Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


albiosz
(őstag)

A használt feltétel kimaradt, köszi.


sss
(senior tag)

Sziasztok.

Lakásvásárlásba szerintetek érdemes most belevágni? Eredetileg az volt a terv, hogy ha év végén kivezetik a csok-ot (nem vagyok jogosult semmilyen támogatásra/kedvezményes hitelre) akkor esetleg majd jövőre körülnézek a piacon. Csak ugye jött a csok+ és nagyon nem világos hogy milyen hatással lesz a keresletre.


fnatic
(tag)

Szerintem valami ilyen csok szerű baromság mindig lesz.


MrCsiT
(addikt)

Kp-s vagy hiteles vásárlásról beszélünk?
Ha utóbbi, akkor a csökkenő banki kamatok miatt én várnék még. Ha érzelmi döntés (beleszerettél valamibe) akkor nincs kérdés. :)

Ár tekintetében amit legjobb értékelést olvastam mostanában, az lassú, oldalazó áremelkedést írt (ne kérj forrást xD) olyan 0,5%-os átlaggal a jobb állapotú és/vagy lokalizációjú ingatlanoknál éves.alapon. Máshol és mások akár erősebb (10%-ot meghaladó) alkukról írtak, de azért azt vélem, hogy nem a jobb helyeken lévő ingatlanok esetében (vagy nem trend, hanem csak szerencse volt, hogy sikerült.)
Ha csak ennyi volna valóban az árak mozgása, ezt bármilyen átgondoltabb befektetés túlszárnyalja, így (ha ez maradna a növekedési ütem) érdemes lehet később vásárolni

Ennél több találgatáshoz pedig már kell egy jósgömb is. :)

[ Szerkesztve ]


Segal
(veterán)

Még ha esetleg emelekdni is kezdenek a lakásárak (amire ugye semmi garancia nincs) akkor is jobban jössz ki ha pmap-ban tartod a pénzed (remélhetőleg jelenleg is valami régebbiben van már) mert az tutira többet fog hozni mint amennyit drágul esetleg a lakásár és ugye mint már említették a hitelkamat is esni fog még.


sss
(senior tag)

Először is köszönöm a válaszokat. :R

fnatic: az eredeti csok szépen beépült az árakba, nem tudom, hogy a csok+ mennyire lesz más. Habár ugye az elmúlt években minden hírre emelkedtek a lakásárak.

MrCsiT: hitellel lenne mindenképp. Nem sürgős a dolog vagy ilyesmi, de lassan már el akarok költözni a mostani albérletből - másik albérlet is opció lehet akár. Az elmúlt hónapokban azért szépen nőtt a kínálat eladó oldalon, és még végre láttam már egész szimpatikus lakásokat is kb 4-5-öt... aztán valahogy gyakorlatilag egyidőben pár nap alatt el is tűnt az összes.
"Ha utóbbi, akkor a csökkenő banki kamatok miatt én várnék még." - mennyit várnál? Pár hónap/fél év/egy év/több?

Segal: igen, van PMÁP (is), befektetés szempontból az most jobbnak tűnik de a lakás saját használatra lenne és valószínűleg hosszú távra. Másik dolog ami aggaszt: ha majd ismét kevesebbet hoz a PMÁP, akkor lehet hogy azon a ponton sokan akarnának megint ingatlant venni abból a pénzből ami további áremelkedést generál(hat)na.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

CSOK+ alapvetoen mas koncepcio, mint a CSOK volt. Kifejezetten keresem az ezzel kapcsolatos elemzoi velekedeseket, de a szamomra hitelesebbek egyike sem szamit ettol jelentos ingatlan aremelkedesre altalanossagban(, de esetenkent igen. PL. falusi CSOK felkapott telepuleseken). Viszont nagyobb mozgasra a piacon, valamivel magasabb tranzakcio szamokra igen.
[Legutobb ezt neztem. Van majd ket ora, de ebbol kovetkezoen elegge alapos is.]


Csabroncka
(addikt)
Blog

Ja tranzakciószám emelkedésre, az eladók már elhitték, rá is kezdtek az emelésre.. a telekárak az egekben, az aglóban meg a csillagokban. :))


Revolit
(senior tag)

Szerintem, azok alapján, hogy Budapest kezd autómentes felé menni (vagy mondjuk úgy, csökkenti autós kapacitását - amivel én amúgy egyet értek, de off topic),

ÉS hogy a home office azért valamennyire kezd leépülni, egyre többen várják el minimum a hibrid munkavégzést,

ÉS kezdenek megtelni agglomerációs városok, vízhálózat nem bírja, csatornahálózat vagy áram

NOS, ezek alapján én úgy gondolnám az agglomeráció megint inkább lejtmenetbe kéne kapcsoljon. Itt volt a covid, mindenki menni akart aggloba, de én nem azt hallom és tapasztalom, hogy most nagyon sietnének kifelé költözni az emberek. Aki ismerősöm kiköltözött is megbánta már.

Mi a véleményetek?


concret_hp
(addikt)
Blog

azért amilyen ütemben autómentesedik BP, még egy darabig lehet lenni az agglomerációban ;]


Dorian
(félisten)

Mi 5 éve költöztünk ki, nagyon nem bántuk meg.


Vision
(veterán)

Ez már jó ideje így van, és nem is várható javulás. Egyszerűen azért, mert elfogytak a jó telkek, a maradék vállalhatót meg nyilván aranyáron adják. Te is ezt tennéd a helyükben.


