üzenetek

hozzászólások


Hieronymus
(őstag)
Blog

Tofut vettem már Tescoban és az Alnatura is forgalmazza.


Dilikutya
(nagyúr)

Tofut nagyon sokfelé lehet kapni, Coop-tól a Tesco-ig mind forgalmaz valamilyet. Valamelyikben (Auchan, Interspar, nagy Tesco) szemes szecsuáni bors is van, szerintem az Auchanban biztosan. Hotpot alaplé viszont szerintem csak direkt ilyen ázsiai boltokban.


haxiboy
(veterán)
Blog

Székesfehérváron a Merx-et tudom ajánlani, Budapesten pedig az Ázsia Centert és a mellette lévő Experience Centert (bár ezekben évek óta nem voltam már) a Merxbe viszonylag gyakran járok és mindig összevásárolom magam mindenféle keleti kajával/fűszerrel


mpo
(veterán)

A tofut már 30 éve nem keresem, mert egyszer a feleségem a pörköltet "földúsította" szójakockákkal, amit kerülgetnem kellett evés közben, mert annyira nem jó.
Arra meg nem emlékszem, hol vettem a szecsuáni borsot. (szecsuani?)
Barátom az azsiabolt-ból hozott kínai bort (még van), de legközelebb megoldom száraz fehér borral.


kopi72
(tag)

Koszi!


Hieronymus
(őstag)
Blog

Ha annyira nem volt jó, akkor a tofuval volt baj.

Szinte íztelen az alap tofu. A füstölt és/vagy ízesített tofu vagy ízlik vagy nem. További gond lehet vele, ha zsiradékban sütik és sikerül megégetni.


mpo
(veterán)

Az ízeket átveszi, pörkölt íze lett.
Csak hús nem lett belőle, érezhető volt a különbség két kocka között. :(


mpo
(veterán)

Kis segítség a szójaszósz kiválasztásához (Tesco, Spar oldalakról szedtem össze).
Ezek közül már csak a Kikkomant veszem meg.

Kikkoman természetes módon erjesztett szójaszósz
Összetevők:
Ivóvíz, Szójabab, Búza, Étkezési só

Chin-Su natúr szójaszósz cukorral és édesítőszerrel
Összetevők: Víz, Só, Cukor, Zsírtalanított szójabab pehely (3,6%), Színezék (E150a), Ízfokozó (E621, 627, E631), Savanyúságot szabályoz anyag (E330), Mesterséges aroma, Tartósítószer (E211), Sűrítőanyag (E415), Édesítőszer (E950, E951)

Tesco szójaszósz
Összetevők: Víz, Hidrolizált szójafehérje (16%), Só, Cukor, Fehérbor, Aromák, Élesztőkivonat, Glükóz-fruktózszörp, Ételecet, Szilva-alma gyümölcskészítmény (szilva, alma, cukor), Paradicsomsűrítmény, Fűszerek

Heinz szójaszósz
Összetevők: Víz, Glükóz-fruktóz szirup, Cukor, Só, Melasz, Szójabab 2,5%, Élesztő kivonat, Étkezési sav (tejsav), Színezék (karamell), Búzaliszt, Fűszernövény-és fűszer kivonatok.

DESPAR PREMIUM szójaszósz
Összetevők: Ivóvíz, Zsírtalanított szója (18%), Búza, Étkezési só, Cukor, Alkohol, Szójabab (0,1%).

Blue Dragon sötét szójaszósz
Összetevők: Víz, Cukor, Só, Szójaszósz kivonat (9%) [víz, sovány szójabab (3%), pörkölt búza, színezék (ammónia karamell), savanyúságot szabályozó (tejsav), tartósítószer (potassium sorbate)].

[ Szerkesztve ]


haxiboy
(veterán)
Blog

Lee Kum Kee -t tudom még ajánlani esetleg, bár ez inkább felesben jó valamilyen másik szójaszósszal mert elég erőteljes íze van, úgy alapból főzni vele nem az igazi.
Kikkoman valóban jó cucc, még a Sen Soy-t csipázom, de mivel orosz már lassan kikopik mindenhonnan, mióta elkezdődött a háború nem is tudtam venni sehol így marad a Kikkoman :K

Lassan összeáll az én szeszámmagos csirke receptem is, csak én próbálom átlag embernek is elkészíthetővé tenni, ne kelljen rohangálni a különleges fűszerekért, szóval magyarosítok egy kicsit :D


mpo
(veterán)

Itt egy kínai recept, nincs benne semmi különleges fűszer, ezen mit magyarítasz?
[link]
Az a baj, hogy a legtöbb kínai az adott ország ízléséhez igazítja a receptet, kivéve Pesten a kínai negyedben, ahova a kínaiak járnak.


solfilo
(veterán)
Blog

Mi Pearl River Bridge szójaszószokat használunk, van belőle világos, golden label világos, sötét, meg gombás (sötét tán az is). Ezeket inkább ázsiai boltokban lehet beszerezni. Áruk elég baráti szerintem.

