üzenetek

hozzászólások


yle_greg
(tag)

Tud valaki lakat marcangolós teszt oldalt? :-)

A kérdésem apropója az, hogy lebontottam a bicaj zárására jelenleg használt lakatomról a burkolatot, és nem tetszik amit látok.

Anno utánajártam, hogy mégis mivel érdemes kikötni a bicajt, hogy lehetőleg ne vigyék el. A válasz az volt, hogy célzott támadás esetén (értsd, ha nagyon el akarják vinni) nincs esélyem, mert a különböző sodronyok, láncok, lakatok, stb csak nehezítik a tolvaj dolgát.
Oké, akkor nézzük meg, hogy mi az ami már elég jó védelem, de még megfizethető. Innen-onnan, fórumokról tájékozódva úgy véltem, hogy a https://www.mall.hu/lakat/richter-czech-82200-biztonsagi-lanc lánc jó lesz (és tényleg hasznos, hogy 2 méteres) és hozzá egy ilyen lakat: https://www.mall.hu/lakat/richter-bezpecnostni-visaci-zamek-hermes

Na, most ez utóbbi lakatban rendült meg a bizalmam, mert ahogy nézem, a műanyag alatt ez egy sima lemezlakat. Ami plusz felbaszott, hogy az a világos szürke kengyelvédő konkrétan alumínium öntvényből van. Vagyis a biztonsági lakatom nagy térfogatszázalékban műanyag és alumínium...

Vajon ez a lakat mennyire jó, ha elkezdik ütni? Mennyire mítosz lapú a védelme? Attól félek, hogy csak az olyan tudatlanok gondolják erős lakatnak, mint én, akik hisznek a hype -olt márkákban, mert nincs más információjuk.

Ott vannak a kínai lakatok. De a kínai és lakat szó egy mondatban állítólag azt jelenti, hogy gagyi. De miért is? Ez a mítosz valóban így van? Lakatot gyártani nem egy rakétatudomány, mondjuk a mars roverük óta a rakétatudományban sincs szégyenkeznivalójuk. A lakatok szerkezete pár száz éve ugyan olyan, egyedül a felhasznált anyagokon múlik, hogy mi ellen véd. A sárgaréz jó az eső ellen, de a fűrész könnyen viszi. A vas olcsó, cserébe rozsdásodik. A rozsdamentes cucc drága, a hőkezelt még drágább, de azért annyira nem drága.

Mi a helyzet a kínai védett pántos, meg a tömblakatokkal?
Ilyenekre gondolok:
https://www.aliexpress.com/item/4000889053858.html

https://www.aliexpress.com/item/1005005909136921.html
Utóbbi kengyelvédős lakatom van, 3000 forint volt cirka, de full metal. De mégis kínai, szóval fene tudja. A Hermes lakatnak neve van, a kínainak meg súlya. Lehet, hogy nem edzett acél a tok, de legalább nem műanyag és alumínium.

Szerintetek mi alapján lehet bizalmat szavazni az egyik, vagy a másik iránt? Zavaró, hogy tök hasonló (kínai) lakatot lehet találni az Alin 1800 és 10.000 forintért is. De van hasonló "hardened solid steel body" lakat 6500 forintért is. Az olcsóbbaknak más a kulcsa, ezeken ilyen ferde beköszörülések vannak. Vajon a biciklitolvajlásban ennek mennyi szerepe van? Hogyan támadják ezeket a lakatokat? Lockpick, vagy brute force?

üzenetek