üzenetek

hozzászólások


zooleeka22
(csendes tag)

Előre bocsánat én műszaki audiós volnék, nem audiofool :)

Kb 14 évesen kezdtem el erősítőt építeni. 34 éves koromra el is készült az AB osztályú erősítő Béta verziója, amit már nincs értelme tovább fejleszteni :D. Ugyanis nagyobbat torzít a hangkártyám, valamint téglalap alakú lakásban élek, melynek vannak állóhullámai, és visszhangja is :).

Szóval jó hosszú a cikk, de ami nincs itt az a mért eredmény, aminek segítségével valami mással össze lehetne hasonlítani. Fülre hagyatkozni, mint mérőműszer kész vicc. Függ az alkoholszinttől, hangulattól, fáradtságtól, valamint beleméri a helyiség, hangszóró, kábel torzítását is. Attól is függ mit akarunk hallani...
Ha egy rendszer a torzítós villanygitárból mondjuk gyönyörű hangú hárfát készít mire kijön a hang belőle, lehet hogy nagyon szép hangú, de attól még torzít, mint az állat :D.

Nem tapasztaltam, hogy az ellenállásnak iránya lenne . (mondjuk fémrétegeket használok, ezeknek frekvenciafüggése sincs 100kHz-ig legalábbis).
Tapasztaltam és a könyvek is ezt mondják, csillagpontos földelés kell, bár nagy frekin már antenna, szóval limitálni kellene a felső határ frekit is, hogy ne szennyezzük az étert, valamint enélkül gerjednek az erősítők.
Kábelezés: figyelni kell arra hogy a vezetékek minél kisebb hurkot alkossanak jelen és kimeneten egyaránt.
Jelvezték nekem sodrott árnyékolt kábeles. A hangszóróhoz vezető pedig LAN kábel. -a színes az egyik pólus a fehér csíkos a másik-.
A passzív hangváltókat úgy ahogy van ki kell hajítani -kivéve a magasét, hiszen azt megölné a kisfreki-, vagy menjen külön erősítőről.
Ha ennyire elit erősítőt csinálnék, beburkolnám az elektronikát mondjuk 5mm acél lemezzel, így szigetelve volna mágneses és elektromos erővonalaktól egyaránt. Ez hogy kint van minden valami rossz vicc lehet a 1900 as évek elejéből -bár sokan csinálják mert szép-.
Szóval hajrá hajrá, de legyenek mért értékek is.

üzenetek