[Re:] [kenwood:] Az etelhordok alkonya ? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Narxis
(nagyúr)
Blog

Ennyi idióta szabályt... ehhez már művészet kell kitalálni.


Armahun
(addikt)
Blog

Abban biztos vagyok, hogy aki ezeket kitalálja egy forró vizet nem tud elkészíteni saját levében.


UnA
(Korrektor)
Blog

Egy ilyen történetnek mindig kétféle olvasata van, mert igaz, hogy megbonyolítja a konyhán dolgozók életét, de nekem az a tapasztalatom, hogy az utóbbi években egyre kevesebb volt az étkeztetéssel kapcsolatos kapcsolatos baleset.

De ha ezen aggódtok, akkor látszik, hogy még sohasem láttátok, hogyan megy ugyanez az angoloknál :D


Narxis
(nagyúr)
Blog

Pont azért mondom mert láttam, hogy mi van az angoloknál de még az annyira precíz németeknél sincs ilyen bonyolult szabályozás. Én menzás voltam óvodástól felnőtt korig(óvoda, általános iskola, középiskola) de konkrétan egyszer se volt ilyen gond vele. Sokan szidták a menzát de tekintve, hogy mennyibe került az alapján azt mondom, hogy kihozták amit lehetett belőle anélkül, hogy egyszer is betegek lettünk volna. Amúgy meg minden szabály annyit ér amennyit betartanak vagy betartatnak belőle. Ha nincs állandó ellenőrzés akkor biztos, hogy nincs minden betartva de legalább arra jó, hogy ha valaki ficánkol a politikai életben akkor lehet ellenőrzést tartani a konyháin ahol garantáltan találnak problémát. Aki meg jól viselkedik az nem fog ellenőrt látni.


hcl
(félisten)
Blog

Valószínű arról van szó, hogy nem garantálható, hogy tiszta edényt viszel."Saját felelősségre" opció meg nincs.
Mondjuk számomra ez is a túlbiztosítás vadhajtása, ahogy hivatalosan pl. olyat se lehet, hogy anyuka süt tortát az óvodásoknak, amit a csoport szépen elfogyaszt - nincs aki viselje a felelősséget, ha valaki rosszul lesz, stb.

Ugyanakkor érdemes lenne ezeken legalább annyit javítani, hogy ha mindenki beleegyezik (ügyfél és étterem is), akkor lehessen ételhordózni, mert nekem is félelmetes a felhasznált polisztirol mennyisége.

(Nem mellesleg, ha a dobozt 20Ft/db -ért veszed, és 100-ért adod, az nem rossz bevétel..)

Van egy kulturális vonulata is a dolognak, miszerint jobb helyeken nem trükköznek lejárt cuccokkal... itthon meg...

[ Szerkesztve ]


távcsőves
(senior tag)
Blog

olyat se lehet, hogy anyuka süt tortát az óvodásoknak, amit a csoport szépen elfogyaszt

Lányom óvodájában lehet, de inkább mellőzném ezt mégis. Férfiként, teljesen hülyét kapok attól, hogy minden óvodai kérdés (ez mindent jelent szó szerint) egy már-már dzsihádot hírdető anyukát jelent. (Vagy többet, de egyet minimum.) Ez pl. a tortára kitérve azt jelenti, milyen anyagból mennyi van benne (pl: cukor) mennyit kaptak, nem túl nagyot, nem túl kicsit, milyen íze volt, tököm tudja mi nem.. Amikor megszületett a gyerekem, tudtam, nehéz lesz nem csak szép is. De erre nem számítottam. És most jöhet egy harcos amazon oltani, de ez annyira NŐI dolog, ez a mindent túlkomplikálni, hogy nincs ennél jobban jellemző rájuk. (Az elsődleges nemi jegyeken kívül, természetesen.)

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Jó, az idiotizmus más kérdés :D - amúgy jó fejek, hogy ott megengedik, de sok helyen nem, ÁNTSZ-re hivatkozva.


kenwood
(veterán)
Blog

100 ft ket darabra vonatkozik.
modjuk a beszerzesi is valszeg 20 alatt van.

egy ilyen ovodai esetnel pedig van felelos, de ha nem szandekos, akkor egyszeruen csak bocsanatot kell kernie.
bizonyos esetek kivedhetetlenek. szavatossagi idon belul is megjelenhet sok alapanyagon nem lathato korokozo.


