Telefonok sugárzása (SAR-érték) - Mobiltechnológiák fórum

üzenetek

hozzászólások


Icewind
(aktív tag)

Sziasztok

Nem könnyű téma, bár tudni tudom mi az, Google is hamar megmondja, de többnyire csak a definícióját találom, pedig jó pár dolog nem tiszta ezzel kapcsolatban. De hátha valaki többet tud mondani erről.
Most a "káros / nem káros" történetbe nem mennék bele, arra ott vannak a kutatók, meg úgy is csak évtizedek múlva derül ki biztosan hogy milyen élettani hatásokkal bír a sugárzás.

Ott kezdődik a problémám hogy kinéztem magamnak egy HTC Tattoo készüléket, erősen gondolkozom a megvételén, de kicsit eltántorított amikor megláttam hogy milyen sar értékkel rendelkezik: 1.25 W/kg (head) 1.74 W/kg (body)
A legmagasabb értékek közt van amiket mostanság láttam. Nem tudom visszatartson-e ez a vásárlástól.
Szóval, a következő dolgokon tűnődtem:

1.) Ha jól tudom ez az úgynevezett "legrosszabb eset" és normál használat közben ennél alacsonyabb. De gondolom azért ez egy viszonyítási alap lehet? Úgy értem valószínűsíthető, hogy ha egy telefonnak magas a maximális SAR-értéke, akkor az átlagos használati érték is magasabb, mint egy jóval kisebb max sar értékű telefoné?

2.) Nyilván telefonálás közben a legnagyobb a sugárzás, persze egy telefon mindig sugároz, ha csak nincs kikapcsolva. De vajon mennyire? Ha épp nincs aktiv kapcsolat, hanem mondjuk csak zenét hallgatok rajta, arányaiban hogy viszonyul ez a sugárzás a telefonálás közbenihez? Én mondjuk nem vagyok üzletember, nem lógok egész nap a telefonon, abba a pár hívásba meg biztos nem halok bele :) , de érdekelne hogy a magas maximális SAR-értékhez vajon viszonylag magas "készenléti" SAR-érték is párosul? Vagy a készenléti érték annyira alacsony, hogy elenyésző különbségekről beszélünk?

3.) Olvastam hogy a 3G-s telefonoknak általában magasabb a SAR-értékük, meg talán még az erős wifi is beleszólhat :F Tehát valószínűsíthetjük, hogy ha a telon letiltjuk a 3G-t(azaz csak 2G-n használjuk) meg akár a wifit is, akkor számottevően alacsonyabb lesz a sugárzás?

4.) A fentebb említett telefon megadott SAR-értéke US. Sajnos európait nem találtam sehol, ez jelentheti azt hogy megegyezik? Egyáltalán miért különböző általában az EU és US érték? Ha jól tudom inkább az szokott számítani hogy mennyire távol van az ember a legközelebbi szolgáltatói állomástól, illetve milyen akadályozó tényezők blokkolják a sugárzás útját (ergo szoros összefüggésben van a térerővel). Hogy is van ez?

5.) Az sem teljesen világos, hogy miért van külön fej és test sugárzás érték? A fejet még értem, hiszen ha csak nem headsetet használ az ember, nyilván a füléhez szorítja és a fejre sugároz. De a testre vonatkozó SAR-értéken mit is kéne érteni? Egyáltalán miért különböznek, hisz maga a sugárzás nyilván egy adott pillanatban fix érték, nem értem hogy lehet eltérő testre és fejre? Vagy egyáltalán bármire is?

6.) Állítólag az is számít, hogy a telefon fém vagy műanyag házban van. Ha jól sejtem a műanyag a szerencsésebb eset ilyen szempontból. De miért?

Így hirtelen ennyi. Gondolkodtam rajta, hogy kérdéseimet az azonnali mobilos kérdések topicban tegyem-e fel, de elvégre ez itt egy mobilos fórum, úgyhogy bátorkodom nyitni egy ilyet, hiszen sztem elég fontos téma és szorosan kapcsolódik a mobiltelefonokhoz.

Minden építő jellegű hozzászólásért köszönet :R

[ Szerkesztve ]


meroly
(veterán)
Blog

Szia!

Sorban a válaszok:

1-2. Természetesen alapállapotban csak minimális ez a sugárzás. Emlékezz vissz a régi telefonokra, amiknek kihúzható antennájuk volt. Betolt antennával is fenn tudták tartani a kapcsolatot a bázissal, tehát ott jóval kevesebb teljesítmény kellett.

3. A 3G-s és wifi-s telefonok szintén nagyobb sugárzást és teljesítményt bocsátanak ki, hisz a 3G 2,1 GHz-en, a wifi meg 2,5Ghz-en üzemel, ahhoz hogy megfelelő jelátvitel meglegyen nagyobb teljesítményt kell adniuk. Egyébként 3G közben (videohívás, netezés) nincs a fejednél a készülék, ahogy wifi közben sem.

