Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Predator2
(addikt)
Blog

Helló

A bankmonitorhoz kapcsolódó szakember segítségét kértem lakáshitel kapcsán.
15 millióra lenne szükségem, egy 35 milliós családi ház megvásárlásához.

Kaptam 3 ajánlatot, ami közül az MBH tűnik a befutónak.

Érdemes még esetleg más szakember tanácsát is kikérnem?

Köszönöm


axioma
(veterán)

ennyi adatbol passz, de az lehet valid hogy az MBH a tobbiek ala megy a versenyben, nagyon konnyen es sok hitelkartya-keretet is adnak, hitelallomanyt gyujteni latszanak
hitelnel meg nem kell erdekeljen, hogy ner-es vagy sem... betetbol nem tennek be hozzajuk sokat, de adni adhatnak :)


Kobe
(veterán)

a bankmonitoros kolléga tudott jobbat ajánlani, mint ami a bankmonitoros kalkulátorban van ?
csak mert nekem ott az MBH (8.09%) még a top3-ban sincs, az Unicreditnél (7.82%) mutatja a legjobbat


attiati
(veterán)

Érdekes lesz majd a piacot nézni PMÁP -> lakás váltásban
Ki mikorra hozza előre a szerződéskötést? Ha egyáltalán lesz átvándorlás.


szabog74
(aktív tag)

ma jött MBH reklám emailben:
2023 november 06. napjától a lakáshiteleknél az ügyleti kamat 7,64%, de bizonyos feltételek mellett még alacsonyabb lehet: 1 millió forint feletti jóváírás és 24 millió forint feletti hitelösszeg esetén az ügyleti kamat csupán 7,39%. A kamatmódosítások mind a 10 éves kamatperiódusú, mind a végig fix kamatozású lakáshitelekre egyaránt vonatkoznak.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[link]

Itt fent van abra, hogy mennyi a lakossagi allampapir allomany. Azert erdemes megnezni, mert bizony ez nem ATH, bar nagyon kozel van hozza. Az is latszik, hogy volt egy idoben jelentos MAP+ kiaramlas, amibol nem lett PMAP. No, azok hova mentek? Ugyanoda fognak-e menni a PMAP beesesekor is az osszegek? Nehezen hiszem, hogy az a ~2000 milliard forint az ingatlanpiacra ment volna 2022Q3-tol, mert akkor nem ilyen tranzakcioszamot lattunk volna. Egy resze persze oda mehetett, de biztosan nem az egesze. Ebbol a penzbol 40K atlagban 50M-s ingatlant lehetett volna venni. En nem hogy novekedni nem lattam onnantol 40K-val a tranzakcioszamot, hanem inkabb csokkenni.

Ettol meg nem tudom, hogy mikor lesz PMAP kiaramlas, illetve hova. De a 2026-os evig szerintem nem nagyon lesz PMAPot vero minimalis kockazatu eszkoz.


Predator2
(addikt)
Blog

Ebben személyes adat nincs ezért megosztom amit kaptam tőle!


axioma
(veterán)

Meglep, hogy egy viszonylag (mai korulmenyek kozott) kicsinek szamito hitelre egesz jo kedvezmenyt adtak - korabbi gyakorlat az volt, hogy nem a kockazatmentesseget hanem az 1 tranzakcioban nagy osszeg hiteleket favorizaltak (kedvezmenyesitetettek).
(Azert meg plusz pont hogy nem az Egyenlito hitelt erolteti, mert amugy az jon ki papiron legjobbnak kb. a havi fizu fele mint atlag "betet" beleszamolasaval.)


Kobe
(veterán)

ht ez egy sima unicredit kedvezményes felett van még így is, uni pl besorolástól függően 0.5-1% közötti kedvezményt még simán ad
emiatt MBHhoz rohanni váltani még nem biztos h megéri


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Ingatlan.com/Balogh Laci, meg Money.hu/Korponai(?) eleg alaposan elemez eppen CSOK+t facebook live-on. Lehet utolag erdemes vegignezni, mar 75 perce tart. De TLDR: Balogh Laci tovabbra sem var ettol aremelkedest, vagy ha igen, leginkabb falusi CSOK lokaciokban. Vannak termeszetesen ervei is, hogy miert, de ez mar nem fer bele egy TLDR-be. :D


whited
(addikt)

ha a cégem szerződött partner, náluk van a számlám és a fizetés is oda jön, az még extra?


attiati
(veterán)

Az a baj, hogy kettős kamatrendszer van.
A hiteleket (és a megtakarítás nélküli embereket) a banki kamatkörnyezet hajtja.
A PMÁP-osokat pedig a magasabb lakossági kamatkörnyezet.
Ez a kettő fog versenyezni egymással és valahol 2025Q1-ben záródik az olló.