Feketelaszlo
(senior tag)

Az oké, hogy nálatok megoldották, de ha visszaemlékszel 8-10 éve még napi szintű hír volt, hogy X iskolában, munkahelyen tömeges megbetegedés vagy ételmérgezés volt. Már ahol fény derült rá, mert a dolog súlyosságától függően ezek azért nem olyan jellegű események, amik feltétlenül közfigyelmet kapnak - egy kis fertőzés lehet, hogy fel sem tűnik senkinek, csak ha már szalmonella járvány van.


mbalint987
(aktív tag)
Blog

Falun nőttem fel, tudom miről beszélsz, nem nagyon ismerték a piacon a kesztyű jelentőségét, hát még a kézfertőtlenítését... De kisgyerekként tudod ki foglalkozott vele, ha amit adtak, az finom volt. :D A savanyú káposzta elég merész, én meg a zsíros kenyérért voltam oda-vissza természetesen hagymával: ha napköziben ez volt az uzsonna, osztálytársammal ketten ettünk csak, a többiek meg csak finnyásan néztek minket...

Nagyapám szokta mondani mindig, hogy "Fiam, minden évben 5 kiló koszt meg kell enni!". Ezzel le volt tudva a kérdés, hogy fel lehet-e venni a konyha padlójára eset kenyérdarabkát venni. Annyiban igaza van, hogy - mivel nem voltam minden kis piszoktól féltve - elég jó immunrendszerem alakult ki. Nem mondom, hogy soha nem vagyok beteg, de nagyon-nagyon ritka, hogy egy kis orrfolyásnál több kínozzon.

(Rákerestem a linkelt szoborra, akit érdekel: ez a szobor Kati néni, a fertályos asszony szobra Székesfehérváron.)

[ Szerkesztve ]


updog
(senior tag)
Blog

Óóó bakker, egyem a lelküket, mert ám ha személyesen odamegy az ember, akkor olyan higiénia van, hogy egy 3rd party elviteles edény bármin is változtat :D

Tavasszal épp rendelni akartunk a kedvenc kínainkból (azt bírom hogy a kínaisok olyan picike átlátszó műanyag edénybe pakolnak, amiből ha kiborítod a kaját, a legnagyobb tányérről is lefordul, annyira meg van tömve :DDD), erre mondja kolléga, hogy figyelj már, nem a kínai jó ízűből akarsz rendelni? Mondom, de. - Írja az index hogy most záratták be mert förtelem állapotokat találtak... - Akkor ma nem onnan rendelünk.. Kb. három hét múlva újra üzemelt, ennyit erről (azóta rendeltünk is többször, voltunk is személyesen, még élünk).

Valahol persze megértem a dolgot a szolgáltatók részéről is, mert láttam már patinás ételhordót kollégánál, de ha engem is elzavarnak majd a céges menzáról a saját edényemmel, hát viszlát, tudok máshonnan is kaját beszerezni, amúgyis legtöbbször magamnak viszem, majd erőt veszek magamon +1 nap.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Van némi hiba az emberek, piszkos, tiszta és a steril szavak értelmezésében.
Ha valami piszkos, de nem mérgező, nem okoz egészségügyi gondot.
Az egészséges emberek vizelete vírus, baktérium és gomba mentes. Tiszta víznek a legkevésbé sem tekinthető. Végszükségben meg lehet inni. Életet ment és nem betegséget okoz.
A WC csésze lehet, hogy piszkos, de sterilebb mint a legtöbb hűtőszekrény. Baktériumok ugyan vannak, de azok megegyeznek a bélflórával, szóval nem para.

A nagy konyhákba, ahol nagyon sok emberre főznek, a sterilitás a lényeg. A baktériumok és gombák mennyiségét korlátozni kell, hogy ne lehessen tömeges ételmérgezés.Az egyik legnagyobb közellenség a szalmonella. Minden tojáson illetve tojásban jelen van, A húsok szinte kivétel nélkül baktériummal fertőzöttek.