4. US és EU közt nincs sok különbség (US-ban 800/1900 MHz, nálunk 900/1800 MHz a frekvenciatartomány).

5. Itt szerintem az alapvető különbség, amit írtam, hogy testnél akkor mérik, ha netezel, sms, satöbbi, akkor meg a kezedben fogod és ha csak nem markolod meg, akkor kevésbé van leárnyékolva.

6. A fém valóban fel tud lépni árnyékolóként abban az esetben ha épp az antenna környékén van. A 8800-k pont ezért merültek le hamarabb, fellépett az un. Farday effektus. De ha csak egy részben fém telefon úgy van a kézben hogy a készülék testén keresztül kell mennie a hullámnak, akkor is árnyékolódhat. Ebből sokat nem fogsz észrevenni, mert azért a biztonságos kapcsolat megvan (talán kevésbé lefedett területen akadozhat), de az akku tuti jobban fog merülni, mert nagyobb teljesítménnyel kell adnia.

Remélem segíthettem.


Icewind
(aktív tag)

Remélem segíthettem.
Igen, néhány dolog mindenképp tisztább, köszönöm :K

Mindenesetre a fentebb említett telefonnal kapcs még nem nyugodtam meg... szerintetek nem túl magas a sugárzása? ( 1.74 W/kg (body) omg.. :Y )
Kiváncsi lennék vajon csak a 3G-t meg a wifit nem tudták normálisan optimalizálni, vagy alapjáraton egy magas sugárzásu telefon.. vagy ez csak egy szerencsétlen - az átlagnál szélsőségesebb - maximális érték... vajon ha írok a HTC-nek tudnak erre valami értelmeset mondani vagy elküldenek a... :F :D

[ Szerkesztve ]


meroly
(veterán)
Blog

2 W/kg a felső határ, tehát valószínű ezt fogják visszaírni. Amúgy semmit se jelent, ne aggódj ;)
De most látom az én jelenlegi céges telefonomnak is hasonlóan magas, és nagyon sokat beszélek(ünk) róla, napi 1,5-2 órát.


Agi70
(aktív tag)

Gondolom már nem aktuális, de mivel magam is ezt a telefont néztem ki, és szintén meghökkentem a magas SAR értékén, annyit még hozzá tennék, hogy az sem mindegy melyik lapon nézed. Példa : PhonaArena head:0,76 body:1,44 ; Softpedia szerint 1,250 ; Mobiledia pedig 0,77 írt. Eléggé nagy a szórás. :F


meroly
(veterán)
Blog

Nézzétek meg a gyártó oldalát, ott talán a helyes adat van.


Agi70
(aktív tag)

Szerintem minden gyártó szépít a saját bizonyítványán. ;) Főleg ha ilyen kiugróan magas az érték. (Bár ahogy néztem a HTC-k eleve magas SAR-on vannak)


meroly
(veterán)
Blog

Nem hiszem hogy szépítene, max nem reklámozza. Azért annyit nem ér, hogy ezzel manipuláljanak.
Ott van az apróbetűben, szerintem rajtunk kívül nem sokan foglalkoznak vele.


Agi70
(aktív tag)

"Ott van az apróbetűben, szerintem rajtunk kívül nem sokan foglalkoznak vele."
Ez sajnos igaz. :U A manipulálást úgy is értem, hogy az sem mindegy hol és hogy méred. Maximális lefedettség esetén kevesebb, vagy ha nincs bekapcsolva a wifi...stb.
De legyen neked igazad, és a gyártó böcsületesen leírja ezeket az adatokat a termék lapon. A Nokiáknak erre külön oldaluk van azt tudom. Most a vita kedvéért próbáltam a HTC-re rákeresni, de a hivatalos HTC lapon nincs. Vagy én vagyok a vaksi? :Y


meroly
(veterán)
Blog

Hát igen, az a szép - ahogy az akkut is - labor körülmények közt mérik, a valóságban gyenge térerőnél ez sokkal több is lehet. Hát ez van. Még nem bizonyított tény, hogy káros lenne akár 2W/kg felett is, mert a közbiztonsági szervek telefonjai, amik 450MHz-en mennek még nagyobb teljesítményt adnak le, nagyobb antenna, stb.
El kell fogadnunk ami van, tenni úgyse tudunk ellene. Törekedjünk azért arra hogy minél kisebb legyen, de ne ez demotiváljon egy vásárlásnál.


Lord Soth
(tag)

Érdekes kérdés, és szerintem mindenképpen jó hogy beszélünk ilyenről is. Nekem egy ehhez kapcsolodó, de mégis eltérő kérdésem lenne: mi az a távolság, ahonnan már a sugárzás nem "éri el" az embert, nem fejt ki káros hatást. Mondjuk 20-30cm?

Illetve, ha zsebben hordjuk, de épp nem jön be hívás és nincs semmilyen vezeték nélküli kapcsolat (tehát készenléti állapot), akkor a maximum sugárzási értéknek kb mekkora hányada ér minket?


meroly
(veterán)
Blog

Na látod, ezek jó kérdések. A távolság valahogy az antennanyereségből és a hullámhosszból számolandó, de gyanítom, hogy valahol félúton a készülék és a torony közt lesz olyan gyenge, hogy mérhető legyen a kevesebb sugárzás. Tény, hogy a fülhöz tapasztva biztos erősebb.
Zsebben hordva készenléti állapotban a sugárzási érték a "body" szerintem. "Head" a fej mellett telefonálás közben, body meg a készenlét. Legalábbis úgy lenne logikus.


