üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

Érdekes lesz ilyen körülmények között értelmezni a távközlési koncessziót.

Azért az államok kezében van még eszköz, nevezetesen nem engedélyezik az adott országban szolgáltatni X vagy Y szolgáltatót, és akkor hivatalosan nem lehet ott eladni a terminált / telefont, a szolgáltatónak pedig az adott terület felett ki kell kapcsolnia a szolgáltatást.

Ezek összetett folyamatok, például ezért lesz nagyon érdekes kérdés, hogy Kína hogy ugorja meg ezt a kört. Számára vörös posztó lenne, hogy a Starlink működjön a területén, ugyanakkor ha lesz is saját hasonló rendszere, nehéz lesz annak működési engedélyt szerezni mondjuk az USA vagy az EU felett, ha cserébe nem engedi be a saját területére a konkurens szolgáltatókat (az ilyen passzusoknál fontosak az EU törvényhozásban Magyarország vétói...).

Minden esetre igen sok kényes kérdés van a téma körül, viszont a hatását nehéz lenne jelenleg túlbecsülni - ha megvalósul.

A műholdas telefonoknál az fogja "elvinni a piacot", aki addig tudja finanszírozni a terjeszkedését, ameddig eléri az előfizetői száma azt a kritikus tömeget, hogy a "legtöbb" hívása hálózaton belüli legyen

Ezért van oroszlánugrásnyi előnye a Starlinknek még úgy is, hogy Ők először ignorálták ezt a piacot. Simán meg tudják oldani, hogy fokozatosan beépítik a képességet a Starlink Gen2-be, amelyek ráadásul sokkal nagyobbak, mint a konkurens műholdak.

Kulcsfontosságú lesz, hogyan kezeli majd a műholdas telefon az olyan zárt térből indított hívásokat, ahol nincs rálátás egy műholdra sem.

Két irány: először is ott a VoWIFI már ma is, tehát zárt térben csak Wifi kell internet kapcsolattal, aztán a többit megoldja a telefon és a szolgáltató hálózata.

Másodszor a T-Mobile USA megközelítése várható e téren, tehát jelenleg legalábbis még nem az lesz, hogy a Starlink műholdas telefont fogod megvenni, hanem az, hogy a mobil szolgáltató műholdas elérést is biztosíthat. A műholdas elérés csak egy opcionális lehetőség ott, ahol nincs földi adótornyok által biztosított lefedettség.

Lehet, hogy a cikk ilyen szempontból megtévesztő: itt egy plusz képességről van szó, amit vagy használsz, vagy nem.

üzenetek