Nyersen csak marhahús, egyes kagylók és néhány hal fajta fogyasztható. A többi húsfajta is fogyasztható lenne, csak baktériummal fertőzöttek. (A németeknél van egy hagymás, nyers sertéshús termék, de azt sterilizálják a készítésekor.)

Szóval a kosz nem emészthető általában, ezért a kártékony kispajtások sem szaporodnak benne túlzottan, ezért "ehető".


kenwood
(veterán)
Blog

Egyebkent enazzal egyetertek, hogy vedeni kell a taplalekot az idegen szennyezodesektol.
Egy ettermet be is zarathatnak, ha pont akkor vesznek mintat a kajabol,amikor egy etelhordobol korokozok kerultek a pultba.
Ha pedig valahonnan kiszabadul egy egy kisebb (akar 5-8 embert erinto) , "jarvany", az le is nullazza az adott helyet,szinte garantalt a csod.

Nekem a problemam csak az,hogy ez a kotelezo muanyag edeny az egyetlen opcio, pedig lennenek a kornyezetre es a vevok penztarcajara kevesbe karos megoldasok is.

[ Szerkesztve ]


Feketelaszlo
(senior tag)

Ha szabad ellenvéleményt képviselni én azért óva intenék bárkit attól, hogy a következő generációt is a "minden évben 5 kiló koszt meg kell enni" mottó jegyében nevelje. Míg a klasszikus tanyasi háztartás pora főleg elhalt emberi/állati sejtekből, humuszból, pollenekből, homokból s az ezeken tenyésző baktériumokból állt, addig egy modern lakás koszába belekeverednek az építéshez/berendezéshez felhasznált vagy kintről hozott vegyszerek, fémek és műanyagok. Aki takarította már pl. dohányzó felhasználó számítógépét, az el tudja képzelni ahogy felgyülemlik a sok kemikália. Szóval ez úgy nosztalgiának jó, de a felnövekvő nemzedéknek nem reklámoznám - így is jut elég cucc ezekből a szervezetünkbe.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Mivel csak egyszer használatos tárlóedények jöhetnek szóba, kettő lehetőség marad.

Alumínium tálcák és fedőlemezek.
Hátránya, hogy a tálca lezárásához eszköz kell. Ráadásul az alumínium mérgező sókra bomlik egyes ételek mellett. A tálca lezárása nem teljesen tökéletes a levesek és szószok kilötyöghetnek,

Műanyag tálcák és műanyag fólia fedés.
Ez a legjobb megoldás. Nem folyik, nem lötyög ki az étel.
Hátrány az eszköz szükséglet. Illetve szaktudás szükséges az ételfajták lezárásához. Más hőmérsékleten kell lefóliázni a hideg és meleg ételeket, hogy lehúzható maradjon a fólia.
Ez sem teljesen egészséges megoldás, mert mikroméretű műanyag darabkák kerülhetnek az ételbe.

A harmadik változat az előző kettő variációja. Műanyag tálca és alufólia lezárás.
Ez a megoldás egyesíti az előző kettő megoldás hátrányait. Előnye sincs.


kenwood
(veterán)
Blog

meroedenybe kiszed,at az etelhordoba. meroedeny, evoeszkoz eloblit. ezzel meg az is elkerulheto,hogy ket egymast koveto vevo adagja 10-20 szazalekos mennyisegi elterest mutasson.


UnA
(Korrektor)
Blog

"meroedenybe kiszed, ..."

Hát, ha nekem lenne konyhám, akkor én se akarnék ilyenekkel bohóckodni. Bocs.

Különben meg az olyan helyeken, ahol ingyen van a doboz, ott benne van az árban úgy, mintha mindenki kérné. Vagyis ezen ugyanúgy lehetne pampogni.


kenwood
(veterán)
Blog

ha nekem gyaram lenne,en se akarnek a mergezo anyagok kezelesevel bohockodni.
kiontenem az elso patakba,vagy mezore


UnA
(Korrektor)
Blog

Ez igaz, de a különbség abban van, hogy az egyik az egy kényelmi dolog a vásárlóknak, a másik pedig egy környezetkárosítás.


Hieronymus
(addikt)
Blog

"..meroedeny, evoeszkoz eloblit...."

