Csepel Torpedo építése belépőszintű alkatrészekből

Gondolkodtál már azon, hogy egy gyári kerékpár megvásárlása helyett magad rakod össze városi cirkálódat? – írta: padre71, 10 éve

Előzmények

Minden 2013 nyarán kezdődött azzal, hogy elhatároztam, lecserélem az évek óta használt MTB bringámat egy gyorsabb, vékonyabb kerekű bringára. Nem új kerékpárban gondolkodtam, hanem valami jó állapotú használtban. Az apróhirdetések tele voltak akkor is régi félverseny kerékpárokkal, zömében Csepel vagy nyugat-európai lomozásokból behozott egyéb csodákkal.

Mivel vagy jó húsz évvel korábban volt már egy Csepel Apollo félverseny bringám, a szép emlékek miatt elsősorban ez a márkát és típust néztem ki magamnak. Sikerült is találnom egy viszonylag megkímélt állapotút és a kialkudott 15.000 Ft-os vételár kifizetése után boldogan tekertem vele hazafelé.

A napi használat során azonban rájöttem, hogy a koskormány a városi forgalomban nem mindig praktikus, ezért lecseréltem egy egyenes kormányra, ami új fékkar és új markolat beszerzését is magával hozta. Időközben a hajtást is korszerűsítettem, kapott monoblokkot, új első lánctányért, új hátsó racsnit, láncot és a vázat is lefújtam egy kicsit divatosabb színre. Így már kezdett hasonlítani egy újszerű bringára, de a csinosítgatás ellenére az egész kerékpár továbbra is egy retro bringa hatását keltette, és nem hasonlított a most kapható divatos színekben pompázó modern vázú gépekre.

Közben rákaptam a bringás fórumok és bringás tesztek olvasgatására és szépen lassan elkapott egy divatosabb, jobb alkatrészekből álló bringa utáni vágy.

Osztottam-szoroztam és arra a következtetésre jutottam, hogy nem érdemes erre a régi vázra többet költeni, egyszerűbb eladni és egy új vázra felépíteni egy városi cirkálót. Az eladás nem ment az egyik pillanatról a másikra, de végül 2014 tavaszán sikerült. Négy hónap elteltével, júliusban belekezdtem életem első olyan kerékpárépítő projektjébe, ahol a nulláról kellett kezdeni az építést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények