[Re:] [erdoke:] Csüngő hasú nyugati világ - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Coccolino_O
(őstag)

Miért kellene bármennyit is bevinni a megengedett mennyiségű mesterséges aromából, ízfokozóból, emulgeálószerből, tartósítószerbőll? Nem egyszerűbb nem venni "élelmiszert"? Élelmiszernek nevezik, de valójában élelmiszeripari hulladék. Vannak kitűnő könyvek a témában, pl. "A leves hazudik".

Ha jól rémlik, akkor olvastam egy táplálkozási könyvben még régebben, hogy egy kísérletben a nátrium-nitrát rákot okozott a patkányokban. Az összes felvágottban, és még rengeteg készételben megtalálható. A rákot sok esetben a stresszre, meg egyéb külső behatásokra fogják, persze, hogy soha a büdös életben nem fogja az élelmiszeripar beismerni, hogy ennek meg ennek ilyen hatása lehet az emberi szervezetre, azzal aláásnák a hitelességüket...

[ Szerkesztve ]


Cyberpunk
(félisten)
Blog

[link] amúgy ha elmondasz mindennek még nem lesz igazad. :)

[ Szerkesztve ]


Coccolino_O
(őstag)

Amennyi könyvet elolvastam a témában, azóta még szkeptikusabb vagyok az élelmiszeriparral szemben. Nagyon jók ezek a kísérletek, csak sokat az élelmiszeripar szokott finanszírozni, amit persze nem szoktak túlságosan nagy dobra verni. Meglepő módon azokban a kísérletekben rendre nem tapasztalnak semmi rendellenességet. ;]

#84: Így van, ez nagyon fontos tényező. Minél olcsóbb a termék előállítása, annál nagyobb rajta a profit.

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog

"Biztonságos és hasznos ízfokozó" WTF?
Szerintem ezt fűszernek hívják, nem Na-glutamátnak. :))
Az ízfokozó egyetlen előnye, hogy drága valódi fűszert tud megspórolni a zacsis "élelmiszer" gyártója. A fogyasztó számára káros hatásokon lehet sokáig vitatkozni, de amíg az előny nagy része a gyártónál jelentkezik, értelme nem sok van. Ahogy az előző link mutatja, és ami sajnos igencsak jellemző más területekre is, az iparág által finanszírozott kutatások érdekes módon visszafogottan vonnak le konklúziókat még a saját, eleve kétes módon megtervezett vizsgálataikból is.

[ Szerkesztve ]


CloZee
(aktív tag)
Blog

Tudtommal Grimm se nem orvos, se nem kutató, hanem egy mezei újságíró. David Icke is ilyen, csak ő mellé még nyíltan idióta is.

Akkor keresd meg az ide vonatkozó tanulmányt, mert az nem érv, hogy "Ha jól rémlik, akkor olvastam ". Mellesleg a nátrium-nitrát a műtrágya és robbanószer alapanyaga :D Mi itt a nátrium glutamátról beszélünk.

(#84) erdoke : Attól, hogy mesterségesen van előállítva nem kell károsnak lennie. Lásd: aszkorbinsav. Mesterségesen van előállítva, és 100%-ban ugyan azt a hatást fejti ki mint a C vitamin.

"Ízfokozóként kizárólag a természetben is megtalálható L-glutamát enantiomer alkalmazható, ugyanis a másik változat nem ízfokozó tulajdonságú.[3] Számos élelmiszerben (például szójaszósz) természetes úton fordul elő."

[ Szerkesztve ]


petipetya
(nagyúr)
Blog

Azt hittem, hogy a Grimm a keveréklényekre vadászik.


Cyberpunk
(félisten)
Blog

Mert ha mesterségesen állítják elő, az már is rossz? Értem. most ettem paradicsomot, tele van glutamáttal, bizonyára majd jól felfordulok tőle a jövőben.

Ismert a "Kínai szindrómának" nevezett jelenség ezzel kapcsolatban. Ugye a kínai kajában gyakori ízfokozó, egyesek állítólag fejfájást kaptak tőle. A megengedett mennyiség 10g/kg, ami fél - 1 kiló Vegetát jelentene például annyit kéne megenned egy ültő helyedben. Ezek a kísérletek elég kétesek, és valószínűleg félreértelmezett információkra épülnek. Intravénás formában kap valaki Na-glutamánt, akkor megértem, hogy jelentkezhet ebből probléma. Szóval én maradok szkeptikus, és továbbra is hülyeségnek tartom az ez irányú félelmeket.