Csabroncka
(addikt)
Blog

Nekem a 40 és 100 millás közműves belterületi telkek láttán tökéletes a panel és az évi 3 nyaralás.
Másrészt én a gyerekek életminőségét nem az egy főre jutó nm-ben mérem, itt Budán azért még az oktatás/eü/sport+egyéb foglalkozások elég jó színvonalon vannak, és ehhez szerencsére nem kell autóba ülni.
Nyilván mindennek van jó és rossz oldala, számomra az ilyen áron (munka és pénz mennyiség) való kiköltözés egyszerűn nem éri meg.

Arról nem is beszélve, hogy szerintem nagyon sokan (Dorian is) teljesen másképp gondolkodna jelenleg, a mostani árak láttán. Az Ő esetében, ez alatt az 5 év alatt az agló 4X-zet legalább...


Dorian
(félisten)

Valszeg igen. Mi a 720 m2 panorámás telken lévő 200m2-es házat akkor 65 misiért vettük. Igaz az eladók épp váltak, így kedvezőbb volt az ár és aztán a felújításokra is locsoltuk egy csomó milliót (bár ebből csak a 7 tetőablak és a kazáncsere ami úgymond kötelező volt), node hogy most mennyibe kerül egy ilyen....


Csabroncka
(addikt)
Blog

Előző héten néztem rá .com-ra. A jó lokációkban lévő telkek 40 milliótól indulnak, be is zártam gyorsan.
Az utolsó mondatoddal kapcsolatban: hát ez az, ráadásul az egész magával vonza az ingatlanálomlány további drasztikus pusztulását és rohadását alacsony megújulási rátával..fasza kombó :((


sss
(senior tag)

Majd belehallgatok, köszönöm.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[DH tranzakciók]

"A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai ingatlanpiac, az otthonteremtési változások hatása egyértelműen érződik az aktivitási mutatókon. A Duna House által becsült 8 800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónapnak számít idén. Az előző hónap eredményeit 12%-kal haladta meg, az előző év novemberéhez képest pedig 10%-kal jobban teljesített az ingatlanpiac idén novemberben. Decemberre az év végi átlaghoz képest erősebb aktivitással számolnak az ingatlanközvetítő vállalatnál, így a becsült éves tranzakciószám várhatóan eléri az év elején megadott 90-110 ezres határ alsó értékét.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon is az év egyik legerősebb hónapját zárta a piac. A pénzügyi közvetítő 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül idén novemberre, amely év/év összehasonlítás alapon 11%-kal erősebb piacot mutat az előző évhez képest, és az előző hónaphoz mérten is 10%-os erősödést jelent. A Credipass adatai alapján a folyósított hitelvolumen növekedésénél lényegesen nagyobb mértékben nőtt a hiteligények beadásának volumene is, amely elsősorban a kifutó otthonteremtési támogatások miatti utolsó rohamnak köszönhető. Ennek mértékét jól mutatja, hogy a szeptember-októberi számokat több, mint 50%-kal haladja meg a novemberi érték, míg a január-februári számoknál háromszor több hitelvolument jelent. A jelenlegi CSOK-os vásárlók így az ingatlan- és hitelpiaci mutatókat is erősítették novemberben és erősíteni fogják még decemberben is."

Valószínűleg decemberben is még szezonalitástól elütően magas tranzakciószám lesz, tavaszra meg nem merek becsülni semmit.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Közben megint kiadó/eladó az egyetlen lakás, amit eddig béreltem. Amúgy az ára nem tűnik vészesnek, de az elosztása miatt nem venném meg. Viszont a bérlés tekintetében meg nagyon vonzó, hogy ismerem a bérbeadót és elégedett is voltam vele. Az nagyon sokat számít, még ha a bérleti díj elég magas továbbra is.


HdRew
(őstag)

Ez egy jó kérdés, igazából abból kiindulva, hogy mennyi autós van minden nap csúcsidőben, az tuti, hogy nagyon sok cég rendesen visszavágta a home office-t. (Nekem sem kéne minden nap bemennem, de most úgy alakultak a dolgok.)

Számomra az a gondolkodásmód, hogy a munkavállaló csak akkor dolgozik, ha bemegy a munkahelyére, elég távol áll. Most váltottam munkahelyet, rajtam kívül még egy nő kezdett ezen a héten a cégnél, és ő Mezőkövesdről (!) fog hetente 1x bejárni vonattal. És vannak még olyan kollégák, akik Debrecenben, Sopronban laknak, a HR-es mondta is, hogy kb. mindenki kiköltözött az aggloba, és ott is maradtak. Mondjuk heti 1 alkalommal én is fel tudnék jönni Debrecenből. Biztosan fizetnek annyival többet Bp-n, hogy megérje.

De sajnos nem ez a valóság a legtöbbeknél. Ha így lenne, akkor lényegében bárki szabadon eldönthetné, hogy Bp-n vagy vidéken szeretne élni, és nem koncentrálódna ennyire a lakosság egy régióra, plusz az árak sem rugaszkodnának el a valóságtól ennyire bizonyos helyeken.


VMatteo
(őstag)

Jó Mezőkövesd, ott láttam meg a napvilágot anno '93 nyár elején. Milyen szép idők voltak! ;]

üzenetek