üzenetek

hozzászólások


Ribi
(nagyúr)

Probléma szerintem, hogy gyakorlatilag "normál" méretű házba nem lehet 4090-et rakni, csak ha extenderrel oldalára van fordítva. VGA kb. olyan magas mint proci hűtőből egy 160mm-es. És onnan kell még a tápcsatinak kilógnia kb 4-5 centit, hogy ne legyen nagyon meghajlítva. Gyakorlatilag nincs olyan ház amibe ez alap helyzetben befér kábel morcos meghajlítás nélkül.


Yutani
(nagyúr)
Blog

Keresem az Abutól szokatlan, AMD-t lehúzó cikkében a bujtatott AMD dícséretet, mert kizárt dolog, hogy negavítan írna az AMD-ről, lévén AMD-bérenc.

;]


Alogonomus
(senior tag)

"Kérdés, hogy mi lesz akkor, amikor az egy-két év múlva érkező Radeonokra is esetlegesen felkerül a 12VHPWR tápcsatlakozó."

Addigra kinövi a gyermekbetegségeit a szabvány, és már kockázatmentesen alkalmazható lesz. Csakúgy, mint a big.LITTLE technológia, aminek az alkalmazását valószínűleg az AMD sem tudja majd elkerülni, de a technológia x86-os környezetben jelentkező problémákkal terhelt korai szakaszával nem neki kell bajlódnia. Mind a két esetben abban a kényelmes helyzetben volt az AMD, hogy nem neki kellett először az ismeretlen területre merészkednie.


FireKeeper
(nagyúr)
Blog

Az AMD válasza ilyen formában abszolút félreérthető, és többen azt hihetik, hogy magával az új aljzattal van a baj.
márpedig nekem baromira úgy tűnik, hogy magával az új aljzattal van a baj.


FragMaster
(addikt)

Egyszerű a megoldás, rakjanak a kábelre merevítőt. A kábel meghajlik 3,5 cm-en belül már pusztán a saját súlya alatt is.


Csorbi
(őstag)

Az architektúra a szó, amit kerestél a technológia helyett, csak nem jutott eszedbe.


Gyuri27
(félisten)

Attól a csatik a vezetékek még bibisek.
Azért nézzük már meg, hogy rendes gépeknél pl barkács (nem kínai) gépeknél milyen vezetékek és dugajok vannak 500-600 wattnál.
Itt is egyből a példa. Kínai óccó hosszabító simán elfüstöl egy rendes meg nem.
Jártam így takaritógéppel.


1dude
(aktív tag)

A probléma kifejlesztve, jöhet majd rá jó pénzért a megoldás is :DDD


Alogonomus
(senior tag)

Az architektúra a konkrét chipre vonatkozna, míg a technológia a működési elvre vonatkozik. A két szó jelentése között lényeges a különbség.


hardzsi2
(aktív tag)

Egyetértek, ezt a szabványt az Intel elszabta, és ennek megfelelően sürgősen korrigálnia kellene, mégpedig nem életszerűtlen használati javaslatok megfogalmazásával "életben tartva" a hibás eszközöket, hanem sűrű mea culpa (hivatalos sajtóközlemény) formájában elismerni a tévedését, megalkotni és licenszelhetővé tenni egy módosított, kellően strapabíróra és robusztusra tervezett megoldást, továbbá bevonni a hibás szabványra épülő termékeket és kártalanítani valamilyen módon azok gyártóit.

Persze ez csak egy erkölcsös, idealizált világban képzelhető el, tehát nyilván nem ez fog történni, de ez lenne szerintem a helyes út.

Sajnálom az Nvidia-t, hogy az egyik első használójaként pont a bevezetés alatt álló zászlóshajójukat érinti ez. Kis részben ugyan az Ő hibájuknak is tartom, hogy nem voltak kellően óvatosak és/vagy nem tesztelték eleget és/vagy fittyet hánytak az intő jelekre, remélve, hogy nem lesz gond, hisz a specifikáció szerint nem lehet baj, de azért elsődlegesen akkor is csak áldozatok, hiszen bíztak az Intel által megadott szabványos specifikációkban.

