Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


MrChris
(nagyúr)

Nekem Weebill S van, valóban fel-le tehető a 3láb de raktam rá inkább fixen egy plusz kart (handgrip), így praktikusabb. Ezekből van/volt választék ízlés, pénztárca szerint.


Tuninger
(addikt)
Blog

A fw kezelés nagyon kínai, pl a full kamera vezérlés gimbaltól = iso/shutter/aperture a sonymmal akkor működött az első firmwarekkel ha nikonra állítottam a vezérelt kamerát


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Nem is rossz ötlet, mert van amúgy fogantyúm (vakusaruba csúsztatható, de már úton vannak a cage-be becsavarozható vakusaruk, meg maga a cage, de ezek lehet nem jönnek már meg a forgatásig). Őszintén ezt jobban szeretem, mint a gimbalt, nincs kalibrálgatás és (nekem) szebb a handheld érzetű mozgás (nyilván ezért kell a cage + oldalra felszerelt grip, hogy ne rázkódjon elmebeteg módon).

Valami ilyesmi lenne a cél, csak nem fa fogantyúkkal, hanem sima fém handgrippel:

---

#32562 Tuninger: Ilyeneken nem akadunk fenn. :D Másik kontra a Weebill 3S ellen, hogy a tesztelők szerint kicsit körülményesebb annak az állítása, hogy éppen milyen beállítást állítson a tekerő. A sima S-en erre van dedikált gomb.


hibavissza
(veterán)

Mit nem tudok màr megint? A dji 3 mini és Webill s között 20 ezer a különbség. Fotoplusnal 150 a DJI. Nem értek a gimbalokhoz, de nekem a DJI valahogy jobb név.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Az RS 3 Minire gondolsz? Az inkább egy vlogger gimbal és inkább 30 ezerrel drágább (most néztem, 160-ért írja) és raktáron sincs.


hibavissza
(veterán)

Benéztem van rs3 meg rs3 mini. A normàl az 200 ezer. Az màr jelentős.


hibavissza
(veterán)

Vettem egy Boya Lav-ot. Sajnos a telómon nincs jack csatlakozó. USBC–Jack átalakítóval nagyon gyenge a hang. Jack bemenetes telón is kipróbáltam. Azzal teljesen rendben van. Ez miért lehet?


FerNandor
(őstag)

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy az mit okoz, ha 4k 24fps-ben készül a felvétel, de 1/4000-es záridővel? Néztem egy Brandon Li videót, nem volt hozzá semmi adat, de az egyik részén rá tudtam nagyítani és ezek voltak a beállítások. Gondolom automatán volt. A videón viszont én (youtube-on) semmi furát nem láttam, nagyon smooth volt... :U

[ Szerkesztve ]


vond
(MODERÁTOR)

Biztos rakott rá utólag motion blur-t.

Ha nem akarsz ilyen rövid záridőt, akkor vagy rekeszelsz (de akkor nyilván változik a DOF is), vagy feltekersz egy ND szűrőt.

Az "ideális" ugye a 180 fokos shutter lenne: a 4K24-hez 1/48, de az ritka, úgyhogy inkább 1/50. Ha nem sportot videózok, akkor én általában tartani is szoktam, de sok és gyors mozgás esetén feljebb tolom 1/100-ra, vagy még tovább is, ha engedik a mesterséges fények (nem vibrálnak). 50 fps-nél értelemszerűen a duplája mindennek.

Illetve ha lusta vagyok és nem akarok a VND-vel vesződni mondjuk egy húzós esküvői napon, akkor hagyom a francba én is automata záron, aztán lesz, amilyen lesz. Nem nagyon szokta zavarni a megrendelőket, ha nem tartom a természetes motion blur-t. :D

[ Szerkesztve ]


vond
(MODERÁTOR)

Másik átalakító?


hibavissza
(veterán)

Szerintem már írtuk. A mozgás folyamatosságát a motion blur effect és a képpontok elmozdulásának sebessége, mozgó képpontok mennyisége, elhelyezkedése befolyásolja. Nincs olyan, hogy ez az érték jó/nem jó.
Másrészt ez egy effekt. Létre tudod hozni analóg módon záridővel, kameramozgással vagy digitálisan, utófeldolgozásnál.
Az 1/4000-res záridő egy szám. Semmi több. Ja, sütött a nap az tuti. :)

[ Szerkesztve ]


hibavissza
(veterán)

Olvasgattam a témában és lehet, h azzal lesz a gond. Fülhallgató normálisan szól vele, de tudom, hogy picit rosszabbul mint az előző telóm jack csatlakozójában.
Néztem, hogy a Boyanak van usb-c/jack átalakítója, de ugyan annyiért mint amibe a mikrofon került...van valami tipped mit érdemes?

BY-M1 pro II-őt vettem meg. Tök jó a hangja, ennyit megért. Igazából out of mic is teljesen vállalható.

[ Szerkesztve ]


FerNandor
(őstag)

Köszi hibavissza, és vond. Igen, beszéltünk korábban erről meg én is utánaolvastam, de most elbizonytalanodtam. :DDD
Akkor gondolom nem akart vnd-vel vesződni, mert kül- és beltéren is videózott, ha ezt ilyen jól meg lehet csinálni utómunka során.

