Telefonok sugárzása (SAR-érték) - Mobiltechnológiák fórum

üzenetek

hozzászólások


Sanyi2007
(aktív tag)

Hogy kihalt a topic, pedig igen lényeges.

"Képzeld el, hogy ha a fák Wifi jeleket továbbítanának, milyen sokat ültetnénk belőlük, és valószínűleg az élővilágot is megmentenénk!
Milyen kár, hogy a fák csak oxigént termelnek, amit belélegzünk."

Kicsit így van ezzel a sugárzás értékkel is, nem nagyon törődnek vele.


ny.erno
(tag)

Kipróbáltam az én készülékemmel (Samsung Galaxy Note II - SAR érték EU (fej): 0,17 W/kg /gsmarena.com/), mert kíváncsi voltam rá, de nálam sehogyan nem villant fel bekapcsolt mobilnettel /hála égnek :) /.

(#61) Sanyi2007
Vagyunk azért páran, akiket érdekel a dolog (még a faültetős rész is a Zoxigén miatt). Én pl az iPhoneomat (amit jobban szerettem, mint az akkori barátnőmet :D) cseréltem le először egy Note I-re, aztán Note II-re a kisebb SAR érték miatt. Én pl érzékeny is vagyok rá, mert ha sokáig a zsebembe volt a telefon, akkor a combomon éreztem a hatását. Nem fájt, de valami kis kellemetlen érzés volt rajta. Ez biztosan a telefontól volt, mert úgy jöttem rá, hogy mitől van, hogy egyszer valamiért a bal zsebembe volt egy napot a telefon és ott is olyan kissé kellemetlen érzés jött rám, mint a másik oldalon.

Kiegészítésképpen azt figyeltem meg, hogy ha éjjel ki van húzva a wifi router, akkor sokkal kipihentebben kelek. Azóta lefekvés előtt áramtalanítok mindent + telefon is repülőben. :K


etejedu
(őstag)

Huh. Akkor ezzel nem vagyok egyedül, mert akiknek ezt a jelenséget elmondtam mind hülyének néztek, hogy ezt így kizárt érezni.


g@bo
(veterán)

üdv

telefon készenléti állapotban vajon mennyit sugároz? tehát ha nem telefonálsz, csak "online"

időnként ráles a toronyra és ennyi? bent hagytam a párna alatt és aggaszt, kicsit jobban oda kell figyelni erre a problémakörre.

agydaganat nem pálya. :((


ny.erno
(tag)

Hello!

Elvileg amiket írnak SAR értéket egy telefonhoz, az közel a maximális érték. Szóval bekapcsolt mobilnet, wifi, hívás közben (gondolom én, hogy ezek növelik meg). Attól, hogy egyszer bent maradt a párna alatt kutya bajod nem lesz. Jó párszor ott kellene hagynod ráadásul úgy, hogy gyenge térerővel, mert akkor folyamatosan keresi a hálózatot. Ha bekapcsolt wifi router közelében alszol, az rosszabb.


D@ve89
(tag)

"időnként ráles a toronyra és ennyi? " - Jah, 3G hálózaton akár kicsit több mint 1000x is másodpercenként. ;)


g@bo
(veterán)

forgalmazásnál nem? azért este szunyókálásnál nem egymással cseverésznek ezredmásodpercenként. ;]


D@ve89
(tag)

Elég, ha csak be van kapcsolva az adatforgalmazás.


lcee79
(őstag)

Találtam egy oldalt
http://www.devicespecifications.com/en
ahol ezt az értéket is feltüntetik.
Nem tudom hogy 100% hiteles-e az oldal, de jobb mint a semmi :)


ny.erno
(tag)

Egy ideje a gsmarena.com oldalon is fel vannak tüntetve az EU és USA értékek is. Keresőbe beírod a készüléket és a tulajdonságok között a "MISC" résznél lesz. Elég sok készüléké ott van.


forten
(tag)

Hello.

