üzenetek

hozzászólások


Borosz
(senior tag)
Blog

:) Ez gyakorlatilag nem ugyanaz, mint egy cserépkályha és nem CSAK a samott belsőtől függ, hogy milyen hatékonyságú. Igaz nekem nincs diplomám belőle meg papírom csak egy kevés tapasztalatom, meg logikám és egy kevés műszaki érzékem. A hőtárolás attól is függ, hogy áll-e a tégla vagy fekszik. Ettől az átmelegedési idő is függ. Nekem a tárolás fontosabb szempont volt, mint a gyors hő-kibocsátás. Egyébként a gyors hő-kibocsátás is hatékonyabb ezeknél, mert nagy, üveges ajtó van lent és fent is üveges a sütőtér ajtaja. 10 percen belül ezen a két ponton ontja magából a meleget. Néhány óra elteltével pedig a teljes felületén ezt teszi, igaz kisebb hőmérséklettel.
Ahogy írtam, a samott belső tűztér normál méretű és vastagságú samott tégla építmény. A füstjáratok is nagyban meghatározzák a hőleadást. Én most éppen egy rakat fenyővel fűtök naponta - előfűtésképpen és így is felcsavarja a hőmérőt 23 fokig. Aztán éjjel szépen hűl ki. Reggelre 21,5 fok körül van. Télen átállok a juharra, de télen is áll az a dolog, hogy éjjel 2-3x kapcsol be a turbo kazán és fűti fel a helyiségeket gázzal. Amíg van fa, addig a központi fűtés amolyan kiegészítő. :) 3 év után kellett takarítani az alsó tisztítójáratokat. Egész jó. És még mindig élünk-virulunk és élvezzük a melegét. Aki szenvedélyes barkácsember és falazott már, az tud ilyet építeni - ettől jobbat is. ;)

üzenetek