Az AMD-t ugyan nem hibáztatom, hogy marketing tőkét próbál a riválisa kellemetlen helyzetéből szerezni, de nem is tartom etikusnak a másik kárán élcelődni/röhögni, kárörvendeni. Ez persze nem AMD sajátosság, mert autógyártóktól kezdve több iparágban is megy ilyen helyzetben hasonló beszólogatás, hogy "a mi termékünkkel nem történik meg az, ami a riválisnál történt", de akkor sem szép.


Ajándékok
(tag)

Pedig benne van :)
Azt a lehetőséget nem említi, hogy azért nem fogják használni, mert kevés lesz az új AMD kártyákhoz.


flexxx2
(őstag)

Én se értek egyet a cikkel. Évtizedekig nem volt probléma a kábel haljásából, most meg kezdjek el figyelni erre a dologra. És még én vagyok a hibás. Na nehogy már.


atus72
(senior tag)

érdekes, mert autohifi tápkábelből van olyan amire csómót lehet kötni ...


Hellwhatever
(aktív tag)

Kérdés hogy a 12HVPWR-es tápok is érintettek vagy csak az átalakítók?

Mert ha csak az átalakítók akkor a szabvánnyal semmi gond nincsen, az adapterek lettek alultervezve.


FireKeeper
(nagyúr)
Blog

szerintem attól függ, hogy milyen kábelvég van rákrimpelve. ha ugyanaz a dizájn, mint amit az átalakítókban használnak, akkor szerintem ugyanúgy probléma.


Solten
(addikt)
Blog

"de a specifikációk alapján ebből nem lehet gond, hacsak a kábel nem hajlik meg túl közel a konnektorhoz."

Ja csak ennyi? De igen, magaval az uj aljzattal van a baj, egy kis meghajlastol mar leeg a tapcsatlakozo.. :U Az AMD jol teszi hogy mellozi ezt a hulladekot es ugyesen kihasznalja a marketinget. Bravo mernokok, csillagos egyes.

[ Szerkesztve ]


anulu
(félisten)

nem csak a 4090-et. 3090 Ti-hoz is ugyanilyen átalakítót adnak.


FireKeeper
(nagyúr)
Blog

mint mérnök, ezen feltriggereltem magam :D
biztosra veheted, hogy ez management szinten lett elszúrva, gondolom ment a fillérb.szás a csatlakozó elemen.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Tápok is, az átalakítók jobban, mert könnyebben hajlíthatók. A tápoknál a gyártók egy része gondolt erre, és raktak merevítőket az aljzatok mögé, amivel nagyon nehéz őket hajlítani 3,5 cm-en belül.

[ Szerkesztve ]


Solten
(addikt)
Blog

:K


fatpingvin
(senior tag)
Blog

okkal.

én azt mondanám hogy lépjünk egyet hátra és nézzük meg hogy mi is van ezzel a csatlakozóval. a cél ugye az lenne hogy egy ilyen csatival akár 600 wattot is át tudjunk vinni 12V-on.

a műszaki részletekbe nem mennék bele, azonban végignézve az ezzel kapcsolatos híreken: csak szoftveres konfiguráció után használható max teljesítményen, leégő csatlakozók, nem szabad a bele kötött FLEXIBILIS kábelt meghajlítani, etc, nekem az az egyetlen benyomásom erről hogy ez a szabvány és a megvalósítása egészen egyszerűen alkalmatlan annak a szerepkörnek a betöltésére amire kitalálták.

felmerül a kérdés, akkor vajon mégis mi értelme volt ennek az újításnak? főleg annak fényében kérdezem, hogy az előző PCIe tápszabvány simán egyes pinek testre zárásával jelzett, nem kellett hozzá tényleges adatfolyam mint a mostanihoz.

ebből következően én magam részéről, bár ez is csak egy vélemény, azt gondolom hogy ez a szabvány hülyeség volt és az AMD nagyon jól teszi hogy marad a réginél.

NEM azért, mert azt gondolnám hogy ne kéne újítani, hanem azért, mert ebben az esetben sikerült hülyeséget csinálni újítás néven, arra a szerepkörre amire szánták az új csatlakozó a mellékelt ábra tanúsága szerint is lényegében nem megfelelő.


berus.berus
(junior tag)

Ne már, hogy a felhasználónak azzal keljen foglalkozni, hol hajlik a kábel... :W
Attól hogy valami szabványként bevezetésre kerül, attól még lehet sz@r, és ez sz@r.


