[Re:] [tghwinner:] PC-n a Single Player játékmód halott... (Rant írás) - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


bitpork
(veterán)
Blog

Semmi köze a világbékéhez :N
Tény kérdése, hogy mindkét műfajnak meg van a rajongótábora, és az itt érvelők HC játékosok szintjéről írnak. Innentől pedig csak ízlésbeli kérdés, mert egyik sz@r nem jobb a másiknál.

Te meg ha ennyire ökölbe van szorulva a gondolkodó szerved, különösen rászorulnál már valami IRL dologra, messzi a számítógépes játékok különösen nagy koncentrációt, játékintelligenciát , mapismeretet és teamworkot megkövetelő kényszerétől mert láthatóan megvisel ;)


kemotox
(addikt)
Blog

Na mivan malacka, személyeskedünk? Ennyire betalált a kommentem? Menjél egyél egy kicsit, az megnyugtat :U
Teljesen normálisan, érvelve vitáztunk a dologról, ami még mindig nem ízlés kérdése, de látom nem akarod megérteni, egyre csak hajtogatod. Erre te jössz ezzel a szokásos önkéntes békítő "mindenkinek igaza van és senkinek sincs igaza" hülyesgeddel. Most meg butthurtkodsz :D Ha nem bírod a pofont ne állj bele.
Egy teljesen normális beszélgetés volt, amíg nem böfögtél vele. Most meg persze megy a flém meg minden. Taps.


bitpork
(veterán)
Blog

Tartom amit állítottam a vita keretén belül és kívül is.


pengwin
(addikt)
Blog

Egyikőnk sem állította, hogy a "kompetitív" multiplayer ne jelenthetne ténylegesen professzionális játékot.

Viszont azt tisztázzuk, hogy ez a játékospopuláció kevesebb, mint 5%-át érinti.
Tudod focilabdát se a magyar NB1 miatt tudsz venni a Decathlonban, hanem azért, mert rengeteg amatőr akar focizni... ugyan ez igaz a MOBA és online multipalyer FPS-ek elterjedtségére is: nem a pár százaléknyi profi, hanem a kazuár gémör tömegek miatt terjedtek el ennyire.

Az meg nehogy bitpork hibája legyen már, hogy nem tudtál neki normálisan válaszolni.

Arról nem is beszélve, hogy igaza volt: mindenféle játékkal jól el lehet szórakozni. Én is többnyire offline játszok, de fárasztó munkanapok után igenis jól esik néha egy-két kör LoL... mert bizony van olyan, hogy nincs kedvem napokon át egy civilizációt építeni, hogy aztán Gandhi leatomozza.
Csak közben kezd az ipar az egyik tipus felé túlságosan is eltolódni.

[ Szerkesztve ]


Tim82
(nagyúr)
Blog

De, sokkal többet is hozzá tudnék tenni főleg RPG, kalandjáték és stratégia vonalon, légy szíves, ne állíts baromságokat, hogy mit tudnék és mit nem, csak mert neked kimerült a lista az utóbbi évek jó single player játékai terén.

Különösebb tagolás nélkül, csak a GOG fiókomba/kívánságlistámba benézve (nagyon random módon kiválasztva, csak arra ügyeltem, hogy 2010-es években kijött játék legyen választva):

- Serpent in the Staglands
- Oxenfree
- Ember
- Darksiders széria
- Bard's Tale
- Grim Fandango remastered
- Legends of Grimrock széria
- Wasteland 2
- Shadowrun széria
- The Age of Decadence
- Underrail...

A Steam fiókomba/kívánságlistámba még nem néztem bele.

Egyéb kérdés? Szeretnél még valamit állítani másokkal kapcsolatban, hogy mit tudnak és mit nem tudnak, a saját ízlésedet/álláspontodat rájuk tolva?

[ Szerkesztve ]


BoB
(veterán)
Blog

Crusader Kings 2
Stellaris
Hearts of Iron 4
Cities Skylines
CM Black Sea
DCS World
Tank Warfare Tunisia 1943
Order of Battle World War 2
Amnesia széria
Europa Universalis 4
Ultimate General Civil War
Arma 3
Age of Wonders 3
Xenonauts
Banner Saga 1-2
SOMA
Outlast 1-2
CiV 5-6

Nem soroltam fel mindent, hirtelen ezekkel tudtam kiegészíteni a listádat :D

[ Szerkesztve ]


bitpork
(veterán)
Blog

Kétharmadát nem hogy nem játsszák alkalmi gémerek de még csak nem is hallottak róla. De felőlem legyen - én kérek elnézést amiért azt gondoltam az "én"en túl is van még bárki más a világon :R

De tényleg, nem is értem miért itt nyilatkoztattok ki és nem mondjuk egy PCGamerben/Metacriticen írjátok főállásban a tutit :U

Igazatok van. L

[ Szerkesztve ]


BoB
(veterán)
Blog

Igen, ezekkel csak professzionális gémerek játszanak, csak akkor hallasz ezekről egyáltalán ha van klubkártyád mert alapból rejtettek steam-en és GOG-on is! :C

