SamKnows és NMHH internet sebességmérés - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


dethroner
(veterán)

:R


dethroner
(veterán)

Felfedeztem valamit, ami aztán lehet csak nekem újdonság.
A mérőbox mérések más ip címről történnek, mint a szoftveres mérések. Ez normális?


vargalex
(félisten)
Blog

Elvileg nem kellene ilyen, hacsak a szolgáltatód nem NAT-ol és több kijárata is van. Publikus IP-t kapsz?


dethroner
(veterán)

Korábban NAT mögött voltam, de kértem a szolgáltatót hogy adjanak publikus IP-t. Elvileg meg is tették. A mérőbox mérést végezve kiírja hogy publikus ip, de ugye az más cím, mint amit a webes mérések során látok és amit az ip felderítő oldalak mutatnak.
Routerben pedig az az ip cím látszik, amit a webes mérők mutatnak.
Nem lehet hogy a mérőbox miatt van ilyesmi? ONU-mérőbox-saját router, így néz ki a hálózat nálam.

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

Elvileg nem okozhatja a mérőbox. A box webes felületén melyik WAN IP látszik? Milyen firmware verzió?


dethroner
(veterán)

FW 4047. WAN IP: 10.64.184.82 de ugye ez nem felel meg se a webes mérések során látott ip-nek, se a box mérések során látott publikusnak mutatott ip-vel.
Az jelent bármit is, hogy én baranyában élek, de a whatismyipaddress.com az ip felderítés során Szegedre jelez?

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

A 10.x.x.x az egy privát IP tartomány. Azaz a szolgáltatód NAT-ol, ha nincs a mérőbox előtt másik eszközöd.
A publikus IP-t (ami a szolgáltató valamelyik eszköze lesz) az azonnali mérés eredményénél láthatod, valószínűleg ezt a mérést fogod látni a webes felületen is. Ha ez eltér a software-os méréstől, akkor a szolgáltató más kijáraton megy a software mérők és más a hardware mérők felé.


dethroner
(veterán)

Valamit félre értettem a kérdéseddel kapcsolatban. A 10.x.x.x ip cím az a mérőeszközben volt valamelyik fülön. s A szelessav.net oldalon a saját méréseim mindig 109.61.x.x címet mutatnak, az utolsó 2 karakter szokott néha változni.
A mérőboxban van olyan hogy Command & Control szerver IP: 185.72.x.x
WAN IP 109.61.x.x
és utána van még egy IP cím, amit a mérőbox osztott szerintem a saját routeremnek, a mi 192.168.x.x és ez jelenik meg a saját roueteremben is a DHCP résznél.
És a szoftveres szelessav mérésnél ugyanaz az ip van, ami a speedtestnél jelenik meg és amit az ip cím felderítő oldalak mutatnak.


vargalex
(félisten)
Blog

Akkor a 10.x.x.x IP cím az valami szolgáltatói DNS szerver lesz, ami a log fülön látszódhat.
Akkor jól értem, hogy a hardveres és a szoftveres mérés IP címei ugyan abból a tartományból vannak (109.61.x.x), csak a végük különbözik? A géped nem épít fel véletlenül egy másik PPPoE session-t és igazából ő is kap egy publikus IP-t?


DaM_HuN
(csendes újonc)

Sziasztok!

Szerintetek valahogyan ki lehet cibálni a boxból a friss méréseket?
Okosotthon felületre szeretném feltenni, valami olyasmi módon mint a speedtest-cli-ből kihúzott adatokat, de mivel itt van az eszköz maga, így egyszerűbbnek gondolnám, hogy annak az adatait kérem le, nem a mostmár több 10.000 mérést tartalmazó Szélessáv.netes adatbázisból kérném le. Nameg hirtelen nem is találtam meg a módját csak az utolsó mérés lekérésének, bár biztos megoldható lenne azis


vargalex
(félisten)
Blog

Az eszközön authentikáció nélküli webes felületen látod a méréseket. A letöltött html-t egy scripttel nem nagy mutatvány feldolgozni... Akár csak az utolsó mérést kiszedni belőle. Egyékbént a /tmp-ben vannak a nyers adatok, de ahhoz nem férsz hozzá, így marad a html parse-olás.


DaM_HuN
(csendes újonc)

Egen ez egyszerű(-nek tűnik). De...
Még nem találtam meg hogyan tudnék:
1. elindítani a measure-t
2. friss adatot olvasni. Mivel az "azonnali hardveres mérés"-ek nem kerülnek be a mérőeszközbe a mentett mérésekbe, és a szelessav.net-re sem mennek fel valamiért.
Tehát amíg nem jövök rá hogyan tudnám elindítani és időzítetten ki is olvasni az aktuális mérést (mert ugye a kezdőlapon jelenik meg a < a> gomb helyén miután lefut), addig csak megjeleníteni tudnám az utolsó hivatalos mérést, ami csak azért gáz, mert nem mindig ugyanakkor történik. (óra 13 tűnik a standardnek, de óra 20-26-30 is van néha.)
Az meg eléggé erőforráspazarlás, hogy -teszem azt- óra 10-től scannelem óra 35-ig az eredményért, vagy óra 35öt választom a scan időzítésnek, akkor pedig lehet már vagy 20 perce nincs is netem (sajna előfordul a Diginél Pest ezen amúgy elég sűrűn lakott sarkában elég sokszor), de a dobozon még úgy látszik , hogy van. :W