Thrawn
(félisten)
Blog

Remek ötlet, hogy sosem tudod utána felrakni a házra az oldallapot! :DDD


jerry311
(nagyúr)

Kevesebb anyag = olcsobb gyartas = magasabb profit. Ez kell a gyartonak.
Aztan legfeljebb leolvad, mert egy fos, de majd rafogjuk a felhasznalora, hogy hulye, mert nem a laba kozt atnyulva vakarta meg a fulet. :U
Ha ez a haladas, akkor inkabb kosz nem kerek belole.


FireKeeper
(nagyúr)
Blog

az ugye megvan, hogy a legtöbb 4090 olyan brutál nagy, hogy nem életszerű hogy ilyen megkötésekkel beférjen a gépházba? vagy szarakodnod kell ilyen-olyan 90 fokos adapterekkel, vagy nem tudod rárakni a házra az oldallapot.

fatpingvin: szerintem nem teljesen reménytelen az eset, csak sokkal komolyabb kábelvégek kellenek a csatlakozón belül - már ha tartani akarják a csatlakozó fizikai dimenzióit. az van hogy ugyanolyan konstrukcióval próbálkoztak, mint amit a sokszorosan túlbiztosított eddigi 6/8 pinnél használtak (ráadásul kisebb méretben is, ha jól rémlik), és így nyilván sokkal kisebb a "hiba"tűrés. biztos vagyok benne hogy pl autóiparban át tudnak vinni annyi áramot, ekkora csatlakozón, csak mondjuk nem 0.01 cent hanem 0.1 cent egy kábelvég.

#26: szerintem nem tudod kihúzni mert van benne két oldalt kis fül ami benne tartja a műanyag csatlakozóházban. szerintem itt van a kutya elásva, szétnyílik a mama csativég, és megnő az ellenállás.

[ Szerkesztve ]


Meteorhead
(aktív tag)

JayzTwoCents jól körbejárta a témát. A csatlakozóval van a gond, ha elkezdik közel hajlítani, az kihúzhatja a kábelt a csatiból. Erre legtöbbször a házak mérete miatt van szükség. A megoldás lehetne az is, hogy gyárilag 90°-ban hajlított csatlakozókat tesznek a kábel legalább egyik végére. Hetek kérdése hogy ezek elárasszák a piacot és minden meg van oldva. Innentől a 3,5 cm varázslatos módon 0,5 cm-re rövidül, probléma megoldva.

Ebben a forgatókönyvben az AMD el fog esni az ATX 3.0-ás szabvány nyújtotta előnyöktől és simán lehet nem fog jól kijönni ebből a PR mutatványból.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Értem én, de ez nem jelenti azt, hogy érdemes hajlítani. Vagy vegyen a user nagyobb házat, vagy lehet értesítést kérni a CableModtól a 90 fokos adapterre.
Kínában is kezdenek ezek a 90 fokos adapterek feltűnni, ott az egyik átszámítva 55 dollárra jönne ki, de ez kínai ár, fene tudja, hogy valóban ennyi lenne-e nyugaton.

[ Szerkesztve ]


FireKeeper
(nagyúr)
Blog

én ezt továbbra sem tudom elfogatni. fejlesszenek ki egy olyan csatlakozót, amit ha bedugsz, működik, függetlenül attól, mennyire van meghajtva a hajlékony része (azért hajlékony, hogy hajlíthasd). nonszensz hogy csak egy 3rd party kiegészítővel nem balesetveszélyes egy ipari szabványnak kitalált valami. (mondjuk ugyanezt a rant-et előadhatnám a 12/13th gen intel proci lefogatóra, csak ott legalább nincs akkora esély hogy leég a házad)

amúgy már kajak várom az első modokat ahol konkrétan beforrasztják majd a kábelt a PCB-be, annál jobb megoldás tuti nincs. :D

[ Szerkesztve ]


tibaimp
(veterán)

Ott a pont és a jó kérdés!


