Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


sakal83
(addikt)

Eleg hatarozott vagy :)

A Ptk annyira nem :DDD


Deminem
(csendes tag)

Ők is saját lebonyolításban végzik, de szakmailag az említett 2 brigádnál jobbak. Legalább a hibalistát kijavítják.

Az ő bűnük szerintem az, hogy a Green mögött végtelen számú panelre hajazó házat építettek. Azóta a design feljavult már. :)


Vision
(veterán)

Amúgy a BG nálam mindent javított, igaz, hogy már fenyegetni kellett őket. A házban is javítanak mindent, amire a kk felszólítja a kivitelezőt. Nem mondom, hogy prémium szolgáltatás, de megoldják, ha gond van.


pit stop
(addikt)
Blog

Ökoházakkal van személyes tapasztalatom, azt is tudom ajánlani. Itt is vannak hibák, de javítják őket (valamelyiket több valamelyiket kevesebb noszogatással) és valamennyire rugalmasak is.


albiosz
(őstag)

Az újpesti Panoráma Lakóparkjuk mellett laktunk, akkortájt költöztünk el, amikor átadták az első ütemeket. Nézegettük, mert szerettük a környéket, de nem fért bele a költségvetésbe. Múlt hétvégén sétáltunk el megnézni és kiábrándító volt. Repedések a homlokzaton és erkélyeken, leesett homlokzati burkoló panelek, erkélyek plafonja ázik, tele van pár lámpatest is vízzel. Nem tudom hogy állnak a garival, de szemmel láthatóan nem tegnap óta ilyenek.

Ez az erkély plafon ázás úgy tűnik egyébként elég sok új társasháznál előfordul manapság.


axod
(tag)

Nekem jó a tapasztalatom, lassan 3 éve lakunk egyben. Garancia tavaly járt le, ami hiba volt jöttek és javították. Sajnos házon belül is változhat a minőség, de kiugróan nagy problémával nem találkoztunk, a többi lakóval beszélgetve sem. Volt aki már több új építésűben is lakott, szerintük is van sokkal rosszabb minőségben megépített.
A mi lakásunkban senkit nem hallunk körben, se fentről, viszont másik lépcsőházban van aki nagyon panaszkodott. Itt szerintem azt érdemes figyelni, hogy az alaprajzon a másik lakás hogy van kialakítva (pl. háló mellett, ha a másik lakás fürdője van az nagy szívás).
A belső elválasztófalak is téglából vannak, ismerősi körből tudom, hogy vannak olyan új építésűek ahol a belső elválasztó könnyűszerkezetes, ezt nem is értettem...
Az ablakok hang és hőszigetelési is kiváló, fűtésszámla lakásmérethez képest minimális, nm-re vetítve kb. 100 Ft víz melegítéssel együtt (központi kazán van).
Összességében nagyon elégedettek vagyunk, és nem bántuk meg.

Viszont Panorámáról én is nagyon rosszakat hallottam, gyanítom számít melyik brigád építi és mikor... A garanciális dolgokra ott összefogott a lakóközösség és a Közös képviselet, ügyvéden keresztül intézik/intézték.


pit stop
(addikt)
Blog

Az erkély plafon ázás és a garanciális ügyek intézése azért összefügg a magyarországi új lakás piaccal is szerintem - illetve az alapvető hozzáállással (nem tudom külföldön mennyire jobb vagy rosszabb). Új lakást az átlag ember nem tud magának megengedni, hanem inkább befektetők veszik.
Nálunk is volt sok lakás, akit nem érdekelt garanciális bejárás, adják oda a kulcsokat, majd úgy is egy ideig üresen ott áll lakás oszt jól van, vagy ő holnap akar költözni, jó lesz az úgy ahogy van.

Ezután évekig üresen áll lakás, vagy rögtön kiadja - a bérlőt meg pl nem érdekli ha üreges a teraszon a járólap. Aztán ha jön plafon beázás talán érdekli, de addigra nincs gari.
A fővállalkozó száz alvállalkozóval dolgozik, nagy számok alapján valami biztos nem lesz tökéletes.

Nem a levegőbe beszélek, nálunk is volt gond teraszon - de gariban javítják, mondta is fővállalkozó hogy valami ritka f@sz csinálhatta ezt a részt. De tudom azt is, hogy mellettem lévő albérlő leszarja mert nem az övé; másik oldalt hiába saját tulajdonos lakik bent - szülőktől kapta ajándékba, amíg a falak állnak lesz@rja szintén.

Kicsit hosszú lett elmélkedésem, bocs.


rumos XIII
(aktív tag)

Ma utalt a bank az eladónak, vasárnap vesszük át a kulcsokat. :C

Mennyi idő van bejelentkezni az új helyre? 10 alkalmas kezelésen vagyok még az itteni korházba, és szerintem hogy ha átjelentkeznék hamarabb, akkor nem fejeznék be a kezelést.


