üzenetek

hozzászólások


forumpista
(tag)

Jo cikk, koszi szepen!


Ed_007
(aktív tag)

"A privát véleményem, de ez kb. olyan szintű változás lesz, mint amikor a vonalas telefonról átszoktak az emberek a mobiltelefonokra. ... 10 év múlva pedig tippre az lesz az alapértelmezett, adótornyok meg csak a városokban, lakott településeken lesznek..."

Érdekes lesz ilyen körülmények között értelmezni a távközlési koncessziót. :DD

Ha mindenki mindenhol telefonálhat, Egyszeri Elemér előfizethet egy indonéz szolgáltatónál jóárasan és használhatja full time Magyarországon a telefonját (persze ha a hívónak ez külföldi hívásnak számít, akkor az szívás, de ha a hívó olyan szolgáltatónál van, ahol nem számítanak fel plusz díjat a műholdas telefon hívásánál, akkor sokan fognak műholdas telefonra váltani.

Négy további gondolat:

1) A műholdas telefonoknál az fogja "elvinni a piacot", aki addig tudja finanszírozni a terjeszkedését, ameddig eléri az előfizetői száma azt a kritikus tömeget, hogy a "legtöbb" hívása hálózaton belüli legyen (vagy ilyen megállapodásokat tud kötni más szolgálatókkal - lásd 4) ), mert akkor a beszélgetőket már nem fogja visszatartani, hogy a hálózaton kívüli hívásért a gatyájukat is lehúzzák róluk.

2) Kulcsfontosságú lesz, hogyan kezeli majd a műholdas telefon az olyan zárt térből indított hívásokat, ahol nincs rálátás egy műholdra sem. Az olyan telefon, amellyel ki kell állni az ablakba, hogy hívhassuk a partnert, csak korlátozottan lesz "szerethető".

3) Lehet, hogy a 2) miatt lesz létjogosultsága a "hibrid" telefonoknak, ahol ha nincsen rálátás műholdra, hagyományos GSM hálózaton keresztül megy ki a hívás; vagy fordítva: ha nincsen GSM hálózat, műholdra megy a hívás.

4) Lehet, hogy a "hálózaton belüliségért" olyan megoldást vezetnek majd be a műholdas kapcsolatot biztosítók, mint most a Skype: kb. mindenhol helyi számon küldik ki a hívást vagy megállapodnak a helyi szolgáltatóval, hogy "jóárasan" fogadják a hálózatukba irányuló hívást.

Érdekes időszak lesz, kíváncsi vagyok, milyen megoldás lesz a nyerő.


gbors
(nagyúr)
Blog

Zseniális ez a cikksorozat, nem két perc volt elolvasni a 2022-es felvonást sem. Nagy köszönet a munkáért és az informatív, olvasmányos eredményért :R


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

"Egy robotot nagyon könnyű beprogramozni, hogy bizonyos mozdulatokat nagyon pontosan akárhányszor megismételjen, de amikor fél milliméterrel arréb van valami, mint kellene, akkor egy ember gondolkodás nélkül korrigálja ezt, észere sem veszi, egy robot meg fél milliméterrel arrébb teszi a bizbaszt, mint kellene."

mondjuk sztem ezen azért túl vagyunk. És ehez semmilyen AI/MI nem kell.

@Cifu: Elképesztő írás mint mindig.


pilóta
(nagyúr)

De azért értetted a lényeget, remélem...


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

A gyári folyamatok jellemzően lépésekre lebontható folyamatok és ezek túlnyomó részére már most is képesek. És ehez nem kell hude AI/MI.
Más területen persze muslinca de itt a fenti volt a kérdés.

