üzenetek

hozzászólások


mave13
(őstag)
Blog

Köszi az írást, hasznos. El fogom olvasni a többit is.

Nálam is nagy probléma volt a penészesedés. Van egy 67-es építésű, kis téglás házam 5 cm-es külső szigeteléssel, és 2004-ben készült műanyag nyílászárókkal. (Mielőtt bárki fikázni kezdene, így vettem 2018-ban...) 19 fokban szeretek élni, ehhez télen 70-72% körüli páratartalom társult. Éreztem, hogy ez így nem lesz jó, rövid idő után meg is jelent a penész a sarkokban, és az ablakok, ajtók körül. Volt Savo, állandó szellőztetés először résre, majd bukóra nyitott ablakokkal, de egyik sem segített.
Hiretelen felindulásból vettem egy Trotec "párafalót". Azzal már egy fokkal jobb volt, 65 ezer pénzt akkor megért... Annyi volt vele a gond, hogy sokat evett, naponta üríteni kellett a tartályát különben megállt, nagyon hangos volt, és 78 négyzetméterre nem igazán volt elég hatékony. Ja, és az is elkezdett penészesedni... De, ezzel már 60-65% körül volt "csak" a páratartalom 19 fokon.

Közben olvasgattam a témában elég sokat, majd tavaly ősszel nyeltem egy nagyot, és megbíztam egy penészesedésre szakosodott céget, hogy lepjenek meg valamivel... Az ablakokra pára vezérelt szellőzők kerültek, a fürdőbe pedig egy ventillátor. És minden problémám megoldódott. Tavaly novemberben lett beszerelve a rendszer, az első naptól kezdve 45-55% között van a páratartalom, jó a levegő, penésznek pedig nyoma sincs. Ki tudok teregetni a lakásban, és bő egy éjszaka alatt megszáradnak a ruhák. Ez eddig kb. elképzelhetetlen volt.
A téli villanyszámlám csökkent, a gázszámla minimálisan emelkedett, de tényleg minimális a különbség ilyen téren. Egyszeri, nagyobb beruházás volt, de abszolút megérte.
Biztos ennek is vannak hátrányai, kicsit idegenkedtem attól hogy réseket marjanak az ablakokba, de a ventillátor kis zaján kívül nem érzékelek semmmi drámai problémát.

Annyi van, hogy igazából semmi extra nem volt az eszközök felszerelésében, némi fúrás, faragás kellett mindenhez. Egy második lakásnál már biztos azt csinálnám, hogy megvenném a szükséges szellőzőket és a ventillátort, és felszerelném őket magam. Ezzel nem keveset lehetne spórolni, mivel az anyagköltség a kifizetett összeg 55-60%-a volt körülbelül. De nem panaszkodom, mert így is bőven megérte.

üzenetek