Telefonok sugárzása (SAR-érték) - Mobiltechnológiák fórum

üzenetek

hozzászólások


Liverport13
(csendes tag)

Sziasztok!
Mi a helyzet a dual sim-es telefonokkal? Ott dupla sugárzás ér egyszerre?


barankai
(csendes tag)

Gearbesten is jó lista van. https://www.gearbest.com/blog/how-to/sar-value-checklist-for-smartphones-on-gearbest-1316 0.3 már elég jó head SAR. Lényegi infók vannak a flen EMF siteon gsmről de wifiről és BTről is: http://emfwise.com/blog_2018.php#Newsweek-NTP-finding Érdekes a jelelméleti megközelítés is bár a temikus és a gyulladásos hatása jó ideje igazolt. 5G sokkal rosszabb. https://www.electricsense.com/1420/why-your-head-feels-hot-when-you-use-a-cell-phone/


ny.erno
(tag)

Végre...

A linkelt BFS oldal az eddigi legjobb, amit találtam. Bár néhány eltérést azért látok a gsmarena-val szemben, de annyi baj legyen. :)


umek
(tag)

Ezt is érdemes elolvasni a témában.

Az a bajom a hvg és index cikkekkel, amiket a témában írtak, hogy bedobják, hogy jajj, ekkora meg akkora értékek, olcsó mobilok magas érték, stb. Sugallják, hogy lényegében megdöglesz tőlük, de semmilyen érdemi információt nem írnak. Megláttak egy excel táblát, amiből csináltak egy öt perc alatt összedobható hírt.

Az előző hozzászólásban linkelt videó is ugyanez. Percekig beszélnek a semmiről. A srác random telefonokra bedobja az értéket, de megoldás nincs.

Kár. Mert a téma valóban érdekes.


ny.erno
(tag)

Olyan megoldás nem valószínű, hogy lesz mostanában, amivel nullára lehet vinni ezeket az értékeket. Ellenben már az is haladás, hogy az emberekig eljut és tudnak ellenőrizni vásárlás előtt. Nálam az egyik legfontosabb szempont a SAR érték.


mazsó
(aktív tag)

Üdv

Nekem is, ezért van még mindig Samsung Galaxy note2 -m.....


Fr@nkieWilde
(senior tag)

Hy!

A páromnak és nekem is MI A1 telefonunk van. Nem a tetszett plecsni végett vettük anno, hanem mert tényleg jó ár érték arányú készülékek.
De mikor megláttam egy cikkben az értékeket egyből beparáztam, ugyanis van egy 4 hónapos babánk.
Az asszonynál sokat van egyszerre ez a két dolog: a telefon és a baba. Nevelési ötletekről beszélgettünk és azt ecseteltük, hogy nem adunk a gyerek kezébe telefont, számítógépet ameddig csak lehet és a tv-t sem akarunk engedni neki.
Inkább veszek majd dia vetítőt és azon mesézünk, ha nagy(obb) lesz.
Szóval próbálnánk úgy nevelni a gyermekünket, mint ahogy annno mi is megéltük a gyerekkorunkat. Mindezt persze úgy, hogy az egészségére is próbálunk odafigyelni.

A baj az, hogy ezeket a mai modern eszközöket már nem tudja az emberiség nélkülözni. Mindenkinek van, mindenki használja, így mindenki rá van kényszerítve a használtukra. Ez egy ördögi kör. Nem csak a mobilról beszélek most. A témánál maradva a kérdés pl. az, hogy a Xiaomi mi a1 féle 1,78as értékről, mondjuk 1,2re lemenni mennyire egészségesebb, "megéri e". Mert ugye a legjobb az lenne, ha ez az érték nulla lenne, főleg egy 4 hós babát figyelembe véve. (de ugynez a helyzet a CO2vel is, az is nullaként lenne a legjobb, de annyi sosem lehet). Szóval hosszú távon vajon mit eredményez plusz vagy mínusz fél SAR érték.
És vajon hosszú távon mit eredményez 1,2 érték.

Csodálkozunk, hogy mindenki milyen beteg, közben mérget juttatunk a szervezetünkbe az ételekkel, különféle sugárzásnak tesszük ki magunkat és gyerekeinket.

Nagyon érdekes téma ez a mobilok SAR értéke, amit fél perc alatt ki lehet bővíteni mindenre, amiket használunk/kell használni az életben és közben folyamatosan pusztítjuk velük magunkat.

