Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Nem ismeretlen terep nekem a color management, csak ugye amikor egy rendszer rosszul működik és megpróbálod megérteni a workaroundot, akkor azt néha szárazon kell beseggelni (pun intended). Ez most nekem elég is volt délutáni kávé helyett (újszülöttnek minden vicc új).

A Rec709-A kapcsán többször elhangzott ellenérv (amiket eddig olvastam), hogy egy öszvérmegoldás, mivel csak annyit csinál, hogy kikorrigálja a gamma shiftet, de csak Apple eszközön fog jól megjelenni az anyag. De mesélhetsz a saját tapasztalataidról (esetleg lehet a fellelt szakirodalom óta meg a Windows is lekezeli a Rec709-A-t és "ellenkorrigálja", de csak tippelek, viszont mindenhol azt olvastam, hogy nem lesz azonos az anyag megjelenítése az eszközök között).

Ez amúgy mindennek a megtestesülése ami tilos color managed környezetben, ez egy rosszul működésre kitalált ellen-rosszulműködés. De nem lehet vele mit kezdeni, ha eleve az oprendszer színmenedzsmentjében van egy súlyos elmaradás, hogyan kéne értelmeznie a Rec709 transzfer karakterisztikát. Főleg úgy érthetetlen, hogy az iOS és iPadOS már tudja.

Amúgy nekem az a tipp tűnik jónak és tesztelni fogom (csak izzítanom kell hozzá egy Windowsos gépet), hogy a local output legyen mindig annak megfelelő, amilyen eszközön nézni akarod, webre pedig 2.2-es gamma és akkor Windows és MacOS nem tér el túl látványosan egymástól (meg egyébként is sRGB gamma 2.2 a webes kváziszabvány).

[ Szerkesztve ]

üzenetek