[Re:] [kenwood:] Az etelhordok alkonya ? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


total90
(veterán)
Blog

Jaj, csak ezt ne. Azt ne mondja senki, hogy olcsóbb kifőzdében enni, mint főzni. Nekik, akkor min van a haszon?
Főzni meg... recept a neten mint a szemét. Ha azt írja 2 kanál, akkor 2 és nem három... el sem lehet rontani.


mbalint987
(aktív tag)
Blog

"Azt ne mondja senki, hogy olcsóbb kifőzdében enni, mint főzni. "
Feltételezhetjük, hogy azon emberek számára, akiknek az idő pénz, olcsóbb egy kifőzdében/(gyors)étteremben enni, mintha maguk készítenék el az ebédjüket.


kenwood
(veterán)
Blog

nem lehetsz valami valogatos,ha ezt most komolyan mondtad. azert megneznem,h 10 random single ferfibol hany tud/hajlando munka utan jo nokedlit csinalni.
eleve 5re erek haza a melobol. akkor alljak neki EBEDET fozni ? vagy egyek minden nap masnapos,felmelegitett trutyit ? hasznuk pedig abbol van,h nekik a fel hagymak,tejszinek nem romlanak meg. de az iras tovabbra sem a penzrol ,hanem a rengeteg muanyag edenyrol szol.tegnap 2200 ert rendeltem csirkepaprikast galuskaval,mert eppen azt kivantam meg,es a theo pappa ugy el volt uszva,h feltoltak 20kra a minimalis rendelest. mas meg nem hoz ujpestre,csak porkoltet :D
mas dolog valaminek megfizetni az arat ha szukseged van ra (kaja), mint a szemetbe szorni a penzt(muanyag edeny). es igen,ha az alapanyag olcsobb lenne otthon,akkoris megerne,mert az a 30-60-120 perc hasznosabban is eltoltheto,mint 40 fokban a rezso felett allva.

[ Szerkesztve ]


total90
(veterán)
Blog

17:30-ig dolgozom és utána amíg hazaérek... és főzök :K
Mindegy, nem ez a téma.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Szerintem total90 válogatós. Én is az vagyok.
Igazi vagy legalább annak látszó bécsiszeletet csak akkor eszel, ha megcsinálod magadnak.
A legtöbb magyar szakács, nemhogy nem tudja megcsinálni, még csak nem is evett az életében.
Pedig nem nagy mutatvány, Pár perc alatt elkészül, akár sertéshúsból is.
Mire hazaviszed a másolatot amit csinálnak a szakácsok, elmegy a maradék élvezeti értéke.
A hasábburgonyával is hasonló a helyzet. Csak rövid ideig őrzi meg az élvezeti értékét.
Mondjuk erről is elmondható, hogy a legtöbb szakács még nem találkozott a valódi pommes frites-el.
A roppanós külső mögött habkönnyű a belseje a hasábburgonyának. A csoda csak percekig tart, gyorsan a tányérba kell kerülnie.
Ezeket nem fogod hazavinni.


Kisgépkezelő
(senior tag)

Amikor egyedül éltem és magamra főztem (de még akkor is ha csak két személyre kellett), rengetegszer volt, hogy pár dolgot nem bírtam gazdaságosan kihozni. Sok olyan alapanyag van, amiből egy egységnyi egy egész családnak elég, kevesebbet meg nem nagyon lehet venni. Meg néha egy negyed tepsi cuccért kellett felfűtenem a sütőt, pár szem valamiért kellett olajat forralnom, stb... ha meg főztem valami kadósabbat, akkor vagy három napig ugyanazt ettem, vagy rámrohadt a fele. Engem ez marhára idegesített.


JasL
(senior tag)
Blog

És azért fényes az orra, mert mindenki dörzsölgeti :) Szájhagyomány útján terjed, hogy szerencsét hoz :) Igen, én is megdörzsöltem :D

[ Szerkesztve ]


updog
(senior tag)
Blog

Nem tudom mi ez a nagy fintorgás a kétnapos kajára (azon kívül, hogy önigazolás). Persze a rendelős kajákból kiindulva, azok már néha aznap is moslék állagúak, nemhogy másnap, csak nem kéne ezt rávetíteni a normálisan elkészített házikosztra.

