[Re:] [kenwood:] Az etelhordok alkonya ? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


mbalint987
(aktív tag)
Blog

Kollégistaként a tapasztalat az, hogy lehet valami ilyesmi szabály, legalábbis elsősként a konyhásnénik a kis ételesünkkel nem nagyon szerettek minket... Állítólag egy esetleges fertőzés miatt őket vennék elő.


Gdi
(senior tag)
Blog

Muter szokott hozni kajáldákból így ebédet (mármint az ott adott dobozban).
Adják a vacak kis nyegle dobozt, amiből aztán a szatyorban/banyavagonban mindenhova jut leves meg főzelék/szaft.


távcsőves
(senior tag)
Blog

Nekem igazából az a probléma ezekkel a kis dobozokkal, hogy mikrót nem igen bírják. Az éthordók is igen gyenge minőségűek, amik nekünk vannak. Aki esetleg tudd JÓ MINŐSÉGŰ mikróban használható éthordót webshopban vagy bolthálózatban, kérem írjon nekem! Előre is köszönöm.

@mbalint: szerk.

[ Szerkesztve ]


Kisgépkezelő
(senior tag)

Nem az új ÁFA szabályok miatt van? Ha jól rémlik, akkor valami olyan nyakatekert új szabályozás van, hogy a helyben fogyasztott ételre 18% áfa vonatkozik, mert az éttermi szolgáltatásnak minősül, az elvitelre szánt ételre meg rendes 27%, mert az termékértékesítés. Hogy ennek mi értelme, azt ne tőlem kérdezze senki!
Gondolom pár helyre kiszállt a nav, és kiosztott pár sárga csekket amiatt, hogy ugyanannyiért lett kiszámlázva az elviteles étel, mint a helyben fogyasztós, aztán úgy gondolták egyszerűbb kiiírni hogy tilos az ételhordó, mint megmagyarázni napi 100 vendégnek, hogy elvitelre drágább.


UnA
(Korrektor)
Blog

A szabályt én sem ismerem, de teljesen logikus, hogy az általad beadott edény akármilyen fertőzést hordozhat.

@távcsöves: én mikrózáshoz semmilyen műanyag ételes edényt nem javasolnék, főleg nem azt az ócska polisztirol cuccot, amiben a leggyakrabban szokták az ételeket adni.


total90
(veterán)
Blog

Főzni otthon, problem solved.


Narxis
(nagyúr)
Blog

Ennyi.


Fred23
(nagyúr)

Ha igaz, szerintem felháborító. Legyen már jogom vállalni az általam elmosott éthordó kockázatát!


UnA
(Korrektor)
Blog

Látom nem érted. Ha a te edényedet fogják a saját konyhájukba bevinni, akkor az ott okozhat fertőzést.


FLATRONW
(őstag)
Blog

Megelőztél, én is erre gondoltam.


Fred23
(nagyúr)

Nagyon pici voltam, mikor utoljára így hoztuk haza a kaját a mellettünk lévő iskola étkezdéjéből. Akkor úgy ment, hogy nem kellett bevinni a konyhájukra, előttünk, az "ablakban" töltötte meg a néni, ha nagyokat mosolyogtam, kicsivel többet adott. :DD

Szóval az emlékeimben még ez élt.


mbalint987
(aktív tag)
Blog

Nem tudom, hogy hol az igazság, de elég igazságtalan rendszer az, ahol muszáj ételest/csomagolást venned, ha el akarod vinni az ételed. Itt vidéken rajtam röhögne a fél falu kisváros, ha megemlíteném, hogy hát micsoda dolog ez, hogy idegen ételesbe tetszenek rakni a menzát. Persze, van logika a tiltásban, csak nem értem, hogy sikerült pont most ezzel előrukkolni...

(#11) Fred23: Egy kollégiumban felélednek az emberben az ősi ösztönök, és ösztönösen jó kapcsolatot épít ki a konyhásnénikkel. Egy kis bók a repetáért a hülyének is megérni. :D

[ Szerkesztve ]


D1Rect
(félisten)
Blog

Nem lenne egyszerűbb ott megkérdezni?

MOD: Tudomásom szerint nincs ilyen szabály, de lehet nem vagyok naprakész a kérdésben.

[ Szerkesztve ]


Armahun
(addikt)
Blog

Írtad hogy neked 3000 forint plusz kiadás, ez nekik 1500 forint plusz bevétel.
És nem kell fogdosni a sok esetben rosszul elmosott félzsíros edényeket.


távcsőves
(senior tag)
Blog

Akkor miben melegitsek? :U Teakonyha néven fut az ebédlő, mikro van és hűtő.

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

a haccp előírásai szerint a keresztfertőzések elkerülése érdekében az ételhordók kezelésére olyan szabályok vannak, amiket nem akarnak betartani, ezért tiltják.

például minden ételhordós tálalás után kezet kell mosniuk. ami tarthatatlan, ha nagy sorban várakozókat gyorsan akarnak kiszolgálni.

ha az ételhordós tálalás csereételhordó rendszerben történik (étel átvételekor leadod a következő napi ételhordódat, és másnap abban előre tálalják az ételt), akkor külön mosogatórendszert kell fenntartani a fogyasztói edényeknek és külön a konyhainak.

from "ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Alapkötet"


Fred23
(nagyúr)

Én csak kisgyerekként voltam cuki, sokkal később már hiába is próbálkoztam volna. :( :D

Viszont ez az időszak még a 80-as évek vége volt. Akkor még higiénikusnak számított, hogy a piacon az ilyen nénik kézből kézbe adták a termékeiket. Nem volt rajtuk kesztyű, de még műanyag zacsit se húztak a kezükre. A linkelt szobrot kapott nénitől én 4-5 évesen még kézből kézbe kaptam minden találkozáskor ingyen 25-30 deka savanyú káposztát; felnőttem. (Talán az egyetlen kisgyerek voltam, aki imádta a savanyúkáposztát.)