Kétféle van most itthon:

golden label superior light: víz, szójabab (30%), só, búzaliszt, tartósítószer: Kálium-szorbát (potassium sorbate)

superior dark: víz, szójabab (20%), só, cukor, bűzaliszt

[ Szerkesztve ]


mpo
(veterán)

A #60-ban írtam: (Ezt érdemes elolvasni), a linkelt írásban van szó a szójaszószokról is.
Nekem úgy rémlik, hogy amikor itt is megjelent a szójaszósz, akkor a Pearl River Bridge volt a leggyakoribb.


haxiboy
(veterán)
Blog

Hmm, nem rossz. Az én receptemben van csillagánizs, és szecsuáni bors is, az egyik helyi étteremben csinálták így amíg nem lett új szakácsuk.


solfilo
(veterán)
Blog

Nekem a Heinz rémlik még a 90-es évekből, még vidéken. Black Pearl Rivert már csak itt Bp-n láttam. Cikkbe is írhattak volna róluk, ha már a fotóra is rákerült (sima világos). :)


Victorio
(aktív tag)

Remek írás, több recept kellene ide.
Az MSG-t nem tudtam micsoda, rákerestem, kiderült, hogy E621. Innen már egyenes út vezetett ide. Na, már csak ezért is megérte :D


mpo
(veterán)

A képen a Lee Kum Kee összetevői látszanak, E150a (Karamell) is van benne.


mpo
(veterán)

A piacon van saját nevelésű disznó, pörkölt (nem forrázott), a körömpörkölt mellett, ezt is kipróbálom:
[link]

Egy pár, amiket már megcsináltam:
Mao kedvence (császárhús vörösre brezírozva)
[link]
A Tampopo film miatt főztem rament.
Film: [link]
Tampopo Ramen (csak 3:47 hosszú a videó), az elkészítés sokkal hosszabb. :D .
[link]
Egyszerű japán csirkemájnyárs recept (Reba Yakitori)
[link]


adlersson
(tag)
Blog

"Mao kedvence (császárhús vörösre brezírozva)" - Mondjuk én biztos nem a cukorral (sőt, én cukrot egyáltalán nem, hanem inkáb sötét szójaszószt használnék), hanem a fűszerekkel kezdeném, hogy felszabaduljanak az íz- és illatanyagok (爆香, Wiki szerint angolul tempering), majd ezen pirítanám tovább a húst és csak utána adnám hozzá a sötét szójaszószt.

Kínában amúgy ettem sörös-tojásos változatot is, előbbi egy kiváló adalék az ízekhez. :DDD


mpo
(veterán)

Nekem nem sikerült olyan szép pirosra, mint a képen, pedig cukrot is használtam. Nem lesz édes az étel.
Rock sugarhoz még nem volt szerencsém, de a leírások szerint nem annyira édes.
Ha szójaszósszal csinálod, az egy másik étel lesz és a folyadékban nem fog megpirulni.

Ha fűszereket pirítanál ennél a receptnél, akkor a fűszerek megégnének.
Ezt külön kellene és csak utána hozzáadni.

A fűszerek és magvak főzőlapon való pirításához egy sekély rétegben terítse el őket előmelegített száraz serpenyőben és addig dobja, rázza vagy forgassa a serpenyőt, amíg gazdag, átható aroma keletkezik. Tegye át őket egy hideg serpenyőbe, hogy elkerülje a megégést.
(The professional chef-ből.)


mpo
(veterán)

Aki még nem ismeri, annak javaslom próbálja ki a Thai jasmin rice-t (Lidl-ben zöld zacskóban).
Rántott hús és egyéb nem fűszeres húsok mellé kiváló, erősebb ízűekhez nem, mert összevesznének, egymást elnyomnák.
Kedvencünk az indonéz kókuszos-citromos sertéshús, ahhoz is normál rizs jó.


adlersson
(tag)
Blog

Ha szójaszósszal csinálod, az egy másik étel lesz és a folyadékban nem fog megpirulni. - Ebből az ételből is vannak regionális változatok, a hunani nem használ szójaszószt, a szecsuáni cukrot nem, a tajvani meg mindkettőt használja, de az alapkoncepció ugyanaz minden esetben.

