Moto Z2 Play – kötelező ráncfelvarrás

A második generációjához érkezett a Motorola Z sorozatának középkategóriás versenyzője. – írta: ghiottone, 7 éve

Hardver, UI

A telefon hardveres szempontból a már korábban bizonyított középkategóriás Qualcomm processzor módosított verzióját kapta. A Snapdragon 626-os processzor 4 GB memóriával, a szinte teljesen gyári Nougat 7.1.1 rendszerrel és remek optimalizációval karöltve verseng a kategóriájában. A 4/64-es modell mellett Amerikában a Verizon kínálatában egy 3/32 GB-os modellt is forgalmaznak. Nem tartom kizártnak, hogy ez a gyengébb verzió a későbbiekben akár szolgáltatóknál is megjelenjen kis hazánkban.


[Teszteredmények]

Szóról-szóra megismételhető az, amit a korábbi Z Play tesztnél leírtam annyival kiegészítve, hogy a +1 GB ram érezteti a hatását jótékony értelemben a memóriában tárolt alkalmazások tekintetében, hiszen kevésszer találkozunk app újratöltéssel. Átlagos felhasználóként szerintem ma a gyári Android rendszer 4 GB rammal és 64 gigabyte tárhellyel mindenre elég.

Kipróbáltam maximum grafikára állítva az Asphalt Xtreme-t, MARVEL Contest of Champions-t és a Modern Combat 5-öt. A játék közben képkocka eldobálást, belassulást szinte alig lehet tapasztalni. Lassulás a pályák indításakor volt, de normálisan, élvezhető minőségben futnak a játékok. Egyhuzamban harminc-harmincöt perc játék alatt a hátoldalon langyosodás érezhető volt (, kint most 30°C feletti a hőmérséklet), illetve melegedéssel is találkoztam, bár akkor pont a MARVEL játék ment és közben töltöttem le a Modern Combat közel 900 megabájtos kiegészítő fájljait. A 626-os Snapdragon chip változatlanul 14 nanométeres gyártási technológiával készül és kedvező energiafogyasztással rendelkezik.


[Eszköz infók]

A készüléken kibontáskor egy kis mértékben módosított gyári 7.1.1-es Android rendszert találhatunk májusi security patch-csel. 1 hét használat után a telefon jelezte, hogy elérhető egy 536 megabájtos frissítés, ami a júliusi biztonsági frissítés mellett tartalmazott pár optimalizációt, moto app és moto mod kezelőalkalmazás frissítést is. A rendszer kiegészül 1-2 Moto alkalmazással, mint a gesztus- és hangvezérlést tartalmazó Moto app és a moduláris kiegészítőket vezérlő Moto Mods alkalmazás.


[moto app]

A Moto alkalmazás egy kicsit megújult, kapott 1-2 új funkciót. A teljes hangvezérlés Magyar nyelven sajnos még most sem elérhető, csak angolul, oroszul, portugálul, spanyolul fogja megérteni, amit beszélünk neki, persze ehhez át kell állítani a nyelvet is a Beállításokban. + a támogatott nyelveken kiegészül a Google's Voice Search API-t használó "Show Me" opcióval is. Alapvető parancsok kimondásával - akár a telefon feloldása nélkül - meglehet nézni, hogy milyen lesz az idő, mi a napi programod, nyissa meg a facebookot, gmail-t és a többi.

A Moto Voice adhatta az ötletet és a Lenovo is elkészítette a saját virtuális személyi asszisztens alkalmazását a CAVA-t, ami jelenleg Kínában érhető el - a ZUI 3.0-s szoftverrel kiadott Z2 Playeken - és ott is csak erősen béta állapotban. Arcfelismerésre és szokásaink felismerésére is képes lesz a program, emellett pedig tanulási lehetőséggel is felruházták.



moto voice

A moto-kijelző is fejlődött. Új megjelenést kapott kihangsúlyozva a hátlapi kamera és a moto időjárás widgetnél is alkalmazott kör formát. A Motorola ez irányú kötödését akár vissza is lehetne vezetni a Moto 360 okos órákra, vagy a több évvel korábban - a Motorola Razr I és M modelleknél „circle” widgetként megjelenő alkalmazásra. Az viszont tény, hogy akinek volt korábban ilyen aktív kijelző funkcióval rendelkező Motorola telefonja, először szokatlan lesz számára a grandiózus, halvány kék szegéllyel ellátott, akkumulátor töltöttségi szintet megjelenítő új dizájn. De nemcsak a megjelenésben érhető tetten a fejlődés, hiszen mostantól kezdve azonnal, a kijelző feloldása nélkül is lehet válaszolni a bejövő értesítésekre, üzenetekre. Ez hasznos funkció, hiszen előtte ilyenkor mindig fel kellett oldani a telefont és csak utána lehetett az appból válaszolni.


[moto kijelző]

Immár beállítható az éjszakai káros kék fény szűrése is.


éjszakai kijelző

Szintén új funkcióként elérhető az G5 és G5 Plusnál bemutatott Egygombos Navigáció (One button nav). Így a korábbi azonosítás-feloldás-lezárás mellett az ujjlenyomat-olvasó teljes értékű home gombként is működhet, eltüntetve ezáltal a fránya alsó navigációs sávot.


[Egygombos navigáció]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények