Barthezz2 blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Cím: Ismeretlen - Chapter 1

  Chapter - 0

  Chapter 1 – 2023

  Bip-Bip-Bip-Bip

  Ahh, fel kellene kelni, időben kell indulnom, hogy odaérjek, de olyan nehéz az ébredés, mikor az ember végre aludhatott egy jót. Az viszont azért elég lökést tud adni, hogy végre a jól megérdemelt pihenésé lesz a főszerep.
  Ki is pattantam az ágyból, tegnap már bepakoltam, mehetünk is. Vagyis, ácsi! KV nélkül nem megyünk sehova. Gyorsan fel is dobtam egyet, közben pedig bedobtam egy csomaggal a kocsiba is, hátha Dave nem hoz. Nekem kell holnap is, ha olyan buli lesz, mint legutóbb akkor főleg.

  Elég hűvös van, KV-val együtt fel is ébresztett, de legalább nem olvadok bele a kocsiba. Még… Tankolnom majd meg kell állni, aztán irány a hegy, 300 mérföld, de talán délutánra oda érek, ha nem lesz fennakadás. Gregor közben dobott egy SMS-t, hogy eljönnek külön, sok a cucc. Remek. Akkor kapcsolok is rádiót, be ne aludjak egymagam. Azt meg inkább meg sem említem már, hogy egy a földért küzdő csapat volnánk, akik ahányan vagyunk, annyi kocsival utazunk... Bár a Mustáng volánjánál kicsit ironikus ezt felhoznom, mikor hegymenetben fél tank benzinem marad majd ott. Igaz tudjuk, ez már nem oszt, nem szoroz. 30 éve még talán lett volna jelentősége, ma már elkéstünk ezzel. Ez van, nagyobb gondokkal kell most szembe néznünk.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 napja 6

 • Cím: Ismeretlen

  Tegnap egy novella alatt épp azt ecseteltem, hogy gondolkodtam egy Sci-Fi írásán. Fantáziám nagy, de az írói vénám nem tudom mennyire van meg. Megpróbáljuk. Itt egy kis bevezető, a story a fejemben a végtelenbe tart, nem tudom mennyire tudom átadni. Döntsétek el ti, aztán ha kell, jöhet a folytatás :)

  Chapter 0 - Péntek

  Nem tudom mivel lehetne már feldobni a hétköznapokat, hogy ne érezzem minden nap, hogy legszívesebben csak hazamennék, elfeküdnék és bámulnám a plafont. De lépjünk túl ezen, péntek van, percek kérdése és végre mehetünk haza. Mindenki tök boldog ettől, de aztán tényleg, hazamész és mit csinálsz? Melózol tovább vagy ülsz és unatkozol. Sebaj, péntek van. Az a péntek, most minden más lesz.

  -Te Steve, jött a JPL-től mail, hogy át kellene nézni a hétvégi anyagiakat! Megtennéd?

  Más lesz, az... Mindenkinek ilyenkor kell minden. És kinek kell mindent megoldani? Persze, hogy nekem. Megszoktam már, nembaj, 2 perc az egész.

  -Meglesz – válaszoltam. – De Scott, arról beszélj inkább mikor jössz fel végre te is velünk újra a hegyekbe? Azt ígérted olyan kaját csinálsz nekünk, mást sem akarunk majd enni!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hete 17

 • Első fejezet, előszó.. Vagy valami ilyesmi.

  Jó rég jártam erre, lehet ismét fel kellene venni a fonalat. Van is miről írni, úgyhogy azt hiszem nyitok egy új lapot és nekikezdünk a blogolásnak. Ismét.
  Elég sokan lettünk közben, én is keveset járok fel, azt se tudom járnak-e még erre a régi arcok, de ha már a való életben is új fejezetet kezdtem, itt is belefér. De ezt majd később.

  Így hajnalok hajnalán viszont nem jön a szó, így maradjon eme pár sor, mint megnyitó. Aztán jöhet a többi.

  Blogbejegyzés 1 hete 0

 • Fénysebesség kontra világítás

  Egy szimpla kérdés:

  Tételezzünk fel egy fénysebességgel haladó járművet. Ha felkapcsoljuk a "reflektort" az elején, látni fogjuk magunk előtt a fényét?