Ez SAR érték a telefon specifikációjánál szerepel?Vagy csak google-ni lehet?
Mihez képest magas egy érték,van erre valami értékmutató, szabvány?
Elnézést,ha már kérdezték ilyet,de nem olvasok vissza.


stevelawyer
(csendes tag)

Kihalt a téma..Pedig ezzel kellene igazán foglalkozni nem a 27-46 megapixel meg a 6-8 GB ram és társaival. :)


ny.erno
(tag)

Nem halt ki, csak kevés az érdeklődés. Én már azon gondolkozom, hogy az összes sugárzást csökkentem, ahol csak lehet. Éjjel pl. szinte áramtalanítva vannak a lakásban az eszközök. Sokkal jobban alszom tőle.
Azon töprengek, hogy panelházakban hogyan lehetne lecsökkenteni a sugárzást a hálószobákba. Biztosan sok ember alvászavarán (és ki tudja még min) segítene.


stevelawyer
(csendes tag)

Akkor ketten töprengünk... :)
Engen nagyon zavar például a sok wi-fi a szomszédoktól (Bp. belváros) de az ellen nem lehet tenni. Hogy mennyire nem tétel ez még manapság, a minap írtam egy hozzászólást egy BT fülessel kapcsolatban, hát úgy le lettem hurrogva, hogy a lábam nem érte a földet. :(

Szóval elég reménytelen azt megmagyarázni, hogy legalább éjszakára kapcsolja ki a free, paid meg az összes wifi-t mert nem akarok benne lenni. Kb. az jut ilyenkor eszembe, amit az barátom mondott a dohányzásról: "Amíg beszívod addig magánügy, de amikor kifújod már közügy".


ny.erno
(tag)

Néztem. Majd ha valakinek lesz valami baja, akkor ide téved. Addigra meg kitaláljuk a megoldást és jó drágán eladjuk. Mit szólsz? :D
Nemrég a netszolgáltatóval beszéltem, mert néha nem volt az igazi a szolgátatás, erre kiküldtek egy szerelőt. Ők látják, hogy minden éjjel ki van kapcsolva a router. Mondták, hogy hagyjam bekapcsolva, mert nem fogyaszt sokat, blabla... Mondtam, hogy engem nem a fogyasztás zavar, hanem a sugárzás.. Bambán nézett a srác.

A töprengés során meddig jutottál? Én azon vagyok, hogy valamilyen kalitkát, vagy dobozt kellene csinálni a hálószobákból. Az nyilván nem megoldás, hogy az összes falat ólommal borítja be az ember. :D :D

[ Szerkesztve ]


stevelawyer
(csendes tag)

Szia!

Most vegyél sugár-biztos headsetet, akciós! Nem kell vámot se fizetni érte mert, vagy egy dualt vagy 2 single-t és a postaköltséggel is benne vagy a 25$-os limitben. Rendeltem én is, hogy legyen pluszba. :) :)


mazsó
(aktív tag)

Sziasztok!

Melyik a leg kevesebb sar értékkel rendelkező mobil amit lehet venni, régebbi is jó. Én is váltani szeretnék a sok telefonálgatás miatt.
Köszi!!


#81733120
(senior tag)
Blog

Ez régebbi hír, miszerint az S7 Edge a legegészségesebb SAR tekintetében.
[link]


ny.erno
(tag)

Telefonok SAR értékének ellenőrzése:

https://www.gsmarena.com/

Keresőbe beírod a kiválasztott készüléket és a MISC sornál van SAR és SAR EU.


mazsó
(aktív tag)

Találtam nála kevesebb SAR értékkel rendelkezőt...


