Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Nem ismeretlen terep nekem a color management, csak ugye amikor egy rendszer rosszul működik és megpróbálod megérteni a workaroundot, akkor azt néha szárazon kell beseggelni (pun intended). Ez most nekem elég is volt délutáni kávé helyett (újszülöttnek minden vicc új).

A Rec709-A kapcsán többször elhangzott ellenérv (amiket eddig olvastam), hogy egy öszvérmegoldás, mivel csak annyit csinál, hogy kikorrigálja a gamma shiftet, de csak Apple eszközön fog jól megjelenni az anyag. De mesélhetsz a saját tapasztalataidról (esetleg lehet a fellelt szakirodalom óta meg a Windows is lekezeli a Rec709-A-t és "ellenkorrigálja", de csak tippelek, viszont mindenhol azt olvastam, hogy nem lesz azonos az anyag megjelenítése az eszközök között).

Ez amúgy mindennek a megtestesülése ami tilos color managed környezetben, ez egy rosszul működésre kitalált ellen-rosszulműködés. De nem lehet vele mit kezdeni, ha eleve az oprendszer színmenedzsmentjében van egy súlyos elmaradás, hogyan kéne értelmeznie a Rec709 transzfer karakterisztikát. Főleg úgy érthetetlen, hogy az iOS és iPadOS már tudja.

Amúgy nekem az a tipp tűnik jónak és tesztelni fogom (csak izzítanom kell hozzá egy Windowsos gépet), hogy a local output legyen mindig annak megfelelő, amilyen eszközön nézni akarod, webre pedig 2.2-es gamma és akkor Windows és MacOS nem tér el túl látványosan egymástól (meg egyébként is sRGB gamma 2.2 a webes kváziszabvány).

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Lehet hülye kérdés, de most nincs időm ebbe is beleásni magam: A BetterDisplay DPI skálázás alatt azt érted, hogy rávehető a natív 4K kimenetre? Mert ugye jelenleg ezt 5K-ból skálázza vissza 4K-ra, amitől nyilván egy kicsit lágyabb a kép.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Na hát megvan miért ennyire más a VLC képe, mivel nem színmenedzselt app (bevallom nem szerettem soha, ezt is csak tesztelni tettem fel). Ez meg egy Display P3 monitor natív színtérre profilozva 2.2-es gammával (itt éppen, de amúgy van Rec709 + 2.4 gammám is).

Szóval a videód ebben az esetben attól függően fog így, úgy vagy amúgy megjelenni (és ez igaz Windowsra is), ahogyan a monitor be van állítva (natív, Rec709, sRGB, AdobeRGB, stb).

Ha úgy nézed össze a rendszereket Rec709-A output gammával, hogy a monitor Rec709-re és 2.4-es gammára van állítva, akkor a MacOS megoldja színmenedzsmentből, Windows pedig sehogyan, csak a monitor van az exportált anyaghoz jól beállítva. Ez csalóka, ez nem jelenti, hogy az anyag helyes lesz színmenedzselt környezetben, sőt!

Anyám... Apple...

Amíg fotóval foglalkoztam 99%-ban, tökre szerettem a színmenedzsmentjét.


hibavissza
(veterán)

Nekem a Better Display lefagyasztotta a gépem. Mondjuk évekkel ezelőtt próbáltam, akkor még lehet nem volt M1 kompatibilis.


hibavissza
(veterán)

Nos most kezdtem összeszabdalni. Ahogy ígértem a render idők a mintaprojektre:
DR_mac: 6.55
DR_win: 1.55
FCPX: kb. 16.00 :Y
Te nem mérted le, ha megvan még és kirendereled kijelzőt rögzítve akkor +sör. :)

FCPX durván fos. Még M1-es Minin is eltángálja a Resolve. DE.....
- szerintem egyszerűbb eyecandy színeket behúzni benne. Valamit hupákol a háttérben.
- behúzom a hangot és jó. DR-ben még pimpelgetni kell. Valamit ügyköd a háttérben.
- TL-on picit gyorsabban rendereli ki a Cache-t. De nem mindig. Van amikor belefagy :DDD

[ Szerkesztve ]


hibavissza
(veterán)

Megelőztek :)
Lényeg, hogy a Timeline: rec709A továbbá pipáld be a menüben, hogy Mac gammát rendeljen hozzá.
[link]


hibavissza
(veterán)

Youtube Rec709-et vár el. Az 2,4-es kimeneti gamma, 8 biten. Soha, semmi nem lesz tökéletes, mert a tömörítetlen gammához legalább 9 bit kellene.


qnadam
(veterán)

ha adsz linket, lerenderelem én is a mintát :) fcp-ben nem, de resolve-ban igen.


Tuninger
(addikt)
Blog

Bár megírtam privátban, legyen itt is meg:
14" Macbook Pro M1Pro 10/16:
DR_mac: 4:06 (40W fogyasztás)

Gamer laptop i7 12700H + 3070Ti
DR_win, bedugva 220V-ba: 1:41 (150W)
DR_win akkuról: 4:31 (70W?)

Meg kell néznem hogyan tudom bevinni a DR projectet FCPX alá.

BetterDisplay natívan hajtja 4K-t, tudtam is próbálni egy monitorral

[ Szerkesztve ]


hibavissza
(veterán)

Igen, látom. :R Feltettem az fcpx projektet is, ha lefuttatod.


justgiveup
(tag)

Sziasztok!
Szeretnék értékelhető mínőségű video kontentet gyártani social média megjeleneshéz a vállalkozásomhoz. Ez Insta, TikTok, YouTube videókat jelent. A képi minőség mellett a hang is elég fontos lenne, hogy jó minőségű legyen. Beszéd- és magának a tevékenységnek a hangját is jó minőségben szeretném rögzíteni.
Az lenne a kérdésem, hogy mikre lesz nekem ehhez szükségem? :) Kamera, telefon, mikrofon, állvány, fények, laptop, software és bármilyen kategóriában.
Amim van az egy iPhone 12 mini, egy Rode NTG puskamikrofon, laptop, egy elég instabil tripod, szóval a nulla környékéről indulnék :D, de például ezekhez kábeleim már nincsenek.
Amit rögzíteni szerenték az kézműveskedés, egy sima íróasztalnál asztalánál. Ezt kellene bevilágítani elfogadható mértékben és rögzíteni videókat 1-2 szögből, de az sem tragédia ha csak egyből.
Merre kellene elinduljak? :) Köszi a segítséget!


Tuninger
(addikt)
Blog

Mennyi a keret? Használt cucc játszik e?


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Én első körben egy tonnányi oktató célzatú Youtube videót javaslok, mert ha ott állsz a technikával, csak használni nem tudod, akkor az nagyon hamar kiábránduláshoz vezet. Első körben vennék két lámpát (LED-es, szabályozható fényerő, softbox-al és állvánnyal, nem őrült nagy beruházás), meg a legolcsóbb fényképezőgépet ami már tud normális videót és AF-et videó alatt, de ha jól értem akkor neked egy kétkamerás setup kell, szóval két váz és azokra objektív. Én az elején nem erőltetném a kétkamerás felállást, nehéz lesz. Nem lesz könnyű dolgod ha magadat akarod videózni, valamivel monitoroznod is kell majd a képet (pl: ki tudod lőni a képet egy laptopra) és akkor fog jól menni a tartalom előadása, ha már magabiztosan megy a technika kezelése.

Amit a Youtube-on látsz ezekben a témákban az:

1. Évek és a rutin miatt megy a videósnak egyedül és az éveket vedd szó szerint, tekerj vissza a csatorna elejéig, valószínűleg egy kamerával, vakupapucsba dugott mikrofonnal és egy-két lámpával kezdte (vagy még ennyivel sem).

2. Stáb dolgozik vele, de stílusilag olyan, mintha one man show lenne. Rengeteg ügynökség foglalkozik tartalomkészítők menedzselésével, még a stúdiót is ők adják és rendezik be.


justgiveup
(tag)

Köszönöm a választ.
Vannak esetleg konkrét csatornák vagy videók is, amit ajánlanál?
Igen, hosszabb távon szerintem a kétkamerás beállás lenne optimális, de mindeképp csak eggyel kezdenék én is, maximum egy-két dolgot felveszek máshonnan.
Tudnál esetleg konkrét lámpát/fényképezőt is mutatni, amik alkalmasak már erre?
Őszintén szólva hasonló kép élt a fejemben, mint az első példában. Nem szívesen tolnám ennél sokkal jobban túl első körben. Nyilván fény kelleni fog, de ha a mikrofon nem kap külön állványt, azt gondolom az még nem lesz a világvége elsőkörös próbálkozásokhoz. :)
#32652: Igen, ez lemaradt. Használt is játszik, keret pedig rugalmas, de első körben a minimum setupra lőnék.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Mi a cél felbontás? Mert a Sony A6000 például egy elég olcsó kis gép, már 100 ezer alatt is felbukkan, de csak Full HD-t tud, onnan lehet lépni később mondjuk az A6400-ra vagy ZV modellekre, utóbbiak kifejezetten Youtube tartalomkészítésre lettek kitalálva (az A6300-at is látom már használtan egész jó árakon, tud 4K-t, de az hajlamos túlmelegedni). De ha tudjuk mekkora a keret amit rászánsz, akkor lehet egyből valami modernebbre is menni ha belefér.

Én hamarosan meghirdetek egy komplett Panasonic MFT szettet objektívekkel, de azt nem javaslom kezdőként, mert az AF-re nem lehet annyira számítani, fix fókuszos setuphoz jó csak. Jó AF-re képes vázon sem javaslom a követő fókuszt, mert a legtöbb fotóra tervezett objektív "lélegzik" (focus breathing jelenség, nem szép) és a folyamatos oda-vissza élesség állítás zavaró lehet, de a régebbi Panasonic gépekkel megbízhatatlan az átélezés (fókusztávolság változtatása) videó közben, mindenképpen kell egy kezelő a kamera mögé aki beállítja kézzel.

