Apple MacBook Pro 2016 CTO

Kis „hands on review” egy grafikus szemszögéből, aki mindennapjait a MAC előtt tölti. – írta: TBMC, 7 éve

A gép

Visszatérve a géphez

Mit rejt a doboz?


Igen, nincs hosszabbító kábel… Ez egy eléggé mínusz pontocska részemről, nem is értem, ezt mily megfontolásból vették ki az alaptartozékok közül. Az USB-C töltő adapter + USB-C kábel, a szokásos használati útmutató, matricák, egyebek...

A külsőt illetően:
Gyönyörű, még mindig, ez a space grey szín pedig egyszerűen elbűvölő. A korábbi tesztekben olvasható, látható, hogy nem tűnik fel a különbség a 2015 és a 2016 15” modellek súlyát illetően, én büszkén merem állítani, ahogy a kezembe fogtam, nekem egyből feltűnt – talán mert sokat fogdostam előtte faterom 2015 15” MacBookját, vagy nem tudom miért, mindegy a lényeg, könnyű, de tényleg.

Eltűnt a világító Alma, ezt is megértük. Ízlések és pofonok, vegyesen fogadtuk. Számomra negatívum, mert személy szerint nekem nem tetszett, hogy feláldozták a vékonyabb kijelző érdekében, de így is gyönyörű, elegáns a megjelenése, mint az már megszokott az Apple-től. Sőt, kisebb lett az alma mérete is mint az korábban volt.

A portok hiánya:
Engem különösebben nem kavart fel, a külső SSD-m igaz, USB-s, de rendeltem egyből egy Apple USB-C digitális AV több portos adaptert, mert a munkám során sokat használok külső HDMI-s vagy épp Thunderbolt-os monitorokat. Illetve egy Apple USB-C – USB adaptert is (mert jó áron volt). Illetve mindenemet a NAS-on tárolom, amit bárhonnan elérek, így nagyobb gondom nincs az USB 3.0 portok hiányát illetően.
Egyedül, amit nagyon hiányolok, az az SD-kártya olvasó, ez nagy mííííínusz.

Engem a MagSafe hiánya sem kavart fel – tudom, ebben nagyon megosztó leszek – de tetszik, és kényelmes, hogy bármely portba dughatom az új töltőkábelt, és végre így nem kopik le a port sem a mágneses résznél. A gépet lerántani én nem tudnám (ugye ami MagSafe előny volt), mert mindig asztalon használom, a töltőkábel pedig az asztal mögött van elvezetve, mindig, mindenhol.

Az új dizájn nagyon kifinomult, precíz, gyönyörűen illeszkedik minden-mindenhez, mint ezt már korábban is megszokhattuk. Tetszik, hogy visszajött a MacBook Pro felirat, immáron az új betűtípussal, illetve, hogy lecsökkentették a kijelző kávájának méretét, eléggé sikerült elvékonyítani a fekete csíkokat körben. Nagy plusz pont!

A kijelző:
A kijelző színei, és fénye, de inkább fénye... BRUTÁLIS. A színeket azért nem említem, mert ez korábban már megszokott volt a minőséget illetően, picit többet fed le, OK, de annyira nem szembetűnő, eddig is kiváló volt, most is az.

A TouchBar:
Bevallom, ha lehetett volna TB nélküli 15”-os változatot rendelni, abban rendeltem volna. Nagyon ódzkodtam tőle... DE hiba volt ódzkodni, mert iszonyúan bejön, így az első tesztnap után nyilatkozom ezt, élesben, munkából. A PS shortcutok nagyon hasznosak a TB-n, pláne, hogy testre szabható. Iszonyatosan meggyorsítja a munkát, nem kell az egérrel bohóckodni és egész gyorsan ráállt a kezem, rá se kell pillantanom, csak megérinteni az adott shortcutot. Az Escape billentyű picit fura volt, de nem az elhelyezkedése miatt, hanem hogy nem fizikai billentyű. Ha valamit ily rövid idő alatt sikerül megszokni, akkor szerintem azzal nincs baj. Továbbá egyből reagál a TB az ablakok váltása között, mindig az aktív ablak shortcutjait pakolja ki, kb. egyből és nem lesz ujjlenyomatos a matt rétegnek köszönhetően. A Touch ID implementálása pedig már nagyon érett.

A billentyűzet:
Teszteltem korábban egy nyaralás alkalmával egy 12” MacBookot, bevallom, annyira nem jött be az új bill. DE ez a továbbfejlesztett nekem nagyon kényelmes, picit szokni kellett a 2015 után, de gyorsan ráállt a kezem, nagyon szeretem, nem akarok mást! De tényleg, ez az érzésem. Ami picit zavar – a puha, lágy, de mégis erőteljesebb hang, amit a billentyűk leütésekor lehet hallani. A háttérvilágítás is sokkal precízebb, így, hogy maga a konkrét betű van megvilágítva, s nem az egész billentyű (bevallom, korábban ez picit búcsús érzést keltett bennem a 2015 és korábbi MacBookoknál).

A trackpad:
BRUTÁLISAN NAGY, de tényleg, az iPhone 7 Plusom mérete.

A palm rejection tök jól működik (nem értem, miért fikázta mindenki a YouTube-on lévő tesztekben), nagy és tényleg nagy, de kényelmes, tetszetős. Nyomásra továbbra is precíz, tényleg nem tudok rosszat mondani róla. Pláne a továbbfejlesztett taptic engine még reszponzívabb, eddig is tökéletes volt, de most valahogy olyan érzést kelt, hogy "Na, ez az, ilyennek kell lennie". Nyilván, aki nem próbálta még ezt, az azon az állásponton lesz, hogy a mostani is tökéletes, hisz tényleg az, viszont azért sikerült ezt is tetőznie az Apple-nek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények