üzenetek

hozzászólások


konzumpro
(senior tag)

Szerintem nem baj ha indulatos és indulatokat vált ki, hogy máshogy lehetne a témáról írni, mint szenvedéllyel? Nekem nagyon inspiráló, jó útmutató az írás és a hivatkozások.


buherton
(őstag)
Blog

A provokatív és a fröcsögés között van egy nagy különbség. A provokatív írásnak az a célja, hogy kimozdítsa az embereket a megszokásokból. Ehhez eszközöket is ad, hogy "bízz bennem és csináld így". A fröcsögésnél ez nem áll fent.

Odáig olvastam, hogy "így nem jó, úgy sem jó, de én tudom hogyan jó és nem árulom el".

Egyébként villamosmérnök végzettségem van, de programozok cloud-ban és embedded szinten is. Továbbá hiszek az open source világban is.


domerator
(veterán)
Blog

Hatalmas gratula az egész zenehallgatás alapvető megközelítéséhez!!!

Nagyon-nagyon régóta az a bajom a legtöbb kommersz zajkeltő cuccal, hogy mindenki ugyanúgy énekel rajta, Lady Gaga hangja majdnem ugyanolyan mint George Michaelé... én annak idején valami olyasmiben gondolkodtam, hogy annyi hangdobozt kellene betolni egy rendszerbe, amennyi hangszer van a zenében, de persze ez csak fantázia.

Nem vagyok szakember, volt a cikkben rész, amit csak átfutottam (úgyse értettem volna). Az egyetlen hangszóróval egyetértek (maximum kettővel) és a kábelezést is fontosnak tartom. De eddig tartott a "szakmaiságom", még egyszer: az a felfogás, hogy minden a saját hangján szóljon végre, mindennél szimpatikusabb.

Egyetlen kérdésem lenne és inkább amatőr gyakorlati: kábé mekkora hangerőn tesztelgetsz? Olyan hangosan, hogy lehetne mellette normál hangerőn beszélgetni, vagy annál hangosabban, halkabban? Illetve még az érdekelne, hogy az egész hangkép változik-e ha mondjuk lehalkítod "esti" hangerőre?

Amúgy szívesen meghallgatnám én is ezt a rendszert...


Fred23
(nagyúr)

"Ezzel csak az a gond, hogy nincs két egyforma fül/agy! Ami neked "jobban szól", az másnak lehet, hogy nem szól jól."
:K

Csak kíváncsiságból olvastam el a cikket, már régen rájöttem, hogy nekem a legjobb módszer bemenni egy nagyáruházba, ahol mind a lejátszó, mind a hangfal/füles kipróbálható, és adott keretből megvenni azt a kombót, ami számomra a legszebb eredményt produkálja. Volt már, mikor azon vidultam, hogy a negyedannyiba kerülő cucc hangja nekem sokkal jobban bejött.

Illetve egyszer vettem iszonyat olcsón egy Sony fülest, ami az összes itthoni fülesemet überelte a fülem szerint, és ez az, ami igazán számít nekem, nem a spec.

[ Szerkesztve ]


subset
(senior tag)

Írod, hogy próbáltál különféle OP-rendszereket. Linux esetén az ALSA-t nem lehet kihagyni a hangkeltésből az a "driver", de a felette álló soudnserverek-et érdemes lenne külön-külön megnézni, van-e változás, hoz-e valamelyik valamit a konyhára. Gondolok itt a JACK, Pulseaudio és legújabban Pipewire szerverekre.
Ubuntu Studio
https://linuxaudiofoundation.org/
MAC-et is próbáltad mint forrás ?

[ Szerkesztve ]


konzumpro
(senior tag)

Minden zenéhez más rendszer, minden hangszerhez egy hangfal? A másik megoldás a lineáris hangreprodukció.


domerator
(veterán)
Blog

Írtam, hogy csak fantáziálás... bár szerintem még soha senki nem próbált mondjuk valami olyat, hogy pl. épít egy kétutas hangdobozt, amiből a mély(ebb) sugárzót mondjuk egy gordonka testébe, a magasat meg egy hegedű testébe építi (vagy akár lehet hangszóró helyett rezonátor is) és vonós zenét próbál rajta hallgatni... ha sok időm és pénzem lesz egyszer, akkor lehet kipróbálom.


niof
(addikt)

"mindenki ugyanúgy énekel rajta, Lady Gaga hangja majdnem ugyanolyan mint George Michaelé..."

