Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Nekem soha nem volt igazán komoly Windows gondom, de én tökéletesen megszoktam a MacOS-t és jobban is kedvelem. Minden rendszernek megvannak a maga baromságai, az már tök szubjektív, hogy kit-mi idegesít jobban (mellesleg a MacOS baromira testre szabható nagyon állat pluginekkel). A rendszer teljes szélességében működő color management nekem például (most a Rec709 "gamma bugtól" eltekintve) hatalmas szívszerelem a Windows teljes telibeszarása helyett. De az a rengeteg bloatware sem tetszik amit előre feltelepít vagy telepíteni akar, meg ha jön egy nagyobb update és utána jön egy 15 perces challenge, hogy átverekedd magad a next-next-next képernyőkön, amikor Office előfizetést, telemetriát, reklám nyomkövetőket és egyéb dolgokat kell hullámokban visszaverned.

A MacOS legalább békén hagy és rohadt drága minden Apple kütyü, de az upselling nem az arcodba dobott "légyszi vegyél meg" képernyőkkel megy, hanem azzal, hogy van egy komplett ökoszisztéma, ami jól összedolgozik, aztán döntsd el mennyi pénzed van a feneked kinyalására.

Ha iPhone is van mellé, akkor tele van rengeteg kényelmi funkcióval ami Windowson messze nem ennyire kidolgozott (vagy third party app kell mindenre). A múltkor utaztam valahova, felnyitottam a MacBookot és azonnal megkérdezte, hogy látja nincs internetem, be akarom-e húzni a telefonomról és egy kattintással lezongorázták egymás között a hotspot módot (telefonhoz hozzá sem kellett érni) vagy mondjuk tegnap éppen fotózni voltam egy cégnél és amikor kimentünk ebédelni, már jelzett, hogy helló-helló, elhagytam a MacBookot és rögtön jelölte a térképen hol van éppen (az otthont és az irodát tudja, akkor nem nyaktat). De azt is bírom amikor simán átadja a bejövő hívást a laptopra, nem kell hozzá Airpods, hogy kéz nélkül telefonálj, de az Airdrop is jól működik meg az eszközök között megosztott vágólap is zseni.

Ezek azok a dolgok, amikről egy jobb deal miatt le tudok mondani, mert nekem nem akkora érvágás valami hasonló funkcionalitást összebütykölni. De engem ma már idegesít a Microsoft üzleti modellje annyira, hogy ne tartsam jobbnak, mint a csillagászati összegekért adott többlet RAM-ot az Apple gépekben. Máshogyan szar.


Tuninger
(addikt)
Blog

Tovább fűzném. Olyan "szorult" helyzetben vagyok, hogy választhatok céges telefont jutányos áron augusztus végén. Megy a dillemmázás S24 Ultra, iPhone 15 Pro/Max között. Folyamatosan nézem a teszteket, a cégnél is folyamatosan teszteljük a telókat néhány fanatikus kolegával.

Tegnap teszteltünk S22 Ultra, iPhone 14, iPhone 11 Pro, OnePlus 8 Pro, iPhone 15 Pro-t. Az androidok a MotionCammal, az iPhone vagy natív (11 Pro/14) vagy Blackmagic Appal (15Pro).
Jobb képminőség, természetesebb kép, jobb képstabi hozható ki az androidokból a motion camnek hála. De biztos hogy akarok én szívni a post processinggel, mint gyroflow stabilizálás, zajszűrés, amikor a 15 Pro képe több mint jó (LOGban) és airdroppon átdobva azonnal szerkeszthető?

Szóval megint ott tartunk hogy almánál egyszerűen kapsz korrekt eredményt, míg androidon sokkal magasabb az elérhető minőségplafon, csak sokkal körülményesebben. Mint Macbook vs PC viszonylatban.

A Macbookon az ujjlenyomat a kártyás fizetésnél vagy bármilyen feloldásnál, a kijelző lehajtásnál azonnal sleep, és 1 hét múlva is ugyanott van az aksi, felhajtod a kijelzőt azonnal vághatsz tovább, egy másodpercet nem kell várnod, kb mintha nem is sleepben lenne, írsz egy jegyzetet itt, látod egyből ott, a másik szobában hagytad a telót és csörög, felveszed a Mac-en, de írhatsz SMSt a Macről az iPhoneon lévő kontaktlistádba ezek az apróságok adják a jóságát.

Mondjuk az airdroppot megoldottam androidra is, mert most speciel OnePlus 8 Prot próbálgatom 2 hete mint főtelefon. Hátha az S24 Ultra lesz a befutó. First world problems.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Az Androidot jobb operációs rendszernek tartom, 14 év után jöttem át, de nem kizárt, hogy ha eljön megint a csere ideje, akkor a teljes piacon nézek körül és ha lesz számomra jobban tetsző Android deal, akkor visszaváltok.