[ Szerkesztve ]


kemotox
(addikt)
Blog

Ő nem hallott róla, ergó senki más sem, hát nem érted? :D


Tim82
(nagyúr)
Blog

Van még egyéb érvelési hiba is, amit be szeretnél vetni? Hol volt korábban abban a hozzászólásomban, amibe belekötöttél (vagy annak előzményeiben) szó arról, hogy olyan játéknak kell lennie, amit a Magyar Rádió reklámoz óránként? S ahhoz, hogy tudjak jó single player játékokat írni, miért is csak akkor lennék szerinted alkalmas, ha főállásban PCGamer/Metacritic munkatársnak lennem? (Miért nem elég a Rock Paper Shotgun? :P )

A tutit neked sikerült benyögnöd, amikor kinyilatkoztattad, hogy nem tudok több jó, utóbbi években megjelent single player játekot mondani. Te miért érzed úgy, hogy noha tudtommal Te sem vagy egyik fent említett szakoldalnak sem szakírója, szerinted megmondhatod nekem, hogy nem írhatok le azért jó játékokat, mert szerinted ilyenből kevesebb van, mint mások szerint? (Nem mintha attól, mert az említett oldalak szakírója lennél, több jogod lenne bármi ilyesmire.)

Ezentúl inkább hanyagold azt, hogy ekkora méretű álszentséggel hozzászólsz ahhoz, amit írok, ld. "én kérek elnézést amiért azt gondoltam az "én"en túl is van még bárki más a világon", ami az előzmények fényében kifejezetten röhejes benyögés volt Tőled. Előre is kösz.

[ Szerkesztve ]


#72042496
(félisten)

Ezek is olyan ismertebb, elsősorban single player játékok az utóbbi öt évből PC-re, amelyek ha jól látom, nem voltak még a topikban:
- Dark Souls 2-3 (van egy sajátos multi módja, tudom)
- Total War újabb részei
- Shadow Warrior reboot és folytatása
- Ori and the Blind Forest
- Inside
- Cuphead
- Far Cry sorozat újabb részei

Az ismeretlenebbek közt pedig van sok szuper metroidvania, virágzik a műfaj,

[ Szerkesztve ]


simauser
(tag)

Nekem tetszik, hogy a single fps-eknek lett egy olyan műfaja, amit az olyan embereknek találtak ki, akik kinőtték a "dejólőni, sokanjönnek" mechanikát, de egy-egy jó történetet szívesen "megnéznek". A Starcraftban (ami pont stratégia, de jó sztorival) - mai, felnőtt fejjel - nekem elég fárasztó, hogy egy-egy pályán kb. ugyanazt kell csinálni, kampányonként 10x, 20x, 30x, és akkor szépen feltárul a történet.

Erre tökéletes megoldás a walking simulator, amiket nagyon bírok. Nincs ellenfél (általában), a sztorit a játékos maga fedezi fel, persze megfelelően "megrendezett" körülmények között. Itt nincs kecmec, írni kell, mesélni, nincs sallang, színes tank rózsaszín ágyúcsővel, ami 16x AA mellett eltereli a figyelmet a hiányokról. Dramaturgiailag bizonyára még jobban is oda kell figyelni az ilyen esetekben, mint egy sima játéknál. Firewatch, Gone Home, Everybody's Gone to the Rapture, Tacoma, SOMA (ez picit talán kilóg), - ezek mindegyike jó élményt adott. A következőnek a "The Station"-t néztem ki, az van felírva.

És ezek mind relatíve friss cím, egyik sem régi, és csak azok, amelyket ismerek. Amiket nem, vagy nem jöttek be (Ethan Carter), azokat nem is említve. Nemhogy single, nemhogy fps, de még elég speciális altípusok is, és élnek, virulnak. Szóval . . .


huskydog17
(addikt)
Blog

A sétaszimulátorok valóban nagyon jó történeteket képesek elmesélni, mármint az igényesebb címek, sajnos sok olyan ZS kategóriás walking simulator is van, melyek szégyent hoznak a műfajra.

A Station-ről eddig nem is hallottam, most utánanéztem és tényleg tök jónak tűnik, köszi a tippet.! :R

A SOMA szerintem bőven nem illik bele a műfajba, az inkább bujkálós horror, számomra pont emiatt nem jött be. Az Ethan Carter viszont minden idők egyik legzseniálisabb alkotása, 2× is végig toltam.
Everybody is Gone to the Rapture-nek csak a befejezése volt elcseszve, de addig tök jó.