Ha tényleg ez a helyzet, akkor vagy nagyon rossz rendszereket hallhattál eddig, vagy nagyon rossz a hallásod, mert kb. egy Sokol rádión is meg lehet ezeket különböztetni. Még ha erős iróniával írtad, akkor is.
Amúgy a sok hangszórós téma nem teljesen idegen gondolat. Egy hangmérnök mondta régebben azt, ha igazi surround élményt szeretnénk, nagyjából 100 hangszóróval kellene magunkat körülvenni. Amit te mondasz, ott bukik el, hogy egyszerűen nem lehet egy hangszóróra rábízni egy adott hangszer lesugárzását. Ez mind felvételtechnikailag, mind lejátszásilag bonyolult lenne, és egyben kivitelezhetetlen. Gondolj csak egy szimfonikus zenekarra. Úgy kéne őket bemikrofonozni, hogy el legyenek egymástól szeparálva, ne halld a másik hangszert az adott mikrofon esetén, ami lehetetlen. A felvételt annyi sávon kellene rögzíteni, ahány hangszer megszólal. És mi lesz a térinformációkkal, reflexiókkal? És akkor nem is beszélve a visszajátszásról. Hol és hogyan rendezel be egy szobában annyi erősítőt, hangsugárzót, kábelt, miről játszol le egyszerre, megfelelő időzítéssel/hangerővel ennyi sávot?
Szóval, egyszerűbb, ha inkább eljársz koncertekre, otthonra meg vegyél valami nem zsebrádió szintű rendszert, és rendben leszel. ;)


pechman8
(aktív tag)
Blog

Köszönöm.
kábé mekkora hangerőn tesztelgetsz?
Erre nehéz válaszolni. Úgy... betölti a szobát. A felvételen 25%-ra van csak elengedve, mert a felvevő nem bírta feljebb. Én kb. 30%-on hallgatom... de ez nem sokat mond így magában. Az erősítő 6W-os, a hangszóró meg 96dB érzékenységű, tehát ezzel a hangfallal kb 2-3W kell nekem. Remélem ez elég pontos válasz.

az egész hangkép változik-e ha mondjuk lehalkítod "esti" hangerőre?
Ez megint nehéz kérdés, de próbálok nem kitérni előle. Szóval az ember füle nem lineáris, ezért a hallkabb hangot erőtlenebbnek is hallja, ez így van nálam is, ez természetes. Viszont halkabban is megvan az élvezete, úgy "visz magával!"...

(A JVC AX-A3 - nem keverendő össze a sima AX3-mal.- erősítőn emiat van egy szabályzó, a neve magyarul "Basszus Kompresszor". Ezzel azt szabályozhatjuk, hogy mikor halkítjuk az erősítőt mennyivel több basszust adjon hozzá!, Nekem volt ilyen erősítőm.)

ui: agnosztikusokkal ne állj le vitázni. Felesleges.

[ Szerkesztve ]


pechman8
(aktív tag)
Blog

ALSA.
Próbálkoztam. Nekem nem sikerült. Ami furcsa azonban nekem és a cikkben is írom, hogy egyformán rossz. A különböző linux OS-ek egyformán voltak rosszak a számomra. Nem volt eltérés... Nem tudtam volna megmondani melyik Linux OS fut.

MAC-et nem próbáltam.

Az Audirvana egy érdekessége azon kvül, hogy nincs linuxra, hogy mikor azt hallgatod, közben semmi mást nem lehet. Úgy értem más szoftvrnél, mondjuk hallgatom a foobar2000-et és közben rányitom a youtube-t akkor szól mind a kettő. De ha Audirvána szól, minden más leáll. Kizárólagosan foglalja a hangeszközt.

Köszi a linkeket.


niof
(addikt)

Ja, hát igen. Az cikkedből is következik, hogy te vagy az élethű hangreprodukció következő felkent pápája. :U
Mindegy.
Járj amerre úgy gondolod, hogy járnod kell!
Aztán még az is lehet, hogy idővel te leszel a következő Ken Fritz, és rólad csinál majd valaki egy ilyen szép videót.
[link] Majd utána, a többi szkeptikussal együtt, elnézést kérek. ;]
Érdemes lenne végignézned, csak mondom. Meg persze mindenki másnak is.


konzumpro
(senior tag)

De, a Serblin.

Na jó, nem pont az amit írtál.

[ Szerkesztve ]


konzumpro
(senior tag)

Lehet hogy a windows directsound resampler impulzusátvitele jobb. De hát legjobb ha nincs ilyesmi a jel útjában.


