Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


.mf
(veterán)

2" kihuzatos Newtonon még nem próbáltam FF vázat, de úgy sejtem és úgy hallom, hogy vignettálna, így felesleges, elég egy APS-C méretű gép, olcsóbb is, és full spectrum és a Ha-moddolt / asztro-moddolt darabokból is nagyobb a kínálat. Amúgy meg a 6Dm2 bár nem volt rossz gép a korában, de már öreg, az újak jobbak - kivéve az R és RP, azok már akkor is szarok voltak, kerüld.
APS-C-ben pedig lehetőleg a 80D vagy utániakat keresd a 24 MPx-es szenzorral, mert az az előtti generáció egy évtizedig újrahasznosított ipari hulladék volt, a Canon helyett égett volna a képem újra és újra kiadni egy 10 éves, elavult szenzorral azokat a vázakat.
Viszont: EQ5 és 1000 mm + APS-C már eléggé felnagyít minden hibát, kihívás lesz úgy fotózni, sok lesz a rontott kép. Érdemes azt is megnézni, hogy ezzel a kombinációval mi fér a képbe - én inkább rövidebbet választottam volna, amennyiben mélyég-objektumok a cél, ugyanis ezzel a nagyobb, látványosabb ködösségek jelentősebb része nem fér el egy képen. Galaxisokra már jobb lesz.
Newtonnal asztrofotózáshoz ajánlott egy kóma-korrektor is.

A3 méret? Tavaly Izlandon lőttem egy képet a 24 Mpx-es Z6-tal, ezt a Hungexpo Utazás kiállításra 5 m széles poszterre nyomtatták, és még közelről is egész jó volt. Nézd vissza Lóránd bejegyzéseit, sok gyönyörű képét az ASI533-assal lövi, ami 3000x3000 px, 9 MPx. (Ezért is mosolygok azokon, akik 30-40 Mpx után ácsingóznak a még nagyobb felbontásért... aztán meg szenvednek tőle. Pont a hétvégén beszélgettem egy ismerőssel, egy projekthez 100 Mpx középformátumot használ, és szenved az óriási fájlokkal, lassú feldolgozással). Nem a nagyon nagy felbontás a lényeg, hanem hogy jó minőségű bemeneti adatból (jó fókusz, jó követés csíkozódás nélkül, tiszta ég, lehetőleg alacsony fényszennyezés) legyen megfelelő mennyiségű (akár több órányi) és jól feldolgozva.

T72: egyelőre nem mertem szétszedni, mert kell a fő- és tartalék gép munkára :B ha majd megveszem a Z6III-t vagy Z8-at, akkor majd lehet beáldozom az egyik Z6-ost.

Re: Pest megye - múlt héten lőttem még pár képet Dunabogdánynál, ami kicsit fura lett, a kép egy része világosabb, pedig flat-tel is korrigálva lett... Párára gyanakszom, csupa víz volt minden; a távcső lencséi tisztának tűntek, és az első sorozat után raktam is rá fűtést, de még az utolsó sorozatokon is volt világosabb rész... Talán a korrektor lencséire is kellett volna fűtés, vagy csak a távcső lencséin volt egy szemmel még nem látható, de nyúzott fotón már megjelenő réteg? Illetve a Hold, ugyan alacsonyan, és az ég átellenes oldalán, a távcsövön meg a nagy harmatsapka, de még fent volt, esetleg az is bezavart?... :F Pedig vagy egy órát állítgattam, hogy a Fátyol-ködök együtt beférjenek a képbe... :U

üzenetek