem derül ki egyikből sem, hogy mikor, mit és ki hallott, mi zavarta. Így elég nehéz eligazodni, hogy min is kellene változtatni. Ha valami nem tetszik, akkor át kell menni, bekopogni és elmagyarázni, hogy miért nem kellene. (így talán megérted az ő álláspontját is)

Példa: 1,5 éve költöztem be a lakásomba. A beköltözés után 2 nappal (már nem pakoltunk semmit) kaptam egy példányt a házirenddel, amin az állt, hogy "OLVASD EL ÉS TARTSD BE". Máig nem tudom, hogy ki írta és mi zavarta. Pedig szavamra, változttam volna :)


bkercso
(nagyúr)
Blog

Edzést végezhet. Ilyen lakott felettünk skótoknál. Szerintem ő még tolhatott valami kémiait is. Reggel 6-ig tudott földhöz b...ni súlyokat, este meg a fürdővizet folyatta a plafonunkra 1-1,5 óráig, többször is.
Semmi változás nem történt azon kívül, hogy megszoktuk, mivel nem nyitott ajtót és a főbérlőt sem érdekelte túlzottam, hogy ázik a lakása. Egy kifejezetten kedves, kézzel írt levelemre a fürdőztetésünktől eltekintett, amiért ma is szeretettel gondolok rá! :)

C0R0: Nem szívesen konfrontálódnak az emberek, ismeretlenekkel pláne. A személyeshez meg minimális kultúra kell mindkét féltől, ami nem mindig van meg.
A társasház/panel pedig eleve egy lélekölő alapszituáció, ami kompromisszumokkal is jár.

[ Szerkesztve ]


norbx
(aktív tag)

37 évig panelban laktam 3 lakásban laktam a 37 év alatt ugyan abba a lépcsőházba (10 emeletes). 5 éves voltam mikor oda költöztünk akkor még nem zavart semmi illetve hozzá szoktam a panel zajokhoz.Még 30 évesen sem volt olyan gáz de akkor már néha voltak idegesítő dolgok.De ugye a ház 90% -a albérletben van már és senkit nem érdekel semmi és senki.Főleg egy olyan helyen ahol állandó népvándorlás van.Senkit nem is nagyon tud az ember megismerni mert addigra elköltözik.Nekem bizony elegem lett ebből az egész zajos kutyaszaros stb stb házból. 1 éve lakom kertesben itt legalább csend van éjjszaka és hellyel közzel nappal is.Szomszédok normálisak.Nagyjából ennyi.


Spet
(addikt)
Blog

Inkább hallgatnám, hogy kúrnak felettem/mellettem (bár furcsán nézne ki, mivel a háló utcarészre néz), minthogy 2 felnőtt ember nem tudja a gyerekét csitítani (fejhallgatóval hallható, ha üvölt, vagy sír), illetve az alapvető járási formát elsajátítani (nem kell a sarokkal úgy lépni, mintha 100-as szöget szeretnének beütni).


olloczky
(senior tag)
Blog

hát szerintem tudják magukról, hogy szex közben a csaj vonyít mint a sakál :) de van benne valami.

és ahogy bkercso is mondja, a másik fél feltételezhetően szarik rá amit mondanál neki, mert ha nem lenne "nemtörődöm" stílusa, a helyzet nem is létezne. ezért egyszerűbb egy papírt kirakni, amire nem tud neked hőbörögni. de mint a példám is mutatja, nem feltétlenül igaz ez mindig, lehet értelmesen is kommunikálni.

más: furcsa, hogy még nem jött senki a "szexeljetek vissza még hangosabban" hülyeséggel, de örülök :D


norbx
(aktív tag)

[link] talán itt találsz valami megoldást


bkercso
(nagyúr)
Blog

Kertesházasrészen meg általában ősztől tavaszig meg lehet fulladni. Az ember tüdeje élete >50%-ában enyhe de folyamatos gyulladásban van a fatüzelés miatt. Akkor már inkább a gyereksírás szerintem.


Eastman
(őstag)
Blog

Először arra lettem figyelmes, hogy hajnalban nagyon szexelnek valahol, de akkor még nem tudtam beazonosítani, hogy alólunk jön a hang...

Végülis nem alólatok jött. ;]

Barátnőm nálam aludt pár nappal később amikoris megint csinálták, és ő mondta, hogy ezek a szomszédok.

Várható, hogy hamarosan másik répaföldre indul, ha nem tudod lekopizni a teljesítményt. Összességében úgy tűnik, hogy az irigység vezette a klaviatúrádon leütött billentyűk sorrendjét. Egészséges ember olyankor elmosolyodik, majd felpattintja a síkosítót és go...

[ Szerkesztve ]

üzenetek