Soknevű kínai Bluetooth zenedoboz

PIPO, Rosimee, Haynie, Karabale, Juniada, Zipom, Aviox, Superway, EONSMN, Parikaras vagy amit akartok... – írta: Auratech, 6 éve

Kívül-belül

A hangszóró borítása alumíniumból készült, belül van műanyag alkatrész is. A sarkok polírozott élcsiszolása sem festett műanyag, mint némely márkás telefonnál. Oldala alumínium, pedig műanyagnak látszik. Máshol ez fordítva természetes. A talpon teljes gumiborítás négy bütyökkel, amin biztonsággal kuporog a hangoskodó doboz. A rácson elölről két, kb. ötcentis, egyutas sugárzó sejlik át, hátul két hosszúkás, ovális passzív membrán, ami a lehetőségek szerint megszólaló hang mélységét igyekszik lentebb vinni.

"Robbantott" ábra a belső felépítésről, megoldásokról. Nincs zsákbamacska.

Felül öt darab szögletes, több funkciós gumibillentyű, határozott, kattanós nyomásponttal. A hasáb súlyelosztása egyenletes, nem akar orra bukni, hátra dőlni. A rács elöl-hátul masszív, rugalmas, mágnesezhető, tehát acél. Feketében kicsit unalmas. Semmi túldíszítés, utánérzés nagynevű márkák termékeire. Pirosat kellett volna rendelnem. :)

Szemből, jobb oldalán a kapcsolati panelt találjuk:
- Micro USB-DC5V táp, (adatot is átvisz)
- mikrofon (MIC) lyuk.
- AUX-in zöld műanyag betétes 3.5mm „Line in” bemenet. Inkább kék lehetne, az a „Line in” PC-szabvány.
- Normál USB mama a pendrive-nak, PC kapcsolatnak, (töltőáramot is átvisz),
- TF (TransFlash), magyarul micro SD nyílás FAT32-re formázott szabványos adathordozóknak.


Kezelőszervek és csatlakozók

A bekapcsoló gombot hosszabban nyomva a rácson kék villogás tűnik át, majd kellemes hárfa zeneütem jelzi a készenlétet. Egy hölgy közli angolul, hogy Bluetooth módban vagyunk, villogva keresgélni kezdi a lehetséges forrásokat. Ha talál, szól, hogy kapcsolódott, ha nem, villog, amíg talál, vagy amíg módot váltunk. Töltéskor a LED halványodón, pirosan világít. Amikor megtelik, elalszik, mint Micimackó.
A készülék vezeték nélkül 4.0 verziójú Bluetooth kapcsolattal kommunikál. Wifi, NFC nincs. A leírások szerint használja, tehát fogadja az aptX kódolású hangfolyamot is, ami jobb átviteli minőséget ígér.
Megnéztem, pontosabban mit is ez a csodás mozaikszó.

Az aptX hangtömörítési megoldás, amivel minimális veszteséggel közel "CD-minőségű" átvitel lehetséges alacsonyabb sávszélességgel, csekély erőforrással. A kódolás jellege hasonló a SONY ATRAC vagy az MPEG1 részsávos audió kódolásra. Az aptX adatfolyam sávszélessége 352 kbit/s vs. 1411kbit/s-CD.
Itt az aptX tömörítés a kapcsolat biztonságát javítja, amit a Bluetooth átvitel szerény sávszélessége indokol. Az aptX HD változata a még modernebb eszközökön található.

Az átvitel minősége jó, hallgatható. 128 kilobites MP3-ra hasonlít, ami néha feltűnik. Nem zavaró. A Bluetooth 4.0 szabványa már támogatja a jó minőségű, akár veszteségmentes hangátvitelt is. Ez a forráskészüléktől függ. Későbbi verzióktól (4.2) a 4.0 például magasabb készenléti, sugárzási energiaigényében, szolgáltatásokban különbözik.

Az energiaigény a Rosimee esetében nem gond, mivel 4400 mAh van jelezve, mint akku kapacitás.
Ez nyilván a Power Bank mód funkció miatt és az erősítő energiaéhsége miatt ennyi. Fele is elég lenne 6-8 óra zenejátszáshoz. Itt megadnak 20 órát fél hangerőn és egy hétig is villog adásra várva. Néhányan morogtak, hogy valójában csak 4000mAh a 4400. Átlagos negyed-harmad hangerővel, napi pár órát hallgatva nálam egy hétig is elmegy. Szóban figyelmeztet, ha lemerült az akku, tíz másodpercenként.

Szerintem a mAh jelzés a mobiltelefónia PMPO-ja.

Ahogy a notik, "normális" akkuk esetében Wh a mérőszám, elvárható lenne mindenhol, nem mellébeszélni félrevezető számóriásokkal. A mobilosok meghülyítették a mAh-val a piacot. Kihagyták a teljesítményből a feszültséget, amit jelölni kellene, hogy kijöjjön a matek. 4400mAh x 5Volt (USB), tehát 22Wh. Ha annyi. 15Wh biztosan van.

Visszatérve Rosimee-re: minden bizonnyal két darab olcsóbb 18650-akku van benne, ami a robbantott ábra alapján majdnem bizonyos (ha kell, kicserélem két jobbra és 6800mAh lesz..).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • IKEA Eneby 30

    Már az IKEA is gyárt hangszórót! Minimalista, jó hangszóró, nagy hangerejű, de azért vannak hátrányai is.

  • Bluetooth dongle-k PC / PS4 mellé

    Jó a stack-mentesség, a problémamentes telepítés, a CPU-független használat és a megtartott szinkron, de...

  • SteamLink tapasztalatok

    Egy jó karácsonyi akció és pár nap információgyűjtés után belevágtam a PC-m konzolosításába.

Előzmények