Fred23
(nagyúr)

ATX 3.1 kész, rajt, tűz. :D


Duck663
(senior tag)

"...többen azt hihetik, hogy magával az új aljzattal van a baj." Pontosan erről van szó! A felhasználó nem fog ilyen olyan mértékű hajlítgatásokkal törődni. Bedugja, működjön! A ház is meghatározza azt, hogy hogyan tudja meghajlítani valaki, vagy éppen a kábel hossza, vagy annak elhelyezhetősége, egyáltalán a VGA házban történű elhelyezhetősége. Ezekre semmiféle szabvány nincsen. Nincs az, hogy a VGA felett 5cm kell hogy maradjon, a gépházban, (és akkor arról nem is beszéltünk, hogy akkor azt kinek kell hagynia? a VGA mérete nem lehet adott méretnél nagyobb, vagy a házakat kell úgy tervezni, utóbbi igen abszurd lenne) nincs az, hogy a VGA csak adott oldalán helyezhető el a csatlakozó. Az efféle szabványokat, mondjuk úgy, hogy hülye biztosra kell tervezni, minden eshetőségre fel kell készíteni, arra is hogy a felhasználó 3cm-ra meghajlítja. Ez nem az!


Reggie0
(félisten)

A kabel hajlitassal mindig volt problema, csak az elozo csati annyira tul volt meretezve, hogy nem okozott leolvadast. A 12VHPWR csati tuskein mar akkora aram megy at, hogy az atmeneti ellenallas novekedese nem engedheto meg, igy az sem, ha fesziti a kabel valamilyen iranyban.

Amugy meg raktak volna ra ket par keses sarut es vigan vinne 100A-t is :)

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

Pontosan. az Nvidia amikor a 3090 Ti re adta ki a csatlakozóját és nem volt még szabvány erre direkt kitért hogy nem mindegy milyen anyagból készül maga a vezeték, mennyire hajlítható és milyen vezetőképessége marad az mellett. A 3090 Ti csatlakozóival amúgy nem is volt gond.


Menthirist
(veterán)
Blog

"Évtizedekig nem volt probléma a kábel haljásából"
Eddig egy 8 pin-es kábelen 150W ment. 450W-hoz 3x 8 pines kábel kellett, tehát összesen 24 kábel vitte a 450W-ot.

Az új szabványban 12 viszi a 600-at.

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

igazából az is megfelelő megoldás lenne ha a VGA hátsó részén vezetnék ki a kábelt vagy hátrafelé irányítva ahogy EVGA tette a 3090 Ti-nél vagy az FE-nél volt. Ott ha a kábel ráfektetted a kártya tetejére már akkor sem hajlott meg nagy ívben.


bunfi
(őstag)
Blog

A probléma az, hogy mennyire fájt volna, ha egy adapter bekerül egy EZERHATSZÁZ dolláros videókártya mellé? Mert ez megoldás lett volna, sokkal inkább, minthogy küldünk a PCI-SIGnek egy prezentációt, hogy vannak aggályaink a szabvánnyal kapcsolatban...

A nagyobb ház pontosan mekkora lenne? Mert a legtöbb termetes ház támogatja a 16-17 cm magas processzor hűtőket. De a 4090 14 cm magas, így ha még a user szeretné is betartani a 35mm-es ráhagyást, az oldallap miatt lehetetlen. És ezek azok a házak, amik kompatibilisek a D14-15/Dark Rock/Thermalright méretű hűtőkkel. Sok ház egyáltalán nem az, sőt a CLC-k terjedése miatt ez egyre kevésbe lesz jellemző...

A Cablemod adapter nem oldja meg a problémát abból kifolyólag, hogy 4090 már van, adapterre meg fel lehet iratkozni vagy várni a még nem tesztelt minőségű kínai adapterre fél-egy hónapot vagy megreptetni egy impozáns összegért. Nem is beszélve arról, hogy a biztonságos működésnek még lenne egy 50-100 dolláros felára? Mert nem fért bele az 1600+ dolláros árba??

Egyiket sem érzem megoldásnak, inkább hajlok buildzoid veleményére, hogy ez a csatlakozó megoldás egy nem létező problémára...

