[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


erdoke
(titán)
Blog

Magas fehérjén élni nem jó hosszú távon, ezt is sok vizsgálat támasztja alá. Még egy oroszlán is a zsíros részt részesíti előnyben, amikor elejt egy gazellát, a sovány húst hagyja a gyülekező hiénáknak.
Testmozgás intenzitásától függően 20-30 % fehérje tűnik optimális aránynak! különösen ha sok zöldséggel (és gyümölccsel) "semlegesíted". Energiának mind a zsír, mind a szénhidrát megfelel elméletben, de az LCHF étrendet követők mindenféle paraméterei jobbak szoktak lenni, mint az alacsony zsír, magas szénhidrát diétát folytatóké. Ez utóbbiba sorolom a modern világ kevéssé tudatosan táplálkozó, illetve fals következtetésekre alapuló "modern" módon étkező tömegeit. Persze az is lehet, hogy a legrosszabb az egyaránt magas szénhidrát és zsír, több kontrollált vizsgálatra van szükség a biztos következtetéshez.
Az egészen nyilvánvaló, hogy az LCHF kiválóan működik mind az elhízás visszafordítására, mind az egészséges életmód fenntartására. Akár a saját példámat is hozhatnám, bár a stabil fázisba még nem értem. :)

Mindezt azért írtam le, hogy lásd, én nem a paleót akarom népszerűsíteni, de igazából még az LCHF-et sem. A táplálkozás történelmi ismereteink gyakorlatilag azt mutatják, hogy többféle étrenden is egészségesen lehet élni, amíg a természetes táplálékokat részesítik előnyben, és az étrend nem válik durván egyoldalúvá, azaz bizonyos tápanyagok nem kerülnek természetellenes magasságokba, mint pl. napjainkban az egyszerű szénhidrátok (fruktóz és glükóz).

Elviekben a viszonylag frissen "felfedezett" táplálékok ellen sincs kifogásom, nyilván sok közülük teljesen rendben van, sőt. Az viszont nagyon úgy tűnik, hogy a gabonák nem ide tartoznak, kivéve talán a barna rizst. Az újdonságokkal szemben az egyes népcsoportok ellenállósága is erősen eltérhet. A részleges alkalmazkodásra utal, hogy bizonyos keményítőbontó enzimek egyes emberekben sokkal nagyobb mennyiségben termelődnek, hála egy gén többszörözött jelenlétének. Ezek az emberek sokkal kevésbé hajlamosak elhízásra, akármennyi fehér kenyeret esznek. Sokan viszont kemény sport mellett is súlyfelesleggel küzdenek, amíg egy LCHF-szerű diétára át nem állnak. Ez a jelenség az életkorral fokozódni szokott, tehát fiatalabb Kőbánya jobban viseli az ember az egyoldalú táplálkozás okozta terhelést.

Ami a fermentált kajákat illeti, mint pl. a joghurt, kefir, savanyított zöldségek és rohadt ott sajtok, szerintem az elmúlt pár ezer év legnagyobb találmányai. Nemcsak probiotikumként és vitamin forrásként működnek pl. a hosszú téli hónapok során, de a prebiotikum funkciót is betöltik, tehát táplálékul is szolgálnak a bélflórának. Savanyúkáposzta forever, persze nem a dobozos, pasztőrözött változat...

üzenetek