üzenetek

hozzászólások


tasiadam
(veterán)

iSCSI storage lehet egy TrueNAS is, mint POD. Csináltam tesztkörnyezetet, minden target 1 pod volt, és minden disk adott 1 podot. Ez fontos lehet a HA tekintetében. 4gb ram és 4 mag adta a TrueNAS-t, gigabiten ment és ER4 diskek adták a podokat, szinte sosem pörgött 60mb/s fölött egyik disk sem. Asszem kisebb az igénye, mint a win servernek


atiradeon86
(csendes tag)
Blog

Ez is szuper megoldás lehet, köszi a tippet. A TrueNAS-t nem ismerem, de ránézek.


tasiadam
(veterán)

Egy ingyenes "NAS" OS, és type2 hypervisor. Számomra egyszerűbb, mint az OMV
https://www.truenas.com/truenas-core/


sd6
(tag)

Szia,

Egész jó beugró leírás, tennék pár észrevételt:
"vSphere

Minden komolyabb funkcióhoz szükség van rá, tulajdonképpen egy Appliance, amit egy már létező ESXi host-ra lehet deploy-olni. Fizetős, 60 napos próbaverzió elérhető, a lehetőségek kipróbálásához beállítások gyakorlásához teljesen jó."

Ezt vCenter-nek hívják. a vSphere a hypervisor, amit hívnak ESXi-nek, is de a licenszben már a vSphere szerepel, pl: vSphere 7 Enterprise Plus with Add-on for Kubernetes

SAN
Hálózat, iSCSI a csórók SAN-ja, a SAN alapvetően FC vagy FCoE. A vSAN és egyéb HCI megoldások nyilván más tészta.
Alapvetően azért kell, hogy a vSphere Cluster node-ok között mozogni tudjanak a vm-ek, ehhez ugye közös tároló kell.
vMotion DRS: nincs köze a SAN-hoz, ezek compute resource-on dolgoznak. Van olyan, hogy Storage vMotion, ez az, amikor datastore-ok között lehet mozgatni a vm-et. Olyan is van, hogy Storage DRS, ilyenkor gyk clusterbe vannak fogva a datatore-ok.
Itt az igazán nagy előny a VASA és VAAI, mert bizonyos funkciók átterhelhetők a storage-ra.
5. oldal A fontosabb lehetőségek:
Ez kb a 6.0-ig volt igaz, azóta ez annyira alap, hogy már nem is említik mert ennél jóval többet tud(felhő, konténerek, stb).

Így hirtelen ennyi.
üdv

[ Szerkesztve ]


atiradeon86
(csendes tag)
Blog

Szia!

Köszi, ezekből is sok újat tanultam. Pl. utánanéztem mi is az a VASA és VAAI. Igazából én csak az alapokkal ismerkedtem, próbáltam úgy csinálni, hogy aki még nem találkozott ezekkel a fogalmakkal annak is legyen valami elképzelése a dolgokról.

Nem akartam belinkelni pontos definíciókat, próbáltam egyszerűen saját szavakkal megfogalmazni.


solti
(senior tag)

Nézzétek meg a VMware HOL-jait is (hands on lab), gyakorlatilag rengeteg dolgot lehet bennük kipróbálni, gyorsan, egyszerűen és ingyen.


atiradeon86
(csendes tag)
Blog

Ez nagyon szuper. Köszi :)


TreXesZ
(csendes tag)
Blog

Bocsi de ki kell javítsalak:
Az ESXI a hypervisor, a vsphere meg maga az egész vmware platform aminek a része az ESXI is, de ugyanúgy maga a Vcenter is pl.


solti
(senior tag)

a lényeg, hogy az eredeti írásban pontatlanság van. vCentere átjavítva lenne helyes..


Döglött Róka
(veterán)

Kicsit elkéstél mert a broadcom épp veri bele az utolsó szöget a VMware koporsójába és mindenki menekül róla az emelkedő licenszdíjak miatt.


Gargouille
(őstag)

Lehet mégsem mindenki, az egyik multi ügyfelünknél például most állnak át Hyper-V-ről VMware-re globálisan. Bár én sem értem miért, de hát nem is kötötték az orromra. :)


hcl
(félisten)
Blog

Szép munka!
Én egy régi asztalit inkább befogtam VM hostnak, mivel napi dolgokhoz lapost használok.
Akarok is erről írni, de inkább az otthoni olcsó virtualizációról :) A Vmware kicsit overkill otthonra, de tanuláshoz ez a környezet nagyon jó (sokat ér állásinterjún :) ) :R

@Döglött Róka : Én is húzom a szám a licencelésük meg az egyéb megkötéseik miatt, de attól még a cucc nagyon össze van rakva.