A mérőedény maga a kanál. Az elöblítést felejtsd el. Otthon elég lehet öblíteni, de nagyobb konyhákon rendesen el kell mosni az edényeket és eszközöket a következő használat előtt. Kisebb konyhákban még lehet kézzel mosogatni, a nagyobbakban már ott figyelnek az ipari mosogatógépek.

Azt a kérést már fel sem merem tenni, hogy az egyszemélyes háztartásvezetés esetében nem lenne egyszerűbb az étteremben/kifőzdében megenni az ételt?
Olcsóbb, mosogatni sem kell utána.


total90
(veterán)
Blog

Jaj, csak ezt ne. Azt ne mondja senki, hogy olcsóbb kifőzdében enni, mint főzni. Nekik, akkor min van a haszon?
Főzni meg... recept a neten mint a szemét. Ha azt írja 2 kanál, akkor 2 és nem három... el sem lehet rontani.


mbalint987
(aktív tag)
Blog

"Azt ne mondja senki, hogy olcsóbb kifőzdében enni, mint főzni. "
Feltételezhetjük, hogy azon emberek számára, akiknek az idő pénz, olcsóbb egy kifőzdében/(gyors)étteremben enni, mintha maguk készítenék el az ebédjüket.


kenwood
(veterán)
Blog

nem lehetsz valami valogatos,ha ezt most komolyan mondtad. azert megneznem,h 10 random single ferfibol hany tud/hajlando munka utan jo nokedlit csinalni.
eleve 5re erek haza a melobol. akkor alljak neki EBEDET fozni ? vagy egyek minden nap masnapos,felmelegitett trutyit ? hasznuk pedig abbol van,h nekik a fel hagymak,tejszinek nem romlanak meg. de az iras tovabbra sem a penzrol ,hanem a rengeteg muanyag edenyrol szol.tegnap 2200 ert rendeltem csirkepaprikast galuskaval,mert eppen azt kivantam meg,es a theo pappa ugy el volt uszva,h feltoltak 20kra a minimalis rendelest. mas meg nem hoz ujpestre,csak porkoltet :D
mas dolog valaminek megfizetni az arat ha szukseged van ra (kaja), mint a szemetbe szorni a penzt(muanyag edeny). es igen,ha az alapanyag olcsobb lenne otthon,akkoris megerne,mert az a 30-60-120 perc hasznosabban is eltoltheto,mint 40 fokban a rezso felett allva.

[ Szerkesztve ]


total90
(veterán)
Blog

17:30-ig dolgozom és utána amíg hazaérek... és főzök :K
Mindegy, nem ez a téma.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Szerintem total90 válogatós. Én is az vagyok.
Igazi vagy legalább annak látszó bécsiszeletet csak akkor eszel, ha megcsinálod magadnak.
A legtöbb magyar szakács, nemhogy nem tudja megcsinálni, még csak nem is evett az életében.
Pedig nem nagy mutatvány, Pár perc alatt elkészül, akár sertéshúsból is.
Mire hazaviszed a másolatot amit csinálnak a szakácsok, elmegy a maradék élvezeti értéke.
A hasábburgonyával is hasonló a helyzet. Csak rövid ideig őrzi meg az élvezeti értékét.
Mondjuk erről is elmondható, hogy a legtöbb szakács még nem találkozott a valódi pommes frites-el.
A roppanós külső mögött habkönnyű a belseje a hasábburgonyának. A csoda csak percekig tart, gyorsan a tányérba kell kerülnie.
Ezeket nem fogod hazavinni.


Kisgépkezelő
(senior tag)

Amikor egyedül éltem és magamra főztem (de még akkor is ha csak két személyre kellett), rengetegszer volt, hogy pár dolgot nem bírtam gazdaságosan kihozni. Sok olyan alapanyag van, amiből egy egységnyi egy egész családnak elég, kevesebbet meg nem nagyon lehet venni. Meg néha egy negyed tepsi cuccért kellett felfűtenem a sütőt, pár szem valamiért kellett olajat forralnom, stb... ha meg főztem valami kadósabbat, akkor vagy három napig ugyanazt ettem, vagy rámrohadt a fele. Engem ez marhára idegesített.


