Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Kobe
(veterán)

azért ez is változó. Simán van 15-20% szórás adott lokáción belül is.
De a lokáció részét sem mindig értem, pl zuglót eléggé felülértékelik, soroksáron meg állítólag csak patásdémonok laknak, holott zugló jórésze régi lepukkant polgári ház és az utak is olyanok hogy vesekövezésre sem kell járni, hetente kirázza belőled, villamos emg egyéb kötöttpályás meg kakukk


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Ma Karinthy ut, 68M -> 64.5M. Bar igazabol annyira sok ertelme nincs ezeket elohozni, mert ezek a dolgok mindig megtortennek, trend levonasara nem alkalmasak, csak a jelenseg letezesenek bizonyitasara. Ujbuda egyebkent kimondottan gyenge most kinalatilag, de ez ugyis fog valtozni. Szerencsemre nincs surgeto tenyezom most. Jovore mar lehet lesz, de iden a laza nezelodes meg belefer. Ev vegere viszont meg kellene talalni a kiszemeltet.
Heten meg: Izabella utca: 66.5 -> 64.9, Baranyai utca: 69 -> 68, Manyoki ut: 83.9 -> 82.9. Iden is volt azert 100+ arcsokkentes az ertesitoimben. De azert nagy reszuk alapbol erosen tularazott.
Viszont csomo olyan hirdetes van, ami mar vagy masfel eve ugyanannyiert van fent. Ezek real ertekben joval jobb ertekuek most, de meg igy se nagyon piszkaljak oket. Bevallom van koztuk olyan, amit nem ertem, hogy miert nem visznek el. De persze csak hirdetest, arat, lokaciot, allapotot latok, nem tudok a hirdetesben le nem irt esetleges rejtett hibakrol.


Oppenheimer
(veterán)

Realeszkozt vesztek a lakassal es ha jo a lokacio akkor hosszu tavon azert mukodo befektetesi forma szokott lenni. Szoval megerheti venni 5-10 eves tavra is es ha elmentek a gyerekek, akkor kiadni, aztan eladni. Ahogy irod, a hitel miatt kulonosen. Hitel az ingatlanpiac nagy elonye a reszvenypiaccal szemben (relative atlagos polgarkent).

Szemeyles anekdota. Te ebben jartas vagy, inkabb a tobbi olvasonak altalanossagban: 2020-ban 31-ert vett lakasomba 11 onerot raktam, rakoltottem kb 1-et, igy szamoljunk 12-vel. 2025-ben el akarom adni, ekkor mar nem kell utana szja-t sem fizetni. A lakotelepi arakat nezve es a jovore esedekes PMAP kifizetesek utani lakaspiaci fellendules miatt kb 45 millios eladasi arral szamolhatok. TFH eladom ennyiert, vegtorlesztem a fennmarado 11 millio hitelt, levonom a tranzakcios koltsegeket es az jon ki hogy:

Vetel: 32M, 12M onero, 20M hitel
Eladas: 45M, 11M fennmarado hitel vegtorlesztese

45 - 11 - 1 (~tranzakcios koltseg) = 33M

12 sajat tokebol lenne 33, ami eleg jo hozam, nyilvan a tokeattetel miatt.

Persze a hitelt 5 evig torleszteni kellett ehhez cashflowbol, de ez a kiadas nagysagrendileg megfelel annak mintha alberletre koltottem volna.

Ha cashflowtok megengedi es van eleg onero (sztem mind2-re igen a valasz), akkor megeri jo nagy hitelresszel venni a gyereknek lakast ideiglenesen is.


Pfiucska
(aktív tag)

Na ja de de itt akkor azt vesszuk alapul, hogy felment az ingatlanar 5 ev alatt ~40%-t.


axioma
(veterán)

OK, csak melyik ujjamat harapjam problema, sajat csereje is szoban van epitkezessel nehezitve, es nem valoszinu hogy megfinanszirozhato mind2. Plane hogy eletkorilag csak egyikunk finanszirozhato.

[ Szerkesztve ]


Oppenheimer
(veterán)

Ami nem egy nagy szám tekintve hogy kb az infláció is ennyi volt (ha nem több). Tőkearányos megtérülés mégis jóval magasabb volt, ezért éri meg hitelre venni. Kp-ra vettem volna akkor nagyon rosszul jártam volna....

[ Szerkesztve ]


challo
(csendes tag)

Nem tudom mindenhol így működik-e, de én anno megkaptam az értékbecslői szakvéleményt, nekem úgy tűnt, hogy nincs túl nagy mozgástere az értékbecslőknek.

Volt benne 3 adásvétel egy évvel korábbról, illetve egy akkori hirdetés. Ezekhez voltak minimális korrekciók alapterületre, parkolóra, épületen belüli elhelyezkedésre, stb. De lényegében a 4 másik árból vontak egy átlagot és az lett az eredmény, függetlenül attól, hogy 1 hónappal előtte drágábban vettek meg egy kisebb lakást előlünk ugyanabban a házban. :)


Kobe
(veterán)

