Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Ez a két, látszólag szétválasztott erőtér többnyire mindig ugyanabban a kézben végződik.

Az illuminátus-összeesküvésektől kímélj meg.

Mert ahhoz képest, hogy (szerinted) egy kézben végződnek ezek erőterek, konkrétan Obama és Trump esete is mutatja, hogy koránt sincs ez összefogva és nincs előre lefutva.

A robotrepülésért, s korábban már hadrendbe állított egyéb haditechnikákért már nem lehet biankó számlázni, azok a projektek sikeresen lefutottak.

Aham. Azért fizeti például most az US NAVY az új Tomahawk Block IV fejlesztéseket? :DDD
Értem. Ezek szerint még csak nem is követed az eseményeket? :F

A jelen/jövő fejlesztéseit a hagyományos hadviselésen túl a különböző sugárnyalábokkal való kísérletezés környékén érdemes keresni

Ezt a cikket lassan 5 éve írtam. Azóta elmondom mi történt: a LaWS lézerfegyverből rendeltek még kettőt, kísérleti célból, 2020-as leszállítással. A LaWS energia szintje továbbra is 30-36kW, tehát legfeljebb 1-2km-en belül repülő a lágyműanyag és balsafa drónokra jelent veszélyt, illetve optikai érzékelőket tehet tönkre. Katonai zsargonban ez annyit tesz, hogy egy töredékárért kapható 25mm-es gépágyú nagyobb harcértékkel bír. Ha valódi harcértékkel bírna, akkor az amerikai haditengerészet minden hajóján látnál már lézerfegyvert - ahogy anno a Phalanx is megjelent mindenhol, még a teherhajókon is.

A briteknél szintén megkezdtek hasonló lézerfegyver fejlesztésébe, de a tervezett energiaszint szintén 100kW alatti. Emlékeztetőleg: ez még mindig nem alkalmas arra, hogy egy beérkező rakétát lelőj vele, amire az 1970-es évekbeli Phalanx CIWS rendszert kifejlesztették. A haditengerészet kerek egy évtizede azért nem szerel a Burke-osztályú rombolóinak elülső fedélzetére Phalanx CIWS-et, mert várja a valódi harci képességű lézerfegyvert, amit majd odaépíthet. Aminek eredetileg a 2010-es évek közepére kellett volna elkészülnie, és a jelenlegi ütemterv szerint még legalább 10 évig nem érkezik meg...

Ez a realitás...

Legalább 30éve nincs auditálva a "védelmi" kiadása az országnak, ennek tükrében megmosolyogtató, hogy "a messze legátláthatóbb működés"-ről írsz.

Erre találod a GAO jelentéseit az F-35 vadászgép programról. Ha mutatsz nekem hasonlót a világ bármelyik vadászgép-, vagy bármilyen más, nagy volumenű katonai fejlesztéseiről, megemelem a kalapom előtted. Nemhogy az orosz Szuhoj Szu-57-ről (PAK-FA) vagy kínai J-21 esetében nincs még csak hasonló transzparencia, de még az európai Eurofighter, Gripen vagy Rafale programoknál se. Az F-35-öt számos kritika éri, csak éppen azt is hozzá kell tenni, hogy a program esetében felmerülő problémákat nyilvánosságra hozzák, amikor nem, akkor a GAO és a többi un. "watchdog" szervezet élből a torkának ugrik a Pentagonnak, és követelik az információkat. Hogy is néz ki ez a többi országban? A Szu-57 hajtóműproblémáiról nincs hivatalos információ, még csak a tesztrepülések állásáról sem. Az Eurofighter sárkányának tervezési / gyártási hibájáról akkor szerzett a közvélemény tudomást, amikor kiborult a bili a német törvényhozásban. Ugye érezzük az alapvető különbséget?

A hangulatkeltő oldalakon folyamatosan jönnek azzal, hogy nincs auditálva az amerikai katonai beszerzés, csak éppen azt nem teszik hozzá, hogy ettől függetlenül nagyjából a világ egyetlen hadseregének a beszerzéseibe se lehet ennyire nyiltan és szabadon betekinteni. Egyetlen másik hadseregnél sem.

De az a kritika, hogy hajdan ennél is nagyobb volt az áttekinthetőség és az elszámoltathatóság... :U

[ Szerkesztve ]

üzenetek