Majd ha több független labor, kontrollcsoporttal igazolni tud titeket, és azt publikálják, akkor hiszek benne. Ne rettegjünk annyira ezektől a misztikus E számoktól!

petipetya: :))

[ Szerkesztve ]


Fr0z3n
(őstag)
Blog

Én tudok jobbat, most ettem 3 pár idegmérget (virslit) tartósítószeres mustárral. Csak lebénulok reggelig :))


Coccolino_O
(őstag)

Bocsi, elírtam. Nátrium-nitritról van szó.

Nem orvos, nem kutató, csak írt egy szuper könyvet, és lehet rajta elgondolkodni. Szerintem te hatalmas tévedésben vagy, nem akarlak semmiről sem meggyőzni, azt eszel, amit akarsz.

[ Szerkesztve ]


Cyberpunk
(félisten)
Blog

Sok szerencsét. :DDD

[ Szerkesztve ]


Fr0z3n
(őstag)
Blog

Köszi, tudtam én, hogy rendes ember vagy! Csillámpóni ;]


erdoke
(titán)
Blog

Kétszer vissza olvastam a #84-est,nem látok mesterséges szót benne. Nem az a baj a glitamáttal, hogy a természetben nem fordul elő, hanem milyen mennyiségben fogyasztják sokan, mert nyomják szinte mindenbe, ami zacskóban vagy dobozban van a boltok polcain.


Cyberpunk
(félisten)
Blog

Tartósítószer, ami a húsfélékben előforduló Clostridium botulinum baktérium ellen hat, ami ugye botulizmust okoz. Kérdés mivel váltanánk ki? 0,06 g/testsúlykilogramm a napi maximum megengedett beviteli érték. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek nem ajánlott, mivel nekik eltér a hemoglobinja a normától.

Sokszor vannak szidva a tartósítószerek, de ne feledjük azt el, hogy nélkülük az étel hamar megromlana. Rettegünk, rettegjünk! Tiltsuk be, mert nagyobb mennyiségben káros lehet. Oké, de az élet színvonalunkat nem vagyunk hajlandóak feladni, ördögi kör ez. :) Vágjon mindenki csirkét, meg disznót otthon, de azt se etessük táppal, azt mehet a fagyasztóba.

erdoke: konkrétan nem is írtad le, de kiolvasható belőle. ;)

[ Szerkesztve ]


CloZee
(aktív tag)
Blog

Olyan mennyiséget, hogy károsodást okozzon fizikai képtelenség bevinni a szervezetbe. Mint ahogyan magadtól annyi vizet sem tudsz meginni, hogy belehalj (igen, a víz túladagolásával meg lehet ölni bárkit és nem fulladás által, hanem felhígul a véred). Mellesleg de, előfordul a természetben. Ráadásul az anyatejben is van, ahogy már 3x leírtam és linkelték is. Attól, hogy 1907-ben lett izolálva nem ekkortól létezik, mint ahogyan a C vitamin sem 1930 tól létezik, mert akkor izolálták először.

[ Szerkesztve ]


Cyberpunk
(félisten)
Blog

"drága valódi fűszert" a valódinak a negatív párja meg a mű. Ebből könnyen következik a mesterséges.


erdoke
(titán)
Blog

"Olyan mennyiséget, hogy károsodást okozzon fizikai képtelenség bevinni a szervezetbe."
Ez most honnan? Még a gyártók is azzal védekeznek, hogy a szokásos bevitel többszöröse is "bizonyítottan" biztonságos, nem pedig azzal, hogy nem is lehet belőle káros mennyiséget fogyasztani.
Töménytelen állatkísérlet igazolja ennek az ellenkezőjét, elég ha Google keresést használsz... A trükk annyi, hogy emberben nem sikerült elsöprőbb egyértelműen bizonyítani, hogy ugyanígy működik.
A többivel kapcsolatban semmit nem írtam, nem értem, miért hozod fel nekem ezeket a triviális dolgokat.
Jó hogy nem origós színvonalon a glutaminról kezdünk értekezni.

(#93) Cyberpunk
Szerintem egyértelmű, mire gondoltam, még ha esetleg bénán is fogalmaztam.

Térjünk vissza a témához, ez a glutamát érdekes ugyan, de itt totál mellékvágány.


sutszi
(veterán)
Blog

Tartósítószer != ízfokozó. Az, hogy a C vitaminnal egy lapon említi ezt valaki...kicsit meredek.


Cyberpunk
(félisten)
Blog

Ja ezek az E számok megérnek egy külön misét, lehet ráfekszek majd a témára a jövőben egy blog bejegyzés erejéig, azt kivesézzük őket. :) Itt tényleg off.


paramedic
(aktív tag)

lássuk :K


szőröscica
(addikt)
Blog

Engem érdekelne a téma behatóbban is.
3 éve megszabadultam több mint 25 kiló feleslegtől, de a lógó pocak és a kilókkal való harc továbbra is az életem része maradt.

üzenetek