Platformer műfajban is sok kiváló alkotás van, melyek gyönyörű történeteket mesélnek el (pl. Ori, Seasons After Fall stb.). Na persze az ilyen alkotásokat a sajtó nem kapja fel úgy, mint a "AAA" szemeteket, hiszen az indie címekben nincs annyi pénz.


snecy20
(veterán)

The Vanishing of Ethan Carter valóban az egyik, vagy talán a legjelentősebb ilyen független produkció az elmúlt 4 évből. :)
Már csak a hangulata miatt is jó évente 1-2x végigjátszani. :)


simauser
(tag)

A SOMA valahol félúton van. Nem olyan elmebeteg bújkálás, mint az Outlast, hanem sokkal lazább, ha figyelsz a szörnyek szabályaira (ami elhangzik, és sulykol is picit), nem jelentenek problémát, legalábbis nem volt akkora félelem-faktor, mint az Outlastban . . . és nincsenek is mindenhol, azt hiszem, minden második szakaszban van 1-1 (gondolom, unalomcsökkentés miatt) de az atmoszféra, a történet, ami ebben a játékban van, eszméletlen.Javaslom, hogy próbáld meg még egyszer, mert már van benne "safe mode", ahol a szörnyek benn vannak, de nem támadnak (nem ölnek meg), ami könnyebbé teszi (az egész történetben 1-2 rész van, amikor az igazán idegölő kerülgetést megoldja). Meg is lehet nézni őket, végigvittem így is, hogy tényleg bejárhassak mindent (összesen vagy 3x nyomtam végig, nekem ez az etalon a mostani évekből), talán jobban állt a szőr a hátamon némelyiktől, mint normál módban :DDD De ízlések és pofonok.

Az Ethan Carterrel lehet, hogy teszek még egy próbát. Néha elkapja az embert a hangulat, néha nem, és olyankor nem jön be. A Rapture szerintem gyönyörű, bár a végétől picit húztam a szám én is, mert bár kielégítő volt, de tőlem annyira idegen az az üzenet, amit sugall, a morális konklúzió, hogy csak na. De hogy gyönyörű befejezés volt, az biztos. Eszméletlen az a játék.

Jah, és a Solus Project is jó.

Van egy pár a listámon, ami érdekel: az emíltett The Station, Narcosis, Kholat (a Djatlov-incidens miatt, ami a konteóblogon érdemes elolvasni), Kona, Virginia, Dear Esther, Serena. Van, ami hosszabb, van, ami rövidebb.

Így végigolvasva a címeket (és tudva, hogy mind kb. rétegdolog, és hány van belőlük, és a legtöbbje aránylag új) a "haldokló single fps műfajjal" kapcsolatban a South Park őserdős része jut eszembe, amikor a kígyó (aki a tanárnő szerint jobban fél a gyerekektől, mint ők tőle) megeszi az idegenvezetőt, és Cartman benyögi: na ezt jól megijesztettük :D

[ Szerkesztve ]


#72042496
(félisten)

Most jól kibővült a steames kívánságlistám. :)


simauser
(tag)

A fórumot olvasva az enyém is :)

Sőt, amikor a SOMA reddit oldalát olvastam (hát igen, bejött az a játék ;] ) találtam egy linket egy Materwelonz nevű youtuberhez, aki épp akkor játszogatta végig a SOMA-t (azt is megnéztem, hát igen, kezd mániákus szintet ölteni, ilyet se csináltam még, sose nézek gameplayt hosszabban, pláne nem kommentárral, de meglepően értelmes meglátásai voltak . . . ), és jópár tippet találtam ott is, rengeteg sztori-orientált játékkal. Játszik Witcherrel meg hasonló AAA címekkel is, de nagyon sok walking sim, platformer, meg réteg-sztori dolog van a csatornáján. Oda megyek néha ihletet meríteni.

[ Szerkesztve ]


Lenry
(félisten)
Blog

a Far Cry Primal egy mellékküldetés-cunami, az 5 szintén, idegesítő történetvezetéssel és elmebaj sztorival, úgyhogy azokat nem feltétlenül venném be ebbe a listába, de a 3 és a 4 tényleg jó


#72042496
(félisten)

Én úgy gondolom, hogy a listán ettől még helyük van, mert ismert single player játékok. De mindenképpen hasznos kiegészítés, hogy ilyenek.

(Én nem játszottam velük, csak Steamen néztem most meg őket. A Primalnak nincsenek azért rossz értékelései, igaz, túl jók se. Az 5. résznél már az értékeléseknél is látszik, hogy valami nem oké.)

(#57) simauser: Rá is nézek, köszi a tippet! Ez az egész műfaj ismeretlen nekem, de felkeltette az érdeklődésem.

[ Szerkesztve ]


#16939776
(nagyúr)
Blog

Ez a tendencia érthető, hiszen se idő, se pénz megvalósítani egy jó történetet.
Amíg van olyan cím ami még 15 éves HC gamerkedés után is leköt évekre, én nem sajnálom hogy a kod-eleven-ben nincs SP kampány.

Azért nem rossz a mai technológiától, hogy valós sebességgel (több száz FPS, min. render-idő), teljes látvánnyal, torzítatlan, éles képpel, 100%-os kontroll mellett lehet élvezni a régi FPS játékokat.
Rohadtul elleszek bármelyik régi SP címmel a következő 15 évben. :D

[ Szerkesztve ]

üzenetek