AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning - Processzorok, tuning fórum

üzenetek

hozzászólások


frescho
(addikt)
Blog

Nem csak PC-vel kapcsolatos hibák vannak benne. Más területen is pongyola és pont azt nem tárgyalja ki részletesen, hogy mi az előnye a nagyobb mintavételezésnek és azt is hanyagolja kifejteni, hogy ma ezért interporálnak.

Nem érted a lényeget. A laborban volt ilyen nem azt jelenti, hogy nem hallod otthon a különbséget. A laboros megoldásnál a lényeg az volt, hogy csak a DA frekvencia+filter változzon és ne más elemnek a változását mérjük, hallgassuk. Egy rendesebb hangfalon vagy fülesen hallható, hogy a GUS filtere frekvencia limitál, szépen vágja a felső tartományt míg egy mai DAC nem fogja. fatpingvin által linkelt tesztben is a nagy többségnek feltűnt ahol a sávszéleket vagdosta a codec.


#94257664
(senior tag)
Blog

En ertem hogy a laborban laborkorulmenyeket csinaltatok, tehat 1 valtozora koncentraltatok, gondolom olyan hullamformakat visszahallgatva ahol megvannak ezek a dolgok.
Csakhogy a zenehallgatas nem igy mukodik hogy zajokat keresunk/merunk, akar olyanokat is amiket csak egy szkop kijelzojen latunk, de valojaban nen hallunk.
A GUS Classic nem egy Hifi kartya, bar olyan roll-off van azon a gorben hogy jo hallasunak kell lenni ahhoz hogy feltunjon.
A fatpingvin altal linkelt tesztben mar alapvetoen elegge infogianyos kodekek vagtak meg a savszelesseget is lefele, nem fair konkluziot mondani a 16/44 cs minosegerol az alapjan barmit hogy egy opus vagy egy mp3 total mas beallitasokkal hogyan szerepel.


frescho
(addikt)
Blog

Mérve és hallgatva. A labornál ugye azt próbálták belén nevelni, hogy egyszerre egy paramétert változtassunk, mert különben értelmetlen a mérés. Ezért mértük 44.1kHz-en alap szűrővel, ugyanígy "felskálázva", majd új szűrővel felskálázva. Legtöbbet a szűrő számított és jól hallható volt. A mérés résznél persze minden kimérhető volt, szkóppal nézve sokat elárul egy impulzus átvitel. Persze ez régen volt, de akkor Quad-ot éptettűnk, meg tölcséres hangsugárzót. De már elmúlt :D

A GUS nem egy Hifi kártya, pont erről van szó. -4dB 10kHz-en és 10dB 20kHz-en. Egy mai DAC-hoz viszonyítva kazetta vs. CD különbség. A jel-zaj és a torzítás is hasonló lehet kb. és ezt meghallja az ember.

Érdemes lenne eldönteni, hogy fatpingvin hozzászólása akkor bármennyire releváns-e. Mert aki ott meghallotta az szerintem itt is meghallaná. De ha nem, akkor meg teljesen értelmetlen figyelembe venni.

[ Szerkesztve ]


vrob
(aktív tag)
Blog

"A GUS Classic nem egy Hifi kartya, bar olyan roll-off van azon a gorben hogy..."

Ez így van.
1992-1993 hangját láthatod a görbén. A Second Reality 8 bites mintái ezen szólaltak meg. Ez az authentikus GUS hang, amit nem akarsz megérteni.

Az újragyártott, "feljavított", digitális kimeneten használt Orpheusodra írod, hogy a digitális kimenet miatt annyira jó, hogy már nincs alapzajod sem semmi. (nálam a GUS classicon sincs észrevehető, sem búgás)
De ennek mi az értelme GUS-t támogató 90-es évek elején készült, jórészt 8 bites hanggal operáló demok (pl. az általad említett Second Reality) futtatásakor, ahol már maguk a hangminták zajosak? Főleg, hogy cserébe buktad a hiteles hangzást.

Vagy mire használod? Jó minőségű felvételek visszahallgatására CD helyett? Arra használhatsz akármi modernebb megoldást.


frescho
(addikt)
Blog

Azért az értelmét nem lehet vitatni. Ha van egy optikai bemenetű jó kis erősítő, akkor nagyon kényelmes. többek között már csak azért is, mert rajta van OPL is, tehát nem kell varázsolgatni. Tuti jó kis kártya ez, bár nem néztem mennyibe kerül, lehet dobnék egy hátast az árától, de a tudásán az sem változtatna.