JasL
(senior tag)
Blog

És azért fényes az orra, mert mindenki dörzsölgeti :) Szájhagyomány útján terjed, hogy szerencsét hoz :) Igen, én is megdörzsöltem :D

[ Szerkesztve ]


updog
(senior tag)
Blog

Nem tudom mi ez a nagy fintorgás a kétnapos kajára (azon kívül, hogy önigazolás). Persze a rendelős kajákból kiindulva, azok már néha aznap is moslék állagúak, nemhogy másnap, csak nem kéne ezt rávetíteni a normálisan elkészített házikosztra.

Ezt úgy írom, hogy nyilván szoktam rendelni is, mégmielőtt.

#45 azért tegyük hozzá, hogy évek kellenek, mire valaki ténylegesen komoly élvezeti értékkel bíró étkeket rendesen el tud készíteni.

[ Szerkesztve ]


D1Rect
(félisten)
Blog

"azért tegyük hozzá, hogy évek kellenek, mire valaki ténylegesen komoly élvezeti értékkel bíró étkeket rendesen el tud készíteni."
Ez valami vicc?


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"azert megneznem,h 10 random single ferfibol hany tud/hajlando munka utan jo nokedlit csinalni."
Annyi amennyi képes egy youtube videót lekövetni. Mert tudomány meg kézügyesség nem kell hozzá :) Másrészt boltban kapható készen nokedli, nem mondom hogy olyan, mint a házi, de van olyan jó, mint a menzás. Aztán azt csak ki kell főzni.

"vagy egyek minden nap masnapos,felmelegitett trutyit ?"
Na most döntsük el, hogy a friss kajára hajtunk, vagy dobozban szeretnénk hurcolni a kajánkat és nem frissen megenni. Mert az már annyira mindegy, hogy a rántott húst meg hasábot langyosról melegíted vagy másnapról, mindkét esetben ugyanolyan rossz lesz (mondjuk a rántott húst másnap hidegen célszerű enni, úgy van olyan jó, mint frissen, bár nyilván más íz / textúravilág). Normális alapanyagokból normálisan elkészített kaján meg csak javít a melegítés :) (klasszikus magyar kaják 99%-a ilyen)

Amúgy ha egy főre egy adag főzés, akkor nyilván olyan kajákat kell főzni, ami működik egy fő egy evésre. Bográcsgulyás nyilván nem ilyen, meg a töltött káposzta se. De ha kicsit körülnéz az ember, nagyon sokfélét és nagyon változatosan lehet főzni.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Bográcsgulyás nyilván nem ilyen, meg a töltött káposzta se."

De ez nem is baj.
Több adagot kell egyszerre elkészíteni. A felesleget porciózni kell és lefagyasztani.
A fagyasztásra elhasznál energia egy jelentős része visszanyerhető, ha a hűtőszekrényben olvad ki. Ennyivel kevesebb energia szükséges a hűtőszekrény hidegen tartásához.
Este átteszed a hűtőbe a másnapi adagot, amit majd percek alatt étkezési hőmérséklete melegítesz.

Több előnye is van ennek a megoldásnak. Pontosan tudod mit eszel. Pontosan tudod mit tartalmaz és hogyan készült. Biztos lehetsz benne, hogy senki sem nyomott bele fél liter sárgát, a harcosok klubja mintájára.

Arra azért vigyázni kell, hogy 2-3 hónapnál egyetlen étel se maradjon hosszabban a mélyhűtőben.
Ha nincs gyors fagyasztó része a mélyhűtőnek, akkor jeget kell előtte fagyasztani, a fagyasztásra szánt rekeszben. Szakaszosan, kisebb mennyiségekben. Ez segít majd, hogy ne növekedjen drasztikusan a fagyasztó hőmérséklete.