Cseréljem le a mi a1-et? :)

[ Szerkesztve ]


ny.erno
(tag)

Helló!

Cseréld, mert az 1,72 és az 1,2 között, azért elég nagy az ugrás. Megközelítőleg 3/3-ról 2/3-ra csökkenne a sugárzás. Emelett azért arra is ügyeljetek, hogy a wifi a hálótól minél messzebb legyen, mert az is elég erős sugárzás. Én ezekre érzékeny vagyok. Wifi közelében fáradékonyan kelek. Amióta a lakás másik felében van, azóta óriási különbség van. Estére én repülőmódba teszem a telefont, amikor csak lehetőség van rá, bár azt nem éreztem, de minimaláizálom a körülvevő sugárzásokat.


#95763968
(tag)

Sziasztok! Remélem még veszi valaki az adást :)

Örülök, hogy rátaláltam erre a topicra.

Szerintetek van jelentősége, hogy a testem mely részén hordom a készülékemet? Általában kabát vagy kardigán zsebben hordom, jó időben pedig övtáskában, de nőként nem vagyok már biztos abban, hogy ez jó ötlet, még akkor sem, ha már nem szeretnék több gyereket. A tömegközlekedés során nem szeretem ha a hátamon egy táskában vannak az értékeim.

Korábban minden mobilom meggajdult nálam. Volt olyan, hogy fogtam a Samsung D500-ast a kezemben, és elkezdett mozogni a töltés jelző csúszka, mintha töltőn lett volna, de valahogy úgy érzem, a mobilok számára nem jó a kisugárzásom :D Szerintetek ennek lehet bármi jelentősége? Esetleg érdemes minél kevesebb műanyagos házat választanom, vagy épp ellenkezőleg?

Illetve itt tenném fel a kérdésemet az IPS vagy AMOLED károsabb e az egészségre?

Köszönöm


ny.erno
(tag)

Szia!

Van, hiszen a telefon sugároz és nem mindegy hol. Szív közelébe sosem teszem. Csak nadrág zseb, de minél ritkábban. Az övtáska nem rossz gondolat. A mobil egyébként csak 1 dolog a sok sugárzó közül. Ha wifi routerek mellett alszol, de alacsony kisugárzású telefonod van, akkor lehet, hogy rosszabb helyzetben vagy, mintha magas SAR értékű mobilod lenne wifi mentes helyen.

D500: Vagy egy kétlábon járó NFC töltő vagy, vagy valahogy bevonzod magadnak a nem megfelelő telefonokat. :))

Tömören válaszolva a kérdéseidre: ha alacsony SAR értékű készüléket veszel, akkor mindegy, hogy milyen anyagból van a ház, milyen a kijelzője. Maga a sugárzás mértéke számít, nem a felhasznált anyagok.


#95763968
(tag)

Köszönöm szépen! :)


Szasasa
(újonc)

Sziasztok! Már elhangzott korábban a kérdés, de nem igazán találtam rá kielégítő választ: Ha mostanában megnézzük a SAR értékeket, akkor pl. Samsung Galaxy-knál olyanokat látunk, hogy a head 0.4, míg a body 1.4. (Korábban, néhány éve, ez inkább fordítva volt, a testnél mért értékek voltak kevesebbek. Azt már kigoogliztam, hogy a testnél mért azért lett több, mert régebben a testtől másfél cm-re mérték, újabban viszont 0.5 cm-re.) Azt viszont továbbra se értem, hogy a fejnél miért kevesebb? Gondolom, a fejnél mért érték az, amikor az ember telefonálás közben a fejéhez tartja a telefont. Az meg kb. fél centi max. Hogyan lehet ekkora a különbség? Miért ennyivel magasabbak a body értékek? Hiába próbálok alacsony SAR értékű telefont keresni, találok egy jó head értéket, de a body meg magas. :( Nagyon köszönöm! :U


ny.erno
(tag)

Szia!
Ezen én is agyaltam. Azt figyeltem meg a saját készülékeimen (Samsung, iPhone), hogy hanghívás közben nincs mobilnet és a wifi sem mindig működik, így arra a következtetésre jutottam, hogy emiatt alacsonyabb akkor az SAR érték. Azt nem tudom, hogy ez szándékos húzás a gyártóktól, hogy alacsonyabb legyen az SAR, vagy pedig nem is lehetséges egyszerre több céllal kezelni a rádióhullámokat.

