DIGI internet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Cr00py
(senior tag)

FTTB esetében, ha csak net van, akkor 1db utp jön be a lakásba. ( Mindenképp lesz rajta csatlakozó - olyat én még nem láttam, hogy behúzzák, és nincs rajta semmi.. úgy nem is tudná tesztelni, hogy működik-e )
( Ha tv is, akkor utp + koax. ) Ezt pc-hez lehet csatlakoztatni, és azzal építeni fel a pppoe kapcsolatot ( szerződésen lévő felh- jelszó párossal ) Ehez te vehetsz saját költségen egy routert ( ha több helyre kellene vezetékes net ). Ebben az esetben azt az 1 kábelt a routerbe kell dugni, és a router építi fel a pppoe kapcsolatot, mjd a routertől lehet vezetni tovább az utp-t ahová kell.

FTTH-nál egy üvegszálas pigtail kábel jön be, ami egy FTTH Receiver-be megy bele. ( Elképzelhető, hogy valahol 2in1 routert adnak, ezért csak 1 eszköz van ) A reciever-ből megy tovább a koax kábel, ha van tv is ( ezt splitterrel tovább lehet osztani, csak úgy.. mint fttb esetében ) +megy egy pigtail patch kábel a routerbe ( Digis kütyü ) - sárga színű többnyire - a net miatt. Majd a routerből egy utp a sz. gépig.

Ha a digis eszköz teljesítménye nem megfelelő neked ( nagyon alap felhasználásra elég lehet 1-2 mobilhoz kb ) akkor veszel egy gigabites routert, átkéred a digis eszközt bridge módba, majd mögé kötöd a saját routered.

FTTH-nál sajnos nincs lehetőség a szolgáltatói eszközt ki venni az egyenletből, így az mindenképp marad.

tl:dr : FTTB-nél nem kapsz szolgáltatói routert. FTTH-nál lesz 2 kütyü, ha van tv is - ha szerencséd van akkor csak 1 ( változó, hogy hová mit visznek ) + ha komolyabb hálózatot szeretnél, akkor szükséged lesz egy saját routerre, ami + 1 kütyü.

Remélem így érthetőbb.

Ha valami nem lenne tiszta, kereshetsz privátban is.

üzenetek