Liverport13
(csendes tag)

Sziasztok!
Mi a helyzet a dual sim-es telefonokkal? Ott dupla sugárzás ér egyszerre?


barankai
(csendes tag)

Gearbesten is jó lista van. https://www.gearbest.com/blog/how-to/sar-value-checklist-for-smartphones-on-gearbest-1316 0.3 már elég jó head SAR. Lényegi infók vannak a flen EMF siteon gsmről de wifiről és BTről is: http://emfwise.com/blog_2018.php#Newsweek-NTP-finding Érdekes a jelelméleti megközelítés is bár a temikus és a gyulladásos hatása jó ideje igazolt. 5G sokkal rosszabb. https://www.electricsense.com/1420/why-your-head-feels-hot-when-you-use-a-cell-phone/


ny.erno
(tag)

Végre...

A linkelt BFS oldal az eddigi legjobb, amit találtam. Bár néhány eltérést azért látok a gsmarena-val szemben, de annyi baj legyen. :)


umek
(tag)

Ezt is érdemes elolvasni a témában.

Az a bajom a hvg és index cikkekkel, amiket a témában írtak, hogy bedobják, hogy jajj, ekkora meg akkora értékek, olcsó mobilok magas érték, stb. Sugallják, hogy lényegében megdöglesz tőlük, de semmilyen érdemi információt nem írnak. Megláttak egy excel táblát, amiből csináltak egy öt perc alatt összedobható hírt.

Az előző hozzászólásban linkelt videó is ugyanez. Percekig beszélnek a semmiről. A srác random telefonokra bedobja az értéket, de megoldás nincs.

Kár. Mert a téma valóban érdekes.


ny.erno
(tag)

Olyan megoldás nem valószínű, hogy lesz mostanában, amivel nullára lehet vinni ezeket az értékeket. Ellenben már az is haladás, hogy az emberekig eljut és tudnak ellenőrizni vásárlás előtt. Nálam az egyik legfontosabb szempont a SAR érték.


mazsó
(aktív tag)

Üdv

Nekem is, ezért van még mindig Samsung Galaxy note2 -m.....


Fr@nkieWilde
(senior tag)

Hy!

A páromnak és nekem is MI A1 telefonunk van. Nem a tetszett plecsni végett vettük anno, hanem mert tényleg jó ár érték arányú készülékek.
De mikor megláttam egy cikkben az értékeket egyből beparáztam, ugyanis van egy 4 hónapos babánk.
Az asszonynál sokat van egyszerre ez a két dolog: a telefon és a baba. Nevelési ötletekről beszélgettünk és azt ecseteltük, hogy nem adunk a gyerek kezébe telefont, számítógépet ameddig csak lehet és a tv-t sem akarunk engedni neki.
Inkább veszek majd dia vetítőt és azon mesézünk, ha nagy(obb) lesz.
Szóval próbálnánk úgy nevelni a gyermekünket, mint ahogy annno mi is megéltük a gyerekkorunkat. Mindezt persze úgy, hogy az egészségére is próbálunk odafigyelni.

A baj az, hogy ezeket a mai modern eszközöket már nem tudja az emberiség nélkülözni. Mindenkinek van, mindenki használja, így mindenki rá van kényszerítve a használtukra. Ez egy ördögi kör. Nem csak a mobilról beszélek most. A témánál maradva a kérdés pl. az, hogy a Xiaomi mi a1 féle 1,78as értékről, mondjuk 1,2re lemenni mennyire egészségesebb, "megéri e". Mert ugye a legjobb az lenne, ha ez az érték nulla lenne, főleg egy 4 hós babát figyelembe véve. (de ugynez a helyzet a CO2vel is, az is nullaként lenne a legjobb, de annyi sosem lehet). Szóval hosszú távon vajon mit eredményez plusz vagy mínusz fél SAR érték.
És vajon hosszú távon mit eredményez 1,2 érték.

Csodálkozunk, hogy mindenki milyen beteg, közben mérget juttatunk a szervezetünkbe az ételekkel, különféle sugárzásnak tesszük ki magunkat és gyerekeinket.