Canon vonalon van még elég jó AF, de azt a vonalat nem annyira ismerem és EOS M rendszerbe már nem fektetnék pénzt, az EOS RF-be igen, de ezekkel az újabban megjelent APS-C vázaikkal nulla tapasztalatom van.

Szerintem a vakupapucsba rakott Rode NTG mikrofonod teljesen jó lesz az elején, ezért fontos, hogy legyen mikrofon bemenet a vázon (nem mindegyik olcsóbb gépen van).

Konkrét oktató videót nem tudok, nekem is csak néha feldobál érdekes videókat a Youtube, néha belenézek ezekbe és megdöbbentő, hogy némelyik 20 percben több értelmes dolgot mond el, mint nekem az egyetemen 2 félév Ádám bácsival. Csak kezdd el valahol és egyre többet fog feldobni az algoritmus. :)


nozs23
(addikt)

#32652: Igen, ez lemaradt. Használt is játszik, keret pedig rugalmas, de első körben a minimum setupra lőnék.

Szerintem a minimum set-up-od megvan. Pontosan nem tudom, hogy mit akarsz felvenni, de szerintem próbáld meg az i12 minit beállítani úgy-ahogy szeretnéd.
Ha ez megoldható az állványoddal akkor hajrá, ha nem, akkor érdemes úgy állványt nézni, hogy később normális kamerát is tudjon fogadni.
A Rode NTG elvileg megy a telóddal is (mivel kábeleid nincsenek, ezeket szerezd be).
És +1 a világításra, az fog a legtöbbet hozzáadni (+ ahogy berendezed az egészet).
Blackmagic ingyenes alkalmazásával pedig több manuális lehetőséged lesz a videó beállításaihoz.

Youtube-ra: how to light a youtube setup budget (és hasonlókra találsz majd több ötletes megoldást is). Mindenképp bele kell ásnod magad.
Használtan mondjuk: kamera + objektív olyan 150-200, ha kettő kell, akkor 300-400, fények, állvány 100. Most írtam valamit, de valahogy így képzeld el az alját.

[ Szerkesztve ]


Tuninger
(addikt)
Blog

Godox SL60 a legolcsóbb nagy teljesítményű lámpa + állvány + softbox ez is lesz egy 100-as
kamerából egy panasonic GX80 jó lehet az induláshoz kitt objektívvel, mellé elég lehet az iPhone.
ha tudsz többet rászánni akkor sony a6400 + kittobi, vagy zv-e10 mert akkor láthatod is magad, de itt már dupláztunk árban a panához képest.


vond
(MODERÁTOR)

Mi a fontosabb, az alany, vagy maga a kézműveskedés? És utóbbi honnan nézne ki a legjobban? Lehet, hogy egy asztal feletti kamera jobb lenne (max. a szifont berakod szembe az emberrel.

Amúgy első körben én is sok YouTube videót javasolnék megtekintésre, "desk studio setup", és hasonló keresésekkel.

Lehet, hogy valami ilyesmi is segítene (példa videó). Két kamerát/mobilt tudsz rá rögzíteni, felülről meg belógatod a puskamikit, hogy épp ne legyen benne a képben. De tudsz rá pluszban is pakolni dolgokat. Valami olcsó lámpát+softboxot tegyél be szembe-fentre (akár egy is elég, csak akkor legyen minél nagyobb), esetleg oldalról 1-2 kisebb led fényforrás élfénynek, derítésnek. A világítás nagyon sokat számít.

[ Szerkesztve ]


justgiveup
(tag)

A kézműveskedés a fontos, az alany másodlagos és nem is must have. Jól nézne ki felülről is, de inkább felülről oldaról mutat jól ~45 fokból.
Ez az állvány tényleg jónak tűnik, főleg, hogy asztali és kicsit hely híjján is vagyok :)
Olcsó lámpa alatt te is a Godoxot javaslod vagy vannak más alternatívák is?


vond
(MODERÁTOR)

Én olyan nagy bumszlit ma már nem vennék, mint az SL60 és társai. Nekem is van, már a hátam közepére kívánom. Mondjuk én hurcolom is elég sokat. De ami még hátránya a mérete mellett, az az, hogy színhőmérsékletet nem tudsz rajta állítani. Mondjuk ha állandóan kontrollált lesz a környezet, akkor nem észvesztően fontos.

Én erre a felhasználásra minimum ilyeneket vennék (Zhiyun többi fénye is elég jó). Elé egy minél nagyobb softbox (méhsejtráccsal, ha csak az asztalra akarod koncentrálni a nagy szűrt fényt).

De ha softbox nem fér el, akkor egy szintén minél nagyobb sok-az-egyben derítőlapot, diffúzort is felrögzíthetsz az állványra, és azt meglövöd felülről a lámpával. Ebben az esetben a fény lehet led panel is a COB helyett.

[ Szerkesztve ]

üzenetek