Ha fűszereket pirítanál ennél a receptnél, akkor a fűszerek megégnének. - Nem égnek, nem szárazon kell pirítani, hanem olajon megfuttatni, ahogy a legtöbb szecsuáni meg ahogy ezen étel "hivatalos", hunani elkészítési módja is kezdődik. Kevés olajon, kis lángon megfuttatod a fűszereket, amíg az illatok fel nem szabdulnak, majd hozzáadod a főtt, pirított húst. Nagy lángon összerázod őket pár másodpercen át, adsz hozzá egy kanál szójaszószt, megint összerázod, majd felöntöd sörrel és / vagy vízzel, majd ezt brazírozod.

Ezt a közvetlenül cukorba forgatott változatot sehol nem láttam eddig, a legtöbb helyen a karamellizált cukor (糖色) egy külön, víz hozzáadásával készült szirup és ez kerül bele az ételbe brazírozás előtt, ettől lesz színe.


mpo
(veterán)

"Sok változata ismert, ami láthatóan zavarja az idegenforgalmi hivatalosságok köreit: 2010-ben Mao szülőhelyén a turisztikai hivatal hatóságilag rendelkezett arról, melyik az eredeti recept, mely vendéglő nevezheti autentikus hunani hong shao rou–nak Mao legnagyobb kedvencét."
Te képes vagy megtalálni. :K


mpo
(veterán)

Kevés olajon, kis lángon megfuttatod a fűszereket
Ismerem, az indonézt is így kezdem a wokban, hagyma, chili, bio citromhéj (nem a normál gombaölős), utána jön a hús, ami levet ereszt, majd a víz.


adlersson
(tag)
Blog

Hát, ha most karót nyeltünk, akkor a Bűvös Szakács receptje még kevésbé Mao kedvence, mert a hunani hongshao (紅燒) a tankönyv szerint hagymaolaj (蔥油) → sertéshúsból és csontból készült alaplé (鮮湯) hozzáadása → protein hozzáadása → nagy láng → fűszerek és cukorszirup, VAGY hagymaolaj → fűszerek pirítása → protein hozzáadása → cukorszirup és alaplé hozzáadása, majd ezt sűríted be, de semmiképp nem közvetlenül a karamellizált cukorba pakolod a húst (pont azért, hogy ne égjen meg, meg hogy ne egy cukormázzal lezárt húsba kelljen behatolnia a fűszerezésnek), illetve se mogyoróolaj, se szójaszósz, se főzőbor nincs az eljárásban.

Mivel látom, hogy szereted a hivatkozásokat, hoztam kettőt is a tanfolyamokon használt könyvek egyikéből:

A színt adó cukorszirup készítése:

A hongshao eljárás menete:


mpo
(veterán)

Köszönöm!
A fordítók (Google, Yandex, Deepl) megszenvedtek a szöveggel, a legjobb a Deepl lett. A Yandex csinált szöveget a képből.
----------
Mao Ce-tung egy réteg lebegő kukacokat talált a szójaszósszal ellátott tégelyben, és soha többé nem érintette meg a szójaszószt.
Cheng Ruming a szakács kitalálta, hogy cukorszirup és só lesz a szójaszósz helyett a Mao kedvencéhez.
[link]
Ez a legjobb, amit találtam, több verzió van hivatkozással, dátummal.
[link]


nLali
(senior tag)

Megláttam, hogy logouton kajás írás van és egy pillanatra eszembe jutott a Guga féle Firke Csarhát :( :(


homerhamm
(senior tag)

Kici occó ezeöccá szecuáni cike zackó ninc.


Vesa
(veterán)

Jó cikk, köszönjük!
Nekem 2 problémám van az ilyen Ázsiai kajákkal.
1. Sajnos utálom a Tofut.
2. A csomagolt kínai élelmiszerekben nem bízom meg minőség terén, tehát nem nagyon merek vásárolni ilyen mindenféle kínai piacokon.

Éttermekből is csak a nevesebbekbe merek bemenni, éppen emiatt (meg a jópár NÉBÍH által felderített ügy miatt is).
Pedig egyébként, ízre, gasztro élményre szeretem ezeket, különösen a csípős (inkább erős) konyhákat/fogásokat.


adlersson
(tag)
Blog

Van egy paneer nevű, eredetileg indiai, de házilag is könnyen elkészíthető sajtféle, melynek a tofuhoz hasonlóan semleges az íze, hasonló az állaga, könnyen átveszi az ízeket és szerintem ugyanolyan jó bele.


solfilo
(veterán)
Blog

ne is mondd, jó kis palak paneer, nyamnyam :)


adlersson
(tag)
Blog

Paneer butter masala-t csináltam pár napja, de abban nem volt köszönet, mire beszereztem az összes hozzávalót. :DDD

[ Szerkesztve ]


Salamander
(lelkes újonc)

Mindig éhes leszek, amikor meglátom az első képet. :DD

üzenetek