#35 b
A hátsó részéhez közbülső kábelezés és extra csatlakozókra lenne szükség, hogy a hátsó részt összekösse a rövid nyákkal (Gigabyte csinált ilyet). De ebben az esetben meg lehetséges, hogy a hosszúsága miatt okozna kompatibilitási problémát, mert már az FE is 33,6 cmről indul.

A döntött megoldás meg szerintem azért kopott ki, mert sok volt vele a plusz meló amiatt, hogy nem közvetlenül a nyákra van forrasztva:

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

A tweet az, ne keresd :DDD

[ Szerkesztve ]


fatpingvin
(senior tag)
Blog

"az elozo csati annyira tul volt meretezve, hogy nem okozott leolvadast."

magyarán alkalmazott szempontból helyesen volt méretezve. ne keverjük már a laborkörülményeket a gyakporlati felhasználással. minden ilyen vackot túl kell méretezni hogy ne csak a legszélsőségesebb tesztkörülményeket, hanem a való életbeli júzereket is kibírja.


b.
(félisten)
Blog

Ok de ha valós ez a két tüzes hír akkor a tűz sem megoldás. vagy akkor marad ez . :DDD

Amúgy az az érdekes hogy sokan elkezdték mérni a 4090 csatlakozásának melegedését hőmérőkkel és még az előírt mértékben jobban hajlított állapotban sem melegszik túl. pl a fenti suprim sem, még tortúrázva sem de ettől persze ez egy valós probléma csak nem egyértelmű a helyzet.

[ Szerkesztve ]


AuraSync
(senior tag)
Blog

3x 8pin kábel:
Gyerekek nagyon egyszerű a dolog.
A probléma ott kezdődik, hogy a PC már nem csak egy PC hanem egy szoba dísz és ez miatt nem lehet 3db kábelt bedugni a VGA-ba...
-Há hogy néz ki az az ablakos ERgébés gépházamba?
-Nekem 1 kábelen menjen minden!
Szólal fel Pistike az RTX effektekkel tuningolt májnkráft sztrímjéből amit kb 5-en néznek azok is az ismerősei.

Na látjátok amikor a szépség rovására megy minden más.
Tudjátok én még a üveg ablakos gépházam oldalát is lefóliáztam és mindjárt nem látok benne se rgb-t, se kábel dzsungelt, se port se semmit.

De cserébe nyugodtan otthagyhatom a gépet talán nem fog leégni.

Akinek a dizájn fontosabb mint a teljesítmény az így járt.
Remélem sok ilyen cikk lesz még és magyar is akad majd.
Főleg azok között akik ugrottak rá a millás a kiforratlan teknológiás VGA-ra mintha csak egy zsömle lenne a TESCO-ba.

Na mian most hirtelen nincs energia válság? Tök okés ha a PC-d 800W-ot zabál miközben 14 évesek ellen lövöldözöl a bátülrojál sz@rokban?

(72.260Ft a gáz számlám havonta)


bunfi
(őstag)
Blog

Egyrészt nem mindenki szenved OCD-ben, hogy eljátszik 1-1,5 órát a kábelezgetéssel, amikor gépet épít. Másrészt ez nem feltétlenül közkeletű információ, mert a probléma lehetséges súlyosságával ellentétben nem látom a dobozokon, manualokban a nagy piros felkiáltójeles figyelmezetetéseket, hogy haver, erre tessék odafigyelni...

Juteszembe a Cablemod adaptéből is kétfajta van, attól függően hogy az FE-hez hasonlóan vagy 180°-kal elfogratva (ASUS) van rajta az aljzat.

Ezt a problémát meg lehetett volna előzni, ha nem lett volt végtelen fillérszexualizálás. Akár azzal, hogy a komolyab tápegység- és kábelgyártóknak leadják előre az infót, akár azzal, hogy mindegyik mellé van csomagolva. Nem feltétlenül ezt várnám 1600 dollár MSRP mellett.


b.
(félisten)
Blog

Játék alatt konkrétan kevesebbet eszik, mint az előző generáció csúcskártyái.
A pénzét meg arra költi mindenki amire akarja. A 2000 forintos cigit is kivered az emberek kezéből az utcán?