  Blogbejegyzés 2 éve 71

 • Mini ITX - Mini?

  Már jó ideje Mini ITX alapokon építkezek, de a nagyon mini szintet valahogy sosem értem el. Túl sok a kompromisszum. Persze egy HTPC simán kihozható egy minimális dimenziókkal rendelkező házból. Egy videókhoz elegendő hardver nem igényel nagy grafikus kártyát, hűtést, és az energiaigénye sincs akkora, hogy 5-600W-os ATX tápokkal keljen ellátni. Tudom, tudom, ha minden igényt kielégítő, mindenféle dekódolást támogató HTPC a cél, akkor nem elég egy integrált GPU, de akkor is.

  A gond akkor kezdődik, ha tovább akarunk lépni.

  Minimális konfig, minimum ház, picoPSU. Én is ezzel indítottam. Egy Brazos lap(Asrock E350 M1) integrált mindennel, 2 Gb RAM, meg egy 1 Tb-os merevlemez belecsomagolva egy LCPower házba(1370BII LC90ITX). Mellé vettem egy lapost, ami a többi igényemet kielégítette(i5, GT750M, 8 Gb) a régi asztali gépem(erre már nem emlékszem) meg eladtam.

  Adott volt minden, de hamar kinőttem. Már a HTPC-t. Kellene egy NAS, hogy legyen mit hova pakolni? Vegyek még egy cuccot? Inkább nem, megoldottam okosba. Nézzünk egy nagyobb házat, több merevlemez hellyel, ha itthon vagyok a HTPC úgy is 99%-ban megy.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 10

 • Xiaomi Mi Mix 2 - Evolúciós mimikri - Frissítve!

  A káva nélküli telefonok világában nem az első a Philippe Starck által tervezett Mix 2, de nem lehet elmenni mellette.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 éve 77

 • Ez most komoly 2017-ben???

  No komment..

  Blogbejegyzés 3 éve 16

 • ITX konfig: Done!

  Nem egy nagy kaland ilyet összerakni, de azért jól eső érzés, hogy kész, és hozza is, amit elvártam.

  Ha valakit érdekelne, alább némi kis leírás, meg kis story.

  Pár éve eladtam az akkori gépemet, és vettem egy lapost, meg építettem egy kis HTPC-t, így megoldottam a "gépezés" problémáját, és a multimédiás központot is. Bár két külön eszközzel, de igazából kis fogyasztással, és több mobilitással rendelkeztem.
  A lapos egy érintős, forgathatós, viszonylag combos cucc, hogy azért mindenre kicsit jó legyen(Acer R7), a HTPC meg egy nagyonpici ITX házba szuszakolt cucc, megtámogatva némi külső merevlemezzel.
  A laptop bejött, hozta amit elvártam tőle, játék is belefért, mobilis is volt. Csakhogy kevésbé használtam ezt ki, mint terveztem. Alapvetően az otthoni mobil nyomkodás kiváltására lett volna jó egy lapos(tabletet nem akartam), de mégis többet volt az asztalon, mint az ölemben, szóval.. De végül is, minden ok volt.
  A HTPC viszont nem tetszett. Működött, célnak megfelelt, de az egy db beépíthető merevlemez, meg a külső megoldások annyira nem jöttek be.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 17

 • Kicsi a bors, de erős. Avagy ITX konfig építése.

  Bakker. Elsőre ez jut eszembe most már..

  Ugye adott volt egy ITX konfigból épített HTPC itthon, szép "tágas" házba, aztán mikor eldöntöttem, hogy cserélni kellene a lapost, mert fogy a szufla, gondoltam ez tök jó kis kuckó is lesz, hogy építsünk egy erős, de kicsi PC-t itthonra.
  Aha. Gondoltam. De nagyon nem így van. Illetve de, de mégse.
  Addig rendben, hogy manapság egy rendes foglalatos ITX lap is szembejön minden sarkon, a 2 RAM slotba is bele lehet pakolni akár 64Gb RAM-ot is, VGA-ból is van "mini" még egy 1070-ből is, de aztán hiába veszi meg az ember mindenből az ITX méretet, hiába a viszonylag nagy Node 304-es kuckó..