Ezt úgy írom, hogy nyilván szoktam rendelni is, mégmielőtt.

#45 azért tegyük hozzá, hogy évek kellenek, mire valaki ténylegesen komoly élvezeti értékkel bíró étkeket rendesen el tud készíteni.

[ Szerkesztve ]


D1Rect
(félisten)
Blog

"azért tegyük hozzá, hogy évek kellenek, mire valaki ténylegesen komoly élvezeti értékkel bíró étkeket rendesen el tud készíteni."
Ez valami vicc?


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"azert megneznem,h 10 random single ferfibol hany tud/hajlando munka utan jo nokedlit csinalni."
Annyi amennyi képes egy youtube videót lekövetni. Mert tudomány meg kézügyesség nem kell hozzá :) Másrészt boltban kapható készen nokedli, nem mondom hogy olyan, mint a házi, de van olyan jó, mint a menzás. Aztán azt csak ki kell főzni.

"vagy egyek minden nap masnapos,felmelegitett trutyit ?"
Na most döntsük el, hogy a friss kajára hajtunk, vagy dobozban szeretnénk hurcolni a kajánkat és nem frissen megenni. Mert az már annyira mindegy, hogy a rántott húst meg hasábot langyosról melegíted vagy másnapról, mindkét esetben ugyanolyan rossz lesz (mondjuk a rántott húst másnap hidegen célszerű enni, úgy van olyan jó, mint frissen, bár nyilván más íz / textúravilág). Normális alapanyagokból normálisan elkészített kaján meg csak javít a melegítés :) (klasszikus magyar kaják 99%-a ilyen)

Amúgy ha egy főre egy adag főzés, akkor nyilván olyan kajákat kell főzni, ami működik egy fő egy evésre. Bográcsgulyás nyilván nem ilyen, meg a töltött káposzta se. De ha kicsit körülnéz az ember, nagyon sokfélét és nagyon változatosan lehet főzni.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Bográcsgulyás nyilván nem ilyen, meg a töltött káposzta se."

De ez nem is baj.
Több adagot kell egyszerre elkészíteni. A felesleget porciózni kell és lefagyasztani.
A fagyasztásra elhasznál energia egy jelentős része visszanyerhető, ha a hűtőszekrényben olvad ki. Ennyivel kevesebb energia szükséges a hűtőszekrény hidegen tartásához.
Este átteszed a hűtőbe a másnapi adagot, amit majd percek alatt étkezési hőmérséklete melegítesz.

Több előnye is van ennek a megoldásnak. Pontosan tudod mit eszel. Pontosan tudod mit tartalmaz és hogyan készült. Biztos lehetsz benne, hogy senki sem nyomott bele fél liter sárgát, a harcosok klubja mintájára.

Arra azért vigyázni kell, hogy 2-3 hónapnál egyetlen étel se maradjon hosszabban a mélyhűtőben.
Ha nincs gyors fagyasztó része a mélyhűtőnek, akkor jeget kell előtte fagyasztani, a fagyasztásra szánt rekeszben. Szakaszosan, kisebb mennyiségekben. Ez segít majd, hogy ne növekedjen drasztikusan a fagyasztó hőmérséklete.


hobizoli
(nagyúr)

anyamek voltak a "a nagyi palacsintazoja" nevu vendeglato egységben, de meg tavaly vmikor
aszondja, olyan rozsdas volt a huto ajto a pult mogott, hogy csak nezett
(asszem ket honapja meg is zsanettoztak pl ezert is oket)
ez alapbol buko amugy egy Köjál-s ellenorzesen
regebben iskolai konyhan volt tálaló, ott minden rozsdamentes acélból volt mar a 90-s evek elejen is (amikor odakerult)
neki is kellett HACCP vizsgat tennie (nekem is van, mert elelmiszeriparos vagyok)

nem hiszem el, hogy a sima festett feher ajtos, de vhonnan reg kiszuperalt félmagas, kb 120literes hutore van csak lovetta egy "felkapott" belvarosi kajaldaban