Gyorsan emuból kitermeltem a 2nd reality hangját és audacity-ben ráengedtem egy filtert. Egy gyenge-közepes BT agybadugóson hallom a különbséget a demo második részének az elején. Nem egetrengető, de a magasak miatt a tér nyitottabb filter nélkül. Azért ott néztem, mert az a kedvencem :) Rendes cuccon, oversampling és miegyébb mellett tuti még jobban kijön. Pedig már nincs is jó fülem...


envagyok
(veterán)

Quad 405 Karlson mélyekkel :D
Volt nekem is .


DarthSun
(nagyúr)
Blog

Hopp, a szűrés...hát igen.
Összességében azért egy bizonyos szintig érdemes elmenni, relatíve elfogadható lejátszó rendszert építeni, ha valaki szereti a zenét. A nagyon drága sztem már nem hoz annyit, hogy érdemes legyen a költségre, esetleg ha valaki nagyon gazdag. Annó kaptam kölcsön valami nagyon drága végfokot és egy NAD3020i- t. A drága már túl steril volt, a NAD esetén meg lehet hogy azt hallottam hogy szépen színez.
Ellenkező oldalról nézve, ha figyelmen kívül hagyunk minden technikai paramétert, akkor a Sokol rádió is elég, annó a Kossuth rádió híreit azon is meg tudtuk hallgatni.


DarthSun
(nagyúr)
Blog

Régen az ex főnökömnek volt Quad 405- öse, kis Visonic dobozokkal. Mikor meghallottam, kérdeztem hogy hol van a mélyláda? - nincs, a kis dobozok szólnak csak. Jó kis rendszer volt.


arn
(félisten)

Az opl implementaciok is ahany annyi fele… a korabeli jatekok fm zenei jobbak az agyonszurozott sbpro2 vagy az elso generacios sb16 kimeneten, mint a kesobbi, akar masodik generacios sb16 kartyakon (itt a creative licenszelt chipje van, nem a yamahae - de nem ezen mulik a hangja). Sokan epp a kesoi fm hangot talaljak idegesitonek, mikozben, amikor ez megjelent es ahogy a korabeli hangkartyakon megszolalt, sokkal elvezhetobb hang volt az. Az mar csak a kegyelemdofes volt, hogy a yamahat is lecsereltek vmi borzaszto hangu potlekra (cqm es tsi).

Ez az egesz nekem olyan, mintha vki azert epitene jobb rendszert, hogy jobban hallja a korabeli jatekok/demok korabol eredo hibait, kozben a korabeli hardverek a korabeli megszolalasukkal epp hogy elfedik azt, lekerekitve a hangot. Egy ronda no is lehet tavolrol es homalyos szemuveggel szep, es egy eles szemuveggel nem biztos hogy jobban fog tetszeni az eredmeny.

Vagy a masik pelda a 320x200as felbontas a korabeli shadow mask crtken, es a kesobbi (akar csak trinitron) kijelzokon. Engem ez az egesz mai technikai szintre vetitett minoseghajhaszas nem visz kozelebb a retroelmenyhez. En probalok ehhez a legkozelebb maradni, max ha nincs mar mas lehetoseg, marad a gumino. Hangilag szerencsere ezzel a legkevesbe sincs gond, az analog kimeneteket meg lehet kozvetlenul hasznalni, mindenfele hatuluto nelkul, a kepi resze mar problemasabb.

[ Szerkesztve ]


arn
(félisten)

A draga erosito valszeg szimplan vacak volt, es/vagy nem megfeleloen illesztett :) A hifiben az illesztesre sok gondot nem forditanak, es minden fele nem szabvanyos ki/bemenetet parositanak, igy fordulhat elo, hogy egy olcso studiotechnika is kereknek es jol hallgathatonak tunik, egy mindenfele draga komponensekbol allo hifi meg osszevissza szol. Aztan ilyenkor jonnek a mindenfele hifis vuduk es csodakabelek, amikkel ideoda lehet tologatni es hangolgatni a rendszer hibait, az illeto elkezdi vadul cserelgetni a komponenseket, es zenehallgatas helyett tesztelesre hasznalni a zeneket.