hobizoli
(nagyúr)

anyamek voltak a "a nagyi palacsintazoja" nevu vendeglato egységben, de meg tavaly vmikor
aszondja, olyan rozsdas volt a huto ajto a pult mogott, hogy csak nezett
(asszem ket honapja meg is zsanettoztak pl ezert is oket)
ez alapbol buko amugy egy Köjál-s ellenorzesen
regebben iskolai konyhan volt tálaló, ott minden rozsdamentes acélból volt mar a 90-s evek elejen is (amikor odakerult)
neki is kellett HACCP vizsgat tennie (nekem is van, mert elelmiszeriparos vagyok)

nem hiszem el, hogy a sima festett feher ajtos, de vhonnan reg kiszuperalt félmagas, kb 120literes hutore van csak lovetta egy "felkapott" belvarosi kajaldaban

otthon nem hasznalek ilyet, nemhogy egy etteremben :F


kenwood
(veterán)
Blog

Emberfuggo.
Joparszor ettem mar vendegsegben,es az emberek kb. fele 40-50 eves korara sem jut el arra a szintre, hogy a kozepesnel csak egy fokkal jobb fozeleket keszitsen.(mondjuk lencset a kifozdek sem tudnak csinalni,jot en meg nem talaltam sehol. fozelekfalo,don pepe es tarsai a meg viccnek is rossz kategoria)

Egyik haverom nagyon jol foz, de az almas pitere 1.5 ev es 10 sutes utan mondta azt, hogy mostmar rendben van.
Nyilvan meg igy is vagy 20 olyan hely van csak pesten,ahol klaszisokkal jobban keszitik el.

Aki szerint a fozes-sutes ugy mukodik, hogy patikamerlegen kimered az osszetevoket,majd stopperrel betartod a receptet, akkor az tokeletes lesz, az nem csak fozni nem tud,de izlese sincsen.
Nyilvan vannak trukkok,technikak, amiket meg kell tanulni, anelkul meg egy hagymat sem tudsz megpiritani,vagy rantast elkesziteni, de ez csak az egyik fele.
A masik az,hogy a felkesz kajarol tudd, hogy hol tart,merre kell tovabbvinni.
Ezt egy bizonyos pontig fejlesztheted, fole csak akkor jutsz,ha orokeltel ra affinitast.

Pont tegnap commentelte be valami okostoni egy ettermes cikk ala,hogy fozzel inkabb otthon.
Nyilvan haszons tanacs ez egy vadidgennek.
Latatlanban megmondta rola, hogy :
jobban fozz a varos/orszag/vilag osszes chefjenel, rendelkezik az osszes szukseges konyhai eszkozzel,geppel (5-10 millio volt csak a konyhaja), es megvannak azok a beszerzesi forrasai is,amiket egy normalis etterem kiepitett.

Szerencsere mara sokat fejlodott a gasztro itthon,es mar 2000 forint alatt is lehet olyan eteleket napi szinten venni, ami par eve meg a 4-5000 forintos ettermekben is ritkasagnak szamitott.

52: az egyik Nagyi palacsintazotjat iden bezarattak az ott uralkodo allapotok miatt.

[ Szerkesztve ]


adalbert1
(veterán)
Blog

Szerintem ezt viszonylag egyszerűen megkerülheted - viszed magaddal a dobozodat, kikéred ott fogyasztásra, majd az asztalnál átlapátolod a dobozodba. :) Persze nem a legelegánsabb megoldás.


Hieronymus
(addikt)
Blog

... és adócsalás is, mivel a helyben fogyasztott ételek adóját fizeti meg, az elszállított ételek adója helyett. :C :D


Armahun
(addikt)
Blog

A maradékot viszi el amit nem bír megenni ott. Be is aszna ha meg akarnátok mondani, hogy menyit kell ennem.


gzbotii
(veterán)
Blog

Pontosan. És még olcsóbb is, tudod is mi kerül az ételbe (nagyjából).


gzbotii
(veterán)
Blog

"Raadasul a fozes muveszet, mint a festes,vagy az enekles. Nem vagyok kiemelkedo benne, mar egy kozepes etkezdeben is klaszisokkal jobban foz a szakacs,mint en."

Gyakorlás kérdése. Pár próbálkozás után bele lehet jönni.


mephi666
(nagyúr)
Blog

bölcsődébe pont 1 hete vittünk tortát: oda is csak úgy lehet, ha pl bevásárlóközpontban megveszed és rajta van a címkén minden összetevő és csomagolás napja :K (szerencsére felénk a hipermarketben kimondottan finom tortát készítenek: még talán üti a sokkal drágább "menő cukrászda" tortáját is)

amúgy nagyon gáz ez a túlszabályzás...nézegessetek nébih-es videókat ...ilyen oldalon kellene inkább tisztogatni

üzenetek