Mostaniak közül a Huawi P30 egész jó SAR értékkel bíró készülék.


Szasasa
(újonc)

Köszi a választ, ennek tényleg jók az értékei, 0.33 és 0.85. Amit én Samsungot kinéztem, az A50-é 0.27 és 1.39 (!) . Viszont a Huawei P30 Lite-ja (árban kb. addig akartam elmenni) már 0.7 és 1.1 . Ezt se értem, hogy kvázi tesók, csak nyilván a lite kevesebbet tud, s mégis erősebben sugároz.
Az az érv, amit írtál, elég logikusnak tűnik, hogy ha telefonálás közben nem működik a wifi meg az adatforgalom, akkor az utóbbi 2 sugárzása magasabb, s azt adják meg testnél. Meg a SAR linket is köszi, sokkal használhatóbb, mint ha pl. a Samsung saját sar-os oldalán nézzük, ott ugyanis a pontos modellszámot kell megadni, nem elég pl., hogy A50. Azon is gondolkodtam közben, hogy ha korábban a body sart 1.5 cm-n mérték, s akkor ilyen 0.3-0.4 körüli értékek voltak jellemzőek, most, amikor a 0.5 cm-en mért értékeket adják meg, az értékek felmentek alapban 1 fölé, mintha a távolság növelésével egyenes arányban csökkenne a SAR. Ha ez igaz, s netezés közben kicsit messzebb tartjuk a telefont, akkor csak a kezünket éri magasabb sugárzás. S nem szabad zsebben hordani. Hm...


ny.erno
(tag)

A Lite esetén a a felhasznált anyagok is másak. Valószínűleg ez is közrejátszik. :) Jelenleg elsődlegesnek egy Galaxy S7 készüléket használok. Van rajta egy ütésálló szilikon-műanyag tok, ami alapból van 0,5 cm. Ezek a vastagabb tokok nem olyan jó fogásúak, de muszáj komprumisszumot kötni. :DD

Valóban nem jó zsebben hordani. Viszont vedd figyelembe, hogy a mobil, csak 1 a sok közül. Pl. A mikróhullámú sütő mellett nem érdemes ácsorogni, amikor használatban van.
Wifi router szintén eléggé sugároz. Párszor már írtam, hogy én sokkal jobban alszom, ha éjjel ki van húzva a wifi router (szobámban van). Múltkor a laptopom specifikációját nézegettem és azon is volt SAR érték feltűntetve..


Szasasa
(újonc)

Igen, minden ilyen kütyü sugároz, ráadásul egy társasházban egy csomó wifi jel bejön + egész nap laptoppal dolgozom. Ezzel együtt kell élni. Csak, amit lehet, tegyünk meg, amilyen sugárzást el tudunk kerülni, kerüljük el. Ahogy nézem, az S7 sar-ja is hasonló, mint a többi Samsung, amiket néztem. Asszem maradok az A50-nél, én is kinéztem hozzá egy gyári szilikon tokot, s majd távolabb tartom, mikor netezek rajta. Telefonálni, ha a környezetem nem zavarom, eleve kihangosítva szoktam. Kösz az infókat!


victorhun7
(tag)

Akkor lehet ezért alszok ilyen rosszul a kanapén a T-Home modem felett :))


ny.erno
(tag)

Ha úgy kelsz, hogy van benned fáradtság érzés, akkor egészen biztos, hogy amiatt. Próbáld meg 3-4 éjszakára kikapcsolni a modemet. Meg fogsz lepődni, mennyivel kipihentebben kelsz reggel ugyan annyi alvásidő után. :)

*Szerk.: Pont most nézem, hogy hárommal feljebb kb ugyan ezt írtam. Viszont a mai napig igaz. :DDD

[ Szerkesztve ]


ny.erno
(tag)

Sziasztok!
A FAZUP nevű termékkel most találkoztam. Használ már esetleg valaki ilyet?
A tesztek elég meggyőzőnek tűnnek.

[ Szerkesztve ]


mazsó
(aktív tag)

Hy!

Megnéztem a terméket, teszteket, így meggyőzőnek tűnik...
De, megnéztem a telefonom és azt, hogy szerintük hol kellene elhelyeznem a védőt. Hát egészen máshol mind ahol az antennája van...

üzenetek