Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


haruspex
(tag)

A grúzokat cserben hagyták, többször, a nyugattól vártak segítséget, de ez mindig csak illúzió volt, geopolitikai más a realitás. Az örményeknek nem tudom pontosan miért is kellett volna bárkinek segíteni az oroszokon kívül esetleg, kicsit sem pozitív a szerepük, és egy olyan területet támadott meg Azerbajdzsán, amit hivatalosan mindenki (Magyarország is) az ő területüknek ismer el, amúgy nem véletlenül. Oroszország is erre hivatkozott, mondjuk ennek köze volt pl. ahhoz is, hogy a mostani vezetés kevésbé van benne Putyin segglyukában mint a bársonyos forradalom előttiek.

94 óta kísérletet sem tettek a helyzet rendezésére. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell sajnálni az áldozatokat, vagy a lakhelyükről elűzötteket (még ha ők nem is sajnálták, az anno elűzött azerieket valszeg), de ez tipikusan egy olyan konfliktus, amitől távol kell maradni, még ha az örmények konstans áldozatnak érzik is magukat. De csak azért mert velemi elvileg keresztény nem nagyon indok nekem, hogy valaki pártjára álljak, de pl. elég arra gondolni, hogy Irán itt pl. az örmények pártján áll.

Törökország politikája egy érdekesebb kérdés, Erdogan mint Putyin a belső feszültségeket külső háborúkkal, és befolyásszerzéssel próbálja kezelni, és próbál bejelentkezni mint regionális hatalom, illetve a földgázmezők is fontosak néha ebben a játékban. Ebben segíti az oroszok gyengülése, és hogy Irániakat az Usa eléggé szívatja mostanában. (Meg hogy a franciák csak a fejükben rendelkeznek megfelelő haderővel.) Hosszabb távon kérdéses, ez mennyire fog működni, az ő gazdaságuk is gyengébb lábakon áll, északról az ororszok azért sokkal nagyobbak, míg Irán ha kiegyezik Bidennel jobban be van ágyazva a síita országokban mint a törökök.

[ Szerkesztve ]

üzenetek

Hirdetés