Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Szia. Elvileg készül a eSziges mobilapplikáció. De ahogy joghurt is OFF-ban hivatkozik rá, eléggé érdekes megoldás. Amúgy így a hozzászólásokat olvasva, egyre jobban az az érzésem, hogy mint sok mást, ezt sem gondolták végig teljesen. Oké, hogy vannak akik nap mint nap használják munkájuk során, de mint írtam a cikkben, magánemberként sok mindenre nem lehet otthon használni. Habár nagyon sok kommentelő teljesen félreérti a cikk lényegét


Tim82
(nagyúr)
Blog

Utánanéztem a kedvedért, hogy pontosan milyen problémákat okoz a nem magyar firmware (annak ellenére, hogy szerinted a nyelven kívül nincsen különbség) és mi a hivatalos állásfoglalás a téren.

Konkrétan például volt ember, akinek ugyanezen "billentyűs" kártyaolvasó esetén nem működött az e-Azonosításhoz az alapértelmezettről saját kitalálású PIN-re változtatás és el is lett hajtva, hogy ennek oka a németországi firmware (mit ad Isten, amúgy az eSzemélyi Kliensből letölthető logfájl is írja, ha nem magyar, nem "HUN" jelölésű a firmware a Reiner esetében is).

A hivatalos infó az, hogy a "nyomógombos" Reiner Cyberjack Standard kártyaolvasók közül a magyar okmányokkal csak a magyar firmware-rel rendelkező, „HUN” jelölésű verzió működik helyesen. Elviekben a jelenleg itthon, hivatalosan kapható változat már fehér előlappal, magyar zászló ikonnal, és „Magyar verzió” felirattal az előlapján kellett, hogy forgalomba kerüljön.

A német (vagy egyéb nem belföldi) piacra készült változatok több funkciójuknál helytelenül, vagy egyáltalán nem működnek. A firmware csere sajnos nem lehetséges még szervizben sem.

Ennek tükrében írom, amit írok.

Hogy ez neked nem tetszik és megsértődsz, azt én a te egyéni szocproblémádnak tekintem. Kissé fontosabbnak tartom, hogy mások esetleges jövőbeli szívása elkerülhető legyen a cikkben szereplő nem egészen pontos infók miatt.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Inkább te reagálod túl és érted félre a dolgokat. Az miért az én hibám, hogy te ajánlásnak fogod fel azt, hogy nekem anyagilag jobban megérte Németországból megrendelni a kártyaolvasót, mint szinte dupla áron itthon megvenni ugyan azt. Az én döntésem volt, az én felelősségem. Ha más is így tesz, az nem az én dolgom.
Ha meg nem működnek rajta bizonyos dolgok, az legyen az én bajom. Amúgy tudom, hogy nem lehet nyelvet változtatni, mint írtam, konzultáltam ez ügyben a Reinerrel emailben. De ha kíváncsi vagy rá, a kedvedért kipróbálom a PIN kód módosítást, mivel azt írtad: Konkrétan például volt ember, akinek ugyanezen "billentyűs" kártyaolvasó esetén nem működött az e-Azonosításhoz az alapértelmezettről saját kitalálású PIN-re változtatás. Amúgy az sem törvényszerű, hogy másnak nem működik, nekem sem fog, ez túl erős általánosítás. De a kedvedért(mivel erősen félre értetted) beleírtam a cikkbe, hogy "Jelezném a későbbi félreértések miatt, ez nem ajánlás arra, hogy akinek szükséges, külföldről szerezzen be kártyaolvasót!".

Egérből csinálsz elefántot. Ez a leírás arra mutatott volna rá, azaz Az eSzemélyi használhatósága magánszemélyként, vagyis mint magánszemély mire tudja használni az eSzemélyi funkciókat. De ahogy sok más embernek sem esett le a lényege. egyesekből csak a negatív kritikát tudta kihozni.

Bocsi, kíváncsi voltam, leceréltem az eSzemélyi PIN-t PUK kód megadásával, probléma mentesen működött.

[ Szerkesztve ]


labu01wx
(tag)

Egyedül, ami otthon végezhető művelet, az a PIN kódok módosítása kizárólag KeyPad-os olvasóval működik.
Nekem egy ACS ACR1252U (keypad nélküli) olvasóm van, és tudom módosítani mind a két PIN-t. Írják valahol, hogy a PIN cseréhez kellhet a keypad? Az eszemelyi.hu-n csak ezt találtam:
"A Reiner cyberJack® RFID basis, valamint az ACS ACR1252U USB NFC Reader készülékek nem rendelkeznek sem kijelzővel, sem PIN PAD-del. Ez esetben a számítógép billentyűzete segítségével szükséges a szoftver által kért adatok megadása, az információk pedig az alkalmazás felületén jelennek meg."

Mi magunk otthon szinte semmit sem tudunk módosítani! Egyedül, ami otthon végezhető művelet ...
Lehet még: (Személyre szabott Ügyintézési Felület (SZÜF) > Okmányok > Személyazonosító igazolvány)
- vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámokat rögzíteni
- szolgáltatásazonosítót telepíteni

Az utóbbira akkor van szükség, ha 2016. november 14. előtt kiállított eSzemélyivel szeretnénk használni a közösségi közlekedési funkciót.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Semmi túlreagálás vagy félreértés nincsen részemről: egyszerűen nem látom úgy, hogy csomagolni kellene a mondanivalómat, mert ez nem arról szól, hogy megbántsam-e érzékenységedet vagy ne.