@BBorg: Nekem erről van állami vonalon kis tapasztalatom és innen onnan infoim. A legkeményebb az egyik minisztérium ahol a bent dolgozók 80+% napi 2-3ht dolgozott. Azt is úgy, hogy csináltak maguknak a munkát. És voltak sokan a maradék 20%ból akik nem ennél többet hanem senki nem tudta, hogy mit csinálnak. Haverom jogász volt ő a napi 2-3h meló vonalba tartozik/tartozott mindezért 5éve ~600k+ nettot kapott. Persze mindenki valakinek a valakije, uram bátyjámja volt. A rengeteg szabadidőben pedig mindenki csinálta a saját mutyiját és a legnagyobb sírás az az volt, hogy törzsidőre be kellett menni, meg kevés a fizu. :Y :W A másik oldalon pedig láttam mi megy melós vonalon pl egy "állami" Posta pfünél. Amennyire törvény csak engedte végtelenül munkaerejüket kizsákmányolt emberek tömege. Kihordók nagyja 50évesen kb rokkant 30évig cipelte a leveleket nyárban +35Cben, télen -10Cben esőben, halott gerincek, huzzák a lábukat amit el tudsz képzelni. De ami a kiosztás leszámoláson ment az is egy csoda volt. Reggel 5:00kor kezdés dolgozol 8-9ig, majd közlik, hogy 1200 vagy 1230 vagy 1300ra kell visszamenni és ledolgozni a maradék 4-5ht. Mit csinálsz 3-4hval hazamész? És miután lehúztad a 8h+t amikor lementél leszámolni ha 1ftvel nem stimmelt a kasszád ami miután pl nyugdíjas napokon átment rajtad jópár misi előfordulhatott az összes rolnit felbontatták veled... Északásokat is össze vissza dobálták nem volt gyakori, hogy megélték a totálisan összeomlott bioritmus miatt a nyugdíjat.

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

Érdekes lesz ilyen körülmények között értelmezni a távközlési koncessziót.

Azért az államok kezében van még eszköz, nevezetesen nem engedélyezik az adott országban szolgáltatni X vagy Y szolgáltatót, és akkor hivatalosan nem lehet ott eladni a terminált / telefont, a szolgáltatónak pedig az adott terület felett ki kell kapcsolnia a szolgáltatást.

Ezek összetett folyamatok, például ezért lesz nagyon érdekes kérdés, hogy Kína hogy ugorja meg ezt a kört. Számára vörös posztó lenne, hogy a Starlink működjön a területén, ugyanakkor ha lesz is saját hasonló rendszere, nehéz lesz annak működési engedélyt szerezni mondjuk az USA vagy az EU felett, ha cserébe nem engedi be a saját területére a konkurens szolgáltatókat (az ilyen passzusoknál fontosak az EU törvényhozásban Magyarország vétói...).

Minden esetre igen sok kényes kérdés van a téma körül, viszont a hatását nehéz lenne jelenleg túlbecsülni - ha megvalósul.

A műholdas telefonoknál az fogja "elvinni a piacot", aki addig tudja finanszírozni a terjeszkedését, ameddig eléri az előfizetői száma azt a kritikus tömeget, hogy a "legtöbb" hívása hálózaton belüli legyen

Ezért van oroszlánugrásnyi előnye a Starlinknek még úgy is, hogy Ők először ignorálták ezt a piacot. Simán meg tudják oldani, hogy fokozatosan beépítik a képességet a Starlink Gen2-be, amelyek ráadásul sokkal nagyobbak, mint a konkurens műholdak.

Kulcsfontosságú lesz, hogyan kezeli majd a műholdas telefon az olyan zárt térből indított hívásokat, ahol nincs rálátás egy műholdra sem.

Két irány: először is ott a VoWIFI már ma is, tehát zárt térben csak Wifi kell internet kapcsolattal, aztán a többit megoldja a telefon és a szolgáltató hálózata.

Másodszor a T-Mobile USA megközelítése várható e téren, tehát jelenleg legalábbis még nem az lesz, hogy a Starlink műholdas telefont fogod megvenni, hanem az, hogy a mobil szolgáltató műholdas elérést is biztosíthat. A műholdas elérés csak egy opcionális lehetőség ott, ahol nincs földi adótornyok által biztosított lefedettség.

Lehet, hogy a cikk ilyen szempontból megtévesztő: itt egy plusz képességről van szó, amit vagy használsz, vagy nem.


frescho
(addikt)
Blog

Van még egy fejlődési irány aminek az 5G nagyon jól megalapoz. Virtuális szolgáltatókkal már a földön is próbálkoztak, de az új 5G-n a hálózat particionálása már beépült az alapjaiba. Ezt tovább lehet vinni a műholdas hálózatra is. Így mondjuk a Starlink szolgáltathat T-mobil Vodafone és más nagy ügyfeleknek is. A hálózati sebességet/kapcsolatok számát stb. pedig szépen skálázzák ahogy kell. Aki a műholdas hálózathoz, tervezéshez, fellövéshez ért, az így nem foglalkozik földi hálózattal, ügyfelezéssel.