Vettem amúgy vnd-t én is. De nem a nano-x k&f-et, hanem a nanot. A nano-x nem volt készleten.
Tegnap visszanézve az egyik videót, a kép alsó harmadán 2-3x átfutott keresztben teljes hosszban egy fényes csík, mint valami optikai dolog. Ilyennel találkoztatok már? Délután 4 körül lehetett, valamennyire fák között és a nap a hátam mögött volt kb 8 óránál. Én lehettem a béna vagy ez valami ismert jelenség?


hibavissza
(veterán)

Látatlanban nehéz mit mondani. Bármilyen szűrőnél az okoz gondot, ha van közvetlen beeső fény az objektívre. Főleg, ha van rajta felirat a szűrő alatti részen. Az be tud tükröződni. Vagy nem teljesen jól illeszkedik és betükröződik a beeső fény.
Step-up ringgel ezek a problémák hatványozódnak. Főleg, ha 2-3 darabot kell egymásba tekerni. Ilyenkor érdemes belinkelni az inkriminált részt.


FerNandor
(őstag)

Értem, köszi. szomorúan hallom, hogy a step-up ringgel ezek csak hatványozódnak.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Én úgy örülnék, ha nem lenne nyakatekert felkutatni őket, meg nem kéne Kínából rendelni step-up gyűrűket, amik konkrét méretek között vannak. Még ha fajlagosan drágább is, mint egy 10-20 darabos készlet, inkább vennék ilyet, forgatás előtt felrakom mindegyik objektívemre az arra valót és akkor csak az ND-t kell pakolgatni. Valóban nem a legjobb megoldás amikor 2-3 gyűrű egymásba van toldva.

Szerk: Csak panaszkodnom kellett és most direkt ránéztem, Fotoplusnál vannak, igaz a szokásos Aliexpress márkák, de legalább vannak. :D Most akarok éppen VND-t venni (még nincs meg a pontos típus), de a legnagyobb átmérőm jelenleg az 58mm, de kicsit nagyobbat vennék, kevésbé vignettáljon széles látószögnél. Viszont ha később veszek egy Fuji 16-55mm f/2.8-at, akkor arra meg 77mm kell, arra már inkább 82mm-t vennék, na az hülyén nézne ki egy 52mm átmérőjű objektíven.

[ Szerkesztve ]


hibavissza
(veterán)

Kínait hasznàltam én is. Az a fincsi, mikor úgy ràszorul a vnd szűrőre a ring, hogy csak fogóval tudod széttekerni, otthon. Helyben viszont nem tudod àtteni a màsik obira, mert a ràszorult step up pont nem kell. Vnd tekergetés közben rà lehet gyógyítani a stepupra, ha nem figyelsz.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

A szakma szépsége, szívsz néha ilyenekkel vagy kifizeted a szebben megmunkált menetért a nyugati négyszeres árszorzót. :D

----

Btw tegnap megjött a Weebill-S gimbal, eddig túl sok mindent nem tudtam vele kezdeni, tegnap a ház körül pitypangokat videóztam vele, de eddig annyira jutottam, hogy POV módban kb ezt tudtam egy IBIS-es Panasonic vázzal is. :D De nyilván a többi üzemmódban van az igazi finomság. Gondoltam ma kimegyek a Budai várba cseresznye virágzással pózoló influencerek auráját megzavarni, de a délelőtti edzésre rádobtam egy kiadós kertészkedést, favágással és a gimbalt megemelni nem tudom, nemhogy szépen mozogni vele.

Arra még rá kell jönnöm, hogy miért nem tudom a gimbalról vezérelni az expozíciót (csak a Rec gomb megy, de expozíciót nem tudok, de nekem elég lenne ha csak az ISO-t tudnám tekergetni), lehet kéne neki egy firmware frissítés. Azt tudom, hogy a rekeszt nem lehet, az nem is baj.

Illetve nem tudom lehet-e ráprogramozni AF gombot. Mármint én sokszor AF-S módban videózok és jó lenne nem felnyúlkálni a géphez, ha át akarok fókuszálni máshova. Ebben a PDF-ben azt írják át tudja vinni a félig lenyomott expogomb utasítást a vázra, csak arra nem jöttem még rá, hogyan.


vond
(MODERÁTOR)

Én párszor használtam a Sony 35m f/1.8-on (55mm-es szűrőméret) a 82 mm-es Freewell VND-t, 55»67»82 step-up kombóval. Elég hülyén nézett ki, de nem nagyon érdekelt, a célnak megfelelt, és nem akadályozott a munkában sem. :D


vond
(MODERÁTOR)

Nekem egy ilyen átalakítóm van, de eddig nem volt rá szükségem semmihez. Mindjárt kipróbálom a Boya BY-M1-gyel, hogy milyen.

Szerk.: Redmi Note 7-tel szerintem nem is ment az USB-C-jack átalakító (OP8Pro-n nincs jack). Mintha ott csak a beépített mikrofonnal rögzített volna. Sokkal rosszabb minőségű volt a hang és halkabb is 7-8 dB-lel.

[ Szerkesztve ]

üzenetek