  Alaplap, normális cpu, normális ramok, vga, 4 merevlemez, akkor kell egy normális táp is ami modularitás ide vagy oda akkor is egy öklömnyi kábelcsokor adott, amit valahova el kellene tenni... Oké, megoldjuk. De bakker, nem tudok betenni egy normális cpu coolert... Komolyan.. torony, vagy lapos, vagy kompakt víz, valahol minden necces.. De valamit majdcsak beleteszünk.. addig pörög a gyári..

  Blogbejegyzés 3 éve 27

 • (kis)Párna csata

  A kispárna. Bár nincs mögöttem reprezentatív felmérés, de tippemre többen használnak mikor nyugovóra térnek, mint akik nem. De oké, ne legyen igazam, a kispárna nem kell senkinek, csak elvétve. De akkor is, mi a bánatért nem lehet egy ágyneműhuzat garnitúrába beletenni a kispárna huzatot, vagy legalább külön árulni hozzá?

  Elmegyek, megveszem a szebbnél szebb, meg minőségibb garnitúrákat, a legkisebb fejtámasztó alkalmatosságra meg húzok amit akarok. Kösz..

  Blogbejegyzés 3 éve 6

 • A nemzetközi himnuszunk..

  Na jó, nyilván túlzok, meg nem is himnusz még véletlenül sem, és azt sem tudom, hogy külföldön mi a helyzet ezzel kapcsolatban(de gyanítom az, mint nálunk),viszont mostanában úgy vettem észre, hogy nagyon eldurvult a helyzet, és már nem lehet sehova menni, hogy valahonnan fel ne csendüljön a jól ismert "dallam". De tényleg sehova. Busz vagy vonatállomás, étterem, a sarki bolt vagy egy lezüllött kocsma, de még egy kultúrközpont előadótermében a műsort várva is 5 percen belül tuti, hogy meghallod valahonnan. Ugye ismerős?

  [link]

  Nem ámítok, én is használom, mert lassan ott tartunk, hogy aki nincs fent, az már nem is létezik, így hiába a viber és társai, manapság talán a messenger a leggyorsabb, legegyszerűbb és legolcsóbb kapcsolattartási forma, de tényleg valahol durva, hogy mindenhol ezt hallani.

  Tegnap egy Dumaszínház előadáson is előjött a téma. Egy ismerősük(hölgy) 16 órája nem volt fent. Biztos terhes. A vicc: az volt. Most lépjek be minden nap 3x, hátha rólam is ezt hiszik? És van ilyen, tényleg, ha nem vagy fent, vagy nem olvasod 2 percen belül, ha rád írnak, valaki már parázik, hogy tuti történt valami. Történt hát, élek és nem a Facebook előtt ülök.

  Beteges? Szerintem már valahol kezd az lenni..

  Blogbejegyzés 4 éve 42

 • A magyar szinkron gyöngyszemei..

  Sokan tartják, hogy egy film vagy sorozat az eredeti nyelven nézve az igazi, és van is benne ráció. Sokszor teszem én is ezt, de néha után magyarul is megismétlem, mégis csak az anyanyelvem. Viszont van egy szint, ami már sok..
  Oké, hogy sok mindent nem lehet úgy magyarra fordítani, hogy passzoljon az angol szöveg hosszához, de néha akkora blődség van fordítva, hogy az fáj.

  Csak egy példa: ha egy két lábon járó, "emberszabású" robotot mecha névvel illetnek, nyilván a mechanical/mechanism szóból származtatják, azaz józan paraszti ésszel a mechanikus/mechanizmus magyar megfelelővel lehet számolni, azaz a "meha" elnevezés lenne logikus. De nem, mert ugye a "mecha" szót azt ejtsük már úgy, hogy "meka", hát akkor legyen "meka". Az meg már kit érdekel, hogy a mekanikus, mint olyan, nem létező szó, mert ugye addig már nem kell vizsgálni a dolgot.. Jajj..

  Blogbejegyzés 5 éve 23

 • MIUI v6 - Az újból újradefiniált android

  Megérkezett az androidos berkekben népszerű, a Xiaomi saját fejlesztésű MIUI rendszerének új, hatodik változata.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 éve 143

 • Xiaomi Mi4 - Menetelés a rögös úton

  A masszív kialakítás mellé a kapható legerősebb vasat pakolva, MIUI-al megspékelve nagyágyút sikerült alkotni.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 éve 244

 • Acer Aspire R7 - Egy új korszak

  Hosszú volt az út, melyet végigjártam, hogy a végén az Acer különleges ultrabook-tablet kombóját válasszam.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 6 éve 33

 • Hull a hó és hózik..Ohh..wait..