Én 3 lehetőséget látok amiből az első a logikus:

- Bejön a particionálás: A másik oldalnak meg nem kell egy teljesen új technológiát és főként nem 5-6-7... párhuzamos műholdas hálózatot kiépítenie. Helyette egyszerűen bérelnek hosszútávra hálózat részt.
- A nagy szolgáltatók valamelyike elindítja a dominót és felvásárolgatják a műholdas cégeket, így tényleg pár nagy fog tudni globálisan szolgáltatni
- Az új, műholdas cégek megpróbálnak beszállni egy olyan területre amit most pár nagy ural. Az ügyfélszám növekedése és a terjeszkedés legalább akkora kihívás lesz nekik, mint a technika. Új szabályozások, küzdelem a bürokráciával, ügyfélszolgálat...

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

Ha távközlési szolgáltatóként nincs saját infrastruktúrád, akkor mindig kiszolgáltatott helyzetben maradsz. Egy ideig lehet trükközni az üzleti modellben, de ez nem működik hosszú távon.


frescho
(addikt)
Blog

A vertikális integrációról váltás megtörtént az informatikában már több alkalommal. Ez akkor történt meg jellemzően amikor a technológia bonyolultsága (specializáció) és költsége átlépett egy határt. Cifu cikke rávilágít, hogy mekkora technológiai kihívás és ezt hányan tudják megugrani. Jó példa rá az AMD átalakulása fabless tervező céggé. Az űrbe telepített eszközök tervezése és költsége szerintem ezt ki fogja kényszeríteni, ha lesz is 1-2 cég aki meg tudja ezt ugrani a többségnek nem fog menni, maradnak a bérlésnél.

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

- Bejön a particionálás: A másik oldalnak meg nem kell egy teljesen új technológiát és főként nem 5-6-7... párhuzamos műholdas hálózatot kiépítenie. Helyette egyszerűen bérelnek hosszútávra hálózat részt.

Itt ráadásul van egy extra lépés: jelen esetben a telefongyártók is beleszálltak a képletbe, legalábbis az Apple ugye elvben nem szolgáltat maga, mégis Ő bérli a Globalstar műholdas adatforgalmának oroszlánrészét.
Szvsz most még útkeresés folyik, és mindenki vizsgálja, merre lenne kifizetődő elindulni.
Az olyan tőkeerős szereplők, mint az Apple meg az Amazon pedig nagyon meg tudják forgatni a piacot...

- A nagy szolgáltatók valamelyike elindítja a dominót és felvásárolgatják a műholdas cégeket, így tényleg pár nagy fog tudni globálisan szolgáltatni

Hát igen, ez az, ami szerintem az egészet jól megkeverheti még, mert például a Verzion (az USA legnagyobb mobil szolgáltatója, 2021-ben 22 milliárd dolláros nettó nyereséggel) 2021-ben az Amazon féle Project Kuiper irányába mennek el a hírek szerint. Ők például simán megtehetnék, hogy felvásárolják a Project Kuiper-t, mert pénzük lenne rá, viszont az Amazon meg nem fogja eladni. Más opció nem nagyon van, így viszont lemaradnak a versenyben, hiszen a T-Mobile USA ugye a Starlinkkel együtt fog ilyen téren az USA-ban első komolyabb szereplő lenni, ha nem is 2023-ban, de 2024-ben várhatóan.
A Verzion / Kuiper megoldás viszont 2026 előtt aligha várható.

Ha a műholdas mobilrendszer életképes lesz, akkor bizony az ilyen lépésektől függhet az, hogy ki mekkora eséllyel indul ebben a mezőnyben...