[ Szerkesztve ]


arn
(félisten)

En ezt mertem, igaz csak rmaaval neztem. Dos alol jatszottam a teszthangot, mixerrel allitottam be a jelszinteket, majd rmaaval analizaltam win alol. Nalam az erositett kimenetek a jelszintu kimenettel osszevetve es azonos kimeno szintre allitva a mixerrel, szinte mindig zajmentesebbek voltak, noha forditott eredmenyre szamitottam. Valszinuleg erosites utan szedi ossze a zaj nagy reszet.

gus classic 3.74

Guspnp

sb16 (ct2290)

Awe64gold

[ Szerkesztve ]


#94257664
(senior tag)
Blog

Felreertes ne essek, hibatlanul megertettem, csak nem ertek egyet vele, akarhogy probalod lenyomni a torkomon.
Ertelme biztos van gyakorlatban, az hogy mennyire hiteles meg - nekem tok jo, te meg ne vedd meg :DD
Egyreszt en eloszor nem a 92-es Classicon hallottam a demokat, hanem iw-n, es korabban levezettem hogyha az iw-t nem tartja valaki "valodi GUS hangnak", akkor gyk. a Gravis mernokeivel vitatkozik es nem velem.
Egy eredeti PnP es egy OrpheusIi kozott minimalis kenyelmi kulonbsegek vannak, (nagyon jo hogy nem kell 16 megasra moddolni, van rajta optikai es waveblaster csatlakozo) ember legyen a talpan aki kihallja a DAC beli kulonbsegeket azonkivul hogy az eredetiek jobban osszeszedik a kornyezeti zajokat neha (nekem 1 tucat GF1 es IW kartyabol tobb mint a fele vicceskedett)
De ezt mar mind leirtam, szoval szerintem tudatosan hagytad figyelmen kivul.

[ Szerkesztve ]


FoxiestFox
(félisten)
Blog

Számomra abszolút kinullázná a retró gépek használatának élvezetét, ha lemennék arra az audiofilnek csúfolt, valójában mezei sznob szintre, ahol már műszeres mérésekkel kell dobálózni, csak hogy valakinek igaza legyen, és persze így sem lesz, mert ahogy látom mindannyian más vonulatát élvezitek ennek a hobbinak, nem vágom miért kellene valakinek megnyernie ezt a beszélgetést. :(

Inkább örüljünk neki hogy van itt mindenféle retrós, van aki naptárazik (azt is le lehet fikkantani, ahogy frescho is említette, egyszerűen nem volt valid use case bemenni egy boltba és megvenni mindenből a tophardvert egy adott korszakban, ez nyugaton is a felső réteg játéka volt és még ott sem volt mindig abszolválható az adott hw készletének függvényében), van akinek csak a micro a retro, van aki azt építi meg amit gyerekkorában hajtott, vagy épp csak álmodozott róla (én ebbe tartozom, fele-fele arányban kb), van akit nem annyira érdekel a retró hw viszont a tech igen, és megveszi modern körítéssel a régi chipeket és élvezi a régi játékok hangját így, van aki új gépen használ régi OS-t és így játszik vagy benchmarkol, szerintem ez plusz, mert bármibe vágunk van kit kérdezni.

Lehet a retrót addig szűkíteni, hogy csak az adott érában együtt használt hardverek és szoftverek férjenek bele, de ez a hobbi olyan utat járt már be, hogy semmi értelme, ezer minden más is belefér már és az egyedi tervezésű, régi chipekre épülő kártyák egyre csak terjedni fognak, mert az eredeti működő hardver véges, chipekből viszont gyakran van még stock, illetve bontani is lehet javíthatatlan eszközökről.

Próbáljuk egymás megközelítését nem lefikkantani plz, de ha nem megy, legalább ne lepődjünk meg, mikor visszafikkantásra találunk.


#94257664
(senior tag)
Blog

Ui. Pl imadom a crt-idet nezegetni, nekem nem kellenenek mert hallom a sipolasukat es a legjobb frissitesi frekijutol amit valaha lattam is szabalyosan fajt a szemem, de nem kezdek el "erveket" elohuzni a seggembol csak azert hogy megmondjam hogy szarul csinalod.


FoxiestFox
(félisten)
Blog

Köszi. :D
Igen van egy bzz mindegyiknél, amit közelről én is hallok.
Ebben még a high-end is olyan, mint sok régi tévé.


arn
(félisten)

manapsag olednel vadaszni kell olyanra, amiben nincs venti, meg akkor is vinnyoghatnak a tekercsek :DDD mar ha ez vigasztal


FoxiestFox
(félisten)
Blog

Coil whine? Oh az elég általános, van pár laptopom is ami csinálja. Szerencsére csak közelről hallani.


DarthSun
(nagyúr)
Blog

Oledekbe tesznek ventit, mi melegszik benne?

üzenetek