A nem növekvő lakossági állampapír állomány abból adódik, hogy a közép és felső réteg tolja továbbra is a megtakarítást (akár hitelből is). A többiek pedig élik fel a korábbi megtakarításaikat a megnövekedett megélhetési költségek miatt.

A cikkben érdekes a kamatkiadások várakozása a következő évekre.
Matolcsy ezzel büszkélkedett 1,5 éve, hogy az elmúlt 10 év legsikeresebb monetáris politikája van mögöttünk, mert 8000 mrd (!) ft kamatkiadást sikerült megspórolni.
(Persze nem saját magunknak köszönhetően, hanem a világ hátszelén ülve.) Most simán jöhet olyan világ, hogy a saját hibánk miatt visszafizetjük ennek a többszörösét kamatban.

[ Szerkesztve ]


Mercutio_
(félisten)

Matolcsy ezzel büszkélkedett 1,5 éve, hogy az elmúlt 10 év legsikeresebb monetáris politikája van mögöttünk, mert 8000 mrd (!) ft kamatkiadást sikerült megspórolni.

Csak sajnos az már elvesztette közpénz jellegét ;]


Big_Boss
(senior tag)

Sziasztok!
Adott egy 2017-ben épült családi ház, amire anno fel is vettük a 10 milliós CSOK-ot.
Költöznénk nagyobb házba, aminek az értéke kb. 2 millió Ft-tal alacsonyabb, alapterületre viszont nagyobb. Azt tudom, hogy ebben az esetben a különbözet értékének százalékos arányával kell büntit fizetni, ami kb. 600.000 Ft.
A kérdés az, hogy ebben az esetben a CSOK fennmaradó összegét kötelező végtörleszteni, vagy az vihető tovább a futamidő végéig?


lajafix
(addikt)

Ráadásul Matolcsynak az aktuális piaci kamathoz kellene a teljesítményt mérni, node apró bibi hogy az inflációt kellett volna mondiuk az EU átlagon, megengedőbben V4 átlagon tartania, s ebbe meg a kamatemelés is belefér. Ha ezt meglepte volna kb 2018 végétől, akkor most nem tudta volna a kormány jogosan bírálni, kinyirtak volna korábban :)


MrCsiT
(addikt)

" Hiteleknél egyébként ha 2-3 éven belül előtörleszteném, akkor mire kell figyelni?" - szerintem arra, hogy a forrást (amiből törlesztenéd) esetleg, be tudod-e úgy fektetni, hogy a banki hitelkamat fölötti kamatot realizálhass vele? Ha igen, akkor nyilván nem lesz célszerű előtörleszteni, amíg ez az állapot fennáll. Ha hozzáveszem, hogy a kamatkörnyezet változásával a hitelkiváltás lehetősége is adott lesz, akkor az elötörlesztési döntést kb. az döntheti el, hogy hagyni szeretnéd az ingatlanfedezet mellett felvehető/megtartott olcsó forrást a Banknál, vagy kezdesz vele valamit?

Fentiek nyilván nem opció abban az esetben, ha nem volna tartalék/bevétel a hitel törlesztésére, vagy az ettől való félelem motivál a részleges/teljes előtörlesztés megtételére.

A fentebb vázolt különféle díjakat egyébként tipikusan csak a teljes előtörlesztés esetén kérik vissza, tehát adja magát, hogy hagyni kell a 2-3 év után is valamennyi hitelrészt, és azt már majd csak akkor kifizetni, mikor az díjtalanul tehető meg. (ha "menekülnél" az ingaltantól, vagy pl. jelentős haszonnal eladnád, az persze már megint egy másik matek volna.)

[ Szerkesztve ]


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[link]

Ha ezt mostantol rendesen fogjak frissiteni, akkor igazi nagyagyu adatbazist kaptunk potencialisan. Index cikkben irtak, hogy akar frisebb adatokhoz is hozza lehet ferni. Vajon kivel es mit kell csinalni hozza?


albiosz
(őstag)

Nézegettem én is, jópofa, de valamiért a mi utcánk nincs benne. Pedig 2019 óta legalább 60 ingatlan kelt el itt.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Csak hasznalt ingatlanokrol szol, illetve kotelezo, hogy legalabb 3 tranzakcio meglegyen az adott evben es kideruljon hivatalos iratbol a m2 szam. Melyik nem stimmelhet? Vagy valami egyeb a modszertan menupont alatt, amin fennakadhat?

üzenetek