Nagyon érdekes téma ez a mobilok SAR értéke, amit fél perc alatt ki lehet bővíteni mindenre, amiket használunk/kell használni az életben és közben folyamatosan pusztítjuk velük magunkat.

Cseréljem le a mi a1-et? :)

[ Szerkesztve ]


ny.erno
(tag)

Helló!

Cseréld, mert az 1,72 és az 1,2 között, azért elég nagy az ugrás. Megközelítőleg 3/3-ról 2/3-ra csökkenne a sugárzás. Emelett azért arra is ügyeljetek, hogy a wifi a hálótól minél messzebb legyen, mert az is elég erős sugárzás. Én ezekre érzékeny vagyok. Wifi közelében fáradékonyan kelek. Amióta a lakás másik felében van, azóta óriási különbség van. Estére én repülőmódba teszem a telefont, amikor csak lehetőség van rá, bár azt nem éreztem, de minimaláizálom a körülvevő sugárzásokat.


#95763968
(tag)

Sziasztok! Remélem még veszi valaki az adást :)

Örülök, hogy rátaláltam erre a topicra.

Szerintetek van jelentősége, hogy a testem mely részén hordom a készülékemet? Általában kabát vagy kardigán zsebben hordom, jó időben pedig övtáskában, de nőként nem vagyok már biztos abban, hogy ez jó ötlet, még akkor sem, ha már nem szeretnék több gyereket. A tömegközlekedés során nem szeretem ha a hátamon egy táskában vannak az értékeim.

Korábban minden mobilom meggajdult nálam. Volt olyan, hogy fogtam a Samsung D500-ast a kezemben, és elkezdett mozogni a töltés jelző csúszka, mintha töltőn lett volna, de valahogy úgy érzem, a mobilok számára nem jó a kisugárzásom :D Szerintetek ennek lehet bármi jelentősége? Esetleg érdemes minél kevesebb műanyagos házat választanom, vagy épp ellenkezőleg?

Illetve itt tenném fel a kérdésemet az IPS vagy AMOLED károsabb e az egészségre?

Köszönöm


ny.erno
(tag)

Szia!

Van, hiszen a telefon sugároz és nem mindegy hol. Szív közelébe sosem teszem. Csak nadrág zseb, de minél ritkábban. Az övtáska nem rossz gondolat. A mobil egyébként csak 1 dolog a sok sugárzó közül. Ha wifi routerek mellett alszol, de alacsony kisugárzású telefonod van, akkor lehet, hogy rosszabb helyzetben vagy, mintha magas SAR értékű mobilod lenne wifi mentes helyen.

D500: Vagy egy kétlábon járó NFC töltő vagy, vagy valahogy bevonzod magadnak a nem megfelelő telefonokat. :))

Tömören válaszolva a kérdéseidre: ha alacsony SAR értékű készüléket veszel, akkor mindegy, hogy milyen anyagból van a ház, milyen a kijelzője. Maga a sugárzás mértéke számít, nem a felhasznált anyagok.


#95763968
(tag)

Köszönöm szépen! :)


Szasasa
(újonc)

Sziasztok! Már elhangzott korábban a kérdés, de nem igazán találtam rá kielégítő választ: Ha mostanában megnézzük a SAR értékeket, akkor pl. Samsung Galaxy-knál olyanokat látunk, hogy a head 0.4, míg a body 1.4. (Korábban, néhány éve, ez inkább fordítva volt, a testnél mért értékek voltak kevesebbek. Azt már kigoogliztam, hogy a testnél mért azért lett több, mert régebben a testtől másfél cm-re mérték, újabban viszont 0.5 cm-re.) Azt viszont továbbra se értem, hogy a fejnél miért kevesebb? Gondolom, a fejnél mért érték az, amikor az ember telefonálás közben a fejéhez tartja a telefont. Az meg kb. fél centi max. Hogyan lehet ekkora a különbség? Miért ennyivel magasabbak a body értékek? Hiába próbálok alacsony SAR értékű telefont keresni, találok egy jó head értéket, de a body meg magas. :( Nagyon köszönöm! :U


ny.erno
(tag)

