Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


tomazin
(veterán)
Blog

Teljesen halott az ev vege. Illetve lehet en latom rosszul, de a pusholasnak sincs ertelme. Valaki kb 20napig minden egyes nap kikuldette ugyanazt a hazat. Annyit ert el vele,h 4. nap mar megjegyeztem a nm-t es ra se kattintottam...


albiosz
(őstag)

Sajnos épp most van egy olyan a piacon, amire cserélnénk. Náluk sincs túl nagy érdeklődés. Nyár vége felé a legjobb eladni szerintem.

Pár hetente egy árcsökkentésnek szerintem van helye, de amit te írsz az tényleg értelmetlen.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Egyebkent picit meglep, mar ha regi CSOK-kepes es a lokacio jo. De a nyilvanos piaci szereploktol is annyira ellentetes infok jonnek, hogy nehez kiigazodni a kaoszban.

Btw. a CSOK+ reszletszabalyokkal kezd egyre masszivabb lenni a keses.


Madwe
(nagyúr)

Részemről:
ha én ingatlant keresek s van beállított értesítőm akkor pontosan tisztában vagyok az eddigi piacon lévő ingatlanokkal, hiszen van egy ársávom, lokációm, hány szoba legyen, stb, egyéni preferenciáim amik által azért véges hogy mi jöhet szóba.
Innentől kezdve a hintáztatott ingatlanokat eddig is láttam, jobban nem kerülnek képbe nálam, max idegesítenek, sőt:
az, hogy egy pár hónapos ingatlan kap egy nagyobb leértékelést, azt elkönyvelem úgy h felmérte a piacot, most rendesen akar árazni, el akarja adni
az ha már hónapok óta eladatlan akkor azért sejtem h túlárazott ésvagy egyéb problémás, mert 2-3 hónap alatt mindent is el lehet adni (igaz ez 1+ éve volt igaz, mostmár lehet inkább 4-5?)
az meg ha valaki hintáztatja az egyértelmű jele annak számomra h kutya nem nézi, de neki amúgy fontos lenne, árat viszont nem enged...

pláne ha uborkaszezon van nem sok értelmét látom a hintáztatásnak...

de ez csak a személyes véleményem :D


albiosz
(őstag)

Köszönöm a véleményt. :)

Egyet is értek vele. A tudatos vásárlókat ezzel nyilván nem fogom megnyerni. Az új érdeklődőkhöz juthat el esetleg így jobban. Azt továbbra is tartom, hogy nem mindenki olyan tudatos, mint ezen topik közönsége.

Megfontolom a nagyobb csökkentést pár hét múlva. Szerintem egyébként jól van árazva. Hagytam rá egy szűk 5%-ot, mert mindenkinek lételeme az alku.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

"Egyet is értek vele. A tudatos vásárlókat ezzel nyilván nem fogom megnyerni. Az új érdeklődőkhöz juthat el esetleg így jobban. Azt továbbra is tartom, hogy nem mindenki olyan tudatos, mint ezen topik közönsége."

Ezt alapvetoen en is igy gondolnam. Madwe-nek meg a szuros megoldasa alapvetoen jol mukodne, de szinten amiatt, hogy a hirdetok sem annyira tudatosak, nem mindig jo. PL.: beallitod, hogy legyen legalabb elso emeleti egy lakas. Ez oke, de sokan nem toltik ki az emeletet, hanem csak beleirjak szovegesen. Az ilyenek nem mennek at a szuron, sajnos muszaj neha a kornyeken szuro nelkul is szetnezni, kulonben ki tudnak esni olyanok, amik amugy megfelelnenek. De ezt eleg ritkabban megtenni szerintem, a hirdetesfigyelo az egy jo modszer a mindennapokra.


attiati
(veterán)

De jobban el is lehet szeparálódni két szinten.
Ha felül kupi van, azt nem látják a nappaliba érkező vendégek.
Gondolom a lépcsőt is be lehet építeni okosan.

A legtöbb lakás alapterületéből is elveszik 10-15% a rossz tervezés miatt.


albiosz
(őstag)

Megérkezett a CSOK Plusz rendelet, véleményezzétek: [link]

Nekem nem egyértelmű, hogy az első lakás 80M HUF-os árába beleszámít-e a beállóhely és/vagy tároló ára.


Grekooo
(csendes tag)

Hát, ez a közös első lakás rész elég fura. Mi pl. gondolkodunk felvenni 2 gyerekre, ha már az elsővel terhes. Van 1-1 lakásunk, de mindenkinek saját nevén. Göd környékén nézelődünk, ahol azért nem biztos, hogy találunk 80 millió alatt megfelelő házat. Most, akkor sz*rakodhatunk a tulajdonjog megosztással vagy 80 millió alatt kell kötni a szerződést...


Pfiucska
(aktív tag)

Hasonlo helyzetben vagyunk. Elso ranezesre szerintem a megoldas h a meglevo lakas(ok) eseten ajandekozni kell a masik fel reszere, h legyen “kozos” lakasotok.


Mercutio_
(félisten)

Samsung miatt én biztos nem nézelődnék Gödön és környékén :U

[ Szerkesztve ]


Grekooo
(csendes tag)

Ez a Samsung téma nem kicsit van túltolva... Több, mint 30 éve lakok a környéken. A gyár mellé nyilván nem költöznék, de a nem messze lévő új lakópark gyártól távolabb eső részein már kb. semmit nem hallasz a gyárból még este nyitott ablaknál sem. Elvileg terveznek zajvédő falat a gyár köré és erdősávot is telepítettek. Amúgy sokkal zajosabb környékek vannak, amiről alig beszélnek autóutak, vasút mellett. Szerintem ez a környék az agglomeráció egyik legjobbja, akinek aktívan szeret élni (Duna, Naszály, Börzsöny), plusz M2 és 2 út Bp-re és emeletes vonatok reggelente negyed óránként a Nyugatiba fél órán belül.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Nem csak a zajjal kapcsolatosan szokas fenntartasokkal kezelni az akkumulatorgyarat. Egyik eros potencialis fertozodesi lehetoseg az ivoviz, amire nemreg volt is hazai pelda. Meg ugy en bloc a veszelyes hulladekok kezelese, tarolasa, feldolgozasa.


_NCT
(őstag)

Nekem emiatt esett ki a komáromi Koppánymonostor városrész is….Sokan panaszkodtak a zajokra, illetve többször volt tűzeset is ott. Habár a zajra lett megoldás éjszakára, engem nem nyugtat a helyzet, hogy a közvetlen közelemben veszélyes üzem helyezkedik el.

Persze ott is a távolabb eső részek jobbak, de a talaj- és ivóvíz szennyeződéstől fosnék.

Azt meg hagyjuk is, hogy a “haverok” által megbízott szakértők mindig mindent rendben találnak….


Grekooo
(csendes tag)

Azt amúgy tudjátok, hogy az északi agglomeráció és a Budapest ivóvíze is a Dunából származik. Pl. Göd vizét vhol Sződliget környékén emelik ki (tehát a gyár fölött jóval) Bp-et Dunakeszi alatt. Szóval, ha a Samsung annyira beszennyezi a ralaj vizet, hogy a Dunába bejut akkor egész Budapest lakosságát mérgezik... Ezt sztem tuti nem hagynák. Legutóbb arról volt szó, hogy határérték alatti szennyezőket találtak a gyár közelében. Amúgy Bp-en is van jópár vészelyes üzem, gyógyszergyárak, de erről nem szokás beszélni.


Madwe
(nagyúr)

Nem hagynák persze, ahogy óbudánál se hagyják a rákkeltő anyagokat a dunába folyni már évtizedek óta?


Vision
(veterán)

De igen, szokás beszélni, lásd: Illatos út, és környéke régesrég jelen van a sajtóban. Amúgy ez a relativizálás semmit sem változtat azon, hogy a Samsung gyár környéke szennyeződik, és a hatóságok nem tesznek semmit, mivel Magyarországon nullára tették a környezetvédelmet kormányzati szinten.


RexpecT
(addikt)

Ne legyél benne olyan biztos: [link]
Közben meg az egyszerű emberre minden sz*rt rávernek [link]


Drizzt
(nagyúr)
Blog

No, elkezdtem nézni eladó lakást is élőben. A vételi szándékomra továbbra is azt mondanám, hogy PMÁP-kamat által erősen korlátozott. Viszont közben meg muszáj elkezdeni a gyakorlati részét a dolognak, hogy mire oda kerül a sor, már jobban képben legyek azzal, hogy mire kell figyelni. Amit két lakást megnéztem, mindkettő Budapest legkiemeltebb lokációinak számít. Idősebb lakások, de jó állapotban az egyik, a másik meg frissen felújítva. Lakni egyébként mindkettőben tudnék magam. Az egyik fiatalabb volt, 1962-es építésű. Viszont itt a ház állapotán is látszott, hogy az itt lakók hajlandók költeni rá, ami értelmes fejlesztéseket meg kellett rajta csinálni, az szerintem minden megtörtént. A másik 1941-es. Ott a ház általános állapota eléggé lerobbant, ráadásul a lakás is ráépítéssel épült a 70-es évek végén, ott jóval nagyobbnak érzem a kockázatát, hogy a közeljövőben jöjjön valamilyen elháríthatatlan probléma.
Pénteken megnéztem egy albérletet is, de ott a tulaj gyakorlatilag 3 másodperc alatt hozott le az életről. A bérleti opciókat egy ideig tényleg csak nagyon mérsékelten fogom nézni.

Hiteleknél egyébként ha 2-3 éven belül előtörleszteném, akkor mire kell figyelni? Milyen extra költség merülhet fel ilyenkor? Múltkor munkatársakkal beszélve annyi derült nekem ki, hogy a végtörlesztési díjon felül ilyenkor vissza szoktak fizettetni kedvezményeket, amiket esetlegesen adtak a hitel kezdetekor. Még valami váratlan dolog szokott lenni ilyenkor?


Csabroncka
(addikt)
Blog

- hitelfolyósítási díj 1%
- közjegyzői díj
- kamatkedvezmények
- értékbecslési díj

Egyébként nem az "idő előtti" előtörlesztést bünteti a bank, hanem az X idő előtti végtörlesztést, vagy nagy arányú (hitel +50%-a) előtörlesztést. Ezt Ők pontosan kiszámolják az annuitás alapján, hogy megérje a Banknak, és akkor büntet amikor már nem érné meg neki.
A szerződésben ezek mind rögzítve vannak pontosan és világosan.

üzenetek