A kamerát már elengedtem, engem irritál a túlerőltetett tone mapping, amit már egyre több gyártó a RAW-ban is alkalmaz. Persze lehet hagyományos RAW-t is lőni (third party appal), de ezeknek az 50, 100, 200 megapixeles szenzoroknak nem kifejezetten áll jól (de nekem a Lightroom is csak 12 megapixeles DNG-t csinál, hiába 48 megapixeles a szenzor, ott is van az adat, meg nem is, zajos is, meg moirés is, gyanítom fingja nincs, hogyan kéne ebből rendes kimenetet gyártania).

Az utolsó telefon amit szerettem a OnePlus 5-öm volt, békebeli régi 16 megapixeles szenzor, Quad Bayer fütyfürütty nélkül, nyilván a dinamika szűkös volt, meg zajos is a kimenet, de a highlight rolloff mesésen szép volt, Instagramra 1080p felbontásban tökéletes volt.


hibavissza
(veterán)

Maga az OS nem annyira érdekes ma már. Egyik sem fog korlátozni önmagában. M1-en még mindig bugzik pár Adobe app, vagy nincs natív support. (SilkipixSE)
Mai napig nincs rá normális egér. Főleg 60 Hz fölötti képernyőre. Béna ablakkezelés. Hirtelen. És a szarhalom csúcsán a 256 GB SSD áll.


_q
(addikt)

Ha más miatt nem kíváncsiságból érdekelne azért, illetve ha nem tudok asztali gép elé ülni, jelenleg esély sincs videót vágni vagy rendesen képet szerkeszteni, mert a 8. gen windows laptopnál szaggat vagy el se indul. Emellett az unix rendszer miatt szimpatikus, fejlesztésre linux-ot használok, ami miatt a mac os szintén egy pozitív dolog a windows-al szemben. De látom egyéni preferencia, ki mit részesít előnyben. Köszi hogy megosztottad a tapasztalatod.


Kukcaman
(senior tag)

Elöző hónapban készítettem egy "kihívásos" videót.
Minden nap legalább egy jó felvételt csinálni, aztán szépen összefűzni egy egésszé.
A feltételeket a leírásba raktam.
Minden napra jut egy hatos pakk, mert úgy láttam túl hosszú lenne. [link]
Tuninger szemét azért kölcsönvettem a fényelés kapcsán, itt is köszi :U


ooooobi
(senior tag)

Intel i7-7700K, 16Gb DDR4, Asus Turbo GTX 1060 6Gb, h264: 5:18
Ha lesz idöm majd szétnézek irodában milyen kártyák vannak, ha találok olyat ami még nem volt tesztelve lehet nekieresztem öket.

[ Szerkesztve ]


Tuninger
(addikt)
Blog

Nagyon köszönöm hogy megnézted, mindig is kiváncsi voltam hogy az M1hez képest hol helyezkedik el a 1060. Csak azt reméltem hogy pariban vannak :D

Majd össze szeretném rakni egy táblázatba a mindenki által mért eredményeket, csak várom hogy hibavissza postolja a videót, amiért teszteltünk.


hibavissza
(veterán)

Először átküldöm neked. 90%-ban kész, szöveget kell összerakni és felmondani. Anélkül nehezen értelmezhető. Gondolkozom, hogy csináljak magyar verziót is. Akkor nem hárman, hanem öten is megnézik. :DDD


Tuninger
(addikt)
Blog

Elég ha megvagy vele ma délig.


qnadam
(veterán)

kitartást kívánok! évek óta van napi fotós projektem (telefonos, semmi extra), néha ahhoz sincs energiám :)


Kukcaman
(senior tag)

Köszi szépen :)
Már kész van. Itt is van a második része.
Milyen napi fotós projektet csinálsz?


hibavissza
(veterán)

Puskamikrofonnal érdemes szórakozni van valami olcsó és érzékeny? Vagy inkàbb egy Zoom H1?


hibavissza
(veterán)

Gépzajt kéne rögzítenem kb. 3 méterről. Minél alacsonyabb sajàt zaj 20 ezer körül. Rode Videomic?


Tuninger
(addikt)
Blog

Szerintem a Boya verhetetlen ár/értékben, de ha többet adnál érte se biztos hogy a Rodeot venném, a Deity feljebb jobb ár/értéket képvisel.

De állítom neked hogy a telód egy hang felvévő appal teljesen jó lehet a feladatra. mikor fiatal voltam és kellett a pénz én telóval rögzítettem audiot. Persze a szélzaj ellen védtelen volt.


Márton
(nagyúr)

Nocsak, egy borszakértő! :D
Ide nem jössz vasárnap? :B


Tuninger
(addikt)
Blog

Mennyire színvonalas prezentálása a fotóknak!

Nem, már kívül esik az 1 napos hatótávon, máshol borozunk :D


Márton
(nagyúr)

köszi :B
akkor majd legközelebb!


hibavissza
(veterán)

Köszi, ez tényleg jobbnak tűnik, főleg, hogy lehet pàrhuzamosítani egy lav mic-kel. [link] szélzaj miatt kerülném a Boyát.
Telefonnal, Boya lavval màr próbàltam. Kéne valami picit jobb a szeparàció miatt.

[ Szerkesztve ]

üzenetek