Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


kovsol
(titán)

Nem meglepő az ár/teljesítmény mutató alakulása, mert ahogy megyünk felfelé mindig úgy van, hogy egyre drágább az extra teljesítmény. A csúcs közelében meg már minden százalék horror áron van.

[ Szerkesztve ]


Tuninger
(addikt)
Blog

Nem, validálni próbálom hogy nem volt ez hibás döntés :D

De azért ez komplexebb, ez full gpu terheléses teszt, általános vágásnál nincs semmilyen probléma, sőt, amit effekteket használok, nekem teljesen folytonos a timeline, a render időim is rövidek. Arra amire én használom a Macbook egy tökéletes eszköz és jó hogy nem külön van laptop + PC mint amiről fent beszélgettünk.

Viszont az is látszik a tesztből, ha épít valaki egy i5 + 12xxx + RTX3060 konfigot, kb bármit meg tud vele csinálni resolveban, ráadásul belátható render időkkel. Vagyis nem kell toptoptop gép ahhoz hogy videós bizniszt vihess.

Visszakanyarodva kicsit a topic témájához. A fenti konfiggal a legtöbb consumer váz legtöbb codecjét vajsimán kell tudnod vágni. iGPU viszi a dekódolást, GPU viszi az encodeolást. Talán csak a 8K RAW esik ki a Nikontól / Canontól, bár nem lehetetlen hogy azt is jól vigye.

Mondjuk azt nem tudom milyen a timeline performance. Réges régen nekem az i7 3770 + GTX1070-el gondolkodós volt a timeline még 1080p 50fpses 8 bit h264-es videóknál is, kellett pár tizedmásodperc míg magára talált a GPU gyorsítás. De ott valszeg a proci nem volt elég combos. Most aki tesztelt az hogy érzi, nála milyen a timeline az enyémhez képest?


_q
(addikt)

Igazad van ez a része nem annyira újdonság valóban. Nem sűrűn nézek számszerű összehasonlítást ezért itt a számok voltak nekem érdekesek, érdekes látni az exponenciális változás mértékét.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

PC-re nincs MacOS (a Hackintosht hagyjuk), amit egy jobb operációs rendszernek tartok az igényeimhez. Persze lehet azon lamentálni, hogy mennyivel több nyers erő jön ki egy azonos árból épített PC-ből például export idők tekintetében, de engem inkább a timeline teljesítmény érdekel és nem szoktam nagyon GPU intenzív dolgokat csinálni (minimális node mennyiséggel beleszínezek az anyagba).

De nekem a videó nem annyira elsődleges, inkább a fotószerkesztés, meg hát használom a vasat minden másra és jobb Mac-en létezni (játékra van PS5-öm). Nincs Windows iszonyom, használom azt is napi szinten az irodában, de a saját gépemnél örülök, hogy Mac.


_q
(addikt)

nincs semmilyen probléma, sőt, amit effekteket használok, nekem teljesen folytonos a timeline

Ez a része érdekesebb, mert nekem a timeline-t akadozva játszotta le és ez számomra fontosabb, mint hogy 2 perccel több lesz-e a renderelési idő. 1080p esetén nincs gond, de a 4k-nál egyből észreveszem. Ilyenkor jönnek a mindenféle "butítások", hogy a vágási képet lerontom, cserébe folytonos marad a kép.

[ Szerkesztve ]


_q
(addikt)

Persze lehet azon lamentálni, hogy mennyivel több nyers erő jön ki egy azonos árból épített PC-ből

Erre értettem a PC vs MAC vonalat. Gondolkozok is a windows laptop leváltásán, mert amire nekem kell ott a mac biztos jobb lenne a laptopnál, csak tartok tőle macera lenne az átállás és a szoftveres támogatottságot se ismerem. Lehet elég lenne csak utána nézni, amit eddig nem tettem még meg. Egyébként a mostani használt árakat elnézve air nem is igazán van "jó áron", nem tudom Tuninger hol látott 200-230 ezer Ft-ért :D


Tuninger
(addikt)
Blog

Én adtam el 230-ért, nem véletlenül dobtam be ide is, 250-be mondjuk könnyű kifogni, illetve a Mac Mini azonos teljesítménnyel simán van 170 körül.


qnadam
(veterán)

van pár dolog, ami hetek után is idegesít, de alapvetően megugorható a váltás, egyelőre mindenre meglett az alternatíva, ha nem volt belőle mac verzió. a total commander hiányzik, olyan színvonalú alternatíva nincs sajnos, és wine alól hajlamos furcsa dolgokra, minden más le van fedve (nekem legalábbis). ha mégsem, akkor meg kéznél van egy virtuális win. nagyon rossz esetekre meg van itthon windowsos laptop :)
ha ntfs-t akarsz írni normális sebességgel, megbízhatóan, arra költeni kell, de a gép árához képest az is filléres dolog (tuxera 15€, paragon 12ehuf). a win meg apfs-t nem kezel egyáltalán :)


_q
(addikt)

Tehát ha windows és mac között mozgok ntfs hdd/ssd meghajtóval akkor teljesen belassul az egész?