  Nem mondhatnám azért magamról, hogy túl öreg vagyok, de mégis, én még emlékszem, mikor gyerekkoromban térdig érő hóban gázoltam haza a karácsonyi rokonlátogatásból. Hóban, igen, akkoriban még volt olyan..

  Persze, értem én, hogy erre mifelénk nem feltétlen adatik meg, hogy havazzon karácsony tájékán, de valahogy emlékeimben az maradt meg, hogy gyerekként utáltam, hogy hidegbe kell kimenni, ámbár szerettem a havat, szép volt, ahogy esett, jó volt benne hemperegni, és még takarítani is örömmel mentem ki a karácsonyfa alól, mert az úgy meghitt és szép volt akkoriban.

  Most mi van? Idén novemberben még füvet nyírtam(mentem már mindenszentek napján hóesésben a temetőbe), a karácsonyfa előkészületei alatt(aka. belerakni a talpába), vagy 5x kellett majdnem a fa után rohannom, mert vitte el a szél az udvaron, mindez egy vékony kabátba, ami csak a szél miatt volt rajtam. Tegnap, esőben, egy melegítőben voltam kint este 8kor..

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 éve 30

 • 2013

  Meg kellene törni a csendet, mert idén még nem igazán aktivizáltam magam itt. Hát. Megtörtem.

  Blogbejegyzés 6 éve 3

 • Vigyázat, megérkezett a "halálosztó"!

  Az elmúlt években már 2 alap(~3k) egeret sikerült kivégeznem. Pedig jók voltak, kényelmesek, de a mikrokapcsoló halála beárnyékolta a kapcsolatunkat. A legutóbbi kínhalál után már a billentyűzetem is megérett a cserére, így hirtelen felindulásból vettem egy vezeték nélküli szettet a Logitech MK260 személyében.

  Nos, annyit mondhatok, vezeték nélkülit soha többet. Bár a billentyűzet nem rossz, de az egérből többet nem kérek. Pedig, bár egyszerű kis darab, önmagában nem volna rossz, ha madzaggal csatlakozna.
  A billentyűvel meg csak egy bajom van. Ha már veszik a fáradságot, és megtoldják némi plusz multimédiás és egyéb gombokkal, akkor valami kis logikát tehettek volna bele. Mert ugye mihez veszek billentyűzetet? Asztali géphez, nyilván. Ez esetben pedig a zenehallgatásra szánt hangrendszer kevésbé lesz beépített, tehát akár 2k, akár 200k-s rendszer van a géphez kötve, gyaníthatóan van rajta hangerőszabályozó, így szerintem(!) az emberek döntő többsége azt fogja tekergetni a Windows hangereje helyett. Erre a billentyűzetre viszont sikerült felrakni a hangerő le-fel-némít gombokat, a play/pause mellé, amivel addig nincs is gond, de hogy a track váltó gombok meg lemaradnak.. Hát kb 2000x többet használnám, mint a némítót mondjuk..
  Így jár, aki hirtelenjében vásárol, szóval lényegében magamat okolhatom, úgyhogy szót se érdemel többet:)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 7 éve 55

 • Mennyibe is kerülsz?

  Sokaknak ismerős lehet a történet, hogy a kirakott árcímke és a pénztárnál való kért összeg valahogy nincs összhangban. Sajnos a végkifejlet is alakulhat többféleképpen, de szerencsére tegnap a jobbik lehetőség történt.

  Már ott gyanús volt a dolog, hogy a válogatás közben, ugyan annak a terméknek 2 különböző ára volt, egyiken ez, a másikon az. 1k differencia, de az is csak valami. Tanakodtam mi lehet az oka, de nem láttam különbséget egyik, vagy másik közt, így fogtam, és vittem az olcsóbbikat.

  A pénztárnál lecsipog, és hopp, a drágább árat dobja ki, viszont mielőtt megszólaltam volna, már nyomta is a pénztáros a -1000-et, mert az árcímkére annyi volt írva.

  Korrekt :R

  Blogbejegyzés 7 éve 18