Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


FerNandor
(őstag)

Annyira nem rossz monitoron, de észrevehetően más és nem voltam benne biztos, hogy most mi van.
Köszi mindenkinek a válaszokat.
TV-n minden ilyen javító cucc ki van kapcsolva. Kadencia helyesen mennek a filmek egy lejátszó segítségével.


qnadam
(veterán)

quick and dirty: felveszed mindkettőt végig, fentebbi sávba teszed, amit kevésbé akarsz látni, szinkronba hozod. kikapcsolod a fentebbi sáv láthatóságát, végignézed az anyagot, ahova a közönséget tennéd, ott a pengével belevágsz a klipbe, aztán ahonnan már nem, ott megint. aztán egyszerűen kidobod azokat a nagyobbik részeket, ahol már nem akarod látni.
bonyolultabb esetben meg multicam :)


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Lehet ezt máshogy is? :DDD Az legyen a hanyatló nyugat ópiuma!


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Tudtok olyan videó lejátszót Mac-re, aminek van LUT támogatása? Néha jól jönne, ha a Log-ot visszanézve rá lehetne dobni egy BT709 LUT-ot.

Az IINA tud ilyet, de annyira beesik a teljesítmény M1-en, hogy ilyenkor jó ha megüti az 5 fps-t a playback sebesség.


hibavissza
(veterán)

Davinci Resolve, Final Cut. ;] 7 db klikk és jàtsza.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Eszembe sem jutott! :D

Nyilván akkor kell, amikor ezért nem nyitnék meg egy vágószoftvert. De az IINA tökéletes lenne (főleg mert az adott könyvtár összes videóját le tudja játszani libasorban) ha nem kezdene szaggatni a videó amint bekapcsolom a LUT-ot, lehet csak valami beállítás kavar bele, de nem jöttem rá.


vond
(MODERÁTOR)

Még nem próbáltam, de Windows-ban egy FFplay + LUT + Context Menu kombó működhet szerintem, legalábbis ha ugyanazokat a parancsokat ki lehet adni FFplay-ben, amit FFmpeg-ben (miért ne lehetne). macOS-ben egyáltalán nem vagyok otthon, de nem kizárt, hogy ott is megoldható ehhez hasonlóan.

[ Szerkesztve ]


vond
(MODERÁTOR)

Kipróbáltam, Windows-on működik. :K Bár ez téged gondolom, nem vigasztal. :D


nozs23
(addikt)

S5II kapott egy masszív AF/IBIS frissítést. Ha valaki próbálná a gépet mindenképp updatelje, mert nagyot dob a teljesítményen. Nem csak a release note-ban látható új funkciók jöttek (animal eye/motor/auto AF, Active EIS, stb). De az általános AF/IBIS teljesítmény is sokkal jobb lett. Itt kis rövid videón látszik az új AF működés: [link]

Jött még proxy rögzítés és preburst is.


Tuninger
(addikt)
Blog

4K60-ban is van 1.3x crop ha high-ra rakod az EISt?
Fullframe 1080p 50/60-ban van már PDAF?
1080p + High EIS-el rosszabb a képminőség? Vagyis utólag croppol bele a 1080p képbe?


nozs23
(addikt)

Igen. Itt többet megtudsz a videó vége felé a croppokról: [link]

Fullframe 1080p 50/60-ban van már PDAF? - Nincs.

1080p + High EIS-el rosszabb a képminőség? Vagyis utólag croppol bele a 1080p képbe?

- Passz, majd kipróbálom neked. Csak ritkán 120fps-re használok 1080-t.


qnadam
(veterán)

most, hogy lett alkalmas kijelző a háznál, ki kellett próbálnom ezt a hdr dolgot.
a nyersanyag 2 éve egy mavic 2 proval készült, egy számomra ismeretlen kijelzővel (dji rc), ez a precíz expón látszik is :) és persze 8 biten, mert úgy az igazi. resolve-ban némi zajszűrés, nagyon minimális fényelés, és ment fel yt-ra. feltöltés után még kb fél nap volt, mire a hdr verzió is elkészült...
megfelelő kijelzőn még a hibákkal együtt is egész látványos szerintem. vagy csak nekem újdonság ez az egész :D


hibavissza
(veterán)

DR 19-ben helyretették már a mekes gamma driftet? Vagy még mindig maradt Rec709A?


Tuninger
(addikt)
Blog

Az nem a DR hibaja, hanem a Mac-é. Szoval rec709-a


hibavissza
(veterán)

Köszi!


qnadam
(veterán)

erről mesélj kérlek, nemrég lett mekem...


Tuninger
(addikt)
Blog

Király lett a HDR-es drónos vidi! Én is most kísérletezem a HDR-rel, végre a Resolveban is lehet vele játszani a 14"-os Macbookkal, nem csak FCPXben.

REC709-A: valamiért ha Mac-en fényelsz, és REC709 a timeline / output gammád, akkor amikor bármi más, nem apple terméken nézed vissza, nem stimmel a kontraszt ahhoz képest amit a resolveban/premiere/fcpxben láttál. A legjobb példa ha a kiexportált videót megnyitod VLC playerrel és Quickplayerrel, más lesz a kontraszt/gamma. Elvileg 1.9es gammaként kezeli a felvételt ha quicktimeban nézed, a VLC pedig ignorálja a gamma taget.
Ha REC709-A az output gamme taged, akkor minden a helyére kerül, ugyanazt fogod látni az editorban is, mint utána youtubeon visszanézve egy windows laptopon.

hibavissza: oszt a terheléses teszttel mi van?

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Keveset fényeltem eddig még Mac-en, de nekem is feltűnt, hogy a videók gammájának kezelésével valami nem kerek és tök jó, hogy szóba jött a téma, mert így találtam rá ezekre az anyagokra:

rec709 vs rec709-A - Reddit
Quicktime Gamma Shift Bug – What Is It and How to Combat It

Utóbbit az egyik Reddites kommentelő írta. Hát... azt tudom erre mondani, hogy BAZDMEG Apple. Ez legalább akkora csontváz a szekrényben, mint a DPI alapú felbontás kezelés, ami miatt semmilyen szabványos monitor felbontással nem tud kompatibilis lenni a Mac és életlen a 4K kép.

Teljesen érthetetlen, hogy ha az iOS-nél már megváltoztatták a gamma kezelést (korrektre), akkor a MacOS-t miért nem intézték el ugyanazzal a lendülettel.

Hozzáteszem nálam a VLC brutálisan mást mutat, mint bármi más, de natív színtérben van a monitorom 2.2-es gammával, lehet beállítom fixen Rec709 + 2.4 gammára és megnézem majd úgy is (a screenshot korábbi).

Bal felső: Finder előnézete
Jobb felső: Elmedia
Bal alsó: IINA
Jobb alsó: VLC


Tuninger
(addikt)
Blog

Érdemes úgy hozzáálni hogy amit a VLCben látsz azt látja mindenki ha az anyagodat nézi. És ha REC709A-ban van a timeline akkor azt látod a szerkesztőben is ami a VLC export lesz. Ha megpróbálsz elmélyülni a tényleg pontos megoldás megtalálásában (mert azért ez sem 100as...) akkor kivágod a kukába a végén az egészet...

A DPI skálázásra van van (természetesen) fizetős app, BetterDisplay

üzenetek