Tuninger
(addikt)
Blog

Mounty egy jó ingyenes megoldás. Mondjuk én mindenemet exFAT-ra formázom, így jó Win alatt is és MacOS alatt is.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Fizetősek az NTFS-t rendesen kezelő szoftverek, de ez Windowson is ugyanúgy igaz ha APFS támogatás kell.

Egyébként nekem mindenre lett alternatíva vagy eleve van Mac-re is. Én egyedül az Alt + Tab hiányát nem tudtam megszokni (Mac-en más logikával működik, az inkább egy app váltó, nem pedig ablak). Ki nem találjátok mi a plugin neve ami megoldja a gondomat: AltTab. Fél évig próbálkoztam megszokni a Mac megoldását, nem ment, ezt felrakva instant 30%-ot ugrott a produktivitásom.


otto14
(senior tag)

Mértem én is egyet, mobil RTX 4060 8GB, 32GB és Ryzen 7 7840HS: 152 sec.


Tuninger
(addikt)
Blog

ez bedugva a 220-ba vagy aksiról? 2perc 32 az látványos esés akár egy asztali 3060-hoz képest is. Illetve Resolve Studio volt e? Nem tudom ennél a tesztnél számít e hogy nincs h265 gyorsítás.


otto14
(senior tag)

Bedugva volt, de később megnézem akksiról is. H264 és H265 között 1 másodperc külömbség volt, szóval szerintem hibahatáron belül van. Resolve Studio, igen.


qnadam
(veterán)

bizamatlan vagyok, a mountyról túl sok helyen olvastam, hogy vannak vele problémák, inkább kifizetem azt a 15 ojrót.


kovsol
(titán)

Csodát nem kell várni, mert egy mobil 4060 egy asztali 2060 és 2060 super / 1080 között van kb félutón referencia szerint, de gyártók közt is kurva nagy az eltérés.

GeForce RTX 4060 Mobile 80W = 1545-1890 MHz
GeForce RTX 4060 Mobile 90W = 1620-2010 MHz
GeForce RTX 4060 Mobile 105W = 2115-2250 MHz
GeForce RTX 4060 Mobile 115W = 2295-2370 MHz

De van ahol akár 140W -t is enged neki a noti. Gyártótól függően igy akár 5-600 vagy mégtöbb Mhz eltérés is lehet közben névre meg azonos papíron.

Plusz az se lepne meg ha jóval előbb valami hőmérsékleti limitbe ütközne.

[ Szerkesztve ]


otto14
(senior tag)

Szóval az alany egy Lenovo Legion Slim 5. Performance módban, hálózatról maximum 94W -ot ír a HWInfo, de inkább 80W körül mozgott. Lehet melege van, de 71°C fölé nem ment. Így volt 145s a render. A fentebbi 152s volt a balanced mód. Akkuról pedig 186s kellett a kész munkához.


hibavissza
(veterán)

Jobb energiahatékonyságon kívül csak hátránya van egy Win-Mac váltásnak. Ha üzemidő, zaj, méret paraméterekben kompromisszum kész vagy rengeteg pénzt spórolsz és nem kell a Mac Os primitív dolgaival kínlódni.
Windows ellen a frissítési para szól. A végtelen ciklus végén mindig lutri mi nem fog pár hétig működni. Ez egy brand laptopnál mondjuk nem annyira jellemző.

Anno én is csak azért ugrottam bele, mert a bányásztéboly idején egy 3060 ára alatt megvolt egy 3060-nal szerelt Win Pc teljesítménye. Én nem hiszem, hogy visszaváltok WinPC-re a hulladék Mac Os ellenére sem. Idővel hozzá lehet szokni, használhatóvá lehet tenni pár darab 10 dolcsis applikációval. Egy belakott Win szintjét persze soha nem fogja elérni.

[ Szerkesztve ]


hibavissza
(veterán)

Ja annyit még, hogy csak azért nem Linuxoztam desktop PC-n, mert az Adobe nem hajlandó rá kiadni a programjait. Régi laptopomont Linux Mint volt. Szerettem.

[ Szerkesztve ]


qnadam
(veterán)

azért én még bízom benne, hogy a belakott win szintjére is eljutunk, csak lassan 30 éve használok wint :)

viszont valószínűleg szerencsém volt, mert se épített, se brand gépemet nem döntötte össze frissítés.

üzenetek