SörcsaPH! - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


Dilikutya
(félisten)

Engem mondjuk érdekelt volna, ha van egy 300+ éves receptjük, és lefőzik. Nem lenne elvetéltebb ötlet, mint egy sokadik belga blonde ale, ami a zircieknek sem megy. Azt vettem észre, azok a stílusok sikerülnek itthon jól, amik nem annyira köthetők tradicionálisan egy konkrét helyhez. Így van az, hogy vannak jó ipáink, imperial stout-ok, de a belga, bajor, cseh vonalon semmi kiemelkedő.
Mi abban a pláne, hogy egy magyar apátság, aminek ráadásul van múltja a sörfőzésben, lefőz egy belga apátságit?


[CsuCsu]
(őstag)

300 eves receptet szerintem nem nagyon inna senki :D Kepzelj el valami nagyon malatas, savanyu italt. Akkroiban az volt a sor.

Hagyomanyos magyar sortipusok nemigazan vannak, igy azt foznek az apatsagban, amibol lehet uzletet remelni. Maganak a gazdalkodasnak es onellatasnak a kulturajat probaljak feleleszteni, a sor pedig jol illeszkedik ebbe. Nem fogok toluk semmi vilagmegvaltot varni, de jo kis szinfolt. Angoloknal is van egy apatsag, ahol hivatalosan elismert trappista sort foznek par eve (Tynt Meadow), es eleg sikeres.

[ Szerkesztve ]


Dilikutya
(félisten)

Miből gondolod, hogy savanyú? Komló már volt benne. Én kíváncsi lennék rá.


[CsuCsu]
(őstag)

Akkoriban csak keseritokomlo volt, aromakomlot meg nem nemesitettek ki. Savanyu azert, mert mindent szanaszet fertozott a brettanomyces es egyeb a szabad levegoben elo savanyito bakteriumok. A sort tobbnyire szabad levegon erjesztettek kadakban mindenhol, a modern sorfozes a tankban torteno erjesztessel es sajat hazi elesztokulturaval az 1800-as evek masodik feleben terjedt el, amikor a sort tomegtermelni kezdtek. A szensav is minimalis volt, kb csak annyi, amennyit a bakteriumok kitermeltek (napjainkban a brit cask ale-k eseten van ilyen karbonacio meg).

[ Szerkesztve ]


SG42
(csendes tag)

Én is inkább azt várom, remélem, hogy egy élvezhető minőségű "blonde, dubbel, tripel, quadrupel" csomagot összeraknak, nem hiszek abba, hogy egy több száz éves recept ma is pont abban a formában működhet, bár ki tudja milyen élesztőgombák szambáznak arrafelé a levegőben, mert ahogy írod régen így főztek és a történelmi emlékezet alapján működött a dolog.


[CsuCsu]
(őstag)

Mukodott, mert jobbat nem tudtak. En ittam hagyomanyos, kozepkori modszerrel keszult sort. Nem voltam elajulva, mar nagyon meghaladtuk azt a szintet. Nem csoda, hogy a parasztok es munkasok olcso itala volt. Tenyleg sok koze nincs a mai sorokhoz. Szinte szensavmentes, gabonaizu savanykas lotty, egy keveske keseritokomloval.


Aranypatkány
(tag)

És akkor még nem esett szó a Monyó Anubiszáról, ami egy ókori, több ezer éves egyiptomi recept alapján készül. :DDD :DDD :DDD


Ereshkigal
(őstag)

Amit a földönkívüliek hoztak. :DDD


Dilikutya
(félisten)

Nem ókori recept alapján, hanem egy ókori kerámián talált recept ihlette. Ha valaminek, hát annak nem sok köze van az ókori egyiptomi sörökhöz, mivel azt feltehetően még nem főzték, és nem ismerték a komlót sem.
Gondolom az aranymazsola, vadohány méz és sáfrány lehetett az óegyiptomi összetevő.


kökény
(aktív tag)

Intersparba 08.06-tól 12-ig :Ca kőbambiX meg már kapható itt a kisebb sparokban is :


kökény
(aktív tag)

Nos, ettől a KőbányaX-től nem vagyok elragadtatva, Drehert érezni benne, de a craft főzdének nyoma sincs, mondjuk nem csoda, hisz MS nem a lagereiről híres...ennek így nem sok értelme van :N


Dilikutya
(félisten)