Villa7
(tag)

csak támogatott hitelnél kell bejelentkezni. amúgy bármikor lehet


concret_hp
(addikt)
Blog

no egy átlag egészségügyi intézménynek hogy felfogja, hogy változott a lakcímed, az olyan 3-5 bejelentés és 5-10 év, szóval emiatt nem aggódnék ;] viszont azt nézd meg, hogy valami helyi adó nincs-e, ha papíron nem laksz ott vagy bármi ilyesmi...


rumos XIII
(aktív tag)

Támogatott hitel is van. :K

#29190concret_hp
Másnem az lesz.. :D


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Update:
- 2024, februári ingatlan.com hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: + 14000 Ft/nm.
- Budapest egesze, lakasok: + 10000 Ft/nm.
- Eger, lakasok: + 24500 Ft/nm.
- Debrecen, lakasok: + 17000 Ft/nm.

Mindenhol elég látványos a hirdetési árak növekedése az év kezdete óta.


rwin5
(őstag)

infó, infó ;] , plusz szokásos topic offolása részemről.
Tegnap voltam ügyvédnél, aláírtam a vevőkkel a szerződést, ~1 óra 40 perc (meglepően hosszú) volt kb. volt pár kérdés, tisztáznivaló, plusz mindenkinek hosszú a neve, szerintem 40 percig csak aláírtunk. Megkaptam az előleget a hátralevő részt ingatlan kiürítéskor a nyáron. Szóval most már biztos lesz részemről a vásár. Még tavaly az volt a tervem, hogy Budapesten veszek lakást, aztán tesómék garzont néztek volna befektetésnek és mikor segítettem nekik lakást nézni totál elment Budapesttől a kedvem az ár / érték miatt, de tudom fővárost meg kell fizetni, és nem is akarom degradálni Bp-t, mert maga módján én nagyon szeretem.
A lényeg, hogy arra a döntésre jutottam, hogy Szegeden veszem a következő lakást, én főleg panelban gondolkoztam. Ám ma egy totál más dolog miatt (anyáméknál bontani kell palatetőt az egyik garázson és egy melléképületen) megismerkedtem az azbeszt fogalmával, és sok cikket olvasva láttam, hogy rengeteg panellakásban található azbeszt, mint szigetelőanyag, és emiatt kicsit ismét a téglalakás vásárlása felé terelődtem el.
Ezzel kapcsolatos aggodalom valós vagy kicsit túl lehet tolva? Nekem jobbnak tűnik egy panelprogramon átesett lakás vásárlása, mint egy gázkonvektoros tégla. Cirkófűtéses jó állapotú téglák ára pedig kicsivel van lemaradva egy budapesti áráétól, annyiért pedig már inkább a fővárosban néznék kisebb nm-ben.

Szóval a kérdés, mennyire lehet érdemes most 24-ben panelt venni vagy már mindenképp a tégla felé érdemes mozdulni, pláne emiatt az azbesztes plusz infó miatt is? :F
(mellékinfó: ha panelt vennék akkor jutna hobbimra, szórakozásra végre extra pénz, amivel eredetileg így is kalkuláltam, viszont ez a dolog kicsit elbizonytalanított a vásárral)


Segal
(veterán)

És el is adják őket vagy csak drágábban hirdetik? :DDD
Mert én is követek pár hirdetést, de valahogy azok még megvannak... ;]


axioma
(veterán)

Mostanaban sok hirdetes jon vissza amit tavaly is vagy ota hirdettek, hirdetesfigyeloben, en is amiket nezek regota hirdetik, 16-19% pmap kamattal mar lassan jobban jarnanak az akkori 20% alku mellett is


Segal
(veterán)

+1
Én is találkoztam pár ilyennel ami tavaly lekerült. El is könyveltem hogy el lett adva, erre nem rég láttam újra :C
Ez a legújabb. Látszik a képen hogy az elsőnél 334-es kezdetű a hirdetés ami anno le lett véve, most meg 339 :DD
Megy a trükközés ezerrel az eladók részéről...


_NCT
(őstag)

akkor én is beszállok a helyeslők közé. Sok tavalyi ingatlan közül tegnap láttam a kedvencem, 50M-ról 70M-ra ugrott a hirdetési ár….Sok sikert!

Rengeteg a beragadt hirdetés, alig van új, normálisabb.

[ Szerkesztve ]


VMatteo
(őstag)

Sztem jól csinálják, ha nem sürgős nekik és tudnak várni a miért is ne tehetnék ezt meg?
A vevőknek is több pénze lett, lásd PMAP, miért lenne olcsóbb a lakás? ;]


Morgenstern
(tag)

Én is azt tapasztaltam, hogy a decemberi kínálat január/februárra +15-20%-ot drágult (mármint a hirdetési árakat nézve)

Az én értelmezésemben a Csok+ nem akkora biznisz, mint elsőre tűnik, szóval nem értem. Vagy talán most így a ~6% körüli THM-nél gondolják jó brszállónak?


Vision
(veterán)

Egyértelműen erről van szó. Előbb-utóbb megunják az emberek, és kfizetik a magasabb árat, ha költözni akarnak. Mi is így jártunk a telekkel, ma írjuk alá a szerződést.

üzenetek