Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Nekem soha nem volt igazán komoly Windows gondom, de én tökéletesen megszoktam a MacOS-t és jobban is kedvelem. Minden rendszernek megvannak a maga baromságai, az már tök szubjektív, hogy kit-mi idegesít jobban (mellesleg a MacOS baromira testre szabható nagyon állat pluginekkel). A rendszer teljes szélességében működő color management nekem például (most a Rec709 "gamma bugtól" eltekintve) hatalmas szívszerelem a Windows teljes telibeszarása helyett. De az a rengeteg bloatware sem tetszik amit előre feltelepít vagy telepíteni akar, meg ha jön egy nagyobb update és utána jön egy 15 perces challenge, hogy átverekedd magad a next-next-next képernyőkön, amikor Office előfizetést, telemetriát, reklám nyomkövetőket és egyéb dolgokat kell hullámokban visszaverned.

A MacOS legalább békén hagy és rohadt drága minden Apple kütyü, de az upselling nem az arcodba dobott "légyszi vegyél meg" képernyőkkel megy, hanem azzal, hogy van egy komplett ökoszisztéma, ami jól összedolgozik, aztán döntsd el mennyi pénzed van a feneked kinyalására.

Ha iPhone is van mellé, akkor tele van rengeteg kényelmi funkcióval ami Windowson messze nem ennyire kidolgozott (vagy third party app kell mindenre). A múltkor utaztam valahova, felnyitottam a MacBookot és azonnal megkérdezte, hogy látja nincs internetem, be akarom-e húzni a telefonomról és egy kattintással lezongorázták egymás között a hotspot módot (telefonhoz hozzá sem kellett érni) vagy mondjuk tegnap éppen fotózni voltam egy cégnél és amikor kimentünk ebédelni, már jelzett, hogy helló-helló, elhagytam a MacBookot és rögtön jelölte a térképen hol van éppen (az otthont és az irodát tudja, akkor nem nyaktat). De azt is bírom amikor simán átadja a bejövő hívást a laptopra, nem kell hozzá Airpods, hogy kéz nélkül telefonálj, de az Airdrop is jól működik meg az eszközök között megosztott vágólap is zseni.

Ezek azok a dolgok, amikről egy jobb deal miatt le tudok mondani, mert nekem nem akkora érvágás valami hasonló funkcionalitást összebütykölni. De engem ma már idegesít a Microsoft üzleti modellje annyira, hogy ne tartsam jobbnak, mint a csillagászati összegekért adott többlet RAM-ot az Apple gépekben. Máshogyan szar.

üzenetek