WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


PiroGrim
(csendes tag)

Minek a hálózati mérnök a piacra ha a szerveresek mindent jobban tudnak... :)
Amúgy nem mondunk ellent egymásnak, nem tudom észrevetted-e.
Viszont A 802.11b szabványt már évtizedek óta nem használja senki ez szimplán nem igaz. Az, hogy neked AC vagy AX kártyád van nem azt jelenti, hogy a b-t nem kell tudnod beszélni. Ahogy romlanak az rf értékek, úgy lépegetnek vissza az eszközök a technológiákon. Az amúgy AC-s eink tabletem a panelunkban 3 falra az AC-s AP-tól már g-re esik vissza. Ezért szokás ipari környezetben az alacsony datarate-ek tiltása, mivel egy lassú kliens a többit is visszahúzza.
Elméletben igen, igazad va. EU-ban jó körülmények között használható az 1-5-9-13 kiosztás. De nem véletlen használjuk mégis mindenhol az 1-6-11-et.
Mivel a co-channel interference kevesebb problémát okoz mint az adjacent channel interference igy jobban megéri kevesebb csatornát használni mint, hogy két csatorna egymásba lógjon. És hiába vagyunk európában, a divatot mint minden másban is az amcsik diktálják. Rengeteg eszköz nem támogatja a 12-13 csatornákat, pl almáknál sem szokás. De nem csak klienseknél, sok ap-ban / soho routerben nincs is választási lehetőség az 1,6,11 csatornákon kivül. Tök jó és tök szép, hogy te tudod, hogy európában vagyunk és 4 csatornát is tudunk használni, de körülötted az eszközök egy jó része nem.
Igy tehát a 12 lakásos házban máris 6 lakásban 1-5-9-11 6 lakásban pedig 1-6-11 lesz, ezzel aztán a két csoport jól a másik küszöbére szarik. Egyszerűbb követni a "szigorúbb" kiosztást, mint az ACI miatt szenvedni.
5GHz-n igen ha a számozást nézzük minden negyedik ami használható, de mivel nincs olyan eszköz ahol a nem szabványos csatornák kiválaszthatóak lennének, ezért azokat nem is szoktuk csatornáknak hivni, ez volt a félreértés tárgya.

üzenetek