Gondolom ezért is nincs még a szelessav.net-nek sem pl. a Speedtest-hez hasonló asztali, sem mobil appja, a smarthome-os integrációkról már nem is beszélve még, mert többeknek beletört már a bicskája. (pedig van egykét okos magyar srác a Git-en a témában.) :( Azért még nem adom fel, csak pöppet frusztrál, hogy ennyire nem egyszerű, vagy ennyire nem jó helyen keresem a megoldást a "boxban".


vargalex
(félisten)
Blog

Miért akarsz a boxon mérni? Azonnali mérést tudsz indítani a box webes felületén, így az pl. curl hívásokkal le is scriptelhető. De ugye ennek lehet az az eredménye, hogy éppen fut egy sebességmérés, vagy nem elérhető a szerver, stb. Ráadásul ott ugye a háttérben elindítja a sebesség mérést és vár annak a kimenetére. Tehát ezt neked is meg kell tenned.
Az azonnali mérések hatósági kérésre nem kerülnek be sem az eszköz logjába, sem a szelessav.net-re (hiszen ez nem egy előre tervezett mérés, nem is veszi figyelembe, hogy közben forgalmaz-e a felhasználó, stb.)

Az ütemezett mérések azért nem pontosan ugyan akkor indulnak, mert ugyan van egy időablak, de figyelembe veszi, hogy az utolsó 10 percben te mennyit forgalmaztál, van-e szabad szerver kapacitás, stb. Illetve elképzelhető az is, hogy az így elindított mérést megszakítja a box, mivel te elkezdtél közben forgalmazni. Ezért lehet időben eltérés közöttük.

De egyébként mi a célod? Csak az, hogy ellenőrizd, hogy van-e neted?

Asztali és mobil app pedig azért nincs, mert nem kérte a hatóság, illetve inkább azt kérte, hogy a weboldal legyen asztali és mobil böngészőben is használható. (Tehát senkinek nem tört bele semmibe a bicskája.)

[ Szerkesztve ]


DaM_HuN
(csendes újonc)

Akkor rosszul fogalmaztam, a mod és a git közösségnek nem volt eddig szerencséje ezzel. Az hogy a lap milyen -így évek adataival a rendszerben- lehet hogy király, bár nekem tetű lassú, de ez biztos az összegyűlt 30.000+ mérési adatnak köszönhető.

A boxot pont nem érdekli, hogy forgalmazok-e, mert pl most is és 10-kor is mért óra 12-kor, holott közben éppen 4kstream megy már vagy egy órája, ami azért eleszik 10-20mbitet a tv-n az egyik stream szolgáltatótól. Az AppleTv pedig pont a boxba van kötve közvetlenül.

Mit akarok? Live monitoringot -mint a speedtest, vagy a SamKnows white boxa pl,- ha már fizetem a villanyszámláját évek óta ennek a doboznak, aminek egyre kisebb az értelme, mert szemmel láthatóan már belőtte a Digi a tesztszerver IP-ket és mérési intervallumokat, a mérés majdnem mindig jó, holott előtte utána már nem annyira rózsás a helyzet. (és reklamációnál sem fogadják már el az eredményeket amióta 4iG lett, tehát ez már csak egy hobbi, amiből szeretném kihozni az értelmet, ha már másra nem jó :) )
Bár tény a routerem saját maga is méri a forgalmazásaim sebességét élőben és annak eredményét ki is tudom tenni bárhova, de mint már korábban mondtam, ha már fizetek a box fenntartásáért, akkor ki is használnám.
Lehet az lesz a vége, hogy kisütöm a förmöt belőle, és visszacsinálom routernek, úgyis kellene egy a smarthomehoz. Már úgyse kéri vissza az NMHH 5+ év után. (jó, persze most csak viccelek :)) )


vargalex
(félisten)
Blog

De, figyeli a box az átmenő és wifi forgalmat (ha úgy van bekötve), csak azért ennél jóval nagyobb sávszélesség használat esetén szakítja meg (vagy nem indítja el) a mérést (ha úgy konfigurálják egyáltalán a méréseket, mert természetesen akár úgy is beállíthatják, hogy ezt ne vegye figyelembe).

A weboldal sajnos olyan szempontból tényleg "béna", hogy szerintem kliens oldalra lehozza az összes mérési eredményt és úgy jeleníti meg a grafikont.

Az azonnali mérést le lehet scriptelni, hiszen ez egy weboldal, a hívásokat ki tudod nézni a böngésző forgalmából.

A firmware cserével viszont óvatosan (tudom, csak vicceltél), mert az NMHH esetén szerintem soha nem kerül a tulajdonodba a box, nem úgy, mint a SamKnows-nál.

üzenetek