Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Oppenheimer
(veterán)

Realeszkozt vesztek a lakassal es ha jo a lokacio akkor hosszu tavon azert mukodo befektetesi forma szokott lenni. Szoval megerheti venni 5-10 eves tavra is es ha elmentek a gyerekek, akkor kiadni, aztan eladni. Ahogy irod, a hitel miatt kulonosen. Hitel az ingatlanpiac nagy elonye a reszvenypiaccal szemben (relative atlagos polgarkent).

Szemeyles anekdota. Te ebben jartas vagy, inkabb a tobbi olvasonak altalanossagban: 2020-ban 31-ert vett lakasomba 11 onerot raktam, rakoltottem kb 1-et, igy szamoljunk 12-vel. 2025-ben el akarom adni, ekkor mar nem kell utana szja-t sem fizetni. A lakotelepi arakat nezve es a jovore esedekes PMAP kifizetesek utani lakaspiaci fellendules miatt kb 45 millios eladasi arral szamolhatok. TFH eladom ennyiert, vegtorlesztem a fennmarado 11 millio hitelt, levonom a tranzakcios koltsegeket es az jon ki hogy:

Vetel: 32M, 12M onero, 20M hitel
Eladas: 45M, 11M fennmarado hitel vegtorlesztese

45 - 11 - 1 (~tranzakcios koltseg) = 33M

12 sajat tokebol lenne 33, ami eleg jo hozam, nyilvan a tokeattetel miatt.

Persze a hitelt 5 evig torleszteni kellett ehhez cashflowbol, de ez a kiadas nagysagrendileg megfelel annak mintha alberletre koltottem volna.

Ha cashflowtok megengedi es van eleg onero (sztem mind2-re igen a valasz), akkor megeri jo nagy hitelresszel venni a gyereknek lakast ideiglenesen is.

üzenetek