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

pedig de, figyelmeztetésekkel ott van a dobozban, hogy ne hajlítsd meg.
Hát az hogy ne törd meg a VGA kábelt nem hinném hogy 1,5 óra. irigylem akinek nincs ideje elrendezni egy 1-1,5 milliós gépet amikor építi. ;]
DE amúgy vannak kétségeim két tűzeset valódiságával kapcsolatban HWU nem éppen Nvidia párti de 3 darab RTX 4090 rendszert használnak hetek óta. Egyik abszolút ellentmond mindegyik előírásnak és még csak nem is forró a csatlakozás. Szerintük [link]
.Szóval nem tudom nem akarok gyanúsítgatni senkit de...

[ Szerkesztve ]


flexxx2
(őstag)

Nem egyenletesen szétosztva a 24 kábel vitte.
De nem is ez a lényeg. Nem véletlen volt eddig túlméretezve, pont azért hogy hülyebiztos legyen.


bunfi
(őstag)
Blog

Tényleg elég érdekes a szituáció... de valami nem gömbölyű az szent. Szerintem nem kéne You’re holding it wrong stílusban lereagálni a dolgot...

[ Szerkesztve ]


AuraSync
(senior tag)
Blog

Drága és brutálisan környezetszennyező, ahogy az Nvidia visszavonta az RTX 4080-at. :C
Kitérdekel nem igaz? A lényeg hogy pörögjön az a 3D Mark.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

ez nem teljesen igaz, 8pinen csak 3 pin visz at 12Vt, szoval 3x8 az csak 9 pin.

az mas kerdes, hogy 4x3 pinen megy at, mig 12VHPWRnel lenyegesen vekonyabban.

pinenkent 8+A az nagyon sok, varhato volt, hogy ekkora csatlakozo es ilyen aramerosseg mellett baj lesz.

[ Szerkesztve ]


Joci10
(senior tag)

Tudod, ha a tápgyártók, a VGA gyártók és a hozzáértők is azt mondják, hogy megtörténhet, akkor én inkább hiszek annak, aki azt mutatja be, hogy nála megtörtént, mint annak, aki 1 rövid ideje tartó saját példája alapján azt mondja, hogy nem történhet meg. Ez kb. olyan, mint ha egy sz@r tápot azzal akarnánk eladni, mint 'tökéletes', mert 1 gépben megy, és azt nem tette (még) tönkre.

A hírhez:
Egyébként én is azok pártján állok (AMD vs. NVIDIA harcot kikerülve), akik azt mondják, hogy ez így lófütty. Ki az az épeszű ember, aki majd nekiáll a gépházba méregetni, hogy megvan-e már a 3,5 cm? Ráadásul honnan számítva 3,5 cm? Sokkal korrektebb lett volna, ha már a gyártók eleve olyan kábeleket készítenek, ahol az a bizonyos 3,5 (vagy inkább egy kis ráhagyással 4) cm fix (mondjuk addig tart a műanyag csatolórész), és csak onnantól hajlítható. Vagy bármilyen egyéb módszer, amivel biztonságossá tehető a magasabb áramerősség átvitele. Akár egy teljesen új csatolóval (ha már új szabvány, akkor lehetett volna új csatolókat is kifejleszteni hozzájuk). De nem utólag mosdatni magukat a gyártóknak, hanem előre gondolkodni. Tudom, pénz. De amennyit elkérnek egy ilyen kártyáért, abba beleférhetne egy normális megoldás (vagy egy 50$-ral magasabb árba, ha a hasznot nem akarják csökkenteni).


jeni
(félisten)

lehet,hogy az ilyen fajta leégést elkerülendő az,hogy a feltételhez fogják szabni,hogy csak olyan pc házba szerelhető be a 4xxx vagy a 7xxx VGA ahol a VGA felett van legalább 6cm férőhely!
ez az ami sosem lesz bizonyítható,vagy nehezen fogja a gyártó az user hibájára fogni a helyzetet.


jeni
(félisten)

vannak de ritka azok a házak.
a vízszintes behelyezésű alaplapos házaknál sűrűbben előfordul a nagyobb belmagasság.

üzenetek