Cifu
(nagyúr)
Blog

Ez kb. olyan, minthogy az Amazon vagy a OneWeb nem fogja a SpaceX-et megbízni a műholdjainak világűrbe juttatására, hiszen közvetlen konkurensei. Aztán a OneWeb mégis megtette és az Amazon sem jelenti ki kategorikusan, hogy márpedig Ő aztán semmi esetre sem fog SpaceX rakétán szolgáltatást venni.

Tehát ez egy igen bonyolult kérdés, mert a fent említett Verzion például nem rendelkezik saját műholdas infrastruktúrával, és jelenleg az Iridium meg az Inmarsat műholdas telefonjait árulja tovább saját szolgáltatásként. Azzal kéne kihúzniuk, amíg az Amazon műholdrendszere fel nem áll.

Megtehetik, hogy megpróbálnak a Starlink vonatra felülni, de kérdés, hogy a T-Mobile és Starlink deal milyen záradékokat tartalmaz.

Hiába nagy egy telekommunikációs szolgáltató, nem fog tudni mit tenni, mint bérli a szolgáltatást mástól.

A kérdés itt az, hogy az a szolgáltató mit fog csinálni később a saját infrastruktúrájával. Mert idővel ugye megteheti, hogy közvetlenül a vásárlóknak adja el a szolgáltatást, nem kell köztes partner. A OneWeb kijelentette, hogy Ő nem ilyen üzleti modellben gondolkodik, de a mobiltelefonos rendszerről lecsúsztak (vagy túl koraiak voltak), így Ők ott nem is szereplők. A Lynk vagy a BlueBird meg érdekes kérdés...


UnA
(Korrektor)
Blog

Aztán a OneWeb mégis megtette és az Amazon sem jelenti ki kategorikusan, hogy márpedig Ő aztán semmi esetre sem fog SpaceX rakétán szolgáltatást venni.

De te is tudod, hogy ezt csak azért teszik meg, mert lépéskényszerben vannak pillanatnyilag, de erre nem lehet alapozni.

Emlékszem én is, hogy pl. a Vodafone az itthoni induláskor bérelte a mobilos infrastruktúrát, de amint lehetett, kiépítette a saját hálózatát.


UnA
(Korrektor)
Blog

Ha az AMD bérelné a chiptervezést is, akkor az lenne hasonló helyzet. ;)


frescho
(addikt)
Blog

A chiptervezés esetén sincs teljesen az AMD kezében minden. Egy szint alatt az adott processhez tartozó libeket, megkötéseket is a külső cégek határozzák meg. Ugyananál a gyártónál, néha akár ugyanazon a soron készülnek a chipjeik, mint a konkurenciájé. Erre analóg a particionált műholdas hálózat.


Z_A_P
(addikt)

Konyvet kene kiadnod ezekbol :R


turbulencia8
(őstag)

Szuper cikk volt, köszi! :C


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Nagyon jó lett, köszönöm :)


tha_answer
(őstag)

"Ezek technikai kérdések, de ha belegondolsz ezek egyike sem megugorhatatlan dolog, távolról sem. A fő különbség, hogy elég lesz időnként ránézni, hogy két forduló között mi a helyzet. Ha meg bajt észlel az eszköz, küldi a riasztást..."

Kis tulzassal 3 evtizede megoldatlan, pedig azota aktualis.
Erdekes, mert szvsz pontosan tudod h cmeres pontosaggal tudnak mozogni most is evtizedek ota a gepek a foldeken emberi kormanyzas nelkul. mar regen nem kormanyozni van benn a kezelo. ha csak a 150millios kombajn rosszul allitja be a magat es kifujja a magot...

Ertsd a mezogazdasagban az h tavolrol iranyitod a folden a traktort nem oszt nem szoroz mert mar kis tulzassal 30 eve igy megy ha akarjak cmes pontosaggal muholdas alapon. (Felesleges benne az ember csak a vezeteshez).

5gs pajszerral lesznek tisztitva a tarcsalapok? :DDD


tha_answer
(őstag)

" Tehát hiába fizettek akár évi 70-80 ezer dollárt például Alaszkában, ott továbbra is súlyos munkaerőhiánnyal szembesültek. "
Pedig alaszka gyonyoru.
Az nem lehet hogyha 200kt fizetnenek akkor talalnanak olyat aki annyiert bevallja egy ideig? :D

üzenetek