Hieronymus
(őstag)
Blog

5350 euró/pár németországi áron. És ez még csak a belépőszínt. A német Teufel sírva könyöröghet a receptért. A méregdrága termékeiket, ehhez képest, üveggyöngyért árulják.
OFF]Van egy Teufel fejhallgatóm. Ajándékba kaptam. Nem vagyok elámulva a hangzástól.

Azt gondolom, a realitások talaján kellene maradni. Nyilván ki lehet fizetni egy pár Serblin hangszórót. De kevesen akarják kifizetni. Magyarországon még kevesebben.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Továbbra sem világos, mit akartál ezzel a cikkel mondani, mivel nem tartalmaz szakmai állítást, se tapasztalatit. Csupán egomán dumának tűnik. Tabut nem döntögetsz, megnyugtatlak, mivel - mint már írtuk - mások is foglalkoznak komolyabban HiFi-vel.

[ Szerkesztve ]


Vesa
(veterán)

"Olyan oldalt piszkálok mely tabu."

Ez ilyen vesszőparipád? Szerintem itt elég sok valid érv hangoztt el amiből kiderül, hogy valójában nem piszkálsz tabu témákat (ez egyébként mit jelent konkrétan???), sokkal inkább csak alapvető paramétereket hagytál figyelmen kívül és ebből vezettél le téves végkövetkeztetést, amire páran felhívták a figyelmedet. Lehetne ezekről éppenséggel értelmesen vitázni is, ami még pozitív is lenne. Nagyon úgy tűnik, hogy szintén tévesen értelmezed úgy az egyébként jogos érveket, hogy azok valójában nem jogos érvek, csak a "tabu témák piszkálgatása" miatt íródtak. Pedig nyilván nem azért vitáznak veled fórumokon, mert valamiben mást gondolsz egy erősítő építésével kapcsolatban, hanem vélhetően azért, mert a "tabu témák piszkálgatására" hivatkozva minden jószándékú kritikát támadásnak fordítasz le magadban, ezzel kerülve ki az esetleges tévedéseiddel történő szembenézést.

Az egy kifejezetten pozitív dolog, hogy kísérletezel, bár a konkrétumok megosztása nélkül azt se nagyon lehet értelmezni egyelőre, hogy ez pontosan mit jelent. Ami nincs rendben az az, hogy másokat lesajnálsz, miközben az ég világon semmi konkrétumot nem tettél oda emögé azon kívül, hogy _szerinted_, _számodra_ valami "jobban szól". Amiről meg tudjuk, hogy szubjektív, tehát ahhoz biztosan édeskevés, hogy másokat lesajnálj.

[ Szerkesztve ]


konzumpro
(senior tag)

Minden véleményhez oda kell képzelni, hogy "szerintem".
A stíluson vitatkozni, konkrétumokat követelni egy határterületen, garantált kocsmai verekedés. :DDD


AJTHAX
(csendes tag)

Üdv.
Ritka amikor írok. De elismerésem a szerzőnek.
Öröm látni és olvasni ilyen fanatikusokat.
Remélem még olvasom a cikked vagy irományod.


adapter07
(csendes tag)

Nos "a stílus maga az ember", ha valaki öntelt, fennhéjázó stílusban nyilvánul meg, akkor ne csodálkozzon, hogy hasonló válaszokat kap. A műszaki tudományok területén szeretjük a kézzelfogható bizonyítékokat, a "szerintem" nem elég.
Egyébként a posztban érdekes kérdések merülnek fel, kár hogy válaszokat nem kapunk. Engem az egész Egely György magasröptű írásaira emlékeztet, fantasztikus dolgokról olvashatunk nulla konkrétum és bizonyíték mellett. Például a kolléga megállapítja, hogy az ellenállásnak "iránya van". Tegyük fel, hogy igaz, akkor a kérdés, hogy miért? Vagy például a légszerelés kontra NYÁK kérdésben is szívesen meghallgatnék olyan érveket, amelyek bizonyíthatóak is. Olyan érzésem van, hogy az író nem szívesen bajlódik az elméleti háttérrel, az esetleg hiányzó ismereteit kísérletezéssel próbája pótolni.


konzumpro
(senior tag)

Kísérletezéssel gyarapodik a tapasztalat. Néha rossz a konklúzió, de csak kitartás kérdése az egész, majdcsak tudományos alapokra helyeződik az ezo része is. A stílus meg ne akadályozzon hogy nagyszerű emberekkel találkozz, a nagy kaliberű személyiségek általában nem szeretik a tömeget, a tömeg orrol rájuk emiatt, de ők elviselik.

üzenetek