Nem tudom, milyen immunrendszere van a mai gyerekeknek, de a környezetemben rengeteg beteges gyerek van, illetve általános, hogy a legtöbb majd mindenre allergiás. Én 15 éve nem voltam beteg.

[ Szerkesztve ]


kenwood
(veterán)
Blog

akinek van penze ra,annak jo.
Nalunk tobb kifozde is van,ahol normalis ketfogasos menut adnak 1000 ft kornyeken.
a zona adag 5-600.
Ennyibol nem tudok egy fore fozni, ket napig pedig nem vagyok hajlando egy kajat enni. Egy rakott krumpli ujramelegitve a kutyaszarra emlekeztet. Rantotthus meg a gumikerekre.
Raadasul a fozes muveszet, mint a festes,vagy az enekles. Nem vagyok kiemelkedo benne, mar egy kozepes etkezdeben is klaszisokkal jobban foz a szakacs,mint en.

A kerdes tovabbra is el :
van-e ilyen szabaly ?
ha igen,akkor miert nem az adagolasi technikat oldjak meg ugy, hogy ne legyen fizikai kontaktus az etelhordo es a pultban marado kaja kozott ?
pl ontes, vagy a poharmosohoz hasonlo cucc,amivel minden meres utan moshato a kanal.
Ha valoban van ilyen torveny, akkor kene egy olyan is,ami kotelezi a szolgaltatokat arra,hogy megadjak a vevonek a valasztas lehetoseget.
Nem is a penz miatt,inkabb az eszmeletlen mennyisegu eldobhato muanyag talka a problema.

Biztosan plusz teher lenne eleinte ez nekik, de annyi szigoru szabaly van enelkul is a konyhakon,hogy ez mar nem oszt , vagyszoroz.
Masreszt meg annal minden jobb,hogy kikerem a kajat,atontom magamnak az etelhordoba,es tok feleslegesen mosogatnak utanam.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Felénk az elmúlt 5-6 évben nagyon beszigorodtak a konyhai szabályok.

Én az étel közelébe sem kerülök, csak a konyhák irodáinak számítógépeivel van dolgom. Régen elég volt egy fehér köpeny a belépéshez. Ma be kell öltözni műanyagba. A cipőkre kék védőköpeny kerül. A térdig érő plasztik "esőköpeny" alatt izzadok minden évszakban. Hajvédő is van. Gondolom munkavédelmi okok maitt alakították ki szellőzőre. Ne folyjon az izzadság a szemekbe. Egy ilyen belépőcsomaghoz szájmaszk is jár. A gumikesztyű kötelező viselésének bevezetését jövőre várom.

A konyhákban steril tisztaság van. Vészhelyzeti műtőnek bármikor bevethető lenne, bármelyik konyha.

A kézmosásra szolgáló mosdóknál nem lehet kézzel kezelt csap. Ha oda tartod a kezed, folynia kell a víznek.
Minden kézmosás, kötelező fertőtlenítéssel ér véget. A konyhákban az a kézvédő krém sem használható, ami megakadályozza bőr kiszáradását.
A konyhadeszkák, amik már nem lehetnek fából, színnel jelöltek. A húsok feldolgozásához használt deszkák még véletlenül sem használhatóak zöldséghez. Persze fordítva sem. Még az eszközök felhasználási ideje is korlátozva van. Ha letelik az idő, cseréli a dolgozó az eszközt.

A kiadóablaknál semmit sem foghat meg a dolgozó, ami már kikerült az ablak vonalából.
Van olyan konyha, ahol átmenetileg, szellemi mozgáskorlátozott fiatalokat szolgálnak ki. Ha a fiatal kér valamit a normális adag mellé, megkapja egy másik tányéron. Az ebédhez saláta bár jár nekik. Ami megmarad, az megy a speciális hulladékgyűjtőbe. Még akkor is, egy salátához senki sem nyúlt hozzá. Ami kikerült a konyhából az nem térhet vissza.

Ilyen szintű előírások mellett nem lehet mit kezdeni egy ételhordóval.
Illetve lehet, csak akkor bérelni kellene az ételhordót. Egy ablaknál leadod a használtat. Ezt mossák és fertőtlenítik majd a másnapi használathoz. Egy frissben meg viheted az ételt,
De ez egy kis konyhának hatalmas beruházás. Az egyik ételhordót kaució formájában kifizeti a fogyasztó, de másodikat a konyha állja. Raktározni is kell, pedig a konyhák kivétel nélkül helyhiánnyal küzdenek.
Gondolom külön mosogató helyiség és gép is szükséges lenne. Teljességgel kivitelezhetetlen a legtöbb konyhában.


kenwood
(veterán)
Blog

a vendegeknek pedig eves kozben nem engedelyezett a kilegzes.
nehogy valami mergezo keruljon a levegobe :DDD
pislogni is tilos, mert 1-1 lehullott szempillat felkaphat a szel,es kesz a katasztrofa ;]

[ Szerkesztve ]

üzenetek