otthon nem hasznalek ilyet, nemhogy egy etteremben :F


kenwood
(veterán)
Blog

Emberfuggo.
Joparszor ettem mar vendegsegben,es az emberek kb. fele 40-50 eves korara sem jut el arra a szintre, hogy a kozepesnel csak egy fokkal jobb fozeleket keszitsen.(mondjuk lencset a kifozdek sem tudnak csinalni,jot en meg nem talaltam sehol. fozelekfalo,don pepe es tarsai a meg viccnek is rossz kategoria)

Egyik haverom nagyon jol foz, de az almas pitere 1.5 ev es 10 sutes utan mondta azt, hogy mostmar rendben van.
Nyilvan meg igy is vagy 20 olyan hely van csak pesten,ahol klaszisokkal jobban keszitik el.

Aki szerint a fozes-sutes ugy mukodik, hogy patikamerlegen kimered az osszetevoket,majd stopperrel betartod a receptet, akkor az tokeletes lesz, az nem csak fozni nem tud,de izlese sincsen.
Nyilvan vannak trukkok,technikak, amiket meg kell tanulni, anelkul meg egy hagymat sem tudsz megpiritani,vagy rantast elkesziteni, de ez csak az egyik fele.
A masik az,hogy a felkesz kajarol tudd, hogy hol tart,merre kell tovabbvinni.
Ezt egy bizonyos pontig fejlesztheted, fole csak akkor jutsz,ha orokeltel ra affinitast.

Pont tegnap commentelte be valami okostoni egy ettermes cikk ala,hogy fozzel inkabb otthon.
Nyilvan haszons tanacs ez egy vadidgennek.
Latatlanban megmondta rola, hogy :
jobban fozz a varos/orszag/vilag osszes chefjenel, rendelkezik az osszes szukseges konyhai eszkozzel,geppel (5-10 millio volt csak a konyhaja), es megvannak azok a beszerzesi forrasai is,amiket egy normalis etterem kiepitett.

Szerencsere mara sokat fejlodott a gasztro itthon,es mar 2000 forint alatt is lehet olyan eteleket napi szinten venni, ami par eve meg a 4-5000 forintos ettermekben is ritkasagnak szamitott.

52: az egyik Nagyi palacsintazotjat iden bezarattak az ott uralkodo allapotok miatt.

[ Szerkesztve ]


adalbert1
(veterán)
Blog

Szerintem ezt viszonylag egyszerűen megkerülheted - viszed magaddal a dobozodat, kikéred ott fogyasztásra, majd az asztalnál átlapátolod a dobozodba. :) Persze nem a legelegánsabb megoldás.


Hieronymus
(addikt)
Blog

... és adócsalás is, mivel a helyben fogyasztott ételek adóját fizeti meg, az elszállított ételek adója helyett. :C :D


Armahun
(addikt)
Blog

A maradékot viszi el amit nem bír megenni ott. Be is aszna ha meg akarnátok mondani, hogy menyit kell ennem.


gzbotii
(veterán)
Blog

Pontosan. És még olcsóbb is, tudod is mi kerül az ételbe (nagyjából).


gzbotii
(veterán)
Blog

"Raadasul a fozes muveszet, mint a festes,vagy az enekles. Nem vagyok kiemelkedo benne, mar egy kozepes etkezdeben is klaszisokkal jobban foz a szakacs,mint en."

Gyakorlás kérdése. Pár próbálkozás után bele lehet jönni.


mephi666
(nagyúr)
Blog

bölcsődébe pont 1 hete vittünk tortát: oda is csak úgy lehet, ha pl bevásárlóközpontban megveszed és rajta van a címkén minden összetevő és csomagolás napja :K (szerencsére felénk a hipermarketben kimondottan finom tortát készítenek: még talán üti a sokkal drágább "menő cukrászda" tortáját is)

amúgy nagyon gáz ez a túlszabályzás...nézegessetek nébih-es videókat ...ilyen oldalon kellene inkább tisztogatni

üzenetek