Ahogyan említettem (és említem sokadszorra): attól még, mert neked éppen most működik, nem biztos, hogy másnak fog rendeltetésszerűen a német firmware-s kártyaolvasó magyar eSzemélyivel.

Egyáltalán nem a cikk szándékával, megírási minőségével stb. kapcsolatban tettem amúgy építő szándékú kritikát, hanem szigorúan az abban írt pontatlanságok javítása volt a szándékom, illetve felhívtam a figyelmet egy lehetséges buktatóra a kártyaolvasóval kapcsolatban, amit te egyelőre inkább a szerencsének köszönhetően, de elkerültél.

Ha ez nem jön át, azzal nem tudok és akarok mit kezdeni. :)


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Kormányablakban mondták ezt is, hogy csak nyomógombos olvasóval lehet. Amúgy megjelenik egy virtuális keypad amin beírod az ePIN-t? Mivel fizikai gombok nincsenek rajta, valami beviteli funkciónak mondjuk kell lennie. Esetleg képet tudtaz feltenni róla?

szolgáltatásazonosítót telepíteni lényegében ez akkor frissíti az eSzemélyit. Köszi az infót, ezt is pótolom majd... mint az eddigieket szépen apránként.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Nem kell hozzá keypad, anélküli kártyaolvasóval is meg lehet tenni természetesen a PIN cserét.

Az utóbbi két dolgot (telefonszámok és szolgáltatásazonosító) a Webes Ügysegéd felületén lehet megtenni jelenleg, az általad linkelt oldal is oda vezet át - de hátha gyorsabb a közvetlen link. :)


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Neved és az okmány számát jobban is kitakarhattad volna, mert ebből még visszaélés lehet.

Szerintem módosítsd a képet.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

ez egy Wikipédiás kép [link]

A Wikipédiás link ott van a képbe ágyazva


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Ja hoppá :D Ezt benéztem...


Luser2000
(őstag)

Sajnos az eSZIG közösségi közlekedésben történő használata jelenleg egyáltalán nem aknázza ki annak valós képességeit. Igaz, hogy volt egy olyan rövid időszak, amikor a MÁV ténylegesen a szolgáltatásazonosítóval (TransportID) dolgozott, de a rövid pilot időszak után ezt a kaput bezárta a Működtető. Helyette most vagy a QR (Aztec?) kódot olvassák le a plasztik kártyáról, vagy egyszerűen a kártyaazonosítót. Ez még egy erősen köztem megoldás.

(Sajnos a 2020. évi XXXI. törvény pedig úgy módosította a releváns szabályokat, hogy ma már a közlekedési kártyák központi nyilvántartása sem biztosított, így kvázi - jelenleg - nincsenek meg az alapjai egy átjárható kártyarendszernek).

[ Szerkesztve ]


labu01wx
(tag)

Egy ilyen ablak ugrik fel:

A PIN pades olvasók talán biztonságosabbak, mert ott nem megy a számítógépen keresztül a PIN, így egy keylogger nem láthatja.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Igazából ezt az egész eSzig-es dolgot videó prezentációval lehetne jól bemutatni. Így leírva sokan nem értik. De talàn látva működés közben érthetőbb lenne.

Az utazási használat elvileg még tesztfàzisban van, bát a MÁV saját applikációját nem fogja leváltani.

Igazából én arra leszek kíváncsi, hogy a pletyka szinten olvasott cikkekből igaz lesz-e majd, hogy hozzáteszik a jogsit is.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Köszi. Tehát akkor az évek alatt frissült a Kliens egy ilyen funkcióval.Vajon az elfelejtett PIN-re is hasonló ablak ugrik fel?


Tim82
(nagyúr)
Blog

Igen, már elég régen így működik. A már linkelt felhasználói kézikönyv, 4.4. fejezetet nézd meg: [link]

A vezetői engedély kiváltását nem tartom valószínűnek, hogy megtörténik az eSzemélyivel.

[ Szerkesztve ]


Joci10
(senior tag)

Szerintem a kollégának pedig igaza 'vagyon', és még mindig nem érted a lényegét.
Az, hogy te megveszed németből (vagy bárhonnan a világból), és használod, az tényleg a te dolgod (az, hogy nálad véletlenül megy, az meg szerencse). De ha ezt megosztod a nagyvilággal egy ilyen publikálás kapcsán, akkor az már egy (követendő) példa (mert hiszen, ha te ezt így megtehetted, és le is írtad, akkor más is megteheti, mert követni akarja az írásban szereplő dolgokat). Akár azt írod mellé, hogy ne kövessenek, akár nem írsz ki semmit, és akár azt írod, hogy más is meg tudja ezt csinálni - egy ilyen blogposzt pont erről szól. Mert ha tényleg nem akarod, hogy kövessenek, akkor egy ilyen 'lényegtelen' infót nem írsz bele az írásodba (pláne abba, ami a te saját állításod szerint sem erről szól).


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Hogy békesség legyen, kitörlöm.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Köszönöm. Igyekeztem pontosítani a lényeget és korrigálni a hibákat


labu01wx
(tag)

lényegében ez akkor frissíti az eSzemélyit
Igen, de csak a 2016. november 14. és 2019. október 28. között kiállított személyikkel egyenértékűre. A legújabb eSzemélyik még ezeket is tárolják: (forrás: A chip adattartalma [2])
- lakcím: meglévő lakcím okmányirodában utólag felíratható; az új lakcímet automatikusan felírják
- személyi azonosító: 2019. október 28. előtti eSzemélyikre nem rögzíthető


Tim82
(nagyúr)
Blog

#37-38-ra is: :R

üzenetek

Hirdetés