Engem sem az excelben matekolos resze erdekelt a becslesnek, inkabb idegesitett az hogy bar premiumbankarom van aki raadasul nem is “tisztan” banki alkalmazott hanem valamilyen jutalekos kulsos, kizarolag azzal a bankkal leszerzodve, kb nagy ivben szart az egeszre es minden ugyintezest nekem kellett inditani, napkkat telefonalgatni. 1 honap alatt 1 db altala inditott hivas volt, mindennek nekem kellett utanaerdeklodni es a becslos sztori egy volt a tobbi huzas kozul
a teljes atfutasi ido kb 5 het volt ajanlattol birtokba vetelig, ennel sokkal rovidebb atfutasokat lattam mostanaban
- megvan a hitelkepesseg vizsgalat, jon sms hogy ugyintezojuk hamarosan keres. Harmadik nap en csorgettem meg hogy akkor wtf
- X nap utan: Jaa, ok a hitel de by the way be kell fizetni egy korompiszoknyi osszeget pluszba az ertekbecsles miatt (0.5%rol beszelunk, gyakorlatilag egy uj ugyvedi szerzodesmodositas 3x annyi lett volna mint a plusz befizetendo….szerencsere az ugyvedit nem kellett bantani, de felrohogtem)
- Ok, elutaltam, 2 oran belul mar megvolt a tulajjal az uj oneronyilatkozat is, hat azt nem lehet senkinek leadni csak X nap mulva mert nincs senki aki atvegye….ujabb X nap minusz
- kozjegyzoit elinteztuk, szerzodes szerint 2 napra ra utalniuk kell, harmadik nap nap vegen en kerdeztem ra mizu…..Jaa, nem utaltunk mert az egyik nyilatkozaton rossz a datum (amit elvileg mar szerzodes alairaskor, kozjegyzo elott X nappal is lattak es befogadtak, 4 ember ellenorzesen ment at….)

na itt pattant el a hur es kerdeztem meg hogy ha o mint dedikalt ugyintezo ezt nem mondja akkor megis honnan a bubanatos faxombol szerzek rola tudomast amugy
siman egyszerubb bemenni egy random fiokba es a hitelugyintezovel beszelni, az ilyen dedikaltak helyett

[ Szerkesztve ]


_NCT
(őstag)

Sziasztok!

Van valakinek aktuális, de max 1-2 éves tapasztalata fűtésrendszer felújításában? Komplett felújítás, kondenzációs kazánnal, csövezéssel, engedélyeztetéssel, kéménybéleléssel, esetleg indirekt tároló beiktatásával. Köszi! :R


Dorian
(félisten)

Tavalyi van pont erről


Kickass
(őstag)
Blog

Üdv!

Lakáseladás és vétel körüli adókkal illetékekkel kapcsolatban kérdeznék.
Adott egy ingatlan (ikerház) amit most árulunk. Ha eladjuk ezután szja-t kell fizessünk mivel kb. 2 éve vásároltuk. Viszont ezt az összeget szépen le lehet tornázni a felújítási és egyéb költségekkel. Szerencsére elég sok mindenről van számlánk.

A kérdés inkább a vagyonszerzési illeték lenne. Amit veszünk azután illetéket kell fizetni. Itt van valami lehetőség arra, hogyha el is adtál akkor csak a kettő közti árkülönbözet után kell fizetni illetéket, de nem világos, hogy ez milyen esetben alkalmazható.

Előre is köszönöm! :R


Nehaiu
(csendes tag)

Caerepotlo vetel neven fut, itt lehet rola olvasni: http://ingatlan-illetekfizetes-szabalyai.hu/a-cserepotlo-vetel-szabalyai/

[ Szerkesztve ]


Kickass
(őstag)
Blog

Ezt meg is találtam, de laikusként kicsit zavaró a szövegezés mivel csak lakást említ.


axioma
(veterán)

Lakas az nem a tarsashazi lakas, hanem ami jogilag lakascelu ingatlan. Az ikerhazfeled az, meg a csaladi haz is, ebbol a szempotnbol (anelkul hogy beleolvastam volna, a kedvezmeny a lakoingatlanra jar kimondottan - tehat ha ures telket, szantot, garazst veszel illetve cserelsz, arra nem; illetve csak 1 - 1 tranzakciot lehet szembeallitani, konkretan pont azert mert 1 db helyen lakhatas megoldasahoz jar a kedvezmeny).


szabog74
(aktív tag)

[Bejelentette a kormány az új otthonfelújítási programot, 6 millióra lehet pályázni]

1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni


axioma
(veterán)

Csak ha gaz van bekotve, es ketlem hogy kihat a most megvasarlandokra, mert az elozoben is volt olyan kitetel, hogy 1 eve mar bent kellett lakni.


adalbert1
(veterán)
Blog

Nem is tudom, hogy ennek reálisan ki a célcsoportja, szerintem elég szűk lesz.
Ismerősi körben, akik az elmúlt 15 évben költöztek 1990 előtt épült házba, azok már elég sok mindent megcsináltattak/cseréltettek.
Szegényebb régiókban van rengeteg ilyen ingatlan, de ott szerintem az 1 millió önerő fog gondot okozni (pl. ahol egész falvak közmunkából élnek).


Árpi001
(senior tag)

Ez mindenképpen megint beindítja az építőipart.
Hoszabb távon meg áremelkedés is lehet belőle..
#29538adalbert1: Ne viccelj már, Budapesten is teli vagyunk 90 elött épült, szigeteltelen házakkal.
Ezeket azért 6 millióból körbe lehet szigetelni...
Vagy jó pár nyílászárót ki lehet cserélni. Vagy a kazánt...


OPiiPO
(addikt)

Csak meg kell lennie a minimum 30% nyereségnek tanúsítvány alapján.

üzenetek