Szia!
Ezen én is agyaltam. Azt figyeltem meg a saját készülékeimen (Samsung, iPhone), hogy hanghívás közben nincs mobilnet és a wifi sem mindig működik, így arra a következtetésre jutottam, hogy emiatt alacsonyabb akkor az SAR érték. Azt nem tudom, hogy ez szándékos húzás a gyártóktól, hogy alacsonyabb legyen az SAR, vagy pedig nem is lehetséges egyszerre több céllal kezelni a rádióhullámokat.

Mostaniak közül a Huawi P30 egész jó SAR értékkel bíró készülék.


Szasasa
(újonc)

Köszi a választ, ennek tényleg jók az értékei, 0.33 és 0.85. Amit én Samsungot kinéztem, az A50-é 0.27 és 1.39 (!) . Viszont a Huawei P30 Lite-ja (árban kb. addig akartam elmenni) már 0.7 és 1.1 . Ezt se értem, hogy kvázi tesók, csak nyilván a lite kevesebbet tud, s mégis erősebben sugároz.
Az az érv, amit írtál, elég logikusnak tűnik, hogy ha telefonálás közben nem működik a wifi meg az adatforgalom, akkor az utóbbi 2 sugárzása magasabb, s azt adják meg testnél. Meg a SAR linket is köszi, sokkal használhatóbb, mint ha pl. a Samsung saját sar-os oldalán nézzük, ott ugyanis a pontos modellszámot kell megadni, nem elég pl., hogy A50. Azon is gondolkodtam közben, hogy ha korábban a body sart 1.5 cm-n mérték, s akkor ilyen 0.3-0.4 körüli értékek voltak jellemzőek, most, amikor a 0.5 cm-en mért értékeket adják meg, az értékek felmentek alapban 1 fölé, mintha a távolság növelésével egyenes arányban csökkenne a SAR. Ha ez igaz, s netezés közben kicsit messzebb tartjuk a telefont, akkor csak a kezünket éri magasabb sugárzás. S nem szabad zsebben hordani. Hm...


ny.erno
(tag)

A Lite esetén a a felhasznált anyagok is másak. Valószínűleg ez is közrejátszik. :) Jelenleg elsődlegesnek egy Galaxy S7 készüléket használok. Van rajta egy ütésálló szilikon-műanyag tok, ami alapból van 0,5 cm. Ezek a vastagabb tokok nem olyan jó fogásúak, de muszáj komprumisszumot kötni. :DD

Valóban nem jó zsebben hordani. Viszont vedd figyelembe, hogy a mobil, csak 1 a sok közül. Pl. A mikróhullámú sütő mellett nem érdemes ácsorogni, amikor használatban van.
Wifi router szintén eléggé sugároz. Párszor már írtam, hogy én sokkal jobban alszom, ha éjjel ki van húzva a wifi router (szobámban van). Múltkor a laptopom specifikációját nézegettem és azon is volt SAR érték feltűntetve..


Szasasa
(újonc)

Igen, minden ilyen kütyü sugároz, ráadásul egy társasházban egy csomó wifi jel bejön + egész nap laptoppal dolgozom. Ezzel együtt kell élni. Csak, amit lehet, tegyünk meg, amilyen sugárzást el tudunk kerülni, kerüljük el. Ahogy nézem, az S7 sar-ja is hasonló, mint a többi Samsung, amiket néztem. Asszem maradok az A50-nél, én is kinéztem hozzá egy gyári szilikon tokot, s majd távolabb tartom, mikor netezek rajta. Telefonálni, ha a környezetem nem zavarom, eleve kihangosítva szoktam. Kösz az infókat!

üzenetek