Agi70
(aktív tag)

Nem szeretnék orbitális baromságot mondani, de "kutatásaim" szerint akkor a legnagyobb a sugárzás, ha te hívsz valakit (vagyis amíg "felépül" a kimenő hívás), és amikor hálózatot keres (gsm, 3G, wifi) és mivel ezt bizonyos időközönként mindenképp megteszi minél messzebb van tőled annál jobb. ;] Persze ez így túl van dramatizálva, de valahol ez az igazság. :U


Lord Soth
(tag)

Tehát azt mondod lényegtelen, hogy a telefon a zsebedben vagy az asztalon van tőled kb 50 cm-re? Bennem mindíg is az volt, hogy ha messzebb van a telefon, akkor kevésbé árt nekem. Éppen ezért estére mindíg az íróasztalomra teszem, nem pedig a fejem mellé az éjjeliszekrényre (az egy másik kérdés, hogy ha reggel fel kell kelnem és oda kell mennem az íróasztalhoz, hogy kikapcsoljam az ébresztőórát, akkor már nagyobb eséllyel fel is tudok kelni :) )

A head/body értékek szerintem is így lenne logikus.


Lord Soth
(tag)

Szerintem nem baromság, bár én sem értek hozzá, de így hangzik logikusnak. Arra vonatkozóan nem rendelkezik valaki infóval, hogy hol lehet megnézni az egyes telefonok SAR értékeit?


Agi70
(aktív tag)

http://sar.nokia.com/sar/index.jsp A nokiáét itt. A többi gyártó tudtommal nem csinált hivatalos lapot eme témára. Beírod a gugliba a telefon típusát utána hogy SAR. Nagy átlagban egy csomó találat van a legkülönbözőbb értékekkel. Én a két szélső értékből szoktam átlagot vonni. :C


Lord Soth
(tag)

Köszi, megtaláltam. Hát eléggé eltérőek az értékek. Mintha a különböző források egyszerűen felcserélték volna a head=body értékeket :F

Na mindegy ezeket találtam még:

http://prohardver.hu/teszt/sugarzo_eszkozeink/nyomtatobarat/teljes.html

http://reviews.cnet.com/cell-phone-radiation-levels/


Agi70
(aktív tag)

A legtöbb forrás amit én találtam csak egy SAR értéket ad. Döntsd el, hogy head vagy body ;] A prohardveres cikk viszont nagyon jó.


meroly
(veterán)
Blog

Pont ezt akartam írni, hogy arra figyeljetek, hogy hívás felépítésekor üzemel a telefon a legnagyobb teljesítményen. Alapból 50-60mW, akkor meg akár 600mW is lehet. Ezek nem pontos számok, nem emlékszem már rá, de nagyságrendekkel nagyobb. Így mindig ha tárcsázok, akkor egy 3-4 másodpercig még a kezemben tartom, utána teszem csak fülre.
Egyszer teszteltem egy készüléket, hogy 100x megcsörgettem egy másikat, addig jutottam el, hogy egy kicsengés és le is raktam, majd újra. Na a sirocco 100 csörgetés után lemerült, normál telefon meg felforrósodott, tehát ez a dolog bizonyított. :K

Lord Soth: hát ha azt vesszük alapul, hogy hullámokról és hullámterjedésről beszélünk, akkor teljesen mindegy. Ha azt figyeljük, hogy a telefon egy bizonyos teljesítménnyel (általában hő) szolgáltat minket, akkor persze nem mindegy. Itt még semmi sem bizonyított. Igazából a headset ugyanúgy nem egészséges, mert az is hullámban terjed és ráadásul még 1 cm-el bejebb is van a füledben mint egy telefon. Amíg ilyen nagy multik irányítják a kutatásokat, tuti nem fognak semmi olyat "találni" ami bizonyítaná. Gondolj csak bele, mobil nélkül megállna az élet a világban. :U

[ Szerkesztve ]


Lord Soth
(tag)

Hát azért az nem biztos hogy megállna, de az biztos hogy minden nehézkesebb lenne. Elvégre 30 évvel ezelőtt is volt élet, kommunikáció. De ez most nem is lényeges, nem ez a téma. Azt viszont aláírom, hogy a különböző kutatások és felmérések "megrendelésre" készülhetnek a gyártók megbízásából.

Egy másik érdekes kérdés lehet, hogy a különböző eszközök sugárzása összeadódik vagy mindegyiket külön-külön kell értelmezni? Mert hát rádió és TV adások már majdnem 100 éve mennek. Ezek, akárhová is megyünk, folyamatosan bombáznak minket.

Mondjuk a különböző tünetek, amiket különböző helyeken leírtak rám nem jellemzőek. Nem vagyok különösebben fáradékony, úgy alszom mint a bunda és nem esik nehezemre az ébredés sem.

üzenetek