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(veterán)

Lehet a sales-esek meg nem leptek le :D


AiRLAC
(addikt)

Azért nem eszik olyan forrón a kását, nehéz hasonló funkcionalitású helyettesítő terméket találni.


AiRLAC
(addikt)

Hyper-V-t elengedte az MS pár éve már, se szolgáltatásokban, se kezelhetőségben nem éri el a VMware termékek szintjét.


Gargouille
(őstag)

Mikor engedte el? Ezt hol olvastad?


hcl
(félisten)
Blog

WTF :D


atiradeon86
(csendes tag)
Blog

Szia!

Ezt a részét nem ismerem a dolognak valószínűleg igazad van, viszont szerintem tapasztalat szerzésnek jó volt, még akkor is, hogyha élesben nem fogok ilyen rendszerekkel dolgozni.

Tudom, hogy van élet a VMware megoldásain túl is, és azt is, hogy nem otthoni használatra lett tervezve. Ez inkább csak egy kis kitekintés volt, hogy mégis azért valami képet kapjak róla, és mivel még nem volt szerencsém éles környezetben találkozni az ökoszisztémával, ezért gondoltam ismerkedek egy kicsit az alapjaival.

Persze változnak az idők, alapból most már a dolgok jelentős része konténerben fut valamilyen orchesztrációs megoldással, de nem hiszem, hogy mindenre jó megoldás lehet.

Nem semmi a jelenlegi fejlődés Cloud szinten sem, nem vagyok egy nagy MS Fan, de amit pl. az Azure-ben össze lehet rakni, akár Hybrid architektúrával az nem semmi.


TheProb
(veterán)
Blog

A license ktg. egy dolog, de a minőség/stabilitás terén is mélyrepülésben vannak. Arról nem is beszélve, hogy kis túlzássaé heti szinten adnak ki patch-eket a critical CVE-k miatt... Egy éles infránál, 300+-os ESXi és 20-nál több vCenter számosság mellett finoman szólva sem őszinte a mosolyunk, ha ilyen sűrűn kell mindent eldobva frissítgetni...

Néhány hete billentem át talán végérvényesen a "VMware szkeptikus" oldalra, mikoris mindenféle előjel nélkül egy komplett vSAN cluster-ünk bolondult meg. Gyakorlatilag azon túl, hogy szerencsére a VM-ek futottak, semmit sem lehetett csinálni. Se snapshot, se vMotion, se VM módosítás/létrehozás, stb. 3 napon keresztül ültünk napi 16-20 órákat a supporttal és fingjuk nincs azóta sem, hogy mi okozta a hibát, illetve, hogy mi a megoldás. (utóbbira annyit, hogy rá pár napja, látszólag magától megjavult)

Én azt látom (amiben a szeptemberi, USA-s Explore-on tapasztaltak is megerősítenek), hogy egy ideje az a koncepció a VMware-nél, hogy minél nagyobb szegmenst fedjenek le a piacból ilyen-olyan cég összevásárolgatásokkal. Már van is egy mondásunk, hogy "A VMware-nek mindenre van egy terméke". Sajnos náluk a "quantity over quality" dolog működik most, ami nagyon nem jó irány szerintem. Minden termékük kurva felületes egy adott ponton túl. És ezen a botrányos indiai support is csak ront.

Régen (kb 5 éve) amennyire "istenítettem" a VMware-t, most annyira kezdem megutálni. Számomra jelenleg egyetlen megkerülhetetlen termékük van, az a vSphere, de ott is egyre jobban lóg ki a lóláb. NSX, vSAN, SRM, stb. téren meg egyre csak dőlnek ki a csontvázak, amik húzzák a strigulákat, hogy "menekülni kéne az adott VMware-es megoldásról"

(#9) solti: Szerintem a lényeg az lenne, hogy ha már valaki helyesbít, akkor szintén ne félig helyesen tegye. :B

(#11) Gargouille: Hyper-V már évek óta stagnál, mondhatni döglődik. Látszólag (és gyakorlatilag) teljesen elengedte a Microporsche és már csak a public cloud-jára fókuszál. Jelenleg, virtualizációt tekintve a vSphere kb az egyetlen értelmes döntés.

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Nekem itthon tetszett a (6.5, 6.7) Vmware, amit cégnél üzemeltetünk, az is kb. problémamentes, itthonra az erőforrás szűkösség miatt lett tavaly KVM.
Amúgy Xenserver? A Citrix árulja termékként is.

A MS meg most tolja az Azure HCI-t (gyak. az Azure szolgáltatásai lent a saját DC-dben), ami jónk hangzik, de a melóhelyi tesztek alapján a kollegák azt mondják, hogy inkább még ne.

[ Szerkesztve ]

üzenetek