Ez egy jó sör. Ilyen egy igazi jó lager. Kesernyés, a hidegkomlózás épp csak hozzátesz, de attól még 100%-ig megmarad a lager ízvilág. Egy baj van, hogy ezt az ízt, minőséget 400Ft/0,5L kiszerelésben, sőt olcsóbban is tudják mások. De ez már többször ki volt tárgyalva, hogy ez az a műfaj, amiben a craft nem nagyon tud érvényesülni, csak drágán, és akkor sem tud jobbat, mint egy magára odafigyelő nagyüzemi. Nem is sok craft lager van (Mad-nek volt, de kihagytam), amit meg ittam, az egy se volt jobb mint a minőségi cseh, német lágerek olcsóbban. Magyarok közül meg érdemben épp csak a Dreher tud villantani, bár Soproni 1985-öt rég nem ittam, emlékeim szerint nem rossz, de nekik a Kinizsi volt a nagyon jó, csak sajnos ha gyártják is, nem terítik országosan.
De ez valószínűleg inkább marketingtermék, mintsem hogy ezzel tarolják le a magyar piacot. De mint piaci termék kicsit a senki földjére érkezett. 300-ért már kiegyeznék vele.

Ellenpélda: armando_ochoa Jožin Z Bažin-ja, nem tudom, főzi-e még, frissen, aznap hordózva ittam Zsófinál Szolnokon a Tiszavirág Fesztiválon pár éve, és az bizony egy zseniálisan jó pilseni volt, nem sajnáltam az árát. Ami még nagyon bejött, az Aranyhegyi Világos. Biztos vannak még, de én erre a kettőre kaptam fel a fejem.


kökény
(aktív tag)

Egyetértek, valóban semmi zavarót nem találni benne, inkább a létjogosultságát kérdőjelezem meg, de vszínűleg jól írtad, hogy marketingtermék, mert a 300Ft/0,5 literes áron kapható cseh lagerek simán vannak ilyen jók...
(Horizont Herr Lager-ét ittam mostanában, nekem az is ízlett)


OPiiPO
(addikt)

egyből ez jutott eszembe :DDD Ivan Mladek - Jozin z Bazin


qltsar
(addikt)
Blog

A legrégebbi, napjainkban is létező sörfőzde, volt rá majdnem 1000 évük, hogy a receptet tökéletessé formálják ;).

Szerintem ennél jobb búzasör nem létezik, bár sokan a Vitus változatra esküsznek (Weizenbock): [link]


[CsuCsu]
(őstag)

De ez a sor meg csak nem is craft, a Dreher gyartja. A Mad max tanacsot adott nekik, milyen komlot, dizajnt, stb. Az ar nyilvan premium termeket akar sugallani, de nem hiszem, hogy ennyivel tobbe kerulne eloallitani a mezei Drehernel.

@qltsar
Schneider Weisse ugyanez a szint szerintem. Amugy tapasztalataim szerint a sorfozde kora nem szokott szamitani, sot, legtobb esetben a regebbi rosszabb, mert leragadnak.


#49155328
(őstag)

https://jubeo.sk/lidl/-/urpiner-multipack-lzdridj

Valaki ivott már ilyet ? SK-ba járok a hétvégén, vajon vegyek e? :U :R

Illetve ajánlhattok amit érdemes bezsákolni.

[ Szerkesztve ]


Aranypatkány
(tag)

Na ebből Bitburger collab Sierra Nevadából mindenképp veszek ha lesz! :K

Annyit, hogy ez most kapható a Csakában, de 1000 fölött! :W

[ Szerkesztve ]


kökény
(aktív tag)

Tudom, azért raktam be, hogy inkább innen vegyük, én is rástartolok, bográcshoz tökéletes lesz. Intersparokban kapható, kisebbekben nem hiszem :)


mekker
(őstag)
Blog

Emlékeim szerint nem rosszak. Ha nem kell a pohár, akkor olcsóbban is megkapod. Érdemes a prémiumosított sörváltozatok közül válogatni (ott virít a címkén a 12-14° vagy a Premium felirat). Szlovákok közül Topvar, Urpiner, Zlaty Bazant, csehek közül Bernard, Gambrinus, Krusovice. Bernardnak vannak kiemelkedően jó sörei. Ha be akarsz tankolni, akkor Krusovice 10 dobozos valami 45 cent a Tescoban.
Ja meg Primator, de azt lehet kapni itthon is.

[ Szerkesztve ]

üzenetek